Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2007-03-15 22:50:03 Najczęstszą przyczyną stukowego w GLI na Boschu jest jak większość pisze "nagar" pod warunkiem że dzieję się tylko na rozgrzanym. Ja w swoim tego nie podejrzewam ale mam zamiar się pozbyć stukowego a badając swojego poldka doszły kolejne rzeczy, możliwie że one są przyczyną. Jak nie to, naprawić musze a nagar zostawiam jako ostateczność. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2007-03-16 13:17:16
On chyba nie ma wpływu podczas jazdy na LPG ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2007-03-16 22:35:30 Odkąd pamiętam miałem stukowe a u gazowników zawsze na kompie pokazywało że pracuje jakby gubił zapłon. Dzięki tamu wymieniłem uszczelkę a innym razem pierścienie ale to nie było przyczyną. Wpatrując się we wskaźnik obrotościomierza widać że na PB się waha ale na LPG jest o wiele lepiej, wręcz przyklejony, mimo wszystko na kompie widzą jak wypada zapłon. Czy jeśli uda mi się zlokalizować winowajcę to zniknie stukowe. I dlaczego stukowe mimo wszystko jest na nagrzanym a zapłon wypada ciągle. Rozrząd ustawiony poprawnie, bez zmian z przed wymiany i po |
![]() delta9 ATU Plus GLI Łódź | 2007-03-19 16:51:09 Tem miałem nieco ponad 90 wg wskazówki i wyszło 203ohmów więc chyba dobry? czy jednak to za mało |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2008-05-01 15:52:16 Janusek - a co zrobiłeś?
Temat spalania stukowego wraca jak bumerang. W moim samochodzie po wymianie uszczelki pod głowicą spalanie stukowe poszło w zapomnienie. Dzwoniło strasznie, a od tamtego momentu jest spokój. W drugim samochodzie (taki sam samochód - Caro Plus na Bosch-u, takim sam silnik a nawet rocznik) spalania stukowego nie było do momentu wymiany uszczelki pod głowicą. Po wymianie dzwoni jak głupi. Wszystko przed montażem było czyszczone, nagaru było bardzo mało. Mimo to dzwoni. A najgorsze jest to, że zarówno przed wymianą uszczelki jak i po nie wiedzieć czemu łapie nieco za wysoką temperaturę (jakieś 100 stopni i dopiero wtedy włącza się wentylator). Jadąc na trasie często włącza się wentylator na chłodnicy (a właściwie dwa, bo jeden nie dawał rady i trzeba było drugi podpiąć). W zimie nie było to uciążliwe, ale teraz jak zrobiło się cieplej to dzwonienie zaczyna wkurzać, a przede wszystkimm jest szkodliwe dla silnika. Termostat powietrza zablokowany na zimne, jednak to niewiele daje. Sprawdzałem czujnik temperatury silnika (ten do wskaźnika) i wydaje się, że jest OK. Wymieniłem włącznik termiczny w chłodnicy i też jest to samo. Termostat płynu nie jest zablokowany, bo inaczej nie włączał by się wentylator (jeździłem bez termostatu i jest to samo). Już nie wiem czego się czepić, jednak cały czas zastanawiam się co się stało po wymianie uszczelki pod głowicą, że w jednym przestało dzwonić a w drugim zaczęło. Do mechanika mam pełne zaufanie (kolega z pracy), tu niczego nie podmienił bo i po co. |
![]() -DLUGI- Miłośnik FSO Polonez C+ 1.6 GSI Białuń | 2008-05-01 17:22:04 Co do spalania stukowego to zazwyczaj winny jest nagar w komorze spalania lub jak już wcześniej pisał automatik - sonda lambda. Niektórzy pisali też, że w pierwszych Bosch-ach jest coś źle wgrane (scieżka?) i serwis kiedys korygował tą usterkę na gwarancji. A może mechanik przez przypadek podmienił świece, za duża ciepłota?
Co do wysokiej temperatury silnika to nasuwa mi się kilka pozycji do sprawdzenia: - Przepustowość przewodów chłodzenia (może gdzieś przypchany lub zagięty) patrz również tą metalową rurkę bo lubi dosłownie zgnić! - W jakim stanie chłodnica? Czy wszystkie sekcje drożne? Może z zew. jest zasyfiona np. muchami lub innym ustrojstwem itd. - Termostat cieczy chłodzącej? - Termowłącznik w chłodnicy czy na pewno jest o parametrach 92-87 ? Bo może masz dieslowski 98-95 wkręcony (tak miał Mateoos w swoim poldku i temp. płynu dochodziła latem do prawie 100*C Zasadniczo silnik w plusie z moich obserwacji ma nieco wyższą temp niz "starsze poldki" Np. Mój w trasie zawsze ma poniżej 90 w mieście trzyma na 90 ale wiatraki (zmostkowana 2) często chodzą. [ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2008-05-01 17:29:06 ] |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2008-05-01 21:29:59 DLUGI: z tego co piszesz o stukowym to pozostaje mi tylko sonda do sprawdzenia. Nagar czyszczony (zresztą było go stosunkowo niewiele), świece już były wymieniane po zrobieniu uszczelki (cały czas Iskra FE65PS, żadne tam gazowe). Odnośnie tej sondy: czy wiadomo Ci coś o parametrach jakie mieć powinna i jakich nie powinna mieć?
Jeśli chodzi o tą temperaturę: rurka metalowa wymieniona na nową "z urzędu" przy robieniu uszczelki, przewody są drożne (było sprawdzane przy uszczelce). Zastanawiam się nad chłodnicą, chociaż patrząc z zewnątrz nie jest jakaś szczególnie zasyfiona. Może ma małą drożność? Termowyłącznik też niby jest właściwy (ale jutro jeszcze sprawdzę dla pewności). Na poprzednim termowyłączniku grzał się tak samo. Jeśli chodzi o termostat: bez termostatu grzeje się tak samo. Dlaczego piszę w tym poście o grzaniu? Ponieważ sprawa przegrzewającego się silnika jest bezpośrednio związana z moimi problemami ze spalaniem stukowym (jak silnik ma minimalnie poniżej 90 stopni, spalanie stukowe występuje, ale jest mniej dokuczliwe). |