MotoNews.pl

DF z prostokatnymi swiatlami - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No to dzieki koledze macieklukomski (kurde odmieniac to czy nie ?) juz wiemy jak wygladal ten kant- moim zdaniem calkiem fajnie i na pewno lepiej od tych argentynskich Mial tak jak w katalogu podano prostokatne swiatla oraz ponizej przeciwmgielne.
Jak sie wam podoba?

Oooo - dokladnie to jest to

Pozdrowka
Adamus

Takiej wersji jeszcze nie widziałem,zaskoczyła mnie też informacja że seryjnie w niektórych wersjach były montowane światła przeciwmgielne

Cytat:
2003-06-23 11:47:10, Cosmo pisze:
Ja widziałem wczoraj coś takiego pierwszy raz w Tomaszowie MAzowieckim
Żółty był ten fiat, oblepiony spojlerami.....myślałem że gość sobia wsadził jakieś takie inne lampy, ale to było bardzo estetycznie zrobione.....może to taki był?

Też go widziałem i poluje na kontakt z włascicielem - spróboje sie dowiedzieć co to za lampki ( mi wyglądają jednak na łade)
A co do fajnych fiacików to jest jeszcze jeden - niebieski z ogromnym wlotem powietrza na masce ( styl rajdowego lancera) KUPA SPOJLERÓW I GENIALNE okrągłe swiatełka z tyłu - wzialem juz aparat - jak sie uda to pstrykne mu pare fotek...

temat prostokatnych świateł już był i ktoś stwierdził że były to światła ze starych wartburgów montowane zastępczo w czasie kryzysu gdy fabryce brakowało części. To by wyjaśniało napis DDR

Masz rację Yannick o tym kiedyś była już mowa - trzeba przekopać archiwum

i na mój gust te same reflektory dostawał Polonez taki jak na naszym nagłówku, a fiacik niczego sobie wygląda chociaż trochę dziwnie

No to juz wiecie wszyscy jak ten Fiat wyglądal A Maciek Łukomski, można na wiele sposobów odmieniać Wracając do Fiata to po moim miescie jezdzi taki, niebieski, z tym, że ma jeszcze na tych reflektorach resztki wycieraczek

Patrząc na to zdjęcie fiata , wydaje mi się, że to będzie gdzies w drugiej poowie lat 70-tych.

Cytat:

temat prostokatnych świateł już był i ktoś stwierdził że były to światła ze starych wartburgów montowane zastępczo w czasie kryzysu gdy fabryce brakowało części. To by wyjaśniało napis DDR

Masz rację Yannick o tym kiedyś była już mowa - trzeba przekopać archiwum

Przeciez napisalem o tym w tym poscie - patrz nizej
Cytat:

Wysłany: 2003-06-23 11:53:31
W 1977 roku byla seria z takimi reflektorami. Jeszcze niedawno widzialem takiego w Gdansku, ale mi umknal spod flesza. Swiatla byly chyba z NRD (Wartburg).

Typ reflektorow jest taki sam jak w niektorych Polonezch od 1983 r.

macieklukomski:
jak masz mozliwosc zrob zdjecie tego z wycieraczkami - tez unikat!

wioorek:
Wersja 125p Lux to cos jak w Polonezie 1500X. Wyposazona we wszystko co bylo dostepne, a wiec na ogol w: wzmocniony silnik, obrotomierz, szyba ogrzewana, refl. p-mgielne z przodu, radio(!). Pojawila sie na poczatku lat 80-tych i w Polsce wystepowala sporadycznie. Kilka razy widzialem takiego 125p, raz na czechoslowackich tablicach dyplomatycznych! Z zewnatrz mozna ja poznac po znaczku "Lux" na pasie tylnym.

Pozdrawiam
Adamus

[ wiadomość edytowana przez: adamus dnia 2003-06-25 09:32:32 ]

Cytat:
A co do fajnych fiacików to jest jeszcze jeden - niebieski z ogromnym wlotem powietrza na masce ( styl rajdowego lancera) KUPA SPOJLERÓW I GENIALNE okrągłe swiatełka z tyłu - wzialem juz aparat - jak sie uda to pstrykne mu pare fotek...

Coś takiego?

O przepraszam:
http://slave.e-edukacja.pl/~fiat/html/artykuly/bandzior12_02/bandzior12_02.htm

Chyba nie ten . Niebieski ,z okrągłymi światełkami z tyłu, z piotrkowskiego - widziałem takiego na zlocie tuningu w Piotrkowie.

W temacie:
Chcecie powiedzieć, że tyle lat do poloneza wkładano lampy od wartburga!?
Ciekawostka:
prostokątne lampy widziałem w polonezie X

Nie wykluczone, ze robili je tez w Polsce. Zreszta w moim Coupe okragle lampy (drogowe) byly produkcji Ruhla (NRD), a w srodku zarowki z Wegier. Nie zapominajmy o RWPG w tamtych czasach.

Lampy prostokatne pojawialy sie we wszystkich wersjach: najtanszych jak 1.5 C jak i najdrozszych 1.5 X.

Pozdrowka
Adamus

Cytat:
2003-06-25 11:25:27, wioorek pisze:
Chcecie powiedzieć, że tyle lat do poloneza wkładano lampy od wartburga!?

to nie jest nic dziwnego - wszak byliśmy w RWPG czyli "klanie" zaprzyjaźnionych państw i taka wymiana elementów była możliwa

Zobaczcie sobie to:
Włoch 125
Ewentualnie tu można poczytać:
Dane tego Fiacika
Ja chcę coś takiego!!!!
Dodać muszę że widziałem takie cuś w Łodzi pare dni temu, zrobiuł brrrrrrrrrruuuuuuuuuuum i tyle go było widać

Właśnie wróciłem z błyskawicznej wycieczki rowerowej po okolicy i przy użyciu linijki stwierdziłem ,że lampy prostokątne z poloneza są szersze od wartburgowskich i mają napis MADE IN Poland.

Rzeczywiście Rada Wzajemnej Pomocy Gospodarczej pomagała. Na klamkach z fiatów dumny napis CCCP.

Dowcip z lat 80.:
O czym marzy polska świnia?
Żeby chociaż jej serce zostało w kraju.

Albo z "Nie lubię poniedziałku":
Wzamian za polskie kombajny zbożowe, będziemy otrzymywać sznurek do snopowiązałek. Wreszcie skończą się problemy z brakiem sznurka.

Cytat:
2003-06-25 09:41:43, Patryk_153_PTK pisze:
O przepraszam:
http://slave.e-edukacja.pl/~fiat/html/artykuly/bandzior12_02/bandzior12_02.htm

Nie nie ten Ten z Tomaszowa jest ładniejszy....

Cytat:
2003-06-25 12:06:44, wioorek pisze:
Właśnie wróciłem z błyskawicznej wycieczki rowerowej po okolicy i przy użyciu linijki stwierdziłem ,że lampy prostokątne z poloneza są szersze od wartburgowskich i mają napis MADE IN Poland.

Moim skromnym zdaniem prostokatne lampy poloeza wywodza sie w prostej lini ze swiatel fiata 131 mirafiori produkowanego miedzy 74 a 78 rokiem. Na potwierdzenie tej tezy moge powiedziec, ze jedna z mirafiorek ktora kupilem miala jedna lampe wloska, z napisem SIEM a druga identyczna, tyle ze z napisem ZELMOT i Made in poland.
Pozatym bardzo wiele rzeczy polonez otrzymal w fazie projekytowania z mirafiorki (ot, chocby zamki i zawiasy dzwi, bardzo podobne sa profile (co pomaga przy remontach blacharskich 131 a kierunkowskazy poloneza coupe (te w zderzaku) sa identyczne.

A propos kierunkowskazow- nei orientuje sie moze ktos z Was czy mozna do nich dostac biale klosze?

Pozdrawiam

Adamus , wiem ze znasz sie dobrze na historii FSO , wiesz pewnego razu widzialem w okolicach Woronicza Poloneza oznaczonego 1600X do ciekawostek byl to borewicz kolor srebny , mial przyciemniane wszystkie szyby ( te brązowe ) , fotele ala skróra , jakąś kontrolke dodatkowa na desce rozdzielczej , ale najciekawsze bylo to ze przod mial unikatowy: Prostokątne światła zespolone z kierunkowskazami i postojowymi , cos na wzor Fiat'a 131 supermiraflori pozatym mial jakis dziwny ciekawy krztalt felg bo mial znacznie szerzej rostawione kola . Niestety nie mialem aparatu i nie wiem czy tam jeszcze stoi ?? Ale jak ktos chce to nie pojedzie na Woronicza i jest uliczka równolegla do niej stoi ( stał ) na krawęzniku pod latarnią lub dzrzewem . acha to jest uliczka jednokierunkowa .

[ wiadomość edytowana przez: Olaf dnia 2003-06-26 10:50:06 ]

Cytat:
2003-06-26 10:49:05, Olaf pisze:
Adamus , wiem ze znasz sie dobrze na historii FSO , wiesz pewnego razu widzialem w okolicach Woronicza Poloneza oznaczonego 1600X do ciekawostek byl to borewicz kolor srebny , mial przyciemniane wszystkie szyby ( te brązowe ) , fotele ala skróra , jakąś kontrolke dodatkowa na desce rozdzielczej , ale najciekawsze bylo to ze przod mial unikatowy: Prostokątne światła zespolone z kierunkowskazami i postojowymi , cos na wzor Fiat'a 131 supermiraflori

jesli juz to cos a'la argenta- supermirafiori miala kierunkowskazy w zderzaku, identyczne jak w poldku coupe.