Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
martinezoo HF MEMBER Hyundai Pony Warszawa | 2006-11-17 16:52:56 Witam!
Auto bierze litr na 1000 km. Upierdliwe jest ciagle dolewanie. Poza tym syfia sie swiece i trzeba je czyscic. Kompresja jest dobra, tak ze pierscieni nie trzeba wymieniac. Postanowilem sciagnac glowice i tak dalej, stad tez bylo moje pytanie. Czy po tych wszystkich zabiegach typu wymiana uszczelniaczy i innych roznych uszczelek, sciagniecie nagaru z zaworow itd. silnik bedzie wyraznie lepiej sie sprawowal - wieksza moc, mniejsze spalanie itd. Bo jesli tak to bede mial przekonanie. ze warto te pare stów wydac. A dokladnie czesci 330 zl (uszczelka pod kolektor wydech., uszczelka pod pokrywe zaworow, uszczelka pod glowice, uszczelniacze zaworowe, rolka i pasek rozrzadu)+robocizna 250 zl. Do tego planowanie 50 i czyszcenie zaworow 12 zl od sztuki. A co jeszcze to sie okarze po rolozeniu silnika. Samochod ma 180 tys, ja zrobilem nim 60. Z uwagi na zblizajacy sie do wymiany rozrzad postanowilem zrobic tez te nieszczesne uszczelniacze. Jak bym policzyl ile dolalem oleju przez te 60 tys ile kompletow swiec kupilem, to mysle, ze bym mogl niejeden taki remont zrobic... pozdrawiam Marcin |
![]() doman1001 HF MEMBER Hyundai sCoupe GT Kielce | 2006-11-17 16:53:20 No faktycznie da się to zrobić macie rację ![]() A cena zależy od tego jak skomplikowany i zaawansowany jest osprzęt. Wiadomo, że gaźnikowiec mniej skomplikowany od wielopunktu itd. |
maly-gls HF MEMBER pony Tomaszów | 2006-11-18 01:07:06 a tak faktycznie no niestety i tu można się pomylić ![]() ![]() ![]() |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2006-11-27 16:17:08 doman nie swiruj ze nie wiedziales że sie da ![]() turbo se zalozyłes , a tego nie wiedziales ![]() i teraz pozwole swoje trzy grosze dodac moim zdanie jak robic to wszystko przeciez przy sciagnieciu głowicy wypada wymienic pierscienie, w zasadzie sciagniecie dla mnie wiaze sie z padnieta uszczelka lub wymiana wlasnie pierscieni,ew zawór cos nie tegens tak jak na wstepie uszczelniacze mozna wymienic sciagajac tylko sama góre ![]() wtedy nie mamy kosztu uszczelki pod głowica,pod kolektorem wydechowym,ssacym,nie ma kosztu tejze operacji sciagniecia przykrecenia, nie ma docierania zaworów, nie ma w koncu planowania i panowie jeszcze jedno gdzie wy macie takie ceny za planowanie po 30-50zł, z tego co ja wiem to albo zyje na innym swiecie albo cena tego zabiegu w stolnicy dochodzi do 300zł w autoszlifie bo to jest rozebranie w drobny mak z czyszczeniem calkowitym, docieraniem i pomiarem kazdego zaworu , a potem jeszcze robocizna osoby skladającej, bylo tam jeszcze kilka podpunktow ale z tego co pamietam tak było ja zwrocilbym jeszce uwagę własnie na zimering walka, ewentualnie splanowanie kolektora i wypolerownie jak macie tak tanio ![]() ![]() ![]() ![]() ps.nie wiem przypadkiem czy w autoszlifie , nie chca wymieniac do razu prowadnic albo je jeszcze raz montuja, i ustawiaja, moim zdanie szczerze smieszne jest sciaganie glowicy jak nie chce sie robic pierscieni, a jak ci tyle chla oleju to kup se lepiej jeszcze pierscienie, i kaz im zdac relacje z tego jak wygladaja prowadnice pzdr [ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2006-11-27 16:33:57 ] |
![]() Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-11-27 17:34:09 |
![]() lord81 HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE Świdnica | 2006-11-27 20:59:04 Witam!
Całkiem niedawno miałem wymieniane uszczelniacze. Potwierdzam ściaągnięto tylko pokrywa zaworów. Koszt: 64 zł - komplet uszczelniaczy (12szt) 120zł - wymiana u mechanika Spadło zuzycie oleju z 0,8 na 0,4 litra na 1000km. Turbinka troszkę ciągnie olej właśnie te 0,4. Ale już niedługo. Pozdrawiam Remik |
![]() doman1001 HF MEMBER Hyundai sCoupe GT Kielce | 2006-11-27 22:22:10
Obejżałem fotki i rzeczywiście da się to zrobić. Jednak ja sie będę upierał przy swoim. Wolałbym ściągnąć głowicę dla mnie to bezpieczniejszy sposób a poza tym można dokonać przeglądu głowicy (prowadnice, zawory itp). Ale to jest moje prywatne zdanie ![]() |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2006-11-28 15:15:21 no oczywiscie, ze tak doman
bo to moze sie rownac z wyrzuceniem kasy w błoto koszt uszczelniaczy 64 złote a robocizna 120zł =200 a dalej chla olej, to bez sensu, dól sie dramatycznie pogorszyi poleci, tym brdziej ze w gt smarowanie jest olejem od spodu , ale w sumie nie wiem czy to ma jakis wplyw na wieksze spalanie lepiej jak sie chce dłuzej i przyjemnie pojezdzic to trzeba zainwestowac i porzadniej zrobic ale w gt troche trzeba sie nap... bo dolot itd itp tez trzeba sciagnac, u mnie ostatnio nastapił całkowity defekt mianowicie mam ostry wyciek który rozszedł mi sie nawet po roze wydechowej tak polecialo ;(((, mysle że to turbinka, i pierscienie,choc głowica tez jest podrzygana olejem w sumie odczekałem jakby nie było 2 lata palil olej bo palił , jak sie przydusilo to wiecej najgorsze jest to ze zanim sie skapnolem to przejechalem 170km ,,co zrobic i jak zobaczymy czekam na zlot z HMP , no i musze sobie to przekalkulowac. bo jak robic to dobrze jusz praktycznie nie jezdzony jest dwa tyg. jest.i ubezpieczenie za 2 dni sie konczy ![]() ![]() ![]() lord81 jesli tobie on spalał takie ilosci, oleju i po wymianie i regulacji zaworow, spala 0.4l, to wiedz ze nie wyglada to najlepiej ja dolewałem nawet jezdzac po warszawie ,co 250 km ok0.1-0,12 litra czyli tyle ile ty teraz , albo turbo co smazy ten olej i mysle ze tak, albo pierscionki wlasnie ps czesto to wlasnie prowadnice zaworow przyczyniaja sie do pochlaniania oleju , dotyczy to wlasnie scoupe, dosc czesto podobno [ wiadomość edytowana przez: gt115pssss dnia 2006-11-28 15:25:47 ] |
![]() lord81 HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE Świdnica | 2006-11-28 20:16:21 do gt115pssss
turbo mam do regeneracji wiem o tym. Koszt regeneracji 700z obejmuje: - sciągniecie i załozenie turbo - wymiana łozysk uszcelek itd - podtoczenie koła kompresji tak aby włożyć wieksze śmigło od 1,9 TDI 110KM - wszystko to obiecali zrobic w 6 godzin Turbo bede robic po montażu IC. Czyli gdzies za 3 tygodnie. Napisze co i jak po zabiegu. pozdrawiam lord81 |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2006-11-29 10:33:28 no to powiem że dosyc tanio
jak ze zlozeniem tego wszystkiego , i zalozeniem żeby to mialo ręce i nogi a trzeba tez przeciez wyregulowac cisnienie, itd, i masz na to gwarancje, jak mozesz popros ich jeszcze jak moga zeby ci splanowali flansze, choc jest tam i tak metalowa uszczelka i duzo osob uszczelnia ja tylko silikonem wkur... mnie jusz ta warszawska akcja z cenami u mnie za ta kase to bym dostal moze sam slimak do reki swój musialbym oczywiscie dac na podmianke, a do tego wszystko na serii, bez zmiany na wiekszy wirnik ![]() ![]() i zero roboty a mam pytanie do ciebie lord81 czy jak teraz bedziesz zakladal IC , to zostawiasz seryjny dolot od filterka do turbinki, i dalej od pewnie do IC masz zmieniony do przepustnicy |
![]() lord81 HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE Świdnica | 2006-11-29 11:30:50 Na turbo 12 miesiecy gwarancji.
Cena taka niska bo nie wymianiam wałka w turbo. Bo jest w miare elegancki. Gdyby był upalony jak to powiedział kolo z serwisu to koszt +250. Dolot od filtra do turbo na razie zostaje. Jest tylko stożek. Od turbo do IC i od IC do przepustnicy wolał bym żeby dolot nie zmienił znacznie swojej średnicy. Trykne foto jak juz bezie zrobione. Pozdrawiam |
![]() gt115pssss HF MEMBER scoupe gt wawa | 2006-11-30 07:44:08 aha ja myslalem o cąlkowitej regeneracji
ale to i tak nie duzo, bo jak wspomnialem jeszce robocizna, a jak masz gwarancje 12 miech, i na robocizne przeciez tez, to ok., miejmy nadzieje ze cena sie nagle nie podwyzszy ![]() a ewentualnie czy oni maja takie po regeneracji, na zamianke, czy tylko wchodzi w gre dostraczenie im, mam prosb moze sie bys spytał ile by chcieli za sama regeneracje, jakos tak sprytnie ![]() no i w mozliwych opcjach, moze jakis rabat jeszcze na stałego klienta czy cus ![]() ![]() |
![]() lord81 HF MEMBER HYUNDAI SCOUPE Świdnica | 2006-11-30 08:40:14 Zapytam Jak bede robił.
A robić bede to we wroclawiu. Wiec wiadomosc na ten temat dopiero za 3 tygodnie. Pozdro |