Kącik porad prawnych ;) - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
a wiecie, ze jest taki przepis, ze jesli auto bylo wyprodukowane z danym elementem i tak otrzymalo homologacje to co byscie nie robili i szukali w przepisach to i tak musi byc - zderzaki, pasy, lampy... malo tego jesli czegos nie bylo w serii a wyposazyliscie w to dodatkowo (zgodnie z przepisami) to MUSI dzialac.

Pozatym nie wiem co za idiota dzisaj jezdzi bez pasow, moze nie zdaje sobie sprawy, ze przy zderzeniu z 50kmph jego masa zderzeniowa bedzie wynosic okolo 3ton... pokazcie mi twardziela co przyjmie 3 tony na klate :| a wiadomo , ze jezdzimy o wiele szybciej.

PS moze o wiele lepiej stworzyc temat "bezpieczenstwo" i wyjasnic troche... bo widze, ze nasz narod bardzo nieuswiadomiony jest.

z jednej strony recpect dla przerubek, ale wicei co w schowcarach. bo na ulice czy do scigania to popieram Aliego.

pozdro

ja dorzuce swoje 3 grosze... nawet pasy starego typu stosowane w 125 126 127 itp... moga uratowac przed nieszczesciem... trzeba je tylko dobrze wyregulowac..... mialem w styczniu 2000 dachowanie fiatem 127 i tylko dzieki starym parcianym pasom poobijalo sie tylko auto a ja nie tylko trzeba pamietac zeby takie pasy regulowac... troche wiecej roboty niz z bezwladnosciowymi ale klimat oldschool jest za to a w Dino pasow tez nie mam i szczerze to bym chyba jednak wolal miec.... tak na wszelki wypadek

Cytat:
2004-01-30 10:36:42, Bart128 pisze:
ja dorzuce swoje 3 grosze... nawet pasy starego typu stosowane w 125 126 127 itp... moga uratowac przed nieszczesciem... trzeba je tylko dobrze wyregulowac (...)

A kij z regulacją, to nie jest problem! Problemem jest klamra - raz to zapiąłem to kumpel musiał mi pomóc się wypiąć Założe jakies bezwładnościowe na razie i bedzie looz.

Cytat:
2004-01-30 09:36:32, ali_ pisze:
a wiecie, ze jest taki przepis, ze jesli auto bylo wyprodukowane z danym elementem i tak otrzymalo homologacje to co byscie nie robili i szukali w przepisach to i tak musi byc - zderzaki, pasy, lampy... malo tego jesli czegos nie bylo w serii a wyposazyliscie w to dodatkowo (zgodnie z przepisami) to MUSI dzialac.

Wracam do tematu. Dziś zabrano mi dowód za rzekome wycieki z silnika których nie mam (błoto) i za koła 13" , a według policjanta powinny być 12" bo takie były homologowane. Czy te przepisy są tak chore czy to ja może jakiś lewy jestem...

Może z prawem mam niewiele wspólnego, ale jak dla mnie to brednie!!
Połowa aut na naszych drogach musiałaby stracić dowody za zmienione koła. Nie wiiem jak wygląda procedura, ale odwołuj się do sądu grodzkiego czy też jakiegoś innego...

Cytat:
2004-11-13 20:32:41, Art126 pisze:
Wracam do tematu. Dziś zabrano mi dowód za rzekome wycieki z silnika których nie mam (błoto) i za koła 13" , a według policjanta powinny być 12" bo takie były homologowane. Czy te przepisy są tak chore czy to ja może jakiś lewy jestem...

Jezu co zabrali Ci dowód za wieksze koła rece opadają.. najwieksza bzdura jaką słyszałem w tym miesiącu.. trzeba mu było pokazac pierwsze lepsze auto na alusach przejeżdzające obok i spytać czy wie jakie felgi montowali w nim seryjnie..

Cytat:
2004-11-13 20:32:41, Art126 pisze:

ja mysle ze on poprostu chciał sie czepiś czegoś ze niczego innego nie zuważył to sie czepił kół

Może Lord i masz racje, bo fakt faktem że auto zostało tak zrobione aby nie było takich problemów z policją, a tu okazało się że ktoś jest mądrzejszy . Ten człowiek cały czas powtarzał że auto było homologowane z felgami 12 calowymi. Wiem że jest przepis mówiący coś o homologacji.Musze ściągnąć skądś i poczytać, bo to chore by było aby każdy policiant mógł sobie praktycznie wszystko naciągnąć na ten przepis,za inną gałke biegów mógłby zabierać dowód itp.

Odwołuj sie. Wal od razu z grubej rury - oprócz oddania dowodu niech Ci zwrócą kasę za postój samochodu, który przyniósł Ci spore straty. Oczywiście najpierw trzeba by się wywiedzieć jak to jest dokładnie z tymi przepisami w aspekcie kół bo jak wiadomo żyjemy w Polsce . Ale na 99% nie miał podstaw do zabrania dowodu. W końcu BIS był chyba w serii na 13", nie? Jakie konkretnie fele miałeś?

Wiesz co tak szczerze to ja wiem w jakim kraju żyjemy i szkoda mi nerwów i zdrowia na odwoływanie się do jakiś sądów itp. Na razie to 30 zł chyba taki przegląd po utracie dowodu kosztuje więc póki co dam sobie na wstrzymanie i zrobie przegląd.

Z tyłu miałem felgi alu 5" 135/70r13
Z przodu stalówki 4,5' 135/70r13

Przytaczałem wielorakie argumenty, o bisie również wspominałem ,ale ja mam fla-a , i według policjanta bis to inna konstrukcja bo inny silnik ma. Mówiłem o lepszych właściwościach jezdnych 13', bezpieczeństwie takich opon, też na nic się to zdało.Próbowałem mu przemówić do rozsądku aby tak się nie odwoływał do homologacji sprzed 30 lat , bo konstrukcja tego samochodu nie jest najlepsza pierwotnie, nic z tego.W końcu dałem sobie spokój.

Z wyciekiem oleju też zabawnie było , koleś zajrzał pod klape, zobaczył błoto i powiedział że mam wycieki. Na co ja że to błoto, a on że nie będzie się teraz kładł pod auto i sprawdzał czy to błoto czy wycieki.Konstruktywna rozmowa...dopisał do kwitka że mam wycieki...

To co teraz zrobie to poczytam wszelkie przepisy o warunkach technicznych dopuszczenia auta do ruchu

Art126: a to chociaż drogówka była ?? bo poziom umysłowy egzemplarza z którym miałeś do czynienia pasuje do kiepsko rozgarniętego "krawężnika"..

Cytat:
2004-11-14 00:43:59, mille pisze:
Art126: a to chociaż drogówka była ?? bo poziom umysłowy egzemplarza z którym miałeś do czynienia pasuje do kiepsko rozgarniętego "krawężnika"..

Dokładnie - wygląda to na takiego co wojo odrabia albo po prostu nic lepszego mu się nie trafiło i z przymusu łazi .
Jak już się uporasz z tematem i zaznajomisz z odpowiednimi przepisami to zarzuć nam tu wszelkie wnioski - na pewno komuś się przyda w walce z niesprawiedliwością .

Mam male pytanie moze ktos sie orietuje czy tylna kanape z maluszka wywalic mozna chodzi mi o to czy policja nie zabierze dowodu rejstracyjnego przeciez zmiejszy sie ilosc miejsc

2. Czy mozna miec postojowki np. czerwone lub niebieski zamiast standardowych lub seryjnych

Co do kanapy to nie powinni sie buldoczyc
Ale niestety nie mozna miec postojowek czerwonych czy niebieskich...

No bez przesady. Już nie mówie o punkcie regulaminu dot. wyszukiwarki, ale skoro ten temat jest na pierwszą stronę wyciągnięty...

1. Nie zmiejszy się ilość miejsc bo kanape można bez problemu włożyć spowrotem i autko znów jest "czteromiejscowe" . To tak jak składane fotele w nowszych autach - mówisz że musiałeś przewieźć coś większego i tyle.
2. Można mieć nawet zielone, dopóki dowodu nie zabiorą. Za niebieskie to chyba jeszcze coś gratis dorzucą .
Lepiej poczytaj sobie >> ROZPORZĄDZENIE (...) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia << zamiast np. grać w NFS - z tego wiele pożytecznych wiadomości możesz wynieść .
Bo klosze postojówek możesz mieć nawet różowe w miętowe grochy - mają tylko świecić na odpowiedni kolor. Hella sobie z tym radzi, ale Ty chyba nie masz wystarczającej wiedzy, doświadczenia, zaplecza techniczno-laboratyjnego i pięniędzy .

Czy wie ktoś co może grozić za jazdę ze zbyt głośnym wydechem jak Blue zlapią??

Cytat:
2004-11-15 15:12:24, S600 pisze:

,

tylko utrata dowodu ejestracyjnego ---> co wiąże sie ze skierowaniem na dodatkowy przegląd

Spoko dzięki Mi chodzi o kwestie finansowe czy jak złapią to wlepią jakiegoś mandata??Nie wiem czy się opłaca