| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
elltry Polonez Caro / Nissa ... Skarżysko-Kamienna / Warszawa | 2004-12-08 20:01:21 Widze ze niejestem sam w rozmyslaniu nad ta dziwna usterka. Wiec u mnie wyglada to tak. Kiedy auto postoi na wiekszym chlodzie po odpaleniu hamulec mieknie-czyli niby OK. Jednak pierwsze hamowanie jest calkiem niepewne-trzeba bardzo mocna przycisnac na pedal a samochod hamuja tak tyle o ile. Pozniej (po tym tym pierwszym hamowaniu) hamulce dzialaj bez zarzutu - niezaleznie czy ssanie wlaczone czy nie.
Kiedys na jakims forum wyczytalem ze wina tego lezy w jakim zaworku na serwie-ale dokladniej nic niewiem i czy to wogule wina tego zaworka. |
FLOYD Miłośnik FSO Polonez CARO Plus 1 ... Gdańsk | 2004-12-09 15:03:50 Ja miałem podobny problem i okazało się że jest to zawór (nie pamiętam jak to się zwie dokładnie) który jest na przewodzie łączącym serwo z kolektorem ssącym. I objawiało się tak żę pierwsze hamowanie było bez wspomagania, a następne już lepiej i robił tak za każdym razem jak postał ze 3 godziny. Po wymianie tego ani razu się to nie powtórzyło. Koszt to jakieś 20 zł. |
Qba6tak Miłośnik FSO Polonez 1.5 SLE Radom, Kielce | 2004-12-09 18:09:42 Kiedy auto stoi dłużej (czyt. ponad 3 dni) to również rdza na tarczach swoje robi. Pierwsze hamowanie "czyści" tarcze i następne jest OK. |
krzysiek_rogal Caro GSi Łęczyca/Łódź | 2005-03-22 19:23:43 Sprawdz tez zaworek, ktory jest na przewodzie od kolektora ssacego do serwa. Zaworek jest w tym kroccu, w ktorego wkreca sie srube do serwa. U mnie jest duzo lepiej po wymianie.
-- pozdrawiam Krzysiek Rogala |
BolimA Miłośnik FSO PF '81 / E34 '90 Warszawa - Wola | 2006-04-26 01:14:27 Krotka pilka bo od 3 dni spie po 4h i reszte zycia spedzam w pracy a pozniej garazu - nawet obiadu nie jadam. Zrobilem hamulce, zalozylem nowa pompe, serwo z poloneza i mam nastepujacy problem:
Po przejachaniu ok 4-6 km pedal coraz bardziej twardnieje (wraz z hamowaniem) az w koncu ma prawie zerowy skok i heble trzymaja tak ze prawie nie mozna jechac, pomaga tylko upuszczenie cisnienia odkrecajac zaworek na przewodzie od kolektora ssacego. pozniej wszystko jest gites az znow powoli twardnieje i staje (ten pedal oczywiscie) - znow pomaga odkrecenie zaworka. nie wiem co moze byc tego przyczyna wiec jezeli ktos mial taki przypadek to prosze o telefon - nie bede mial chyba jutro czasu na neta miedzy praca a garazem - a do zlotu zostaly tylko 3 dni. powaznie prosze o pomoc - moze troszke namotalem ale juz nie wiem jak sie nazywam... Bolima 503136554 |
automatic | 2006-04-26 11:39:42 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-19 15:12:48 ] |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2006-04-26 13:32:38
Dokładnie. |
momik Miłośnik FSO Subaru Warszawa | 2006-04-26 13:49:34 przekazałem bolimie Wasze stanowisko , bo on nie ma czasu luknąć na neta - bolima dziękuje Wam |