Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-03 19:27:47 "reduktor jest umieszczony na tym samym poziomie co zbiornik wyrownawczy"
Na moje oko powinien być zamontowany niżej. Choć lekko. Ale tym się nie przejmuj. Później jak bedzie cieplej napisz czy pomogło. |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-05 11:38:31 Narazie nie szalej i poczekaj jak będzie w ciepły dzień. Na wymiany zawsze przyjdzie czas.
Uważaj na przegrzania - nie mozesz tak męczyć silnika. W innym poście ktoś pisze że u niego pompa siadła, ale jak mialeś wymienianą niedawno to powinno być ok. Mozesz też spóbowac podotykać ostrożnie chłodnice i sprawdzić czy w każdym miejscu jest podobna temp, jak są rózne na tym samym poziomie to moze cos jest zapchane. Pokombinuj. "A jak sprawdzic czy to nie wina pompy wody, moze to ona jest winna, choc rok wstecz wymieniana " Pomacaj przewody jak będzie już obieg otwarty moze wyczujesz jak woda się pompuje, ew. mozesz od zimnego w miejscu otworzyć wlew od chłodnicy i poczekać aż temp sie podniesie żeby woda była pompowana i na oko sam zobaczysz. Ale to groźne bo można sie poważnie poparzyć wiec nie wiem czy warto to tak sprawdzać. Nigdy tego nie robiłem. Wiec na oko, to pisze....Ale tak bym zrobił. Ja potencjalnie stawiam na jakiś czujnik moze od temp silnika... czy czujnik od wskaznia na desce. Mozesz je sprawdzić omomierzem czy są ok. Ale nie znam wartości. |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-08 21:36:12 Klimatyzacja ma swoją chłodnicę moze to ona się podgrzewa i podnosi ci temp. za bardzo - bo nie załącza się na niej wiatrak. Klima jest jak lodówka - tyle da zimna co ciepła. Zimno do kabiny ciepło w silnika.
A moze tylko jednak ten wskaźnik szwankuje? Musi być gdzieś przy silniku pod głowicą, czy koło kolektorów wydechowych. Sprawdz go. |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-08 22:14:04 A ile masz obrotów na jałowym?
A kiedy była regulowana instalka gazowa? Może na luzie ma za ubogą mieszankę stąd grzanie a podczas jazdy wszystko jest ok. Sprawdzałeś na benzynie jak chodzi? |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-10 23:13:55 Obtory masz ok. Jezeli na benzynie to samo to nie wina mieszanki.
A jako chodzi ci silnik lekko faluje? Moze jakiś cylinder dostaje mniej paliwa niż reszta itp. To moze powodować grzenie się. Z tego co piszesz to wynika jasno ze tylko na postoju chłodzenie jest nie tak - moze to i była by wina pompy ale przecież jadąc 140 km/g też niezle grzejesz silnik. Moze być to co piszesz zakamieniona - zasyfiona chłodnica. Mozesz pokombinować i spróbować ją przemyć - przedmuchać. Moze przepłukanie cilit kalgonem albo innym ustrojstwem na kamien moze pomóc. Tyle ze tyle aut jeździ na słabiutkich chłodnicach i żadnych problemów nie ma... Mi hondza cbr 900rr tez sie lekko grzeje na postoju. Toyota yaris 1.2 tez sie lekko grzeje jezdząc powoli. Kiedys jak zdawałem na prawko ćwiczyłem na seicento 900 i tez sie lekko grzał na placu - w obu przypadkach cały czas sie wentylator włączał. Golf 2 krewniaka grzeje sie cały czas ![]() A jaką moc ma ten wentylator co się u ciebie załącza? Na oko silnie wieje? Przyczyny przegrzania jakie mogą być: Zbyt luźno naciągniety pasek napędu pompy wody ew. pękniety. - pompa ok, pasek nie wiadomo... o ile jest pasek ![]() Zbyt mało plynu w układzie chłodzenia - jest ok. Zatkana, zanieczyszczona chłodnia z zewnątrz lub wewnątrz. Uszkodzony, mniej wydajny wentylator. ew. uszkodzony jego czujnik kiedy bedzie załanczany - to bym sprawdził. Niewłasciwe ustawienie zapłonu lub uszkodzenie w układzie zapłonowym - z tego co piszesz obtory sa normlane, ale mieszanka moze być za uboga. Jak chcesz mozesz wywołać chek engine który uśredni wartości i sprawdzić. Np wypiąć czujnik połozenia przepustnicy (bedzie ci gasł ale nogą jak przytyrzymasz obroty to bedzie ok). Ale to na własną odpowiedzialnośc - bo potem moze ci się ten błąd wyświetlać ![]() Niedokładny czujnik wskaania temp - ten co pisałem - moze on zawyża temp na wyswietlaczu a reszta jest ok. Weź termometr (do 100C) o ile taki znajdziesz i sprawdz... No i oczywiscie ostatnia przyczyna zapowietrzony układ. Przyczyn wiele a sprawdzić cieżko.... stawiałbym na zapłon, czujnik, chłodnice o ile na oko - wygląda na zapyźiałą i do wymiany. [ wiadomość edytowana przez: accent1 dnia 2007-06-10 23:29:08 ] |
![]() accent1 HF MEMBER Hyundai accent Legnica, Lubin | 2007-06-11 10:41:03 uszkodzenie w układzie zapłonowym - np jeden cylinder bedzie miał dostarczane mniej gazu niż pozostałe albo coś bedzie nie spalane itp - silnik bedzie sie grzał.
A tak wogole to do jakiej wartosci ci sie nagrzewa? Probowałeś już ten trick z 1500-2000 obrotów na jałowym co kolega sugerował? |
binblady HF MEMBER Piła | 2007-06-11 12:54:06 Trick 1500-2000 przetestuje dzis bo grzeje nizle i korek bedzie na pewno bo rondo rozkopali |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2007-06-11 16:05:27 co sam robie i polecam tylko na WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ czytającego.
1.. - mam nadzieję, ze chłodnica nie była naprawiana żadnym uszczelniaczem chodnic co to potrafi zalepić połowe chłodnicy ?? 2. Jak juz spuszczać bedziesz płyn to przepłukaj chłodnice i silnik 3. na zimnym sprawdź poziom i dolej, odpal go z ogrzewaniem na max i obserwuj poziom płynu jak bedzie ubywac to dolewaj jak zacznie rosnąć to zakrecaj 4. sprawdź korek czy działa sprężyna dobrze - jak się gotował to czy wypuszczał do wyrównawczego? 5. układ chłodzenia skrzyni???? |