MotoNews.pl
8 Ktore opony radzicie?? (190775/26) - Strona 2

Ktore opony radzicie?? - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ma ktoś może w kapuśniaku Michelinki Energy E3A?
Przymierzam się do takich (ewentualnie wspomnianych Dunlopów).

Obecnie mam 5-cioletnie Klebery Viaxer AS i zdecydowanie ich nie polecam.
Przez dwa pierwsze lata było cacy, a potem na jeździły coraz gorzej.
W tej chwili wszystkie mają po bokach pełno mikropęknięć, zaś na mokrym hamują gorzej niż niesławne Kumho Power Star.
Nadmieniam, że bieżnik jest ciągle bardzo głęboki.

Pzdr.

5 letnie ja opony zmieniam co max 3 lata

Cytat:
5 letnie

A cóż w tym dziwnego?
Przez 5 miesięcy w roku jeżdżę na zimówkach, to i przebieg na letnich jest mały - na pewno nie więcej niż 60 kkm.
Problem w tym, że Klebery bardzo szybko się zestarzały i straciły swoje pierwotne właściwości.
A o tym nie piszą w żadnych testach opon...

No i juz miałem kupować te Dunlopy SP30, aż tu nagle wyskoczyły mi oponki Yokohama no i juz teraz mam zupełny mentlik w głowie

[ wiadomość edytowana przez: michpanek dnia 2007-07-24 19:01:56 ]

Ja polecam Klebery Dynaxer HP2. Natrzaskany mamy na nich już jakieś 11 kkm i sprawują się bardzo dobrze.

[ wiadomość edytowana przez: Esperynek dnia 2007-07-24 21:26:15 ]

Ja mam Toyo T1R, zrobione 12 kkm w 3 miesiące.

Połowa bieżnika zeszła, ale jeżdżę ostro.

Przy normalnej eksploatacji zrobią 30-40 kkm.

Są rewelacyjne, ale to dla tych co mają 195/50/15

Mówiłeś, że możesz przeznaczyć na oponki max 170 zł a te YOKOHAMY kosztują > 220zł ?

Ta firma nic mi nie mówi - pewnie zbajerowała ciebie "ładna" strona internetowa i ten ....opis nad którym specjaliści od marketingu pracowali "dniami i nocami"...

Za takż cenę to kupiłbym DUNLOP'y SPORT a nie zwykłe SP 30 !!!

Zrób jak chcesz, ale ja bazowałbym na opinii kolegów, którzy użytkują taki czy inny typ, i mogą w temacie konkretnego modelu coś powiedzieć...

W temacie YOKOHAMY nikt tutaj nie wystawił żadnej recenzji...

Patrzysz na inny rozmiar... 185/65/14 kosztuja 162zł. Dunlop Sport kosztuja 250zł wiec odpada. Dobra, zamawiam Dunlopy SP30.

Cytat:
2007-07-25 12:15:12, michpanek pisze:
Dobra, zamawiam Dunlopy SP30.

No i gitara gra... Od początku tak mówiłem...

No i przelatałem juz na tych dunlopach jakies 100 km no i niebo a ziemia... Nic nie piszczy, zdecydowanie trudniej o podsterownosc na mokrym wogole jest super. Polecam wszystkim te oponki, bo poprostu maja dobry stosunek jakosci do ceny.

Odgrzewam kotleta bo powoli zaczynam się zastanawiać nad nowymi oponami do Żaby. Mam 4 typy :
Continental
Firestone
Semperit
Uniroyal

Teraz jeżdżę na przedstawionych Semperitach i to jest mój główny typ - jestem z nich zajebiście zadowolony.
Drugi typ to Uniroyale na których jeździ mój Tata i też je sobie bardzo chwali. Na ostatnim zlocie Tomek M. też mi je bardzo zachwalał.
Wasze zdanie ?

Cytat:
2007-08-12 19:36:19, DeeJay pisze:
Odgrzewam kotleta bo powoli zaczynam się zastanawiać nad nowymi oponami do Żaby.

Teraz to już się nie opłaca. Za 2 miechy może śniegiem przypieprzyć i co Ci po tych oponach. No chyba, że coś z promocji bożonarodzeniowej chcesz wyrwać.
A tak wogóle to wyobraźcie sobie, że niebiedny gościu który sprzedał mi złomgunę zakupił do niej rok temu letnie opony... Dębica Passio i zimówki... Dębica Frigo 2. Obciach teraz pod disko podjechać z takimi oponami Wokół Golfy z Gudjerami albo beemy z Pirelkami a ja co

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-08-13 07:02:52 ]

Nawinely mi sie po pieniadzach opony w swietnym stanie na zime, tyle ze sa szersze od moich letnich. Co powiecie na takie gumy na zime do 1.5 ?

Pirelli SnowControl 195/60/14

piotr'ek - ja właśnie szukam opon na przyszły sezon

Cytat:
Odgrzewam kotleta bo powoli zaczynam się zastanawiać nad nowymi oponami do Żaby. Mam 4 typy :
Continental
Firestone
Semperit
Uniroyal

No to ja polecem te Uniroyal. Mam takie ale 185. Pięknie odprowadzają wodę. To jest aż niemożliwe, że mogą tyle tego wypompować spod kół. Nie zdażyło mi się 'ślizgnąć' na wodzie.
Ale są i minusy, bo podobno dość szybko się scierają. Mnie to gigla bo przy przebiegu 8k rocznie nie ma problemu a jeszcze zimówki są ale jak jeździsz intensywnie to nie wiem.

Cytat:
2007-07-22 22:38:39, Tomek-Mydlowski pisze:
to fakt jechałem Volvo znajomka na bravurisach ..... podczas deszczu. Niezapomniane wrażenia

polecam zdecydowanie uniroyal rallye 550..na deszcz rewelka

Cytat:
2007-08-13 11:33:15, qbaj pisze:
polecam zdecydowanie uniroyal rallye 550..na deszcz rewelka

Ja też. Wracając z weekendu majowego jechałem w Austrii ok. 100 km w okolicach Wiednia w takiej ulewie, że ledwo poprzedzającego samochodu światła było widać, a na kołach nie było czuć w ogóle że jadę strumieniem.
Wychodzi że określenie "the rain tyre" jest nie od czapy.

Cytat:
2007-08-13 07:57:33, Cruxx pisze:
Nawinely mi sie po pieniadzach opony w swietnym stanie na zime, tyle ze sa szersze od moich letnich. Co powiecie na takie gumy na zime do 1.5 ? Pirelli SnowControl 195/60/14

Broń Cię Bóg przed tymi oponami!
Nie kupuj tego absolutnie!
"Zimowe" - to nieporozumienie. Miałem je krótko w aucie - nówki. Znęciła mnie marka firmy i niska cena. Zaraz po wyjechaniu z warsztatu (była zima) czułem, że zachowują się o wiele gorzej jak zajechane Frigo-Dębica. Po dokładniejszym się przyjrzeniu - labelki ponacinane dość rzadko, guma twarda jak na zimówki. To jest raczej opona całosezonowa (mimo, że oznaczona M+S). Zdecydowanie NIE POLECAM a nawet ostrzegam!!!

--
Wiesiek
ps. Moje doświadczenie dotyczyło opon wyprodukowanych w 2004 r.

Cytat:
2007-07-23 15:48:35, pjacek26 pisze:
Fuldy Diadem Linero nie polecam, do jazdy są bardzo dobre na mokrym i suchym, ale mi wyskoczył na jednej bąbel, i poza tym bardzo szybko się ścierają. Nawiasem, chętnie kupię jedną używaną z dobrym bieżnikiem fulda Diadem Linero 185/65 R14 (właśnie w miejsce tej z pryszczem, żeby jednak mieć komplet, bo wszystkie 4 zmienię w przyszłym roku jak będe trzymał dalej esperaka)

Miałem ten sam problem w jednej Fulda Diadem Linero pękniete BYŁO odrutowanie całym tyłem rzucało opony wyglądały ładnie gdy kupowałem Audi były na tylnej osi. Chciałem dokupić jedną ale JUŻ TEGO SYFU NIE PRODUKUJĄ !!!

Kupiłem kleberki a syfy wyrzuciłem (druga była lepsza ale jak na prawie nową też miała garba - wyrzuciłem - była 15 więc ci nie przydałaby się)