| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-05-31 23:47:25
Czyli mamy podział zadań. Pełen kolektyw |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-06-01 11:59:07
Już mam sporą obsuwe, ale mam zamiar to skończyć |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2003-06-01 13:10:12 Ale ja wiem czy ten sposób Pycla jest taki dobry? No i rezygnacja z przeciwmgielnych? Bez sensu!
Ja przeprowadziłem sobie kabelek najpierw z prawego tyłu do lewego (włożyłem to w istniejącego peszla, za pomocą sztywnego drucika do którego przymocowałem właściwy przewód), potem dalej do lewego błotnika, w którym to podłączyłem do żółto-zielonego kabelka w złaczu lamp! Do połaczenia w oprawce zarówek zastosowałem metodę prostszą, a mianowcie: wyciągnąłem żarowkę, wprowadziłem przez niewykorzystany otworek rozizolowany na długości ok 5 mm przewód, uformowałem go na kształt styku, pokryłem to cyną, pociągnąłem kabelek spowrotem tak, że zablokował się w otworku oprawki, założyłem odpowiednio żarówkę |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-08-13 16:14:26 WARNING ACHTUNG WNIMANIE
Jest opcja zrobienia 6 (sześciu !!!) świateł stopu. Chyba, że ktoś ma spojler ze stopem - to będzie miał siedem. Przy tej przeróbce nie stracicie świateł przeciwmgielnych tylnych, co nie będzie kolidowało z prawem i zero problema na przeglądzie. Nie trzeba ciągnąć ŻADNYCH dodatkowych przewodów. Cała rzecz oparta jest na półprzewodnikowych elementach elektronicznych: Co niektórzy (którzy otarli się o elektronike) wiedzą, że dioda - nie dioda LED zwana elektroluminescencyjną, która emituje światło - działa jak zawór jednokierunkowy. Tzn., że przewodzi prąd tylko w jednym kierunku. Można to sprawdzić podpinając diode LED (ta co świeci) to żródła zasilania (np. bateria). Jezeli podepniemy ją odpowiednio to świeci, jeżeli zaś zamienimy bieguny - dioda nie świeci. Tyle z najprostszej teorii. Teraz opis przeróbki: 1. Należy zaopatrzyć sie w sklepie elektronicznym w dwie wysokoamperowe diody prostownicze (np. 25A) 2. Do tych diód dobrze by było zaopatrzyć sie w radiatory - w tym samym sklepie - dioda może sie grzać. 3. Każdą diode wsywamy w kostkę wiązki kabli (należy zapoznać sie z kolorystyką kabli, lub tylko znaleźć które kable są od stopu i przeciwmgielnego), która idzie do lamp w taki sposób żeby po naciśnieciu hamulca dodatkowo zapali sie światło przeciwmgielne tylne - MOŻE zapalić sie w tym czasie kontrolka przeciwmgielnego w desce rozdzielczej, co nie przeszkadza a dodatkowo informuje o działaniu świateł. Jeżeli przeciwmgielne się nie zapali, wtedy puszczamy hamulec i włączamy swiatła przeciwmgielne tylne włącznikiem w desce. JEŻELI wtedy zapali się światło STOPu należy nie panikować tylko odwrócić polaryzację diody (zamienić styki diody w kostce - wpiąć odwrotnie). 4. Jeżeli wszystko dobrze podepniemy, to przy naciśnieciu hamulca dioda "przepuści" prąd na światła przeciwmgielne. Jeżeli natomiast włączymy przyciskiem światła przeciwgielne, dioda "zablokuje" przejście prądu na światła STOPu. (Działa jak zawór jednokierunkowy) Ja taką diodę zastosowałem już swojej dotychczasowej Tawrii i kumpli Polonezie i Golfie. Efekt zaj......sty
Ta przeróbka może być stosowana do każdego modelu auta, które ma parzystą liczbę świateł przeciwmgielnych i są one umiejscowione w lampach tylnych zespolonych. Tzn., że nie ma sensu montowania tego w autach typu Cinqecento, Seicento, Maluch i wszystkich innych, które mają jedno takowe światło lub które mają światła w zderzaku a nie w zespole lamp tylnych. Przed przystąpieniem do montażu należy przeczytać ten opis co najmiej dwa razy i powoli, robiąc przy tym notatki
Jak znajde chwilkę wolnego będę to montował do Esperaka. Fotki też może umieszcze |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-08-13 16:32:37 Pomijając juz sens tej przeróbki,
a nie taniej dać diody 5A ,tam i tak większe prądy nie płyną, po drugie wystarczy jedna dioda, po trzecie po co radiator, bez przesady, piecyk to to nie będzie. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-08-13 17:10:21 bardziej chodzi tu o prądy zwrotne (przebicia) tzn. żeby diody szlag nie trafił jak włączymy światła przeciwmgielne. Ja na wszelki wypadek wziąłem diode 15A i mały radiatorek. Może i piekarnik z tego nie bedzie ale dioda sie grzeje i mogłaby oswądzić dywanik lub nadtopić elementy plastykowe. Trzeba wziąć pod uwage, że bedzie już sześć lamp STOPu więc i prądy popłyną większe a wielkiej różnicy w cenie nie ma. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2005-08-13 20:05:41 moim zdaniem jest to juz przerost formy nad trescia..po za tym inny odblysnik lampy przeciwmgielnej powoduje ze taki swiecacy pas nie bedzie mial jednolitego natezenia po za tym mio ze od przybytku glowa nie boli to jednak co za duzo to niezdrowo jesli juz to warto zrobic tak zeby swiecily sie 4 stopy a po wlaczeniu przeciwmgielnego stopy w blendzie byly dezatywowane |
Stanko Citroen AX 1.0 Spot Bobrek-Oświęcim | 2005-08-13 20:14:18 no jak na mój łeb to troszkę przesadzacie 4 światała stop to jeszcze ujdzie ale 5, 6, 7!!! A zamontujcie sobie jupitera na klapie to staną wszyscy za wami w odległości kilku kilometrów |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2005-08-14 17:45:08 a ja jednak "sprawdze" jak to bedzie wygladalo... sie obada |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-08-14 18:21:02
Co do jednolitego świecenia to i racja. W STOPie lustro jest matowe a w przeciwmgielnym błyszczące. Najprostszym rozwiązaniem będzie wyłożenie wszystkich luster folią aluminiową - może wydawać się śmieszne, ale spełnia zadanie - daje większe odbicie. Nikomu nie każe montować tych świateł
Ale był poruszony temat przeróbki świateł przeciwmgielnych więc przedstawiłem go tak żeby żadnego światła nie stracić. Co do automatycznego wyłącznia STOPu w klapie przy załączonym przeciwmgielnym, to pomocny będzie mały 12V przekaźnik. Ale będzie troche zabawy. Podłączenie góra 5-10 minut - tylko opracowanie (obmyślenie) schematu jak go podłączyć zajmie najwięcej czasu. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-08-15 07:46:05 Szkoda tylko, że ciężko będzie ten efekt zobaczyć w działaniu. |