Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Franc SYMPATYCZNY GOŚĆ była 2107, teraz Gol ... Gdańsk | 2003-09-29 19:04:58 Ja mam u siebie teraz Xside 60 ah, odradzam akumulatory firmy Delkor, mialem taki to padl szybko.a ten co mam teraz jest super. |
![]() adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2003-09-29 22:53:14 oj Goral, ty koniecznie chcesz byc w opozycji, nawet jak nie jestes: napisalem, zeby patrzyl na prducenta i wymienilem tych,m g0odnych wg. mnie zaufania ![]() a co do boscha to juz sie calkowice zgodziles... gdzie tu opozycja???? a tak w ogole to powinnsmy sie dogadywac... mentalnie jestem goralem, w gorach psedzam praktycznie kazdy urlop, lubie gorali a oni mnie.... chyba ,ze Twoja sywka pochodzi d nazwiska... BTW - wyjasnij, bom ciekaw ![]() |
![]() jacekkoz Łada Samara Warszawa | 2003-09-30 09:00:12 zastanawiam się nad aby pogodzić wszystkich to nei będę kupował markowego (bosch, Varta) tylko Centrę. Za to kupię ją pewnie w supermarkecie bo jest jednak znacznie taniej.
Jacek |
![]() sevi Lada 2107 Białystok | 2003-10-03 19:57:52 3 miesiace temuy zakupułem Centre Futura 60 Ah jakis najnowszy model, za rozsadne pieniadze (bez Vat) 230 zł. (znojomości). dziś miałem awarie, zgubiłem pasek i napięcie szlak trafił, akumulator się rozładował bo i światełka były włączone i radyjko a pod blok to juz na luzie wjechałem. ogólnie z tego akumulatorka jestem zadowolony i to bardzo, mam tylko pytanko czy jak 3 miesięczny akumulator naładuje to nie straci on swojej żywotności, może ubiegać się o wymiane, wkońcu na gwarancji.
pozdrawiam. |
![]() sevi Lada 2107 Białystok | 2003-10-03 20:32:31 Odpaliłem samochód bez większych problemów, włączyłem radyjko i w drogę, po chwili w radiu słyszałem szumy i niewyrażny dzwięk więc wyłączyłem, jechałem dalej i po pewnym czasie zauważełem że trace obroty. podjechałem pod samochód stojący przede mną i tak patrze i widze że nie mam świateł, więc za włącznik. ale są włączone, wyłączyłem i widze że obroty zwrosły, włączyłem światła i obrotu spadają, jechać się nie da.dojechałem do domu zatrzymałem się i wyłączyłem swiatła i pracuje równo. wyłączyłem silnik ale już go nie uruchomiłem. znojomy poradził mi bym sprawdził pasek bo to może być przyczyna i że akumulot to raczej mam rozładowany. jutro luknę pod maske i zobacze ten pasek.
pozdrawiam. |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2003-10-03 20:37:43 A kontrolka ładowania Ci nie działa?
Andrzej |
![]() jacekkoz Łada Samara Warszawa | 2003-10-05 11:13:54 ja miałem dokłądnie taki sam problrm jak Ty. Okazało się że mam padnięty alternator. NIe ładował akumulatora.
Jacek |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2003-10-05 22:15:27 [quote]
2003-10-03 19:57:52, sevi pisze: 3 miesiace temuy zakupułem Centre Futura 60 Ah jakis najnowszy model, za rozsadne pieniadze (bez Vat) 230 zł. (znojomości). Cóż masz jednak kiepskich znajomych ![]() |
![]() sevi Lada 2107 Białystok | 2003-10-06 06:32:07 mialem wczesniej boscha silvera w Lancerze i powiem jedno o tym akumulatorze, dla mnie to gówno. jeśli sie rozładuje to od razu radze go wywalić, nie ładować, bo będzie trzymał krótko.zimą mi padł i ładowałem go co 4, 5 dzień. kupiłem jakiś tani i wsadziłem, teraz śmiga od 2 lat moja mama i nic. ja obecnie mam Centre Futura Plus 438 60Ah i jestem zadowolony. ten facet co mi go sprzedał to na tym nic nie zarobił, zamówił, dostarczyli, kupiłem.
zaszła pomyłka 230 (z Vat). pozdrawiam. |
![]() jacekkoz Łada Samara Warszawa | 2003-10-06 15:46:51 kupiłem już Centrę standard 55 za 160. JAk na razie jestem zadowolony.
Mam tylko pytanie. Czasami w czasie jazdy podpala się (delikatnie) lampka kontrolna akumulatora. Co to może oznaczać? Jacek |
![]() syvo SYMPATYCZNY GOŚĆ najstarsze miasto Zagłębia | 2004-11-05 14:19:36 Jak długo należy ładować, albo raczej podładowywać, akumulator?
Już piszę o co dokładnie mi chodzi: Kupiłem wczoraj zespół prostowniczy bezpieczny, jako że miałem potrzebę doładowania akumulatora. Akumulator ma pojemność 62 Ah, a kupiłem go w ubiegłą sobotę. Tu prośba aby nie rozważać dlaczego miałem taką potrzebę!!! Wiem, że prąd ładowania powinien wynosić 10% pojemności akumulatora, czyli w moim przypadku dla uproszczenia 6A. Bierzemy akumulator, oczyszczamy i odkręcamy korki wlewowe, podpinamy przewody "+" i "-" do zacisków akumulatora, włączamy prostowik do sieci 220 / 230 V i ładujemy. Wszystko zgodnie z instrukcją obsługi akumulatora i prostownika. Wg informacji zawartej w instrukcji prostownika prąd ładowania maleje w miarę wzrostu stopnia naładowania akumulatora, co można zaobserwować na (niezbyt precyzyjnym) amperomierzu, w który wyposażony jest prostownik, (ale porównałem to przy pomocy mojego miernika). Ale czy zmaleje on do zera, co byłoby oznaką naładowania akumulatora? Ponadto w miarę upływu czasu elektrolit zaczął bąbelkować. Czego oznaką jest bąbelkowanie? Czy powinienem przerwać ładowanie w momencie pojawienia sie bąbelkowania W sumie ładowałem akumulator około dwóch godzin z czego bąbelkowanie towarzyszyło przez ostatnie 30 minut. Poziom elektrolitu zgodny z instrukcją. Aha! Akumulator, który kupiłem jest wyposażony we wskaźnik naładowania, tzw. magiczne oczko: - świeci na zielono - naładowany (używać), - "świeci" na czarno - rozładowany (doładować). Po około tygodniu od zakupu stwierdziłem, że właśnie "świeci" na czarno. Postanowiłem go zatem doładować i stąd moje pytania. Po w/o ładowaniu dioda nadal "świeci" na czarno. Możliwe, że po prostu padła dioda, ale tego nie wiem. A aktualny problem z ładowaniem opisuję tutaj. [ wiadomość edytowana przez: syvo dnia 2004-11-05 14:35:45 ] |
![]() Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-11-05 14:48:45 Zacznę od diody- u mnie tez świci na czarno i tez mam akumulator 62 Ah.
Oto zdjęcie mojej komry gdzie widac moj akumulator (masz taki sam???) i na przeciwległym błotniku widać mechaniczny regulator napięcia: ![]() Ja mam taki prosty prostownik Bosha, bez regulacji prądu łądowania (z tego co pamiętam to jest 3 Ah) i ładuję w nastepujący sposób: odkręcam korki, podłączam zaciski prostownika i włączam do kontaktu. Zazwyczaj ładowałem ok. 9-10 godzin (aku rozładowany do zera). Bobmelkowanie pojawiało się tak koło 8 godziny ładowania - to zupełnie normalny objaw, ale spowodowany czym to nie wiem ![]() ![]() ![]() |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2004-11-05 14:58:14
Dzisiaj kupiłem akumulator Centra Futura / Kod handlowy 050 437; Ah-50; A (EN)-510 / Dałem za niego 170zł, podrożały od września o około 20zł i ma 24 m-ce gwarancji. Jest niby bezobsługowy ale można się do niego dostać. Np. za jakieś 2 lata sprawdzę poziom elektrolitu. A w Boschu /bezobsługowym/ jak coś ubędzie to nie do otwarcia. No i tez ma "magiczne oczko ; ) |
![]() Grzegorz75 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada Samara 21093 Zgłobice | 2004-11-05 15:03:05
Akumulatory Exide to Amerykański producent który wykupił Centrę /skromne 98% /. Obecnie częściej używają marki Centra bo jest u nas znana i sprawdzona. Jeczcze raz link do strony Centra A przed zakupem wpadłem do Piotra ze Zgłobic /Podziękowania ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: grzegorz75 dnia 2004-11-05 15:18:00 ] |
![]() MikeB SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada USB,LPT,TCP,AT, ... Zaśnieżony Kaczogród | 2004-11-05 22:40:58 Ja mam bosha silver'a i narazie nie narzekam ![]() |