Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ManiekZZ Wyszogród | 2013-07-09 14:32:58 mandat może nie, ale zabranie dowodu rejestracyjnego już tak. |
![]() Bialy (A) ![]() wawa | 2013-07-09 18:05:46 Kolego nie do końca jest tak jak napisałeś chociaż po części trochę racji masz.
1. Odprysk na szybie delikatny ale widoczny (od kamienia) jeżeli nie znajduje się w polu widzenia kierowcy (centralnej części szyby) nie spowoduje zabrania dowodu rejestracyjnego. Sam tak mam od 3 lat i badania OC przechodzę. WRD KSP również na kontroli pojazdu nie miał zastrzeżenia (a zapytałem) 2. Jeżeli jednak odprysk jest znaczny i znajduje się w polu widzenia kierowcy analogicznie do pkt. 1 jest spory i zaczyna np. pękać to podczas kontroli spowoduje zatrzymanie dowodu rej. pojazdu i skierowanie go na obowiązkowe badanie techniczne, którego oczywiście się nie przejdzie. Konieczna będzie wymiana szyby. Mowa oczywiście o szybie czołowej (przedniej) ----------------- --- Biały --- ten zły admin |
stachu-rachu Warszawa | 2013-07-10 09:06:14
A czemu nie mandat? |
CzarnyHarry Wrocław | 2013-07-15 20:27:05 Miałem ostatnio taką sytuację. Delikatny odprysk na dole szyby od strony kierowcy po kamieniu. Niby nic, a po 2 michach mi pękła szyba do dołu i do słupka - bardzo małe pęknięcie o promieniu jakichś 5 cm.
Jak zatrzymała mnie drogówka nic nie pomogło. Można mówić, że świeżo kamieniem się dostało albo że wymienić się właśnie jedzie. Mi od razu zabrali dowód rejestracyjny i wypisali świstek na przegląd szyby. Jeszcze mi mówili żebym się cieszył, że mandatu nie dostałem. Plus taki, że dodatkowy przegląd to tylko 20 zł. A tak humorystycznie w temacie, to stoimy wczoraj ze znajomymi przy autach i ich dzieciaki biegają wokół BMW X5. Nagle taki 4-letni bajgiel z takim impetem wstawał na fotelu pasażera, że jebs i szybę rozbił w aucie. Patrzymy a tam centralnie pająk taki na 8 rys chyba ![]() |
johnnyD Opole i Warszawa | 2013-08-08 23:03:39 swojego czasu miałęm odprysk, nie chcieli mi wymienić szyby na ubezpieczenie to powiedziałem żeby dali mi zaświadczenie że tak mogę jeździć. Od razu szyba nowa się znalazła. ![]() |
![]() miecz74 Fiat Bravo II Tarczyn | 2013-08-23 18:04:04 Mi policjant za mały odprysk w dolnym, lewym rogu chciał zabrać dowód. ![]() |
dragas Rybnik | 2013-09-03 18:45:10 Ja mam 2 takie odpryski na przedniej szybie, a do 19 września muszę zrobić przegląd i się boję czy mi nie zabiorą dowodu rej.
Dwóch to się już nie opłaca naprawiać... |
nov112 Audi Warszawa | 2013-09-21 21:12:38 dragas na przeglądzie NIE MAJĄ PRAWA CI DOWODU ZABRAĆ ![]() Co najwyżej może nie przejść auto przeglądu i jak naprawisz uszkodzenia przejdzie i tyle ![]() Także jedź i próbuj nie uda się to będziesz myślał co mądrego zrobić. PS. Uuu chyba się spóźniłem - ale komuś innemu może pomoże ta odp ![]() [ wiadomość edytowana przez: nov112 dnia 2013-09-21 21:13:14 ] |
beny1234 Opel Vectra Wrcław | 2013-09-23 10:06:10 Zawsze możesz powiedzieć że stało się to przed chwila ![]() |
AtMa Wrocław | 2013-10-20 22:41:37 Za pękniętą szybę mogą ci zabrać dowód, za odprysk nie mają prawa. Generalnie to nawet na pęknięcia zwracają uwagę. |
controol Kraków | 2013-10-31 23:03:35 Niestety, jak się policja doczepi to dowód zabiorą... |
prender32 Poznań | 2013-11-05 18:30:25 Odprysk grozi bezpieczeństwu, a więc policja ma prawo zabrać dowód. Najlepiej jest jechać i naprawić tę szybę. |
Kuzmirz Warszawa | 2014-12-10 20:38:45 Nie wiem czy padło takie pytanie bo wątek jest dosyć długi, ale czy taki odprysk na szybie można jakoś nie wiem naprawić bez konieczności wymiany? |
nordglass Warszawa | 2014-12-15 00:41:20 Zwracacie uwagą Panowie w większości na kwestie odpowiedzialności mandatowej oraz ewentualnych kłopotów z przejściem badań technicznych przez samochód z bardziej lub mniej uszkodzoną szybą. A co z bezpieczeństwem? Każde uszkodzenie szyby w mniejszym lub większym stopniu wpływa przecież na jego pogorszenie.
Tak, nieznaczne uszkodzenia szyby powstałe na przykład poprzez uderzenie kamyka, można naprawić. Wszystko zależy jednak od rodzaju uszkodzenia, ich ilości, umiejscowienia, a także czasu, który upłynął od uszkodzenia. Zawsze można jednak do nas podjechać i sprawdzić, czy szyba kwalifikuje się do naprawy, czy już tylko do wymiany i podjąć decyzję, czy skorzystać z usługi. W razie pytań jestem do dyspozycji. Pozdrawiam, Sebastian Nikulski Online Ekspert NordGlass |
Techmot_com_pl Warszawa | 2014-12-16 12:39:20 Zgadzam się,przecież tu nawet nie chodzi o sam mandat który już powinien być dla nas nauczką a raczej o nasze bezpieczeństwo na drodze. Ja osobiście nie wyobrażam sobie aby móc podróżować z pękniętą szybą. |
Kichol Jędrzejów | 2015-01-15 12:15:44 Wszystko zalezy od policjanta, jak sie chce przyczepic to i mały odprysk mu będzie przeszkadzał =( ja jestem kierowcom zawodowym i w trasie jestem co chwila to odprysków czy peknięć przezyłem wiele , najlepiej sie na szybko sprawdza H-VIZ folia ochronna na szyby - zapobiega rozchodzeniu sie pęknięcia a jest bezbarwna, nie widać łaty a długo mozna z tym jeździć . 2 łatki są w zestawie a kosztuje tylko 30 zeta |