| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2008-02-04 10:47:53 skierowaniem sprawy dą sądu grodzkiego (ponoć tam na podstawie nagrania mogliby odebrać mi PJ) + 100wka zniżki była dodatkową zachętą, w sumie w dupie to mam, mojej mordy nikt nie nagrywał, najwyżej sobie puszczą nagranie z videoradaru i się będą podniecać jacy to oni technologiczni kozacy są - to takie qwa typowo polaczkowe jest, idiotyczne przepisy - których nikt nie przestrzega, bo są poprostu debilne. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-04 10:51:37
Tyle mogą co najwyżej zrobić: Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o ponad 51 km/h = 400 - 500. Mogłeś dostać 500, a oświadczenia żadnego nie musisz podpisywać. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-02-04 11:41:21
Ale co jest typowo polaczkowe? Nagrywanie na wideorejestrator czy jazda 164 km/h tam gdzie wolno jechać 50 lub 60 km/h?
Które przepisy? Ograniczające prędkość? W całej Europie są takie ograniczenia. W całej Europie też trudno znaleźć naród który prawo szanuje mniej niż Polacy. A już od prawa rzymskiego wiadomo, że "dura lex sed lex".
Zastanów się co oni wtedy myślą o Tobie zwłaszcza, że jeździsz BMW i mogą pozwolić sobie na stereotypowe potraktowanie Twojej osoby... Poza tym tak czy siak w konfrontacji z nimi i tak na koniec kupisz u nich za parę stówek parę punktów. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2008-02-04 12:09:18 Akurat w Jędrzejowie to można ich spotkać najczęściej. Potem to chyba dopiero w Opolu przed Iganiami.
Ogólnie to nie to żebym był zawistny/złośliwy czy coś w tym stylu, ale jak ktoś zap..la 160 w terenie to może się spodziewać, że go ta podróż będzie drożej kosztować. Na tej trasie też często jeżdżę, ale na szczęście nie złapałem jeszcze żadnego mandatu (odpukać w niepordzewiałego esperaka). Czyżby dlatego że nie jadę za szybko? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-04 13:12:42 A jak ten teren zabudowany jest zabudowany? |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2008-02-04 13:14:59 To mój pierwszy mandat odkąd mam Volvo, więc nie łączę tego z autem - średnią roczną większą miałem w espero 1,5/yr - czytajcie ze zrozumieniem - nie zapierd. przez środek wsi 160 - prędkość tą miałem 100-200 m. za tablicą, później mocno zwolniłem, jeśli ktoś zna tą wiochę - to wie, że jest tablica, a 1 budynki jakieś 500m dalej. Na takiej zasadzie można łapć 90% kierowców - nikt chyba nie daję po hamulcach idealnie przed tablicą, tylko poprostu wytraca prędkość jak wjedzie w zabudowany, a to że przed zabudowanym jechałem ok 160 to jest fakt. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-02-04 13:36:06 Wg mnie na zabudowanym to się nie wytraca prędkości a się już ma wytraconą. Ja nie daję po hamulcach idealnie przed tablicą i nie wytracam prędkości na zabudowanym. No inna sprawa, że moja prędkość marszowa jest jednak sporo niższa niż 160. Ale ja jestem stary i erę fascynacji prędkościa mam już za sobą. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-02-04 13:49:33
A jak nie znasz obszaru po którym się poruszasz? Swoją drogą to bardzo podobał mi się węgierski wynalazek na wiejskie tereny zabudowane. Przed wiejskim obszarem zabudowanym robiona jest wysepka którą trzeba objechać i aby tego dokonać należało jechać jakieś max.60 km/h. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-02-04 14:06:10
Tym bardziej nie rozpędzam się na maxa. 110 czy 120 wystarczy aby zareagować przed tablicą.
Całkiem fajny patent. Tyle tylko, że gdyby u nas taki patent zamontowali to miejsca na tej wysepce by zabrakło na znicze palone tym którzy jej nie zauważyli. A co by sie naród nagadał na temat durnych rozwiązań i głupoty tego kto to zatwierdził i wymyślił. |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2008-02-04 16:02:55 lothaar albo masz jakiś problem ze zrozumieniem txt, albo nie czytałeś mojego 1 posta.
dla jasności: jechałem za gościem ponad 60km - ogólnie mieliśmy prędkość max ok.120 - zdarzyło się, że wyprzedził auto i przyciął mocniej - pojechałem sobie za nimi, z nikim się nie ścigałem, ani nie waliłem konia bo złapałem 160 na budziku. Chyba nieco generalizujesz mój przypadek - mnie też nie podnieca sprawdzanie ile fabryka dała - te 160 to była najprawdopodobnie największa prędkość jaką jechałem tym autem dotychczas. espero jechałem szybciej bo ok 180km/h Chyba niektórzy źle zrozumieli intencję mojego postu, nie jest nią chęć pochwalenia się ile to się jeździ, ani też płakanie, że dostałem mandat - nie pierwszy i nie ostatni (dobrze, że rok niskooprocentowanych odsetek jest w pakiecie). Chodziło mi głównie o 2 rzeczy: - wyrażenie mojego zdziwienia (dla mnie to była niecodzienna sytuacja, że mnie zatrzymuje auto z kamerą) - jako, że było/jest to dla mnie nowe doświadczenie, chciałem się zapytać czy jest to prawnie ok, żeby nagrywać dwa auta naraz - i jak się dowiedziałem (nie w tym wątku co prawda), nie jest to takie proste i pewnie mógłbym o coś walczyć w sądzie (powinni nas zatrzymać (a właściwie tego gościa przedmną) odrazu przy wyprzedzaniu, wyprzedził ich wszak jadą ok 120 (na dozw. 90'tce), a nie siadać gościowi na dupie i go popędzać, bo to jest właśnie stwarzanie zagrożenia. Ponoć jest już kilka spraw w trybunale w Strasburgu na polską policję właśnie w sprawie podpuszczania. Tyle i tylko tyle mam do powiedzenia w tym temacie. Lekko zdziwiony jestem pouczeniami jakie tu dostałem, ale ok. Przyjmuje je z pokorą ![]() |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-02-04 16:27:46 elChopinku drogi:
Czytałem pierwszego posta i o ile pamiętam było 164 jak Cię dopadli, teraz mówisz że prędkość z jaką jechałeś to max to 120... Gdybys jechał dalej 120 to passat odjechałby za avensisą a Tobie dał spokój...
Nie zamierzam Cię pouczać... Jeździsz jak lubisz - w końcu płacisz za to Ty nie ja... Jedyne na co Ci moge zwrócić uwage to na to abyś nei ufal zbytnio antenie CB na cudzym dachu...
A że rozmowa w wątku się rozwinęła i poszła w zwyczajowym kierunku do nikąd to cóż... Poszła... Bo to pierwszy raz na tym forum... |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2008-02-04 17:06:49 lothaar'ku Drogi
Te 160 to był tylko moment. Nie zapierdzielaliśmy tak cały czas (powtarzam to po raz 3)
Jestem pewien, że większość facetów mając taką sytuację na drodze zrobiłaby podobnie - wszak gość z Avensisem był moim, a nie ich króliczkiem a to było takie brutalne przerwanie naszej symbiozy. |
lothaar Sympatyk Klubu Espero Peugeot 407 SW Wawa | 2008-02-04 17:46:12 elChopinku drogi
I tak nie wierzę...
Ja bym tak nie zrobił bo bym się nubirką za avensisą nie zabrał...
No i się wyjaśniło... Nie chodzi o te 400 zł i 10 pkt tylko o to, że zabrali króliczka... |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2008-02-04 18:17:49
normalnie prześwietliłeś mnie hehehe |