| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-07-11 14:00:06 Opis jest ładny, auta również. Przy ewentualnym zakupie sprawdź oryginalność "ksiązęczki serwisowej". Znajdź osobę, która zna się na tych dieslach. Zawsze niepewny jest przebieg auta. Jezeli ktoś kupuje kombi w niemczech i robi 1500 km miesięcznie, jest to bardzo dziwne. Zarobkowo auta przeciętnie wykonują 4-6 tyś km miesięcznie. Szczęściem jest "wyrwanie" takiego auta, który służył (jako np 2 auto w rodzinie) pani domu tylko na zakupy i po dzieci do szkoły
Powodzenia w zakupie! |
![]() ewkom_jd Omega Poznań | 2007-07-11 23:15:09
Witam Ja mam podobny dylemat. Mam obecnie Omega B 1998rok z silnikiem 2.0 16V. Niby 136KM ale jakieś niemrawe te konie
Po mieście to on jest nawet oszczędny ale na trasie trudno jest wyprzedzać na 5 biegu. Jak jadę na wakacje ( Chorwacja, inne ciepłe kraje ) i załaduję całą rodzinę ( 4osoby ) i jeszcze sprzęt do nurkowania to owszem, pojadę nawet 200km/h na autostradzie ale jak chcę wyprzedzić coś na normalnej drodze - to tragedia. A pod górkę - to też słabnie - trzeba nawet 4bieg wciskać. Więc zapadła decyzja - zakupić nowszy wózek. Padło na Omega C z silnikiem 2.5DTi ( takim z 150KM ). No ale życie jak zwykle weryfikuje zamiary i dostałem ofertę zakupu Omegi C - rok 2003 - z silnikiem 2.2DTi ( mocy 120KM ) Ma wszystko - czarny metalik, skóra beżowa, parktronik, komputer z kolorowym wyświetlaczem, nawigacja, ksenony i wiele innych dupereli. Ma kosztować 39.000zł już na gotowo. I najważniejsze: przebieg udokumentowany książką serwisową - 173.000 km. No i mam dylemat - starczy to do moich potrzeb?
Czy jednak szukać 2.5DTi? Gość który sprowadza - jest sprawdzony. Kupiłem od niego Volvo 1.9CDi dla małżonki - działa super i wszystko jest OK. No ale trochę wystraszyliście mnie swoimi uwagami o awaryjności pompy wtryskowej. A może niepotrzebnie się zastanawiam? Brać i już??? Wiem że nie odpowiecie mi - brać Ale każda uwaga będzie cenna. Pozdrawiam Jacek Dostatni |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2007-07-12 07:24:25 Czesc, ja wlasnie jade ogladac 1go linka ktorego wkleilem 4 posty nizej. 105000 przebiegu. Obydwa linki sprawdzal (ogladal auta) mi gosc ktory zna sie na Omach (sprowadzil kilka do Polski i jest z polecenia). Tego 2 linka wykluczyl z ogladania. Jak sie wszystko bedzie zgadzalo to kupie ta srebrna dzis!
Dam znac! Roman |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2007-07-12 11:44:27 No ja zaciagnalem ta ome: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3025953
Wszystko wyglada na super + badanie technicze GIT! Jutro mam miec pod domem! Kupe papirow chyba teraz, akcyza itp
Roman |
![]() ewkom_jd Omega Poznań | 2007-07-12 12:34:24
A ja dostałem jeszcze ofertę na zakup OMEGI z silnikiem benzynowym: 2.6 lub 3.2 I teraz dopiero mam zgryz. Policzyłem że jeżdżę około 20-30tys km w ciągu roku. Mam rożnicę w cenie samej benzyny - około 3tyś złoty ( benzyna po 4.20 a ropa po 3.50 ) I chodzę i myślę. Może lepiej jednak benzynę - bez pompy która kosztuje nowa 10tyś a regeneracja 3tyś??? Może tutaj macie jakieś doświadczenie? Pozdr Jacek D. |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2007-07-13 18:46:01 No mam gablote i jest spox! Mapiszcie mi prosze gdzie ON tankowac i czy raczej lac ten drozszy czy ten tanszy starczy.
Pozdrawiam Roman |
![]() ewkom_jd Omega Poznań | 2007-07-13 23:17:10 A ja zdecydowałem się na silnik 3.2 V6
Na pewno będziecie mówić że pali jak "smok" ale zbyt dużo słyszałem złego o silnikach DTi. W serwisie BOSCHA gość powiedział wprost - że to są w miarę dobre silniki ale osprzęt jest do d..... Mieli już kilkanaście przypadków uszkodzeń pompy wtryskowej szczególnie w 2.2DTi. A spalanie 2.5DTi w samym mieście dochodzi do 12l ropy Romanguitar - gratulacje i powodzenia w użytkowaniu. Mam nadzieję, że Twój "wózek" będzie jeździł długo i szczęśliwie. Pozdrawiam JD |
arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2007-07-14 18:07:43 ewkom_jd, gratuluje. Trzymam kciuki. |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2007-07-14 22:31:48
Dzieki wielkie! R. |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2007-07-17 11:03:56 No i stalo sie... w pt odebralem auto i jezdzilem jeszcze na paliwie jakie bylo (raczej z Niemiec jeszcze). W pon zalalem w Polsce na Shellu ta lepsza rope ujechalem z 15 km po miescie i silnik zgasl i koniec. Diagnoza: pompa paliwa. Koszty 4 tys z robocizna. Naszczescie auto jest w dobrych rekach u Pana Omegi czyli Janusza na Karkonowskiej.
P.s. Jest tez rzeczoznawca w odwecie i paragon z Shella, jak mechanicy stwierdza, za to wina paliwa to bedziemy dzialac... ale napewno paliwo ta pompe dobilo. R. |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2007-07-17 14:56:02 O w mordę ale pech... |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-07-17 18:28:07 aż sie wierzyć nie chce...
ciekaw jestem co się dokładnie stało tej pompie ? może uda Ci się zrobić jakieś fotki po demontażu ? |
Romanguitar DEADSOUL Opel Omega C Kombi Wrocław | 2007-07-17 20:58:29 Fotek mi sie nie uda zrobic bo jutro wczesnie rano wyjezdzam na tydzien... ale mechanik kumaty i wszystko mi powie co i jak i napisze.
R. |
![]() ewkom_jd Omega Poznań | 2007-07-18 14:48:05
O kurcze - czyli zapeszyłem
Ale z drugiej strony - juz teraz widzę że "mój mechanik" mógł mieć rację. Ten z BOSCHa. Mówił właśnie o awaryjności tych pomp. Niby bardzo duża. Ja wybrałem silnik 3.2 V6 - i czekam na sprowadzenie. Pozdr JD |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2007-07-18 15:47:31
Taaaa, te super auta z niemiec, w super stanie technicznym..... ktos tu wspomnial, ze brzebieg sie nie liczy ? Dla pompy tez ? |
lutas Opel Omega B MV6 Toruń | 2007-07-19 11:00:04 Niecałe dwa lata temu też sie zastanawiałem podczas zakupu Omegi, jaki silnik wybrać. W grę wchodziły: 2.5TDS, 2.0 16V, 2.5 V6. Wybrałem 2.0 16V ze względu na rozsądny kompromis osiągi/opłaty/koszty benzyny/poziom komplikacji konstrukcji. 2.5 TDS odpadł ze względu na zwykle nieustalone przebiegi i wyeksploatowanie pomp wtryskowych, 2.5 V6 ze względu na większe opłaty i większy stopień komplikacji konstrukcyjnej oraz ceny części zamiennych.
Nie żałuję, iż wybrałem tego benzyniaka, dynamikę ma przyzwoitą, spalanie w normie. Do ścigania sie oczywiście nie nadaje, ale bujdą jest brak możliwości sprawnego wyprzedzania czy jazdy po mieście. Chyba że komuś brak umiejętności i po prostu nie potrafi dobrze jeździć oraz wykorzystać możliwości silnika. Z mojego doświadczenia wiem, że z wyekspolatowanymi dieslami w omedze dobijanymi niepewnym paliwem ludzie wciąż mają kłopoty. Okazuje się, że pozorna oszczędność (diesel=niskie spalanie) bierze w łeb kiedy ludzie nie biorą pod uwagę dość wyrafinowanej konstrukcji i delikatności kluczowych elementów silnika. Może kiedyś diesle były bardzo niezawodne i pracowały na wszystkim (tak jak np. w mercedesie W123 200D), ale dzisiaj kosztem wysokiej mocy turbodiesla sterowanego elektroniką tracimy tę niezawodność i zdolność do pokonywania ogromnych przebiegów bez jakiejkolwiek ingerencji. Dzisiejsze turbodiesle są niekiedy o wiele bardziej awaryjne aniżeli benzyniaki wolnossące. Sami musimy ocenić czy diesel przyniesie nam oszczędność, ale nie możemy zapomnieć właśnie o takich kwiatkach jak niżej i najlepiej wkalkulować to do opłacalności zakupu. |
arturlobodzinski honda accord executive warszawa | 2007-07-21 18:25:23 To przykre, co spotkało kolegę Romana. Napisałem mu na priv przed zakupem tego auta aby udał się do ASO by sprawzili Techem2 całą elektronikę silnika i pompy.... Poza tym, 105 kkm przebiegu dla diesla jeżdżącego od dobrych kilku lat...
Teraz ważna uwaga dla chcących kupić omegę z silnikiem 2.0, 2.2, 2.5dti - przed zakupem trzeba KONIECZNIE udać się na badanie całego auta, a do ASO szczególnie na badanie elektroniki silnika i pompy wtryskowej TECHEM2 (koszt takiej diagnozy to ok. 150zł). Takie działanie wykaże niemal wszystkie niedomagania układów i elementów elektronicznych. |