Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-12-23 15:23:32
Różnica jest i to ogromna. Tyle, że niekoniecznie w technice obróbki metalu... W temacie wątku... każdy postępuje w sposób jaki uważa za właściwy, podobnie w przypadku wymiany oleju. Nie bardzo rozumiem w jakim celu powstał owy wątek? Aby pochwalić się tym, że nie wymieniam oleju? Pokazać wszystkim jaki jestem super? Jaki mam luzacki i olewczy stosunek do świata ??? ![]() ![]() Ja od przynajmniej 35 tyś. km. nie wymieniłem żarówek w tylnych kierunkowskazach ![]()
Test był zbędny. Wystarczyło zadać pytanie na forum, a osobiście odpowiedział bym Ci, że uzyskasz przebieg bez wymiany zapewne powyżej 80 tyś.km. Pytanie... co z tego ![]() Czym się podniecać ![]() Olej podobnie jak inne płyny ustrojowe wymienia się w celu ograniczenia prawdopodobieństwa wystąpienia kłopotów z autem, oraz ustrzeżenia się przed poważnymi naprawami. A co z płynem chłodniczym? Wymieniać czy nie??? Można zostawić go w spokoju i powoli obserwować jak całość pokrywa szlam i kamień. Czy będzie jeździć? Jasne, zapewne nawet dość długo (w przypadku Espera). Tyle, że w przypadku pierwszych większych mrozów, ten który nie wymienia, dowie się po cholerę w bloku silnika montuje się "brocki" ![]() Osobiście wolę być tym "zbokiem" ze świeżym olejem, innymi płynami i regularnie serwisowanym autem, który ma o jedno zmartwienie w życiu mniej... odpali czy nie? ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-12-24 04:37:23 A według mnie potrzeba zmiany oleju wynika z tego, iż w wyniku przepracowania w oleju powstają żrące kwasy, które powodują korozję wewnątrz silnika, stary olej powoduje zatykanie szlamem kanalików którymi olej jest doprowadzany do najdalszych zakątków w silniku (czasem turbo pada nawet z powodu zatkania szlamem wężyka doprowadzającego olej).
Najlepiej porównać silnik do zegarka przedwojennego, w którym co jakiś czas należało przepłukać mechanizmy, rozebrać na części przepłukać i zakroplić nową oliwe. ![]() ![]() Co do temperatury, to pewnie chodzi przedmówcy o miejscowe przegrzanie. Gorsze smarowania = większe tarcie (większa temperatura i miejscowe przegrzanie metalu) = szybsze zużycie lub awaria. NAWET NAJTAŃSZY OLEJ MARKI TESCO (za 29 zł 5 litrów)WYMIENIANY CO 10 TYS. KM LUB RAZ NA ROK - JEST LEPSZY OD JAZDY NA STARYM, PRZEPRACOWANYM, ZAKWASZONYM, KILKULETNIM MARKOWYM OLEJU (za 200 i więcej złotych) z przebiegiem 30 tys. kilometrów i większym. |
![]() greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2007-12-24 05:18:03
Waniuszka Przodownik w Moskwie-Pietruszkach wypróżnia się w ciągu roku 793 razy.... ![]() |
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2007-12-25 18:45:06
Ha ... ale ile razy robi kupę a ile razy robi siku ? ![]() |