Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() 3 DEADSOUL e60, Traxxas VXL Warszawa | 2004-07-29 11:18:23 Witam,
Teraz mam 2,5 V6 i zauważyłem: Pierwszy bieg wentylatora załącza się normalnie. Czasem jednak wskazówka temperatury potrafi wskoczyć na kilkadziesiąt sekund na CZERWONE po czym gwałtownie spada do 98 stopni. Zauważyłem, że temperatura nie spadła dlatego, że włączył się drugi bieg wentylatora. Wygląda mi to raczej na zacinający się termostat, który nagle się otworzył. Pozatym drugi bieg wentylatora jest dosyć nieprzewidywalny. Potrafi załączyć się przy 100 stopniach lub dopiero na CZERWONYM polu. Czy to: termostat, czujnik wentylatora, początki uszczelki pod głowicą lub ???? Co o tym sądzicie? |
![]() dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-07-29 14:55:39 już obadałem ![]() co jes u mnie "popsute" ![]() 95% czasu wskazówka stoi jak przyspawana na kresce 92,5 st... i mnie to pasuje ![]() ![]() ![]() jeżeli ktoś ma problemy ze skaczącą temperaturą to polecam takie rozwiązanie... p.s. Swoją drogą myślę, że spece z GM przekąbinowali deko z tymi wiatrakami. Chcąc pewnie zaoszczędzić deko prądu narazili silnik na niemałe skoki temperatury |
rw12 MV6 lodz | 2004-07-29 21:40:56 witam,
u mnie w omesi 2.0 wentylator pierwszy wlacza sie przy 92,5 a drugi przy 95 st. praktycznie temperatura nie doszla mi nigdy do 97,5 oprocz sytuacji kiedy nadpekl mi waz od ukladu chlodzenia i zaczal uciekac plyn. pozdrawiam, robert |
![]() k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2004-11-25 21:27:58 witam wszystkich. Odnośnie wentylatorów mam małe pytanie czy to normalne w omedze B, że w trakcie kiedy włączę ogrzewanie to równocześnie startuje wentylator. Temperatura silnika ok 70 stopni. Ogrzewanie automatyczne klimatronik. ![]() |
![]() maestro_PL OMEGA B tzw.CARAVAN = SALT MINE = KRAKÓW-WIELICZKA | 2004-11-25 21:49:56 miedzy 90 a 95 ![]() ![]() X20XEV |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2004-11-26 10:03:09 panowie !!! co wy na to? od kiedy są mrozy mam wrażenie że silnik mam nie dogrzany. nawet na odcinkach pow, 15 km. dopiero potem jako.ś cieplej. czy można lekko przysłonić chłodnice?? np tak jak w poldku? zaznaczam że mam kliome i itp. prosze pomyślcie nad tym i dajcie znać. fom. tom |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-11-27 08:09:51 k27 pisze:
Jeżeli jest włączona klimatyzacja to chodzi wiatrak z przodu chłodnicy. |
![]() k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2004-11-27 17:57:35 witam. Mam rozumieć że to normalne że chodzi wiatrak czy tak DIRO? |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2004-11-28 11:51:12 witam
1. fomin ja też miałem taki problem jak ty. Samochód nagrzewał się po 15 km, myślałem że termostat się zawiesił, a okazało się że go tam niebyło ![]() ![]() ![]() pozdrawiam 2. na schematach elektrycznych do omegi są następujące oznaczenia dotyczące chłodzenia i wentylatorów: (dla X20DT) M11 - cooling fan motor M4 - radiator cooling fan motor M54 - coolant pump timing control M28 - blower motor Poprzez odpowiednie przekaźniki następuje ich załączenie w konfiguracji: - po włączeniu klimy - M54 oraz M11+M4 szeregowo połączone, - po przekroczeniu przez czynnik chłodniczy w klimie temperatury X lub ciśnienia Y (X,Y - nieznane) - M11, M4, M28 - równolegle - po załączeniu czujnika temp wody (niezależnie od klimy) - M4+M11 szeregowo oraz M28 (dla X20XEV, X20SE, 20SE) M11 - cooling fan motor M4 - radiator cooling fan motor M28 - blower motor Poprzez odpowiednie przekaźniki następuje ich załączenie w konfiguracji: - po włączeniu klimy - M11+M4 szeregowo połączone, - po przekroczeniu przez czynnik chłodniczy w klimie temperatury X lub ciśnienia Y (X,Y - nieznane) - M11, M4, M28 - równolegle - po załączeniu czujnika temp wody (niezależnie od klimy) - M4+M11 szeregowo oraz M28 (dla X25XEV, X30XEV) M11 - cooling fan motor M4 - radiator cooling fan motor M54 - coolant pump timing control M28 - blower motor M35- cooling fan motor Poprzez odpowiednie przekaźniki następuje ich załączenie w konfiguracji: - po włączeniu klimy - M11+M4 szeregowo połączone, - po przekroczeniu przez czynnik chłodniczy w klimie temperatury X - M11, M4 - równolegle - po przekroczeniu przez czynnik chłodniczy w klimie ciśnienia Y - M11, M4, M28 - równolegle - po załączeniu czujnika temp wody I stopień (niezależnie od klimy) - M4+M11 szeregowo, M28, M54 oraz M35 przez rezystor szeregowy - po załączeniu czujnika temp wody II stopień (niezależnie od klimy) - M4+M11 szeregowo, M28, M54 oraz M35 bezpośrednio ciekaw jestem jedynie co to jest to "coolant pump timing control" oraz "blower motor" pozdrawiam ILKU |
![]() gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2004-11-28 18:14:04 Ja to mam teraz zagwozdkę podobnej natury. Ze dwa lata temu wymieniłem termostat bo słabo grzało. I od ręki zaczęło grzać. Teraz też mi nie grzeje najlepiej w stosunku do ubiegłego roku a co ciekawe z kolei wskaźnik temperatury wskazuje temperaturę taką jaka była w ubiegłym sezonie a przy tych wskazaniach powietrze było gorące a nie ciepłe. Nagrzewnica jest ok na bank bo wymieniałem rurki od niej w czerwcu i sprawdzałem przepływ i był bez zarzutu. Niemniej raczej sprawdzę termostat bo to raczej wpierwszej kolejności należy uczynić. Jednak gryzie mnie to zagadnienie nieziemsko. Z drugiej strony irytuje mnie też pompa wody, którą dwa lata temu wymieniłem. Nic to jak obaczę co jest nie tak to zrelacjonuję zagadnienie może komuś się przysłużę.
Pozdrawiam |
OLOBONO Opel Omega B 2.0 16v ... Toruń | 2004-11-29 10:05:02 jedyne co mnie dziwi tylko w omesi, to to ze obojetnie jaka jest temp. silnika, to jak go wylacze wentylator milknie.
Dla przykladu w Punciaku jezeli silnik byl cieply wylaczalem go i wentylator pochodzil jeszcze przez ok. 2minuty.... ,,ten model tak ma?'' |
Szymek_J Omega C Szczecin | 2006-06-25 23:28:29 Witam,
troche odgrzebane, ale nie znalazlem nic lepszego... Omega 2.5 TD, '95 Jak sprawdzic czy wisko dobrze dziala? Otoz od paru dni temperatura w czasie jazdy w miescie (wlaczona klima) dochodzi do 100st, dzisiaj ja nawet przekroczyla. Wylaczenie klimi powoduje ze temperatura bardzo powoli spada do 95, czasem 92 st. Na autostradzie przy 140 km/h (wlaczona klima) wystarczy wieksza gorka i znowu do 100 st. dochodzi. Na plaskim trzyma 95-97 Generalnie slychac jak wisko zmienia predkosc wiatraka, ale mam wrazenie ze czasem nie zaskakuje, albo nie chodzi na pelnych obrotach. Mozna jakos sprawdzic sprawnosc tego sprzegla? Termostat wymieniony, plyn jest, korek trzyma cisnienie. Czy przy goracym silniku i wylaczonej klimie wentylatory od klimatyzacji tez sie dodatkowo powinny wlaczac? A moze chlodnica przypchana? Pozdrawiam |
![]() autoseba Jeep Wrocław | 2006-06-26 11:50:33
W prosty sposób ,zakręć ręką za łopatki na zimnym silniku ,a później na gorącym i zobacz czy jest jakaś różnica . Jeżeli na gorącym kręci się ciężej to ok , jeżeli tak samo to do wymiany. |
T-T DEADSOUL Ostrowiec Św. | 2006-06-26 14:06:23 hym
u mnie włączają się wentylatory (wszystkie trzy) przy około 102 stopniach - przynajmniej tak wskazuje ![]() ![]() ![]() u mnie takiego stopnia niet Pozdro |
lord_craven Giedlarowa/Leżajsk | 2006-06-26 15:05:05
Tak, ten typ tak ma. Ale nawet przy obecnych upalach nic sie nie dzieje. Zdaza mi sie wylaczac silnik przy wskazywanej temp. rzedu 95-100 stopni i nie wystepuje zadne wyrzucanie plynu ani inne sensacje |
profil-usunięty | 2006-06-26 15:37:16
Nic podobnego. Po wyłączeniu gorącego silnika wentylator powinien dmuchać nawet do 2-3 minut jeśli jest taka potrzeba ![]() T-T: Byłeś sprawdzić czy u Ciebie z czujnikiem temp. wszystko w porządku? [ wiadomość edytowana przez: Immo dnia 2006-06-26 15:38:35 ] |
Szymek_J Omega C Szczecin | 2006-06-26 22:08:04
czy w dieslu jest tak samo? a jesli sie te dwa wentylatory od klimatyzacji nie wlaczaja bez wzgledu na temperature silnika to czego moze to byc wina? jakiegos czujnika temperatury? |
lord_craven Giedlarowa/Leżajsk | 2006-06-26 22:25:29
Czyli co powinienem jeszcze sprawdzic i zrobic aby sie tak dzialo? Silnik X20XEV z aftomatem jak to ma znaczenie |
![]() danp omega b kombi polkowice | 2006-06-27 00:09:11 dzisiaj sprawdziłem i jak dojdzie do 97 to załącza się wentylator i spada do 92 ale jak w momencie załączenia sie wentylatora zgaszę silnik i przestaje wiatrak chodzić (co mnie dziwi ) i po minucie załącze zapłon to pokaże powyżej 102 st.C i tylko uruchomie silnik to szybko spadnie do 92 st.C
te temp. to oczywiście takie na oko w przyblizeniu |