MotoNews.pl

Wycieraczki szyby przedniej - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tchne troche świeżości w wątek. Stoje przed pilnym zakupem wycieraczek i bardzo chcialem kupić PŁASKIE. Moje pytanie brzmi: czy forumowicze mają jakies sprawdzone, godne polecenia, ciche i skuteczne PŁASKIE wycieraczki, czy lepiej dać sobie spokój i kupić klasyczne sprawdzone GM-y??

Lepiej zwykle, pokryte grafitem.

Witam.
" sawi" bez urazy ale wycieraczki to nie taki straszny wydatek. Ja kupuję u nas w TESCO koło STATOIL i śmigaja jak ta lala nie piszczą i nie są drogie koszt to około 15-20 zł. Śmigają około 3-4 mcy i wymieniam na nowe. Jak by co to daj znać to jakoś się zgadamy. Numer wyślę ci na priv.

Kierując się starą, dobrą(jak sie okazuje niezawsze) zasadą tanie mięso jedzą psy, udałem sie na naszą lubińską giełde i zakupiłem płaskie bosche aero twin o oznaczeniu A607S dedykowane przedewszystkim do vectry C, ale w takim samym rozmiarze jak do omy C (600mm+475mm). zapłaciłem 155pln i chyba popelniłem duży błąd. moje spostrzeżenia sa następujące:
-lewa wycieraczka skacze mi poszybie wydając przy tym niemiły dźwięk(obecnie próbuje dociec przyczyny)
-mimo tak innowacyjnej konstrukcji i giętkości prawa wycieraczka nie przylega całkowicie do szyby(ok1,5cm)

Jedyny ich plus to to że dodaja autu troche uroku i nieco je odmładzają, co mi osobiście bardzo sie podoba oraz gdy lewa nie skacze to bdb. zbierają opad z szyby, ale ch.. mi z tego jeżeli przez większą część użytkowania nie chodzą jak powinny.

pozdrawiam: sawi

Może przywyknie i zacznie chodzic poprawnie

Cytat:
2006-11-05 23:07:25, zYx pisze:
Może przywyknie i zacznie chodzic poprawnie

Skakac przestanie, pewnie. Przylegac nie zacznie, sprawdzałem.

pozdr, Robert

Cytat:
2006-11-05 21:13:46, sawi pisze:
Kierując się starą, dobrą(jak sie okazuje niezawsze) zasadą tanie mięso jedzą psy, udałem sie na naszą lubińską giełde i zakupiłem płaskie bosche aero twin o oznaczeniu A607S dedykowane przedewszystkim do vectry C, ale w takim samym rozmiarze jak do omy C (600mm+475mm). zapłaciłem 155pln i chyba popelniłem duży błąd. moje spostrzeżenia sa następujące: -lewa wycieraczka skacze mi poszybie wydając przy tym niemiły dźwięk(obecnie próbuje dociec przyczyny) -mimo tak innowacyjnej konstrukcji i giętkości prawa wycieraczka nie przylega całkowicie do szyby(ok1,5cm) Jedyny ich plus to to że dodaja autu troche uroku i nieco je odmładzają, co mi osobiście bardzo sie podoba oraz gdy lewa nie skacze to bdb. zbierają opad z szyby, ale ch.. mi z tego jeżeli przez większą część użytkowania nie chodzą jak powinny. pozdrawiam: sawi

U mnie właśnie zaczęła skakać po szybie wycieraczka od kierowcy, więc działała poprawnie 2 miesiące...to chyba sprawa samego ramienia, bo gumkę założyłem nową, która była dodana na zapas. Możliwe, że one dodają uroku, ale tylko przyszło zimno i już są do dupy. Po pracy zakładam stare...

To, że prawa nie przylega około 1,5cm, to normalne dla każdego egzemplarza, ponieważ w rogu szyba jest mocno zaokrąglona, każdy z nas tak ma, nie przejmuj się tym.

[ wiadomość edytowana przez: sewcio dnia 2006-11-06 13:18:44 ]

Cztery lata temu (!) kupilem zestaw klasycznych wycieraczek do Omegi w NorAuto (sygnowane przez NorAuto). Dzialaly bardzo dobrze, cicho i czysto. A najlepsze, ze nadal je mam i sa w niezlym stanie - na tyle, ze planuje wymiane dopiero na wiosne. Sam bym nie uwierzyl gdybym ich nie mial... Acha, cena - 140zl za komplet. Wczoraj bylem w NorAuto i nadal mozna je kupic - sztuka ok. 70zl. Drogo ale jakosc naprawde dobra. Dodam jeszcze ze Omega 4 lata na dworze stoi...
Swoja droga maja tam tez opony sygnowane swoja nazwa (mniej wiecej w cenie Barum) - jesli tak dobre jak wycieraczki to moze warto sie zainteresowac

Ja założyłem taką płaską wycieraczkę na tył (kombi). A jako że dałem specjalnie nieco dłuższą niż przewidział konstruktor omesi to zwykłe pióro nie doginało się na krzywiznach i zostawały zasyfione "języczki".
Płaska wycieraczka sprawdza się na tylnej szybie ZDECYDOWANIE LEPIEJ.
Koszt to 16 zł.
A jak testowo założę na przód to z pewnością podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.

A ja kupiłem jakieś pół roku temu w makro niby super wycieraczki boscha twin. Dałem za nie coś koło 150 zł. Byłem zadowolony, ale tylko na początku. Jak jadę za jakimś autem i sobie popryskam spryskiwaczem to moja szyba wygląda jakby nie była od roku myta. Tak marzą te gówna.

Wycieraczki do omegi: 24"/610mm i 19"/480mm..

Zapraszam na stronę www.v-cap.pl

Komplet wycieraczek V-CAP do omegi jest dostępny na allegro:

PŁASKIE WYCIERACZKI V-CAP VECTRA C, OMEGA, SIGNUM

Dla klubowiczów przy powołaniu się na LOB cena za komplet - 60zł

Ok to ja poczekam na opinie innych ;p

a jakby ktoś z poznania, to polecam niepozorny sklep przy śródce (kamienica przed tą, w której jest saab). przemiła pani sprzedaje zwykłe wycieraczki championa po 10-15 zł za sztukę ale chodzą jak po maśle, żadnych skrzypów jak u boscha o alce to już w ogóle nie wspominam. wypróbowałem już w kilku samochodach i na prawdę mogę polecić. sprzedają też na allegro.

Kupiłem w praktikerze wycieraczki płaskie najtańszy model, i muszę przyznać że pracują wspaniale, idealnie ściągają wodę już od roku, są ciche i przy wyższych prędkościach równie dobrze ściągają wilgoć. Jedyna wada to to że prawa w dolnym prawym rogu szyby odstaje, idzie z tym przeżyć bo ściąga z szyby wodę idealnie.

Proponuję wycieraczki Motgum. Sam używm i nie mam żadnych problemów. Zbierają dobrze, nie przeskakują, nie zostawiają smug itp. Cena również przystępna - poniżej 20zł (Oma A) za komplet.

pozdro
michcio