| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-01-10 06:19:52 zgadza sie - olej czujnik albo go wymień. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2007-01-10 14:36:48 kiedy olej jest zimny to cisnienie musi byc wlasnie wyzsze, jak sie rozgrzeje to spada,
ja mam inny czujnik cisnienia oleju Equus i u mnie tak sie zachowuje jak wyzej napisalem |
AndrewS FSO 125p 1.4 GLI 16V ... Puławy | 2007-01-13 12:21:50 u mnie na zimnym cisnienie wynosi na wolnych obrotach 6 barow czyli 0,6 MPa, a 7 barow na wyzszych obrotach
na cieplym olej okolo 80 stopni 3 bary na wolnych i 5-6 barow przy ok 3 tys. tylko oczywiscie ja mam inny silnik autor watku widze ze jest ze staszowa mieszkalem tam kilka lat powiedzmy w latach 80 ![]() |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2007-01-13 12:24:52
I nie dopisałeś jaką osiąga wartość? to bardzo ważne - spróbuj podmienić czujnik o ile masz taką możliwość albo sprawdzić "zegarek" w desce lub też zrobić próbę olejową na świecach - a wówczas dowiesz się wszystkiegio o kondycji serca twego auta |
paweldobra POLONEZ Dobra | 2007-01-22 12:18:14 otoz tak mam caro o bardzo wysokim przebiegu,jest po 3 remoncie kap. silnika jakies 100000km i ma bardzo niskie cisnienie oleju.lampka gasnie zaraz po odpaleniu i nie swieci sie nigdy podczas pracy silnika,ale jezeli chodzi o wskaznik to przed tem pokazywal na wyzszych obrotach lub gdy byl zimny cos tam powyzej zera.ale po wymianie uszczelki pod glowica kiedy dostala sie woda do oleju cienienie jest praktycznie 0 .wskazowka rusza sie z milimetr od zera tylko po dluzszej jezdzie na wyzszych obrotach.lampka sie nie zapala.I jeszcze jedno.silnik nie bierze ani kropli oleju i chodzi zadziwiajaco ladnie jak na te lata.co moze byc przyczyna niskiego cisnienia wykluczajac popsuty zegar ii czujnik.co mam zrobic?zatrze mi sie? |
paweldobra POLONEZ Dobra | 2007-01-22 15:02:37 otoz tak polonez moj ma przejechane ponad 700tys od nowosci wszystko wymieniane na bierzaco na nowe.samochod pochodzi od kanarow PKSu,jest w tej chwili okolo 100-120 tys po 3 remoncie generalnym,na ktory mam papiery.oprocz tego cisnienia ktore pokazuje b.nisko chodzi jak nowy,odpalal nawet przy -35 stojac na dworze!pisze to dlatego bo taki przebieg jest chyba rzadki przy polonezie.powiedzcie mi co to jest proba oleowa na swiecach?.
a wskaznik pokazuje na niskich obrotach na zimnym rowno 0 po dodaniu gazu ledwie drgnie.po rozgrzaniu silnika 0 dopiero po dluzszej jezdzie na wyzszych obrotach wskazowka ledwie odrywa sie od pierwszej kreski.przed wymiana uszczelki pod glowica wskazowka odrywala sie na zimnym silniku na wolnych obrotach od zera ,a na wysokich pokazywala max 0,1.po rozgrzaniu silnika do 85'C nawolnych 0,a na wyzszych ledwie drgnela a po zagrzaniu powyzej 90'C caly czas zero,ruch wskazowki ledwie wyczuwalny.wskaznik podmienialem i nic,czujnik tez ale jest to samo.czy mozliwe ze olej z lidla na ktorym jezdze jest za gesty i do mechanizmu czujnika nie chce dostac sie olej[cisnienie]? jezeli jest tak niskie cisnienie to czy mozna dalej jeddzic? za odpowiedzi z gory dzieki |
DaroMc troche tego było gdzieś tam | 2007-01-22 16:50:22 Najprostsza rzecz to sprawdzić ciśnienie za pomocą manometru mechanicznego wkręconego w miejsce czujnika. Ja sobie z taki sprawiłem. Czujniki elektryczne przeważnie po dłuższym czasie zaczynają oszukiwać. A lampką w tez bym się nie do końca sugerował. Teoretycznie ciśnienie w silniku nie powinno spaść poniżej 0,1MPa a z tego, co pamiętam to czujnik w polonezie zadziała (o ile dobrze pamiętam) 0,015…0,035Mpa Wniosek nasuwa się sam….
Olejowa próba szczelności to nic innego jak odmiana pomiaru ciśnienia sprężania. Gdy ciśnienie sprężania jest niskie wykonuje się próbę olejową. A mianowicie wlewa się niewielką ilość oleju do cylindra. Olej uszczelnia złożenie tłok cylinder. Jak ciśnienie wzrośnie to wina układu tłok pierścienie cylinder. Jeśli nie wzrośnie to wina np. nieszczelności na zaworach Pozdrawiam |
pablo_fso Miłośnik FSO R.I.P. Polonez Atu p ... Wola | 2007-01-22 16:57:59
wow, rekordzista na tym forum. A jaki to silnik 1.5 czy 1.6 ? wtrysk czy gaźnik ? jak się blacha trzyma po takim przebiegu i wogóle cała buda ? zapodaj zdjecia ![]() |
paweldobra POLONEZ Dobra | 2007-01-22 23:13:43 przeprasam za to,ze napisalem 2 razy prawie to samo na forum,ale jestem dopiero poczatkujacym pisaczem tutaj i narazie nie wiem gdzie co jest.nie mam jako takich zdjec t`ego samochodu.sa zdjecia ale zrobione w sierpniu 2005.samochod wygladal wtedy prawie jak nowka.po zimie juz nie; rdza,rdza i jeszcze raz rdza.to jest dziwne ze pod spodem jest jak nowka,progi tez.ale powiem jedno poniewaz samochod ten wozil tylko powietsze,tzn 1 lub max 2 osoby,dlatego wytrzymal tak wiele.pierwsze 300tys bez remontu silnika!!!.silnik remontowany wtedy gdzy zaczyna brac olej.450tys 2 remont silnika,przyczyna jest zerwanie paska klinowego.tylni most z resorami wymieniany dopiero po 550tys!!! i tu byl blad.most zalozono wezszy przez co nie zgadzalo sie przelozenie co prowadzilo do zanizania przebiegu faktycznego.malo to, to nie da sie go przykrecic tak aby byl prosto,tzn z prawej strony brakuje go ok.4 cm a z lewej ok.2,przy 595tys samochod jest juz po 2 remontach skrzyni i silnika,czas na 3 remont silnika,znowu przyczyna jest zerwanie paska roz rzadu.wymiana w przednich drzwiach dolow,lewegi tylnego blotnika i zagazowanie drania.651 tys naderwanie zebow na pasku rozrzadu.zalozono go potem zle i powiedziano ze samochod nadaje sie tylko do przetargu.jezdzilem nim z przestawionym zaplonem.nie moglem podjechac pod rzadna gorke,myslalem ze kupilem padaczke,a tu co .pojechalem do znajomego mechanika,zalozyl pasek tak jak powinien,i okazalo sie ze to rakieta.nowka funkiel nie smigana i tak jezdze z tym niskim cisnieniem do dzis.za pare dni wezme sie za robote.wymienie czujnik na nowy.bo przed tem pozyczylem od kolegi,jak sie domyslam to ten jego czujnik jest tez do dupy.i zobacze efekty.
dzieki za zainteresowanie moim tematem,a poldek ma silnik 1,6.a co do sprezania to mierzylem i jest w normie,wiec robic probe olejowa?jest chyba dosyc mocny bo osiagam nim bez problemu 170km/h.a ogolnie buda trzyma sie w miare,prowadzi sie super.ale jak to bywa w poldkach nadwozie pracuje.peka na slupkach,troche trzeszczy tu i owdzie i pekla mi przednia szyba,ale wymienilem i zrobolem tak aby nie pekla drugi raz.zapadki w zamkach zsa tak wytarte ,ze mozna go otworzyc paznokciem.i bak tez.ale ogolnie ok.w srodku ok.w instalacji tez.rzadnych kombinacji[typu na krtoko]tylko taktyka-popsuje sie wymien w 1 dzien. |