Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2003-05-25 19:40:57 To ja żeby nie zaśmiecać forum, podepnę się pod ten post? Moje drzwi (lewe od kierowcy) Atu + są trochę opuszczone, i teraz moje pytanie. Jak je wyregulować? Co odkręcić jakim kluczem itp itd.
Z góry dzięki za odp. |
![]() herek Fiat 125p Apollo Green Grodzisk | 2003-05-26 00:28:51 w polonezie masz śruby do regulacji przykręcane do budy zobacz sobie na tylnych jak to wygląda, tak samo jest w przednich tylko dostęp z przodu jest tragiczny przez błotnik przedni...
pzdr. |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-03-14 16:39:42 Mam luz na zawiasie drzwi przednich i w związku z tym opadnięte lekko drzwi.Czy ten element występuje jako część zamienna?
I jak go wykręcić,bo o ile do wszystkich śrub zawiasów drzwi tylnych jest doskonały dostęp,to z przednimi już jest inaczej. |
![]() SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2004-03-14 16:58:43 Tak ten element występuje osobno w sprzedaży, ale można też oddać do ślusarza aby zrobił nową szpilkę, a co do zdemontowania to proponuję odkręcić wkręty z drzwi wewnętrzne (2 dolne i 2 górne) i zdjąć drzwi i dalej odkręcić cały zawias od karoserii , jest też inny sposób ale trzeba odkręcić błotnik, ale ten pierwszy sposób wydaje mi się bardziej rozsądny. Jest to bardzo proste ale przydała by się jeszcze jedna osoba do trzymania drzwi albo do odkręcania. |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-03-14 18:57:26 potwierdzam słowa schila
odkrecenie dzwi jest łatwe ale ich zakrecenie jest przechlapane bo wymieniałem w swoim poldku ale wykonalne |
![]() SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2004-03-14 19:08:43 Danield zapomniał bym o najważniejszym, jeżeli po wymianie zawiasu potrzebna by była regulacja drzwi na zawiasach (bo na przykład by obcierały gdzieś) to bez zdjęcia błotnika będzie BARDZO CIĘŻKO, śruby regulacyjne są między błotnikiem a drzwiami przednimi ( a tam jest bardzo mało miejsca na wsadzenie klucza), bo zakłada się na samym początku drzwi (przednie)reguluje się je, a potem zakłada się błotnik, z tylnymi drzwiami nie ma problemu ani ze zdjęciem ani z regulacją (bo śruby są prawie na widoku). |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-03-14 20:02:21 No własnie mi obcierają,dlatego chcę skasować luz na zawiasie.
Kurde nie uśmiecha mi się wogóle ściągać błotnik żeby wyregulować. |
![]() nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2004-03-14 22:50:28 a jak wyglada sprawa wyrabanych zawiasow w 125p ?? bo ja jakis niedoinformowany jestem :/ (szukam drzwi do 125p ![]() |
![]() SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2004-03-15 12:40:44 Nie znam aż tak dobrze Budowy DF-a , ale wydaje mi się iż jest podobnie (jeżeli nie tak samo), mowa oczywiście o zawiasach.
|
DF Caro, Cargo, Truck Wrocław | 2004-03-16 02:20:47 zawiasy w Df są przyspawane do drzwi i nie słyszałem aby były dostepne w sklepach. Trzeba odkrecić drzwi rozebrać je z tapicerki. Potem jakoś je wymintować, rozwiercić, dorobić nowy swozen, podobno najlepiej z zaworu bo twardy i przyspawać zawias do drzwi itd. czyli po prostu presr... I dlatego odkładam to już od roku i drzwi się telepią !!! |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-03-16 02:39:19 Ja to prostu dawałem podkładki między zawiasy a nadwozie w ramach regulacji. Trochę trudno potem przykręcić ale da się. |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-03-16 13:54:51 No faktycznie-w DF jest problem.Mozna jednak spróbować delikatnie podgiąć blachę przy zawiasach i wybić sworzeń.Zastąpić grubszym i powinno byc ok.Oczywiście wykręcenie drzwi w DF to inna bajka...W trakcie remontu kombika pomogło dopiero potraktowanie śrub palnikiem ![]() |
![]() DPMR90 FSO 125p 1.5 ME Siemianowice Śląskie | 2004-03-16 15:51:17 Zgadzam się z Kao ! Odkręcić drzwi w DF'ie to wyższa szkoła jazdy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() piotrekdj Miłośnik FSO FSO POLONEZ ANALOG S ... Warszawa | 2004-03-16 20:00:21 zawiasy do poloneza kosztują około 40zł szt. i terz są dosyć lużne lepiej wyjąć stare i zregenerować najprościej sklepać je młotkiem tylko z wyczuciem |
![]() will Miłośnik FSO ford scorpio krakow | 2004-08-16 22:04:53 Panowie ja mam taki problem, jest co raz gorzej tylne prawe drzwi
strasznie ciezko chodzą!!!!!zamek jest oki tylko zeby je dopchnac do auta normalnie musze uzyc pary raczek!!!!jak deszcz popada to chodza jak po masle.z tego wniosek ze cos wypadaloby nasmarowac ale co????Panowie pomozcie co kupic jakiego srodka uzyc i co z tym mam zrobic bo akurat w srode mam, caly dzien to bym pokombinowal.pozdrawiam. |
![]() smoczy Miłośnik FSO Szczecin | 2004-08-16 23:18:03 sprawdzilbym zawiasy. nie poluzowalo ci sie nic tam? a do smarowania takich rzeczy to chyba wd40 bedzie ok! ![]() |
![]() pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2004-08-17 16:48:53 taa.. zawiasy .. dwa klucze na nich złamałem i sie za chiny nie chciały odkręcic ... |