| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-02 07:44:39 witam
przemas z tego co piszesz to masz źle zabudowany zbiornik oraz zaworek od obudowy pompy " spuchnął" od jakości naszego gazu. myśmy też wymieniali pompy a problem był gdzie indziej. ze spalaniem masz takie różnice bo masz źle dobrane kalibratory.
|
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-03 17:20:55 witam.
Grzechu sprawdź czas wtrysku na gazie i na benzynie na wolnych i wysokich obrotach. sprawdź jakie masz korekcje na benzynie długo i krótko terminową. czyli slou fuel trim i fast fuel trim. i napizs czy po jeździe na gazie musisz dłużej kręcisz przy zapalaniu na benzynie. jeśli tak to kalibratory masz źle dobrane. jeśli masz wszystko OK to możesz mieć za wolne wtryskiwacze. |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-11-03 19:51:18 Do Cromy :
Z tymi czasami wtrysku gazu i benzyny to niestety muszę podjechać do gazowników. Z zapalaniem jest tak, że jak po jeździe na gazie wyłączę silnik i zaraz potem zapalę to niestety muszę dłużej kręcić rozrusznikiem. Czasami chcąc to skrócić wciskam trochę pedał gazu. Czasami odpalam od razu. Po nocy, czyli jak samochód dłużej postoi, zapalam za dotknięciem. Uważasz, że kalibratoty są za małe? No ale jak je zwiększę to zaraz zwiększy się zużycie gazu. Już teraz spalam dwa litry więcej gazu od benzyny. A może jak zwiększę kalibratory to spalanie będzie bardziej optymalne i zużycie gazu może się obniży? Ja uważam, że inatalacja ma możliwości i jest niezła tylko zależy czy dobrze się ją założy jak się ją zestroi (gazownicy) i jakiego gazu się używa (użytkownik). |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-04 08:34:21 Witam.
Właśnie jak dasz większe kalibratory to skracasz czas wtrysku jak mniejsze to wydłużasz. musisz w tych sprawach troche balansować żeby dobierając czas wtrysku uzyskać właściwe korekcje zasilania benzynowego. tak jak wcześniej napisałem spróbuj dać kalibratory o dwa numery większe. Te problemy z odpalaniem możesz mieć z powodu przeprogramowania kompa samochodowego(korekcje) lub któryś wtryskiwacz przepuszcza. potwierdzeniem dobrego dobrania kalibratorów moze być pomiar na hamowni podwoziowej. jeśli pokryje się moc i moment obrotowy na benzynie i gazie to jest OK. w Wawie masz taka hamownie jaka ja mam w Masters tuning AL. Jerozolimskie 228 tel. 022 8678234 FIAT Dukiewicz ul.Jubilerska 6 tel. 022 5151100 i Politechnika Warszawska , ale nie wiem czy robią pomiary dla kogoś z zewnatrz.
|
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-11-04 16:02:58 Tak jak radzisz, spróbuję pokombinować z kalibratorami
Dzięki Ja tam na razie jestem za tą instalacją. W zasadzie na gazie jeżdzę bardziej agresywnie niż na benzynie. Po prostu na benzynie zawsze miałem licznik kasy w głowie. Na gazie w ogóle tym się nie przejmuję. Na obwodnicy koło Białobrzegów przed Radomiem spokojnie ciągnę 180 km/h. Jak dotąd nigdy w czasie eksploatacji na gazie nie pojawiła mi się usterka pracy silnika (Check), a jak się poczyta posty dotyczące instalacji II i IV gen. to problem ten powraca jak bumerang. Tak jak mówiłem instalacja ma możliwości, jedyna sprawa to przemyślany dokładny montaż i kalibracja oraz dobry gaz. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-04 16:22:02 życzę powodzenia.
moge tylko ci powiedzieć,że niektore auta poszły od strzału a z niektórymi jednak było trzeba sie troche pobawić. dobrze jest jesli klient jest cierpliwy. ale po obecnych doświadczeniach możemy powiedzie,że mamy te instalacje w małym palcu. ale jak znam życie to zawsze trafi sie jakis nowy problem. daj znać jak poszły nastepne próby.
|
walczy Citroen C5 Break 2.0 ... Poznań | 2006-11-05 08:19:58
mam pytanie obawiam się partaczy i popsucia auta, ale mysle że w Twoje ręce mogłbym autko oddać w celu założenia ICOM-a ponieważ mieszkam w Poznaniu, czy regulacje i ewentualne poprawki będę mogł robić tylko w u Ciebie w Jastrzębiej, czy jesteś zrzeszony w jakiejś sieci i będę mogł realizować gwarancję gdzieś bliżej ew.decyzje o montazu podejme jak skonczy sie grzebactwo politykow przy akcyzach i podatkach od paliw płynnych i ceny sie ustabilizują i bedzie znana w przyszłym roku relacja noPB/LPG pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: walczy dnia 2006-11-05 08:27:59 ] |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-06 07:52:19 witam.
jest możliwość trochę bliżej w Gliwicach. zaraz przy autostradzie wiec z trafieniem nie będzie problemu. także tam mam do dyspozycji hamownię i to na 4 koła. |
Przemaas Wroclaw | 2006-11-08 21:07:03
Croma1: dzięki za radę ale wymieniałem już kalibratory 4 razy. niestety za każdym razem było jeszcze gorzej. W efekcie tych zmian totalnie rozregulował się komputer paliwa. Teraz częstokroć po puszczeniu gazu, przy zmianie biegów, obroty spadają poniżej 500 r/min i często zdarza się, że 200 konne, 5cio cylindrowe auto gaśnie gdy silnik jest zimny. Po prostu dramat. Boję się zostawić kluczyki żonie. Croma1 widać z daleka, że jesteś na prowizji w firmie ICOM i proszę Cię na nabieraj ludzi na kasę. To nieuczciwe. pozdrawiam, Przemek |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-14 22:19:38 witaj przemas
tak sie akurat składa ,że jest raczej nie tak jak mówisz o tej prowizji . a dlaczego to nie temat na forum ani na priv. z tego co wiem to myśmy w polsce zrobili najwięcej samochodów na tej instalacji i znamy jej zalety i wady. ale w 90% winą jest nasz gaz a w 10% wady montażowe. mogę to stwierdzic ponieważ robiliśmy te auta dla klientów także z niemiec i oni nie mają problemów z pompami, z powolnym tankowaniem i szarpaniem silnika na gazie. natomiast co do montażu instalacji to musi on być perfekcyjny. sami to przeszliśmy. a w ogóle to takie instalacje które sa qasi wtrysk paliwa powinny byc kalibrowane na hamowni. oraz montazysta musi mieć odpowiednie przyrządy diagnostyki silnika do czytania parametrów bieżących i długoterminowych a szczegolnie korekcji mapy wtrysków. to wszystko. wybacz,ze chciałem pomóc.
|
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-11-14 23:40:36 Co do jakości gazu i użytkowania ICOM'u to w tym miejscu zgadzam się z Cromą.
Wcześniej pisałem,że samochodem wybrałem się do Chorwacji. Tam gaz podobnie jak u nas sprowadzany jest od ruskich. Rozwój stacji następuje dość szybko, lecz gazu nie ma na stacjach rodzimego koncernu INA. W większości gaz jest sprzedawany przez PRO-PLIN na stacjach typu dwa baniaki i liczydło analogowe. Samochód słabiej jechał. Jak przejeżdżałem przez Węgry to tankowałem na MOL-u. Różnica była odczuwalna na korzyść "gazu węgierskiego". W Polsce tankuję na BP i Schell. Raz tylko zatankowałem na jakiejś stacji przydomowej to samochód jechał ale przerywał. Z rury śmierdziało dziwnie. Syf maksymalny. Pewno przez to skróciłem żywotność katalizatora o 30%.Od tamtej pory nigdy więcej. Zauważyłem też, że jak samochód "idzie" zależy od mieszaniny. Na gazie sprzedawanym teraz (mieszanina zimowa) samochód jest jakby żywszy. |
Perzan ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-11-15 01:37:04
Masz na myśli sam odczyt jakie są korekty mapy wtrysków czy wprowadzanie zmian do mapy wtrysków ? Niech no by mi ktoś spróbował coś pozmieniać w fabrycznych mapach...
Pozdro. |
latek Opel omega 2,5 Żory | 2006-11-15 10:27:30
nie ma rady jest to efekt BĄBELKOWANIA ,i tak będzie w każdej inst. z ciekłym wtryskiem [ wiadomość edytowana przez: latek dnia 2006-11-15 10:40:26 ] |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-15 13:11:18 witam.
jeśli praca korektorów na plusie i minusie przekracza wartości tolerowane przez komputer samochodowy to zaczynaja sie krótkie szarpania silnikiem szczególnie przy jednostajnej jeździe samochodem. przy stałej jeździe korekcja pracy wtrysku paliwa zbyt długo pozostaje poza wartościami granicznymi. natomiast przy intesywnej jeździe np. miasto te korenkcje raz sa minusowe a raz plusowe więc komp. samochodowy nie probuje tworzyć nowej mapy wtrysku. idealnie jest jesli korekcje chwilowe pracuja koło zera. przy dobieraniu wtryskiwaczy ICOMA także trzeba sprawdzić jak szybkie są wtryskiwacze benzynowe. jeśli benzynowe pracuja na wolnych obrotach poniżej 3 ml/sek to powinny być zielone a jak powyzej to niebieskie. |
latek Opel omega 2,5 Żory | 2006-11-16 09:49:56 ICOM - instalacja wrtysku w fazie ciekłej, dystrybutor w Polsce firma Proton (już nie istnieje) - trzymaj się od tego z daleka - pompa BOSCHA - wytrzymuje średnio około 3000 km ze względu na nie działajacy regulator ciśnienia w instalacji |
Gustaw6666 BMW e36 coupe 328 Poznań | 2006-11-16 12:35:49
Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego zjawiska? |
Grzechu1 PEUGEOT 307 1.6 16v ... Warszawa | 2006-11-16 21:10:42
Nie wiem o co chodzi w tym poście bo jest on ni w pięć ni w dziewięć po za tym zawiera nieprawdziwe informacje. Z tego co wiem to firma Proton nie jest dystrybutorem tej instalacji na Polskę, może była kiedyś kiedy to instalacja była niedopracowana. Firma ma się dobrze i istnieje (strona: www.necam.pl), zakłada instalacje pod Łodzią w miejsowości Brójce. De facto w zasadzie jak się chce założyć instalację u dystrybutora firmy (strona:www.jtg.com.pl) to właściwie zakłada się instalację w firmie Proton (warsztat). Jakoś przejechałem 20000 kkm i z pompa pracuje bezproblemowo a zgodnie z gwarancą ma wytrzymać 100000 kkm (przejechane kilometry w ciągu 24 m-cy). W serwisie wymieniłem dwa razy kalibratory na większe i to wszystko. W tej chwili jazda samochodem na gazie jest analogiczna z jazdą na benzynie. Zjawisko "bąbelkowania" hm... to jakieś nieporozumienie. [ wiadomość edytowana przez: Grzechu1 dnia 2006-11-16 21:23:14 ] |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2006-11-17 07:42:32 witam
Grzechu domyślam się co miał latek na myśli. ale jeśli on ma tą instalacje to prawdopodobnie za długie ma przewody od wtryskiwaczy do dysz w kolektorze i mu odparowuje gaz w tych przewodach. wtedy w nich tworzą sie pęcherzyki powietrza. a co do pomp to problem jest raczej w jakości gazu. |