MotoNews.pl

Prośba do klubowiczów z Sosnowca - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2007-05-06 05:06:38, MarEsp20 pisze:
Zobacz na mapę z przed 1918 roku - podziały idą tak jak szły granice trzech zaborów. Hanysy to dawny zabór Pruski, a z Sosnowca musieli okazać się paszportem podczas licznych kontroli bo "Ordnung must zein", Sosnowiec i wszystko za wodą czyli za rzekami Brynicą i Przemszą to dawny zabór Rosji - tam zero porządku, korupcja i rosyjkie "jakoś tam będzie". W naszym regionie spotykało sie również przybyszów z zaboru Austryjackiego - Cesaroki - od Cysorza Franciszka Jozefa, ale to już teraz Małopolska i Krakusy jak Piotrek z Olkusza (zaraz się zacznie ), albo "moja babiczka pochazi z Chrzanowa" z reklamy piwa "Żywiec" bo Chrzanów i Żywiec to też Cesaroki, kiedyż należał do Habsburgów. [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-05-06 05:26:30 ]

"Moja Babicka pochazi z Chrzanowa" to było z reklamy piwa Tyskie a nie Żywiec

Cytat:
2007-05-06 05:35:12, MarEsp20 pisze:
Ostatnio w centrum budują Plazę koło Prokuratury (a jakie tam łapówy poszły żeby ziemię od Gminy wykupić i dostać pozwolenia ). Tam zero zabytków (typu Szopienice, gdzie Kutz kręcił "Perłę w koronie"). [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2007-05-06 05:42:34 ]

Nie budują. Tylko już zbudowali i działa, czynne jest.

Taaa, jak przejeżdzam przez Szopienice na rowerze to najlepsze średnie zawsze tam mam...

Porównaj sobie centrum Sosnowca z jakimkolwiekk centrum miasta na Śląsku...
Tylko nie to co kiedyś było tylko to co teraz jest. Porządny dworzec, odremontowane elewacje kamienic.

Aa i Sosnowiec to jedyne miasto w którym nie masz korków na drodze!

Cytat:
2007-05-06 10:16:49, Michal-500 pisze:
Nie budują. Tylko już zbudowali i działa, czynne jest. Taaa, jak przejeżdzam przez Szopienice na rowerze to najlepsze średnie zawsze tam mam... Porównaj sobie centrum Sosnowca z jakimkolwiekk centrum miasta na Śląsku... Tylko nie to co kiedyś było tylko to co teraz jest. Porządny dworzec, odremontowane elewacje kamienic. Aa i Sosnowiec to jedyne miasto w którym nie masz korków na drodze!

Rzeczywiście nie byłem pewny co do tej reklamy ale Pepik mógł tylko utożsamiać się z zaborem Austriackim.

Jedyne co w Sosnowcu mi się podoba to brak stref płatnego postoju (brak liczarzy itp). Można zaparkować i nie martwić się o opłaty.

Co do korków to jeździłem przez pół roku do służbowo codziennie do Sosnowca (do sierpnia 2006 r.) i pod wiaduktem kolejowym przed Prokuratutą zawsze coś robili a teraz jak już zrobili, to słyszę że PKP zamierza remontować wiadukt nad drogą i zaś będą korki

Co do jazdy na rowerze przez Szopienice to podziwiam za odwagę i nie dziwię się że bijesz rekordy przejazdu , bo zgodnie ze śląską tradycją jakby cię dogonili i rozpoznali, że jesteś z Sosnowca to by do życi nakopali

Ale u was też z moją chorzowską rejestracją miałem kłopoty raz pod aresztem śledczym i raz pod sądem (Ruch, Ruch Chakaes !!!).

Tak w ogóle to ja nic nie mam do Sosnowca mam tam kolegów ale tradycja zobowiązuje do podtrzymywania Świętej Wojny

a ja se mieszkam 500 metrow od slynnej granicy - brynicy (rzeka) i powiem Wam ze ceglami moze ciezko dorzucic ale jakies granaty czy przenosne mozdzieze daja rade na druga strone ciesze sie ze w sluzbowce mam rej warszawska bo na nia slazaki reaguja normalnie i w sosnowcu tez - a na slaskiej jakbym jezdzil po sosnowcu to kiepsko to widze

Cytat:
2007-05-06 11:14:03, Cwikus pisze:
ciesze sie ze w sluzbowce mam rej warszawska bo na nia slazaki reaguja normalnie i w sosnowcu tez - a na slaskiej jakbym jezdzil po sosnowcu to kiepsko to widze

Eee tam... Gówniarstwa coraz mniej i nie jest to tak odczuwalne jak kiedyś, po obu stornach rzeczki..

A co do Szopienic, kwestia dzielnicy... w Sosnowcu też są takie rejony, gdzie po zmroku człowiek średnio się czuje bezpiecznie...

Sosnowiec - najbardziej wysunięta na południe dzielnica Kielc

Cytat:
2007-05-06 12:07:18, Pepton pisze:
Sosnowiec - najbardziej wysunięta na południe dzielnica Kielc

Co Ty masz za mapy

Gdzie tam do Kielc

Cytat:
2007-05-06 12:21:12, krzychu_ch pisze:
Co Ty masz za mapy Gdzie tam do Kielc

dobre dobre - nic nie skapował

PS. U nos na Sosnowiec godomy, że to kolonia Kielecko, bo 90% to wszystko kieleckie

Cytat:
2007-05-06 12:25:54, Pepton pisze:
PS. U nos na Sosnowiec godomy, że to kolonia Kielecko, bo 90% to wszystko kieleckie

Cały GOP to jedna wielka kolonia Kielecka

Cytat:
2007-05-06 12:30:36, krzychu_ch pisze:
Cały GOP to jedna wielka kolonia Kielecka

GOP powstał za Gierka w latach 70-tych i nie ma nic wspólnego z tradycjami. Nowa aglomeracja (największe miasto w Polsce) - "Silesja" różnież ma zakopać podziały ale już pojawiają się głosy żeby do Silezji nie zapisywać Sosnowca , bo co to za Silezja ?

Cytat:
2007-05-06 12:45:53, MarEsp20 pisze:
Nowa aglomeracja (największe miasto w Polsce) - "Silesja" różnież ma zakopać podziały ale już pojawiają się głosy żeby do Silezji nie zapisywać Sosnowca

No i bardzo dobrze
Sosnowiec to Sosnowiec, jak każde miasto ma jakieś tam większe czy mniejsze tradycje
Swoją drogą to się dziwie Ślązakom, którzy tak chętnie chcą zmiany miasta (Chorzów, Katowice, Ruda Śl.....) na jakąś tam Silezje

Co to za sekta
Silesia City Center
Silesia Taxi
i jeszcze miasteczko Śląskie Silesia

Jeszcze trochę to trza będzie Urząd Wojewódzki przenieśc albo do Bielska albo do Częstochowy.

Niech Wam (Silesii) wprowadzą jeszcze osobną walute i odgrodzą od reszty kraju siatką to bedziemy mieli pierwsze w świecie Ludzkie ZOO i wycieczki z dalekiego wschodu

Ale mnie poniosło

Cytat:
2007-05-06 13:00:36, krzychu_ch pisze:
Niech Wam (Silesii) wprowadzą jeszcze osobną walute i odgrodzą od reszty kraju siatką to bedziemy mieli pierwsze w świecie Ludzkie ZOO i wycieczki z dalekiego wschodu Ale mnie poniosło

Eee, nie boli Cie, że zabralibysmy prymat sosnowiczanom??

-----------------
czasem tu zaglądam

Wcale

OK, temat już nieaktualny.
Dzięki krzychu_ch, dzięki chłopali za wyjaśnienie mapy Okręgu Katowickiego.
Temat można zamknąć.

Cytat:
.."No i bardzo dobrze Sosnowiec to Sosnowiec, jak każde miasto ma jakieś tam większe czy mniejsze tradycje Swoją drogą to się dziwie Ślązakom, którzy tak chętnie chcą zmiany miasta (Chorzów, Katowice, Ruda Śl.....) na jakąś tam Silezje .."

ale pieprzysz Krzysiu

Sam dobrze wiesz że mimo prawdziwych animozji co niektórych głównie pseudo kibiców...i kibiców) ..większość z nas traktuje to już mocno (i tylko) humorystycznie...

Co do Silesii...nieuk Waść jesteś...

Ma powstać taki konglomerat...ale wszystkie miasta zachowają swoje nazwy....nadal będę mieszkał w Katowicach (mam nadzieję, że nie w Sosnowcu )..a np. MarEsp20 dalej w Chorzowie..

No i kto Ci powiedział że "chętnie" ??....wysuwasz jakieś pochopne wnioski ( od A-Z zresztą )

I jak zwykle z wątka o jakimś tam escorcie zrobił się zupełnie inny...etniczny ..rzekłbym

A co do "ludzkiego Zoo" ...słyszałem dobry kawał w tym stylu...właśnie o Sosnowcu

Cytat:
Ale mnie poniosło

Cytat:
Niech Wam (Silesii) wprowadzą jeszcze osobną walute i odgrodzą od reszty kraju

Zoo juz jedno mamy w Chorzowie a co do waluty juz politycy sie jacys wypowiadali ze Szkocja chce sie od Wielkiej Brytani oddzielic a jak im wyjdzie to Slask sproboja od Polski oddzielic swoja droga nie maja juz co robic w tym sejmie A co do Sosnowca ja tam urazy nie mam ale macie tam choc jedna droge dwu kierunkowa po ludzku? bo ja jak mialem tam kiedys kurs to jak sie piero*em o jedna uliczke to musialem pol dzielnicy przejechac przez te jedno kierunki do tego zdarzenia nie mialem uprzedzen

Cytat:
2007-05-06 23:38:17, kylos pisze:
Zoo juz jedno mamy w Chorzowie a co do waluty juz politycy sie jacys wypowiadali ze Szkocja chce sie od Wielkiej Brytani oddzielic a jak im wyjdzie to Slask sproboja od Polski oddzielic swoja droga nie maja juz co robic w tym sejmie A co do Sosnowca ja tam urazy nie mam ale macie tam choc jedna droge dwu kierunkowa po ludzku? bo ja jak mialem tam kiedys kurs to jak sie piero*em o jedna uliczke to musialem pol dzielnicy przejechac przez te jedno kierunki do tego zdarzenia nie mialem uprzedzen

Kolego!!

Co post to coraz większe głupoty piszesz!!!

Gorole gorolami ale to trzeba im przyznać, że po Sosnowcu jeździ się bardzo dobrze

Gdzie Ty tam masz jednokierunkowe - chyba tylko ścisłe centrum(Modrzejowska itp)
Tak poza tym to prawie wszędzie są dwupasmowe drogi w Sownowcu

Cytat:
2007-05-06 10:16:49, Michal-500 pisze:
Taaa, jak przejeżdzam przez Szopienice na rowerze to najlepsze średnie zawsze tam mam...

Swoją drogą to drogi Michale nieświadomie narażasz się niepotrzebnie i prowokujesz Hanysów z Szopienic przejeżdżając przez tą dzielnicę zbyt podejrzanie za szybko na rowerze !!!

Przecież od razu sobie pomyślą kolesie wystający na rogach skrzyżowań, " co on tak pędzi na tym rowerze a MOŻE JEST Z SOSNOWCA I SIĘ BOI ??

W dobie telefonów komórkowych, które posiada dziś każdy złomiarz z wózkiem - narażasz się, że na następnym skrzyżowaniu będą czekali, a po wylegitymowaniu i stwierdzeniu braku paszportu oraz nieudzieleniu właściwej odpowiedzi na pytanie co to jest żymła masz jak w banku nakopanie do życi.

Moim zdaniem jak juz musisz tamtędy przejechać to powinieneś jechać powoli, zrelaksowany pomachać od czasu do czasu do jakiejś dziołchy że niby ją znasz oraz gwizdać jakąś śląską piosenkę typu "Poszła Karolina do Gogolina..."

Cytat:
2007-05-07 01:35:32, Pepton pisze:
Kolego!! Co post to coraz większe głupoty piszesz!!! Gorole gorolami ale to trzeba im przyznać, że po Sosnowcu jeździ się bardzo dobrze :: Gdzie Ty tam masz jednokierunkowe - chyba tylko ścisłe centrum(Modrzejowska itp) Tak poza tym to prawie wszędzie są dwupasmowe drogi w Sownowcu

malo jezdzilem po Sosnowcu ale oba kursy mialem akurat w takiej okolicy ze szlak by to trafil same jedno kierunkowe jak w wesolym miasteczku wiec co mam pisac jak sie pierdo*em to mialem nadrabiania drogi jak kopniety

ps. jestes pierwsza osoba jaka znam co lubi jezdzic po Sosnowcu i nie mowie przez uprzedzenia moze to sie faktycznie centrum tyczy ale podjedz pod Praktiker lub Obi i zuc haslo ze jest kurs do Sosnowca to cie transport zabije, przynajmiej jak ja pracowalem tak bylo jakos wszyscy wola Katowice, Zabrze

[ wiadomość edytowana przez: kylos dnia 2007-05-07 07:32:08 ]