| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-19 16:06:45
tak, takie ksero jest konieczne. ja mam taka zasade, ze kazde ppiery skladane w urzedzie (jakimkolwiek) kseruje. moze ni skserowales druku wplaty (oni zabieraja oryginal).
moze zadzwon do urzedu komunikacji, w ktorym rejestrowales bryke, czy istnieje mozliwosc wykonaia ksera z twojej dokumentacji? |
brasil Omega B Lublin/Niemce | 2006-11-20 09:30:04 Hmmm...
Czy dowód wpłaty to, to samo, co rachunek z kasy fiskalnej?? Bo taki akurat znalazłem na sumę 500 zł??
Pamiętam, że płaciłem za to gotówką... |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-20 17:53:56
to nie musi byc paragon (w sumie w poznaniu mozna wplacic TYLKO na odpowiednie konto - nie przyjmuja gotowki w okienkach). tylko sprawdz za co dokladnie zaplaciciles 500zl, bo jesli rejestrowales po 01.01.06 to doszla oplata ekologiczna. ja placilem za karte wraz z tablicami ok. 675zl |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-21 17:49:57
oplata za pozew to 30zl, natomiast w razie przgranej dojda koszty procesu oraz zastepstwa strony pozwanej (gminia, powiat, miasto). ale ile, to nie mam pojecia - mam nadzieje, ze wygram
do wydzialu komunikacji i tak musisz napisac wniosek o zwrot - oczywiscie odmowia, ale ksero dolaczasz to jako dowod w sprawie (wniosek i odmowe) oraz ksero wniesionej oplaty. pamietaj, ze do sadu wnosisz pozwy w 2 egz. |
raptor Omega B Nowy Sącz | 2006-11-22 18:03:30 ma ktoś "gotowiec" ale wniosku o zwrot kasy za karte pojazdu który wysyłaliście do wydziału komunikacji, ten co trzeba najpierw wysłać na który oczywiście (jak piszecie) bedzie odmowa ?
Jak nie macie gotowca to co tam pisaliście? |
Piwek Omega B Caravan Hajnówka | 2006-11-23 00:01:07
miejsce 23-11-2006 Imię nazwisko adres Starosta /wójt / prezydent miasta adres Wezwanie do zwrotu zawyżonej opłaty za kartę pojazdu Wnoszę o zwrócenie mi kwoty 425 zł (słownie czterysta dwadzieścia pięć złotych) wraz z ustawowymi odsetkami, jaką zmuszony byłem uiścić w związku z rejestracją samochodu sprowadzonego z zagranicy w dniu ……………. o numerze rejestracyjnym …………………. Jednocześnie informuję, że w razie nieotrzymania w/w należności w ciągu 30 dni, sprawę skieruję na drogę sądową. Uzasadnienie W dniu ……………. zwróciłem się do Wydziału Komunikacji Starostwa Powiatowego w ………… o zarejestrowanie samochodu osobowego marki Opel Omega 2.0 KAT , w tym m. in. o wydanie karty pojazdu, niezbędnej do użytkowania auta, za którą zmuszony byłem uiścić opłatę w wysokości 500 zł na konto Starostwa Powiatowego. W dniu 17 stycznia 2006 Trybunał Konstytucyjny orzekł (Dz.U nr 15 z 2006 r.), że par. 1 ust. 1 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 lipca 2003 roku w sprawie opłat za kartę pojazdu (Dz.U. nr 137 poz. 1310) jest niezgodny: a) z art. 77 ust. 4 pkt.2 i ust. 5 Ustawy z dnia 20.06.1997r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz.U.nr 98 z 1997 r. Z późn. Zmianami). b) z art. 92 ust. 1 i art. 217 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej. W związku z powyższym, pobrana opłata w oparciu o w/w Rozporządzenie Ministra Infrastruktury jako opłata zawyżona podlega zwrotowi w wysokości 425 zł. Do podanej kwoty należy doliczyć ustawowe odsetki. Odpowiednią dokumentację posiada Wydział Komunikacji Starostwa Powiatowego w ………... Niniejsze wezwanie jest więc w pełni uzasadnione. Z poważaniem |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-23 18:16:04
pierwsze slysze aby skarb panstwa byl reprezentowany przez prezydenta mista moge sie mylic, ale chyba jak juz reprezentuje on miasto.
ja najpierw skierowalem sprawe do urzedu miasta (prezydenta miasta), ale sad mnie nakierowal, ze ani urzad ani prezydent nie maja osobowosci prawnej (nie moga wystepowac sadownie), jako pozwanego zmienilem na MIASTO POZNAN (poznan jako gmina nie istnieje - nie wiem jak jest z pozostalymi miastami). |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-23 18:18:21
ten przyklad wniosku ponizej moze byc (kierowany do wydzialu rejestracji), ale zamiast stwierdzenia "w ciagu 30dni pieniadze nie wplyna..." napisalbym "jesli w ciagu 30dni nie otrzymam odpowiedzi..." nie zapomnij nakleic znaczka za 5zl |
stanek39 LOB SYMPATYK Opel Omega 2.0 16V Kraków | 2006-11-23 19:02:10 a jak wpisales Miasto Poznań to bylo OK?? sedzia sie nie czepial?? [ wiadomość edytowana przez: stanek39 dnia 2006-11-23 19:03:26 ] |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-23 19:32:56
sedzia nie moze konkretnie wskazac kogo pozwac (musi byc bestronniczy). po prostu sie zapytal, czy urzad miasta i prezydent maja osobowosc prawna (sprawdzilem - nie maja), to zostalo tylko miasto w tej syuacji. chociaz i tak urzad miasta bedzie reprezentowal miasto, ale jako tako urzedu nie mozna pozwac. |
Piwek Omega B Caravan Hajnówka | 2006-11-24 00:47:23
chodzi nam o pozwanie w sprawie zwrotu kasy. - tu sąd rejonowy w przypadku braku odpowiedzi sprawę się kieruje do sądu asministracyjnego wzór jest z prasy w porozumieniu z jakimś stowarzyszeniem walczącym z przekrętami miasta |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-11-24 17:27:46
prawie masz racje... ale oto oficialny komunikat z MTiB 30 marca 2006 15:11 Tańsza karta pojazdu Biuro Informacji i Promocji informuje, że realizując uzasadnienie do wyroku Trybunału Konstytucyjnego, 28 marca 2006 r. Minister Transportu i Budownictwa Jerzy Polaczek podpisał rozporządzenie, które obniża wysokość opłaty za kartę pojazdu z 500 zł do kwoty 75 zł. Opłata ta będzie pobierana za wydanie karty pojazdu przy pierwszej rejestracji pojazdu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez właściwego w sprawach rejestracji starostę. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 15 kwietnia 2006 r. Mając na uwadze fakt, że dotychczas obowiązujące rozporządzenie traci moc z dniem 15 kwietnia 2006 r., obecna opłata za wydanie karty pojazdu w wysokości 500 zł jest opłatą pobieraną przez starostę na podstawie i w granicach powszechnie obowiązującego prawa. Jednocześnie wyjaśniamy, że w przypadku wniosków o zwrot pobranej opłaty za wydanie karty pojazdu, uznanej przez wnioskującego za zawyżoną, nie ma zastosowania administracyjny tryb ich rozpatrzenia. Rozpatrywanie takich spraw może być prowadzone w drodze postępowań przed sądami powszechnymi. Obniżka opłaty jest skutkiem wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 17 stycznia 2006 roku. Trybunał orzekł wówczas, że przepis określający na 500 zł wysokość opłaty za wydanie karty pojazdu rejestrowanego w Polsce po raz pierwszy jest niezgodny z konstytucją i prawem o ruchu drogowym. (jb) wiec moim zdaniem nawet jak nie odpowiedza to sprawe nalezaloby skierowac do sadu... choc moge sie mylic |
raptor Omega B Nowy Sącz | 2007-01-17 20:52:49 Są jakies postępy w tej sprawie?
Odzyskał juz ktoś z was lub znajomych kase? |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-01-17 23:07:54
niestety sprawe przegralem. oczywiscie wszyscy stwierdzili, ze co prawda przepis byl niezgodny, ale nadal obowiazywal i urzad musial go pobrac. czyli jak zwykle... bylo nie tak, ale kasy i tak nie zwrocimy... na nic tlumaczenia, ze z KC wynika iz kazdy ma prawo do odszkodowania gdy z winy skarbu panstwa lub jednostki samorzadu terytorialnego (miasto, gmina) obywatel ma prawo do zadoscuczynienia. po prostu wszystko roch o sciane. chcialem sie odwolywac (jeszcze moge) ale stwierdzilem, ze poczekam jak sprawa trafi do sadu wyzszej instancji lub nawet do strasburga. wtedy na tzw. nowe okolicznosci bede mogl zlozyc wniosek o ponowienie sprawy... |
dethmag Opel Omega B Ostrołęka/Warszawa | 2007-01-18 09:03:49 Rząd boi się masowej akcji właścicieli aut - od 2 mln sprowadzonych pojazdów budżet ściągnął aż ponad 2 mld zł akcyzy - zaznacza "Dziennik".
........... Tu Wiecej ------------ to moze oddadza w koncu ta akcyze ..... |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2007-04-17 22:22:52
jak widac, sad, sadowi nierowny szkoda, ze w Polsce nie ma prawa precedensu... masz moze ten wyrok na pismie albo sygnature? jesi tak to baaardzo prosze na prv |