| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-06-24 20:10:06 Ja miałem w Fiacie zegary od Poldka. Ten najstarszy typ. Mniej więcej mieszczą się w otworze po oryginalnych - trzeba go powiększyć o jakieś 5 cm. Poza tym trzeba im szybkę przekręcić do góry nogami. oraz zmienić czujnik poziomu paliwa na polonezowski. |
Lazik Miłośnik FSO CARO / TRUCK / KOMBI Kiełpino | 2004-02-19 14:49:49 Najlepiej mieć dwa schematy ( starej i nowej insalacji ) ale można też dojść po ścierzkach. Od nowych zegarów potrzebne będą wtyczki z kablami. I czeka Cie jeszcze wymiana linki od prędkościomierza |
Szary77 Lubaczów | 2004-07-27 10:09:02 Wpadły mi w ręce takie zegary: http://allegro.pl/show_item.php?item=28410011 tylko nie wiem od jakiego Poloneza są? Caro czy może jakiś PLUS a może jakiś Diesel? I dlaczego obroty tylko do 6000? W mojej starej desce mam do 8000. Da sie to jakoś podmienić do mojego Poloneza, czy też mam szukać innych zegarów, bo widziałem inne ( obroty do 8000)
Pozdrawiam. |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-07-27 10:25:42 to są zegary od caro mr '93 z silnikiem diesla,
nie wiem jak z obrotkiem, ale z tego co się orientuje to nie podepniesz tego obrotka do swojego poldka, ogólnie aby podpiącte zegary musiłbys miec orginalne kostki do tych zegarów. Wtedy dopiero odcinasz stare kostki i te odpowiednio łączysz |
Szary77 Lubaczów | 2004-07-27 18:22:13 A jakbym dostał zegary z Caro Zwykłe nie z Diesla? U mnie w miescie ma facet Polda 89 lub 90r. z Takimi zegarami, więc chyba da się to jakoś podpiąć co?
|
![]() Mebig Miłośnik FSO Peugeot 307 Poznań | 2004-07-27 18:48:56 Da sie podpiąć i to nawet bez schematów, wystarczy jechać po ścieżkach jaki kabel gdzie idzie i po kłopocie. |
JACU626 Miłośnik FSO BIAŁY CZARNY SREBRNY ... TSA - RTA | 2004-07-27 18:57:29 Ten obrotek tez smigał będzie wystarczy podpiąć go do alternatora, fajnie będzie bo czerwone pole zachaczał będzie często. Było kiedyś na forum ze diesli z obrotkiem nie było, ja juz kiedyś takie widziałem (jeszcze w zielonych szkłach)czyli jednak sa. Jak byś niewiedział jak obrotke podpiąc to pisz. |
JACU626 Miłośnik FSO BIAŁY CZARNY SREBRNY ... TSA - RTA | 2004-07-28 22:44:13 Parę osób zapytało więc opiszę jak podpiąć obrotomierz z diezla pod alternator, działa w każdym samochodzi.
Troszke teori - każdy producent alternatorów tak dobiera koło pasowe aby alternator załączal sie przy minimalnych obrotach czyli około 800 juz pracował. Każdy obrotomierz przystosowany do pracy z alternatorem ma zbliżona harakterystyke, choś moga wystąpić róznice ale osobiscie nie spotkałem się z takim przypadkiem a pare obrotków juz uruchamialem. Jak podpiąć Alternator posiada trzy uzwojenia które podpiete sa do mostka diodowego. Sygnał do obrotomierza powinien być brany obojętnie z którego uzwojenia ale przed mostkiem prostowniczym. Należy rozebtac alternator i przylitowac kabelek do jednego wyjścia ze stojana, pozniej ten kabelek podpinamy do obrotomierza i musi działac. Mam nadzieje że ktoś z tego skorzysta. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-05-11 18:16:24 ja z kablami niemam problemu chodzi mi oto aby zrobić to porzadnie i ma 2 wyjścia kozystajac z orginalnych kostek wpiąsie w instalace albo lutowac kable do licznika i skozystać z istniejących robiąc dodatkową 5 stykowa wtyczke
poprostu chciałem zrobiś pierwsza wersje ale zbraku wtyczek zrobie drugą |
cendra Miłośnik FSO Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2005-05-12 13:51:58 a ja dalej pytam co jest z ta lionka od predkosciomierza?? czy trzeba wiercic nowe jej wyjscie czy jak pomocy chcialbym to juz zaczac robic a jak robic to dokladnie a i jeszcze z czego najlepiej podprowadzic podswietlenie do przelacznikow bo ja nie mam a zakladam takie?? duzo chyba z tym roboty nie ma, a i moze ktos ma na zbyciu jakies przelaczniki dosc tanio bo chyba mi czegos brakuje... |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-05-14 12:17:45 wiec tak
wszystko działa no może oprucz blado świacaćej kontrolki recznego ale z tym powalcze kiedy indziej co do linki to jest zakrótka dokłądnie o róznice w odległościach liczników pomiedzy kwadratowymi a okrągłymi czyli 10 cm i niestety trzeba wiercić
ale Bodzio z "T" na końcu nie byłby Bodziem z "T" na końcu jak by coś niewymyslił
i wymyslił czyli puściłem linke w srodku auta a dokładniej za rurami nawiewu na szybe potem obok nagrzewnicy i regulatora wycieraczek nastepnie pod gumowa osłaną na lewarku zmiany biegów i linka wychodzi dokładnie nad slimakiem i jest na tyle lużna ze wszedzie są łagodne łuki a i licznik można wyciągnąć dalej w celu odpiecia linki i tak oto obaliłem kolejny mit ze czegos sie nieda zrobić
|
cendra Miłośnik FSO Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2005-05-14 14:20:32 trzeba zdjac deske zeby zrobic to Twoim sposobem |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2005-05-14 15:04:03 jak bym miał zdiąć deske to wolałbym wiercić
poprostu wpychasz linke za przewodami pomiedzy rurami nawiewu szyby a grodzią i powiniem ci wyjść nad pedałem gazu potem wpychasz pomiedzy regulatorem wycieraczek a nagrzewnicą i zdejmujesz mieszek na lewarku wkładasz łape i wyciagasz linke pozostaje ci jeszcze podwazenie gumowej osłony i wepchniecie linki w kierunku slimaka no i najtrudniejsze czyli musisz wejść pod auto i podłaczyć ją ze skrzynia mysle ze niejest to skąplikowana sprawa i jeśli mnie sie udało to i tobie sie uda
[ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2005-05-14 20:05:01 ] |
dreX POLONEZ 1,5 GLE radom | 2005-05-22 19:16:26 Czy obrotomiez od abimexu bedzie dzialal na w gazniku???? |
cendra Miłośnik FSO Volvo, 125p, Syrena Ciechanów/W-wa | 2005-05-22 21:18:41 podobno wariuje i podaje złe dane a ja wlasnie dowiozlem kostki i linke wogole poldka rozkladaja jeszcze biore kierownice i przelaczniki kierunki dlugie i wycieraczki |
dreX POLONEZ 1,5 GLE radom | 2005-05-22 21:36:15 a obrotek od roverka do gaznika sie nada????? |