MotoNews.pl
8 Kontrolka poziomu oleju (239817/18) - Strona 2

Kontrolka poziomu oleju - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zauważyłem ostatnio ze jak tylko auto sie nagrzeje tzn. temperatura silnika jest 90 stopni to wtedy sie zapala ta kontrolka i tak sie swieci cały czas ;D

Cytat:
2009-11-22 10:59:59, siooska pisze:
Zauważyłem ostatnio ze jak tylko auto sie nagrzeje tzn. temperatura silnika jest 90 stopni to wtedy sie zapala ta kontrolka i tak sie swieci cały czas ;D

Miałem kiedyś coś podobnego tylko w audi 1,8 T i jak była fura podgrzana to też się świeciło ale to nie wróży dobrze poprostu ciśnienie spadło na skutek rozrzedzenia oleju a były luzy na panewkach i lampka mi migała ale niewiem ilo funkcyjna jest w toyocie i jak do siebie mają się te dwie sytuacje

ale żółta Ci sie swieciła kontrolka? Czy czerwona?

Cytat:
2009-11-23 10:49:54, siooska pisze:
ale żółta Ci sie swieciła kontrolka? Czy czerwona?

W audi to czerwona ale migała a nie świeciła

Ręce opadają...
Na 6 osób (autor 7-my ) biorących udział w dyskusji, 3 nie umieją czytać ze zrozumieniem. Porażka.
Statystycznie rzecz biorąc 50% społeczeństwa powinno hmm... delikatnie rzecz ujmując, poćwiczyć czytanie.

Siooska, jak Ci świeci non stop, to zobacz jeszcze na przewody i wtyczkę przy czujniku.
I dobrze by było jakbyś znalazł kogoś kto Ci wyjmie czujnik z auta i kogoś kto nie będzie się bał podejść do niego z lutownicą
Konstrukcja jest prosta i trzeba się postarać żeby go uszkodzić.
Pozdro.

To poczytaj kilka postów niżej ;] albo lepiej usun te swoje posty bo Cie Perzan zmiesza z błotem ;D

[ wiadomość edytowana przez: siooska dnia 2009-11-23 19:03:27 ]

narazie jeżdze i nie przejmuje sie tym ;P ale juz mówiłem takiemu młodemu zdolnemu elektrykowi i powiedział ze sie tym zajmie Wiedxizałem ze sie odezwiesz bo rzeczywiscie nie którzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem ;D

a zapala sie jak tylko sie nagrzeje silnik czyli wskazówka na połowie skali jest od temperatury

[ wiadomość edytowana przez: siooska dnia 2009-11-23 19:03:10 ]

siooska pisze:
narazie jeżdze i nie przejmuje sie tym ;P

siemanko! chciałem tylko zapytać jak się miewa Twój czujnik? też mam z nim kłopot dlatego wciągnęły mnie Twoje "perypetie". Czy nadal jeździsz ze światełkiem? Czy może coś zlutowałeś?

Cytat:
2010-05-07 09:15:38, pic-nic pisze:
siooska pisze: narazie jeżdze i nie przejmuje sie tym ;P siemanko! chciałem tylko zapytać jak się miewa Twój czujnik? też mam z nim kłopot dlatego wciągnęły mnie Twoje "perypetie". Czy nadal jeździsz ze światełkiem? Czy może coś zlutowałeś?

Gdziestam opisywalem krok po kroku jak go naprawic,ale najpierw sprawdzic trzeba instalacje.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Teraz moja instalacja sie przerwała i wywalona kontrolka jest cały czas musze kabelki przylutować powiem wam ze jak sie ciepło zrobiło to nie paliła sie kontrolka tylko zima sie paliła teraz nie wiem bo jest wywalone cały czas ale znajomy powiedzial ze mi to zrobi ze wie o co chodzi ale to poczekam aż sie oliwa zużyje

Cytat:
2010-05-10 14:33:26, siooska pisze:
Teraz moja instalacja sie przerwała i wywalona kontrolka jest cały czas musze kabelki przylutować powiem wam ze jak sie ciepło zrobiło to nie paliła sie kontrolka tylko zima sie paliła teraz nie wiem bo jest wywalone cały czas ale znajomy powiedzial ze mi to zrobi ze wie o co chodzi ale to poczekam aż sie oliwa zużyje

A co ma zuzyta oliwa do tego ze zapniesz voltomierz do kostki i zmierzysz instalacje w stosunku do plusa i w stosunku do masy, i pomiedzy soba,aby okreslic ktora zyla wisi w lufcie ,badz stwierdzic ze obydwa kable sa sprawne i wtedy trzeba czujnik wyjac i naprawic.

-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer

Witam
W ravce mam to samo , czyli jak tylko temp. dojdzie do połowy wskaźnika to zaczyna świecić kontrolka.
Czy czujnik w d4d też da się naprawić i czy trzeba ściągać miskę olejową ?

Witam.
Ave D-4D, miałem to samo. Po rozgrzaniu zapalała się pomarańczowa kontrolka od niskiego poziomu oleju. Naprawić można samemu. Potrzebna lutownica, odsysacz do cyny i KONTAKTRON (w moim przypadku). Kontaktron to szklana rurka z drucikami, reaguje na zmianę pola magnetycznego. Umieszczony jest w mosiężnej tulejce po której porusza się pływak z magnesem. Kontaktron należy wylutować i wlutować nowy.
Cały czujnik przykręcony jest czterema śrubami w dolną miskę. Nie trzeba jej zdejmować ale należy zlać olej.

UWAGA! Pływak czujnika zrobiony jest z jakiegoś dziwnego, bardzo kruchego materiału, łatwo pęka.

Pozdrawiam.