Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2012-03-25 12:57:04 żebyście mieli wszystkie - pełne informacje poklikałem trochę w necie. Prosze, oto odpowiedź na wszystkie pytania: bloki lada rozmairy, wagi: http://www.motors-vaz.ru/blok_vaz03_23r.html szczególy budowy, rożnice każdego z bloków: http://www.motors-vaz.ru/2blok_vaz03_23.html |
![]() grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2012-03-25 18:06:29 bartixr dobrze pisze, objętość tych wgłębień na tłokach jest równie niewielka jak objętość płaskiego wgłębienia, jedynie lepiej że nie pognie zaworów przy zerwaniu/przeskoku łąńcucha. |
![]() pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2012-03-25 22:58:18 Według katalogu mahle tłoki od 1,5 76mm są płaskie.
pierwsze tłoki 79mm od 74r były dwa rodzaje płaskie 8:8 lub z wgłębieniem okrągłym głębokim na 2mm 8:5 potem były płaskie z wgłębieniami na zawory. Wszystkie miały tą samą wysokość od sworznia więc to nie ma znaczenia. policzyłem sobie to wstępnie zakładając kilka uproszczeń z powodu braku danych, Jeżeli tłoki by miały takie samo denko tylko średnica inna, to stopień sprężania rośnie do ok 10,76! Jeżeli do komory dodamy wklęśniecie w tłoku to sropień rośnie tylko do 9,58. Założyłem ze tłoki są na równo z blokiem a uszczelka ma 1,6mm. Silnik ma ten sam blok i głowice wymieniono tylko tłoki. W rzeczywistości kolega ma teraz troche wyzszy stopień bo głowica lekko zosatła splanowana nie wiadomo jak blok. |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-03-26 10:26:00 Ciekawe, że to samo zagadnienie potrafi przynieść zgoła odmienne wnioski. Kiedy ja policzyłem wyszło zupełnie inaczej.
Silnik 1.5 ma 1452cm3 pojemności skokowej, a silnik 1.6 ma jej 1569cm3. Jeśli jedyną modyfikacją będzie rozwiert z 76mm na 79mm (pomijam dywagacje o kształtach tłoków) to pojemność komory spalania nie ulegnie zmianie i dla (całego silnika) 1.5 wynosi ona (przy założeniu fabrycznego stopnia sprężania 8,5) 193,6cm3. Dodając tę wartość do pojemności skokowej z 1.6 i dzieląc sumę przez nią samą uzyskamy stopień spężania 9,1. Nie uwzględniam tu żadnych modyfikacji i indywidualnych różnic, a jedynie matematyczną różnicę z powiększenia pojemności skokowej. Dla silnika 1.6 w celu uzyskania stopnia sprężania (fabrycznego) 8,5 komora spalania powinna mieć 209,2cm3, czyli różnica między silnikami wynosi 15,6cm3, czyli zaledwie 3,9cm3 na cylinder. Z kolei tę wartość uzyskamy przez wklęśnięcie w tłoku głębokie na 2mm i o średnicy 50mm. Takie są moje wnioski i według mnie wzrost stopnia sprężania u grzechu wcale nie musiał być duży. Chyba, że uwzględnimy indywidualne modyfikacje... |
![]() grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2012-03-26 21:08:43 Dokładnie to co pisaliście kosmetyka, stopień sprężania wzrósł ale nie na tyle żeby to miało jakieś znaczenie...
Tak jak pisałem zrobiłem to po to ze w tych samych pieniądzach mam lepszy moment obrotowy na mniejszych obrotach, co jest zauważalne. No i nie było kłopotu z jakimiś przekładkami i rzeźbą. Spalanie obecnie jest takie jak w silniku 1.5 przed remontem ale kultura pracy i moment obrotowy czy moc wiadomo bez porównania ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2012-03-26 22:35:25 Nie zgadzam sie z wypowiedziami!
Stopien sprezania, to calkowita maksymalna pojemnosc cylindra(A) wraz z pojemnoscia glowicy-("jednego cylindra")(B) do pojemnosci komory spalania(C). Prosze rozroznic te rzeczy od siebie. A+B stanowi(oczywiscie w teorii)jak wiele mieszanki pojemnosciowo, jestesmy w stanie sprezyc do komory spalania. Komora spalania w ladzie, to pojemnosc glowicy(oczywiscie jednego cylindra)powiekszona o pojemnosc tego co zostaje w cylindrze gdy tlok znajduje sie w gmp. Jesli jest to tlok plaski, to jest to tylko pojemnosc walca(kolo o srednicy cylindra,a wysokosc to odleglosc pomiedzy krawedzia bloku,a tlokiem w gmp). Jesli wklesly, to dodatkowo trzba uwzglednic pojenosc wglebien(wglebienia) w tloku. Ta wartosc zarowno powieksza pojemnosc cylindra, to rowniez komore spalania-co jest niekorzystne-ale! zwiekszajac srednice, zwiekszamy pojemnosc cylindra dosyc sporo, w przeciwienstwie do komory spalania- ktora jesli tlok bylby na rowno z gorna krawedzia bloku-w ogole sie nie zmienia! Mozna zatem stwierdzic ze samo wklesniecie w tloku powoduje zmniejszenie stopnia sprezania-matematyka czysta. Jesli licznik i mianownik zwiekszac o jeden-to w wyniku otrzymamy mniej,jesli licznik zwiekszyc o 2, a mianownik o 1,to otrzymamy to samo. W zwiazku z czym mozna przyjac ze stopien sprezania bedzie zblizony. To oczywiscie teoria, prosze pamietac o uszczelce, ktora dodatkowo powieksza komore spalania, ale rowniez pojemnosc cylindra wraz z poj glowicy. I wydawac sie to moze komus dziwne, ale 1,6mm zgnieciona uszczelka-jesli mnie pamiec nei myli, stanowi powazny element obliczen-jak i planowanie glowicy. Co do tlokow/nizszych wyzszych - to niestety jest tolerancja - i pewnie dla tego blok nie jest na rowno z tlokiem w gmp. Nie podejzewam producenta fabrycznego o nizsze tloki w 1,6. Sam osobiesicie zakladalem tloki 79 z podcieciami na zawory, 2 rozne komplety i jedne byly minimalnie nizsze od drugich. Swoje wywody opieram na silnikach od '77 do '91 roku. Prosze pamietac o bezwladnosci, o tym ze osadza sie nagar, ze sa rozne uszczelki,rozne sprezyny pod zaworami etc. Jednoznacznie moge tez stwierdzic ze silnik 2103 - nie jest kolizyjny-jesli NIE uwzglednic bezwladnosci - slyszalem juz o uwranym lancuchu rozrzadu-ale nie slyszalem zeby w seryjnym silniku 2103 zawor spotkal sie z tlokiem. A w 2105-gdzie prawdopodobienstwo urwania paska jest znacznie wieksze-sa podciecia na zawory w tlokach. |
![]() pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2012-03-27 00:22:09
to sa już totalne bzdury. Policzenie przypadku kolegi zajęło mi 5 min. to równanie z jedna niewiadomą . Takie obliczenia robie kilkanaście razy do roku budując rózne silniki i nie ma możliwości żebym sie pomylił. |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-03-27 10:37:19
Ależ Fleszer - w żadnym miejscu nie zauważyłem sprzeczności z tym co piszesz. Jak powiedziałem przyjąłem założenie czysto teoretyczne jak matematycznie wpływa rozwiercenie 1.5 do 1.6, bez wnikania w kształty tłoków, użyte uszczelki czy osadzony nagar. Goła fabryczna matematyka, czyli zakładając że silnik o poj. 1452cm3 ma stopień sprężania 8,5, to jego komora spalania musi mieć 193,6cm3. Gdy dodamy tę wartość do pojemności skokowej 1452 uzyskamy "całkowitą maksymalną pojemność" 1645,6cm3. Kiedy rozwiercimy ten silnik do 1569cm3, "pozostawiając" te same tłoki (czyli nie modyfikując ich kształtu a jedynie średnicę), to pojemność komory spalania się nie zmieni (wyłączając o czym wspomnę na końcu) i "całkowita maksymalna pojemność" takiego slinika wyniesie 1762,6cm3, a podzielona przez 193,6cm3 da nam stopień sprężania 9,1. Ów stopień sprężania będzie mniejszy jeśli na pojemność komory spalania wpłynie rozwiercenie cylindrów, w tym sensie, że tłoki nie dochodzą do górnej krawędzi bloku oraz zastosowanie uszczelki do 1.6, zastosowanie wklęsłych tłoków. Stopień sprężania wzrośnie przez planowanie głowicy, bloku, zastosowanie "wypukłych" tłoków, nagromadzenie nagarów... Dlatego też podałem czysto matematyczne założenie i wyliczenia, które potwierdzają wynik. Przykro jest, gdy na forum pojawi się ktoś, kto pisze:
podając jedynie wyniki bliżej nieokreślonych wyliczeń
Nie kwestionuję czyjejś wiedzy praktycznej, ale matematyka jest tylko jedna, więc chętnie poznam matematyczny dowód twierdzenia
zwłaszcza, że
![]() |
![]() grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2012-03-27 16:55:28
Tłoki mam te drugie 8:5 z płaskim wgłębieniem. Silnik 1.5 jest kolizyjny na 100% z takimi tłokami i to bez planowania głowicy, to ja nie wiem jak wasze są bezkolizyjne (chyba że tłoki z pocięciami). MAriuszY jako jedyny pisze że stopień sprężania wynosi teraz 9,1. To jak pozostali koledzy ile wg waszych obliczeń wynosi stopień sprężania? To jak to się ma do paliwa? Lać Pb98 ??? ![]() |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-03-27 19:24:35
Tego nie powiedziałem. Tyle wynióśłby, gdybyśmy mieli dokładnie taką pojemność komory spalania jaką założyła dla silnika 1.5 fabryka. Skoro tłoki mają wklęśnięcie, to powiększa ono komorę spalania redukując teoretyczny wzrost stopnia sprężania. Zatem teraz moim zdaniem nie masz 9,1, tylko mniej, ale prawdopodobnie więcej niż poprzednio. |
![]() pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2012-03-27 19:44:14 Policzyłem przypadek kiedy do 1,5 wkada sie tłoki z 1,6.
Więc pojemnośc głowicy została taka sama. Moje uproszczenia są takie same dla jednego i drugiego przypadku. Więc jeżeli jest jakiś błąd to w kierunku większego spreżania. |
MariuszY Kandydat na Kandaydata Lada 21043 Lublin | 2012-03-27 20:33:28 Czyli nie doczekam się matematycznego dowodu, że moje obliczenia to bzdury???
Przedstawiłem swoje założenia do obliczeń wyraźnie, a i same obliczenia krok po kroku. Jeśli tkwię w błędzie to znaczy, że nie rozumiem pojęć lub źle wykonałem działania. Liczę, że skoro nie przyznajesz mi racji, to przynajmniej nie będziesz mi zarzucał wypisywania bzdur, bo podawać jakieś wyniki bez wyliczeń to tak jakbym twierdził, że grzechu "ma teraz stopień sprężania 13". Dlaczego? Bo ja tak twierdzę ![]() |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2012-03-27 21:50:33 Bany, Mariusz .. wyluzujcie.. auto spręża i pruje do przodu ![]() Все хорошо ребята!! Dawajcie 50 gram za przyjaźń narodów i do domu ![]() |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2012-03-27 22:01:01 To się nazywa: jak rozpętałem drugą wojnę światową. ![]() ![]() ![]() |
![]() pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2012-03-27 22:08:53 Pierwsza sprawa:co to jest komora spalania bo nie wiem?
196ccm? Druga sprawa ,stopień spręzania liczy sie dla pojedyńczego cylindra. Stopień sprężania to stosunek objętości cylindra w zwrocie wewnętrznym (ZW)do zwrotu zewnętrznego (ZZ). Zkaładająć że tłoki są płaskie i na równo z blokiem: ZZ=Pojemnosc cylindra+pojemnośc uszczelki+pojemnośc głowicy. ZW=pojemnośc uszczelki + pojemnośc głowicy ZZ/ZW=Stopień sprężania Znając stopień spręzania z 1500 podstawiamy dane: Pojemnosc cylindra:76x80 wzoru chyba nie musze podawać??? ....362,732ccm pojemnosc uszczelki 77x1,6....=7,446 (362,732+7,446+x)/(7,446+x)=8,5 ..................... x=40,91ccm to jest pojemnośc głowicy Teraz mamy wszystkie dane żeby polczyć stopień spręzania dla tego silnika. 79x80 pojemnosc cylindara wychodzi nam...391,934ccm podstawiająć do wzoru: 391,934+8,03+40,91/8,03+40,91=10,76 Jeżeli tłok od 1600 jest wklęsły to po oby stronach trzeba dodac jego pojemnosc i podzielić. mi wyszło na oko 5,652ccm wtedy stopień sie zmniejsza do 9,58ccm Sorry ale prościej sie nie da. Z jednym sie natomiast zgodze że matematyka jest jedna. Dlatego właśnie wybrałem liceum i klase o prof mat-fiz zamiast jak moi koledzy szlifowac młotki w technikum. Mechaniki nauczyłem sie już sam. |
![]() SzokoLada (S) MEGA ŁADZIARZ 2102/03/05/2111 Legnica (mała Moskwa) | 2012-03-27 22:33:49
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() mylkus3 Łada 2107 Lubin/Wrocław | 2012-03-27 23:01:09
Właśnie, matematyka jest jedna i ta sama, w technikum i liceum. Fakt, w liceum nauczają jej lepiej, jednak będąc po technikum bez problemu policzył bym to co kolega, a do tego potrafię "liczyć mostki" i posiadam wiedzę z elektroniki oraz tytuł technika (tak, wiem że do niczego nieprzydatny ![]() ![]() |
![]() pioban www.banymotorsport.pl Warszawa | 2012-03-27 23:13:18 Nikogo nie chciałem obrazić jeśli o to chodzi.
Moim marzeniem było skończyc zawodówke samochodową, ale sie niestety albo stety nie udało. Po pierwsze liceum miałem przez ulice. Po drugie do technikum trzeba było chodzić w soboty. Po trzecie mało było tam dziewczyn... To ostatnie chyba było najwazniejsze. Stąd mój wybór. |
![]() mylkus3 Łada 2107 Lubin/Wrocław | 2012-03-27 23:24:08
W soboty? strasznie dawno musiało to być ![]() ![]() Zresztą wróćmy do tematu... |