| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-11-24 13:41:52 A jeśli ma sie pompkę standartową ale tą nowszego typu z przelewem - moja propozycja. Pompka el. w baku od jednopunkta, w pompce std wyjęte zaworki i popychacz. Nie pamiętam jak jest ze średnicami krócców, ale wydaje mi sie ze są na tyle duże że nadmiar wróci do baku, a do gaźnika wleci ile trzeba. ew. można zrobic jeszcze do tego trójnik przy samym baku (1/2 poleci zpowrotem, 1/2 do przodu) ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-11-24 17:29:49
juz wykonałem taki amatent na moim gaźniku i jest do lurtu ddyż gaźnik zalewał sie momentalnie a po zgaszeniu silnika bezyna lała ciurkiem sie z dyszy jak z kranu i po 20 s w kolektorze stała mi bezyna i musiałem krecić ok 10 minut silnikiem bez świec aby móc go normalnie odpalić otrzywiscie pompke podpiołem według metody z obejściem i działa bez awaryjnie |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-11-24 23:17:42 Po prostu w pomyśle byłą pompka GLI bo mam cały bak z evo III
A jak to mmoże działąć - hgw. Wczoraj ZieMa poddał mi ten pomysł z trójniekiem. jakby zrobic to parokrotnie to moze by nie zalewało silnika. Dziobot - u ciebie była tylko pompa jako rozgałęziacz? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2003-11-25 12:55:32
niestety potrzebujesz chyba kilka odprowadzeń zby zredukować cisnienie po podłacenie ich do jednego mija sie z celem bo wszedzie bedzie panowało takie same ciśnienie
mój układ paliwowy wyglada tak bak -> filtr paliwa-> pompka paliwa -> trójnik -> kolejny filtr paliwa ->gaźnik trzeci koniec trójnika-> powrót do baku myśle ze ciśnienie paliwa można regulowac przy pomocy oporu na przewodzie trójnik -> gaźnik dlatego zastosowałem dodatkowy filtr paliwa na w/w przewodzie ps widze ze dostałem nowe przezwisko DzioboT [ wiadomość edytowana przez: bodziot dnia 2003-11-25 12:59:10 ] |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-11-25 13:03:30 przynajmniej wydatek sie zmniejszy.
A dziobotem zostałeś przecież na zlocie w wawce - wszyscy mieli pozmieniane ksywy... ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2003-12-01 15:38:36 Założyłem pompę zewnętrzną od mono-wtrysku (Audi 80 1. Na początku póściłem pompę żeby chodziła tylko na przelew (powrót ma mniejszą średnicę) ale nic się nie działo nigdzie nie ciekło. |
myk Miłośnik FSO Polonez Caro PLUS 2. ... Wrocław | 2004-09-28 18:26:37 Hej
Ze względu na niedomagania mojej pompy tradycyjnej ( czyli na popychacz ), posiadam 2.0 DOHC i jeżdżę prawie w 100% na gazie. Tylko w zimie palę na benzynie i zaraz przechodzę na gaz. I własnie zbliza się zima - a moja pompa tak pompuje że lepiej nie mówić - kupno nowej za 50-60 wydawało mi się średnim pomysłem - zwłaszcza że sens zapalania na benzynie kręcąc dłuższą chwilę na "such" zanim zassie z baku paliwo nie było sensowne - bo co oszcczędzę reduktor to dostanie po dupie silnik. Zacząłem szukać rozwiązania - bazującego na opisanym przez Badziota rozwiązaniu z elektryczną pompą. Tylko że nowe pompy kosztują po 300-500 zł. Po tygodniowym poszukiwaniu znalazłem w sklepie www pompę do hondy accord ( gaźnikowa roczniki 82-84' ) za 168,-zł. cena w sumie znośna. Zabieram się za adaptację i dam znać co z tego wyszło. |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-09-28 18:28:37 chyba taniej kupić nówke mechaniczną...
Poza tym - pal na gazie. I tak po 100kkm bedziesz robił reduktor i tak. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-09-28 20:14:38
potwierdze słowa przedmówcy bo jak do tej pory autko pali na dotyk |
Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-10-01 09:11:23
Jakie jeszcze są pompy zewnetrzne, ktore moga sluzyc do tego celu ?? Niestety wszystkie na ktorre natrafiłem to pompy do baku. JAkie inne marki mają zewnetrzne pompy ?? Bodziot pisał w swoim artukule że odpowiednio robiac przelew, można zaadoptować nawet pompe do wtrysku. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-10-01 09:52:46
opel omega ma zewnetrzna bo mam taka w zapasie |
hajko Polonez Caro 2000 Warszawa | 2004-10-13 11:12:14 Ok. Rzeczywiście pompy elektryczne mają dość wysokie ciśnienie wyjściowe i (co gorzsa w tym przypadku) znaczny wydatek. Co do typu pompy to może być dowolna. Tylko jest jeden problem: trzeba przed gaźnikiem(lub w gaźniku) zainstalować zawór przelewowy o sporej wydajności i KONIECZNIE przerobić przewód przelewowy - musi mieć znacznie większą średnicę niż oryginalny, co najmniej 7mm wewnątrz. Istnieje też inny sposób ale zawór przelewowy i tak trzeba założyć - w starszych poldkach był w pokrywie gaźnika, w nowszych w pompce paliwa), mianowicie trzeba obniżyć napięcie zasilania pompy, co zmniejszy wydatek i ciśnienie. Można to zrobić w dwojaki sposób: albo zakładając w szereg rezystor o sporej mocy(40 - 50 W)albo przez elektroniczny układ regulacyjny(jest to znacznie lepszy sposób). |
hajko Polonez Caro 2000 Warszawa | 2004-10-13 11:13:08 aha, pompy zewnętrzne są też stosowane do Polonez Trucka. |
automatic | 2004-10-13 14:09:55 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:43:10 ] |
hajko Polonez Caro 2000 Warszawa | 2004-10-14 00:06:11 to jest możliwe, ale jest pewien problem: jeśli obniżymy napięcie do poziomu, przy którym układ będzie pracował poprawnie(bez modyfikacji) to po pierwsze: napięcie może być za niskie i pompa nie wystartuje, po drugie przy nagłym wzroście obciążenia pompa może stanąć i nie będzie miała siły ruszyć. |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-10-14 09:29:23
zgadzam sie ze jest bardzo wydajna i dlatego jestem z niej zadowolony a co do cisnienia mój patent działa bez zarzutu czyli całkowite obejście gaźnika przy pomocy trójnika (zrymowało sie nawet układ ten ma jeszce jedną zalete czyli skutecznie filtruje (w układzie są 2 filtry paliwa) i miesza paliwo co do obniżana napiecia to jest nieciekawy pomysł własne ze wgledu na to ze jak przesadzisz przy wiekrzym obciązenie może zabraknąć ci paliwa |
automatic | 2004-10-14 09:42:05 [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-23 12:42:42 ] |