MotoNews.pl

[foto] Polonez automat - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
He he..
A ja miałem okazję przejechać się takim poldkiem w wersji "Citimatic" a'la Seicento...
Dziadek mojego kolegi nie ma lewej nogi...
Ma Poldka Caro 93 i nie wiem czy to było hudrauliczne czy pneumatyczne, wydaje mi się że pneumatyk, bo w miał pod maską coś jakby serwo, tylko że dwa razy większe od hamulcowego.
Zajebista sprawa. Po odpaleniu, pedał sprzęgła się zapadał i można było włożyć bieg... Dodanie gazu i sprzęgło zaczynało się podnosić. Nie wydawało mi się żeby szarpał, to działało raczej płynnie. Potem puszczenie gazu, pedał sprzęgła znowu wędrował w podłogę, drugi bieg i uśmiech na ustach. Zajebista sprawa... Zawsze sobie to przypominam jak mnie zaczyna wkurzać moje cholernie twarde sprzęgło rodem z Ursusa...

I ręczny. Też chodzi twardo chyba zmianka na hydrualika mnie czeka.

Moj kumpel raz mi opowiadal ze widzial kolo dworca w krakowie fiata ktory mial automatyczna skrzynie oczywiscie wysmialem go..i powiedzialem mu ze to zapewne byl stary fiat..z skrzynia przy kierownicy ale sie usmialem wtedy

Hmm. To może ugryźć temat z innej strony. Skoro nikt się nie orientuje czy FSO wypuszczało z taśmy autka z automatem, to może grono mechaników klubowych spróbowałoby ugryźć temat we własnym zakresie pokombinować, czy i w jaki sposób można by coś takiego zaszczepić do Poloneza.

Adamus jasno się wypowiedział-nie było automatów

Cytat:
2004-05-08 19:53:57, Berecik pisze:
.... to może grono mechaników klubowych spróbowałoby ugryźć temat we własnym zakresie pokombinować, czy i w jaki sposób można by coś takiego zaszczepić do Poloneza.

Można wystarczy przenieść silnik i skrzynie ze 132 na automacie... ew. trza będzie podciąć tunel...

No to mam niespodziankę Panowie

Oto pojazd kolegi automatic - myślę że sam dopisze w tym temacie coswiecej na temat auta,
ciekawy też jestem co na to powie Adamus

Coz moge dopisac - wypierdzisty!
Lubie automaty, pierwszy raz widze taka przerobke w samochodzie FSO!
Dla mnie bomba, takze wskazniki i kierowca Argenty...!

Pozdrawiam
Adamus

fajniutki.

To przeróbka jak rozumieim?

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-21 18:15:50 ]

Cytat:
2004-09-07 19:16:26, automatic pisze:
Są trzy biegi 1 do 85km 2 do 130km 3 do maxa 165/170kmh
obawy że ża mało biegów sa bezzasadne !

Miałem 125-konnego (2.4i) CX'a z 3-biegowym automatem, coprawda auto dużo cięższe od Poldzia, ale i tak wg mnie było bardzo czuć te 3 biegi... Za długie były - dynamika autka na tym trochę traciła... i obroty na ostatnim biegu też wyższe niż przy klasycznej 5-ce, rzecz jasna... Dlatego mimo wszystko taki 3-biegowy automat ma swoje minusy... A plus jeden - wygoda,wygoda, jeszcze raz wygoda...

Witam!!!
byly Polonezy w automacie w sladowej ilosci bodajze w latach 80.....Skrzynie byly chyba produkcji VW

Wypas ^^
Na cos takiego chyba bede polowac jak przyjdzie czas na silnik

Cytat:
2004-09-08 20:44:01, MaciekW pisze:
Wypas ^^
Na cos takiego chyba bede polowac jak przyjdzie czas na silnik

Żebyś się nie przeliczył Silniczek jeszcze budę przetrzyma - tak jak w moim hehehe

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-15 14:54:35 ]

Ja sie obawiam ze 3 panewki moga przezyc bude
Ale wszystko sie okaze po tej zimie...
Mam problem z uszkodzeniami blachy raczej niz z gniciem nieustannym... jakos qrwa.... nie potrafie zalozyc porzadnie ogranicznikow na dzwi ... moze sa jakies felerne czy cos.
Caly czas masakrycznie niszcza mi sie dzwi o sruby mocujace je do karoserii.. tzn ogranicznij nie trzyma ich jak nalezy. Potem mam maske ciut zle ustawiona i juz nie ma lakieru na rancie przy podszybiu bo ociera o plastik... Tak pozatem typowe miejsca jakos dziwne udalo mi sie dosc dobrze zabezpieczyc przed korozja. Troszke rdzy ale tylko kolo jest na spawie cwiartki przez to ze nie polakierowalem przed bitexem ale to zrobie przed ta zima.

Dobra rada na poldki... MYC MYC i jeszcze raz MYC naprawde bardzo duzo to daje.. nawet jesli pojawia sie gdzies rdza to gdy auto jest myte czesto proces ten nie nastepuje tak szybko jak przy totalnym olaniu mycia.
Robie off topic ale wy zaczeliscie

el_comendanto:

...moze jakies konkrety??

Pozdrawiam
Adamus

Witam
Mój wujas kupił kiedyś 132 2,0 z automatem ale włożył po remoncie manuala. Tą skrzynie automtyczną powinien jeszcze chyba mieć. Myślicie że można by ją władować do poldka 1,6 ?

Cytat:
adamus

Wysłany: 2004-09-09 00:40:19

el_comendanto:

...moze jakies konkrety??

Pozdrawiam
Adamus

Hmmmmm
no problemo
Czytalem kiedys o tym w necie, musze poszperac.....

Wiesz El w necie różne rzeczy wypisują.Dla mnie autorytetem jest Adamus w tym temacie.Jednakowoż w książce FSO 125p E.Kaima są wymienione oznaczenia 125p i Poloneza i występuje jak byk "AUTOMAT" - automatyczna skrzynia biegów (tylko w PN),więc coś tam na rzeczy być musiało...