MotoNews.pl
5 CB radio (32732/13) - Strona 2

CB radio - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No najlepiej na srodku ale tylko dla fali anie estetyki. Proponowalbym na koncu dachu i na srodku wykonac otwor i w podsufitce pociagnac kabel.A co do radia to bylo dobre swego czasu.Teraz malo kto juz korzysta. Pozdrawiam.

Nerwus, po zmianie przepisow i zniesieniu obowiazku rejestracji radia sporo ludzi do tego wraca... W tej chwili 95% busow ma radio, 98%tirow, na osobowkach tez batow coraz wiecej sie pojawia...Rok temu na 100km trasie znalazlem 1 osobowke z CB, wczoraj na tej samej trasie bylo ich juz 12. Jezeli ktos duzo jezdzi, to wie co robi,zakladajac CB
A ja mam z krotkimi przerwami od 96 albo 97 roku...
Co do sprzetu....Mialem Cobra 19+, Alan78+,Alan87,Alan28,Alan48+,Pan Hardy,Onwa MK1...Do samochodu z tego wszystkiego najbardziej pasowal mi Alan28.Slabo zbieral zalocenia z elektryki , co w benzyniaku jest dosc wazne
Pozdrowki i do uslyszenia na trasie

O ile wiem a wiem to obowiazek nadal jest. Tylko zniesiono badanie techniczne dla radii zakupionych nowo w sklepie lub z wazna homologacja. Ale poki co to nadal jest obowiazek rejestracji urzad CB. Co do Alana 28 to jak najbardziej samochodowy alanik, bardzo ladny i dosyc dobrze dzialajacy.Osobiscie mam jeszcze do tej pory Alana 18 to najlepszy model tej firmy. Mialem pare radi wstegowych ale to nie to.

może ktoś wie jak ustawić SWR ??

wiedle tego co czytałem w ustawie, to zniesiono obowiązek rejstracji w PAR. Pasmo CB jest pasmem niestrzeżonym i nie ma obecnie rzadnych pozwoleń na działanie na nim. co nie zmienia faktu że należy posiadać homologację na używane radio.

SWR ustawiamy zmieniając długość kabla antenowego lub promiennika anteny.
generalnie w antenach bazowych jest zasada przycięcia kabla wedle zasady: 1.82x wielokrotność.
przy zmianie długości promiennika obowiązuje zasada: im wyższa częstotliwość, tym mniejsza długość fali czyli krótsza antena. Jeśłi więc swr mamy zestrojony za wysoko, to należy wydłużyć promiennik...

dzięki Góralu za ifno o Swr-rze.

A nie wiesz przypadkiem gdzie można "dorobić" hoomologację do radyjka no i coczywiście ile to pi x oko kosztuje??
Kiedyś wiem że coś takiego robiłe telekomunikacja. czy tam pytać??

hmmm... w zasadzie 48+ mają homologację. może wyrwiesz ze sklepu ksero, bo i tak zawsze dawali kopie

Ty to masz pomysła

Chyba jakiś "soczek" Ci postawię

thx

no i radyjko zamontowane
jeszcze tylko musze sw miarke sobie załatwić lepszą , bo moja coś pada. wskazuje czasami jakieś głupoty.
Ale srednio swr mam ok 1,6 troszkę duży, ale jeszcze muszę batem "pokręcic" i będzie ok. Szkoda że 1,00 tak ciężko ustawić

1.0 to utopia... poza tym antena musi buć minimalna roztrojona aby wpadać w rezonans. Dlatego zalecany swr to 1.1-1.2
a jak bedziesz miał 1.3 to też nic złego.

Ja mam takie pytanko, czy jesli na obudowie CB-radia jest wybita homologacja to nie trzeba miec do tego osobnego paperka ??

Cytat:
2005-01-14 11:39:50, dcnt pisze:
Ja mam takie pytanko, czy jesli na obudowie CB-radia jest wybita homologacja to nie trzeba miec do tego osobnego paperka ??

tak . wybita na tabliczce badź na naklejce homologacja (z tyłu radia) uprawnia Cię do jego użytkowania

tutaj cała ustawa do pobrania

cyt:
"Pozwolę sobie wkleić listę homologowanych sprzętów CB w Polsce (FAQ pl.rec.radio.cb):

Wykaz urządzeń homologowanych

Dragon MK4 CB AM/FM
Dragon SY-485 AM/FM
Midland 77-099 AM/FM
Midland 77-099B AM
Midland 77-114 AM/FM
Maycom AH-27 AM/FM
Yosan JC 2204 YK AM/FM
President George AM/FM
President Harry Clas AM/FM
President Harry AM/FM
President Herbert AM/FM
President Jackson AM/FM
President Jimmy AM
President Johnny AM
President Taylor AM/FM
President Tatlor AM
President Billy AM
President George ASC AM/FM
President Jackson ASC AM/FM
President Valery AM/FM
President Valery AM/FM
ONWA MK1 AM 2-6112-11
ONWA MK2 AM/FM 2-6122-31
ONWA MK3 AM/FM 2-6112-31
ONWA AM/FM 2-6112-11
ONWA K 6111B AM
ONWA Turbo K6 AM 2-6124-11
ONWA AM 2-6122-11
Alan 18 AM/FM
Alan 18 Plus AM/FM
Alan 19 AM/FM
Alan 36 AM
Alan 37 AM
Alan 38 AM
Alan 39 AM/FM
Alan 42 AM/FM
Alan 48 Excel AM/FM
Alan 78 Plus AM/FM
Alan 100 Plus AM/FM
Cobra 19 DX AM
President Jackson FM
President Billy FM
Alan 18 Plus D40 FM
Alan 48 Plus FM
Alan 78 Plus FM
Alan 100 Plus FM
Alan 77-114 FM "

skopiowano z
tego wątku

Cytat:
2005-01-14 14:16:14, TROLL pisze:
skopiowano z tego wątku

wlasnie go czytam "od deski do deski"

Dla tych ktorzy potrzebuja homologacje do radyjka http://www.cbradio.pl/ jest tam pare homologacji do sciagniecia, i innych podobnych rzeczy

Mam pytanko do zorientowanych osob. Kolega ma do sprzedania CB Cobra 10 plus. W tym wykazie podanaym nizej przez Trolla nie ma tego radia. Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji oprocz jazdy z nadzieja ze mnie nie zatrzymaja? Mozna jakos uzyskac taka homologacje?

Pozdrowki
Matys

Kupilem radyjko, czekam na przesylke

Cytat:
2005-03-04 14:42:43, 83matys pisze:
Kupilem radyjko, czekam na przesylke

Widzę że decyzja została podjeta .

Oby Ci dobrze służyło i oby się zwróciło

no, to gratulacje... a jaki model?

Dlugo myslalem nad zakupem. W sumie bylem zdecydowany na Alana 18. Ceny sa jednak dosyc wysokie, a wiekszosc sprzetu na allegro jest po modyfikacjach podejrzanej jakosci. Bede raczej "weekendowym" uzytkownikiem CB wiec poki co polecialem budzetowo. Cena byla okazyjna bo kobitka wrzucila radio nie do dzialu CB tylko do dzialu Caraudio i chyba malo kto je zauwazyl Lyknalem ONWE MK1 z mikrofonem i uchwytem za 100. Podobno jest w bardzo dobrym stanie - to sie okaze jak przyjdzie. Jak radio nie spelni moich oczekiwan to mysle ze moge je spokojnie puscic i jeszcze troszke zarobic Zdecydowalem sie na zakup, bo w weekend bylem na trasie w pracy i jezdzilem z pozyczonym radiem kolegi. Musialem odszukac kilka adresow w roznych miejscach woj. lodzkiego. CB, a raczej kierowcy mi baaardzo pomogli Radyjko chce podlaczyc do bata na uchwycie bagaznikowym. Zastanawiam sie nad AT 71 (165 cm ) lub Leem 1700 ( 188 cm ). Obawiam sie tylko czy mi sie ten LEEM 170 zmiesci do auta jak bede chcial bata zdemontowac.

Goral, pisales ze korzystales z roznych CB. Miales kiedys okazje sie bawic ONWA MK1? Czy to tragiczny szumofon ?

Pozdrowki
Matys

nie, onwy nigdy nie miałem, bo uważałem ją za szumofon
a sam gadam z alana 18
o bat się nie martw, przecież promienniki sągiętkie.