| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS Forumowicz ![]() LO016 Gdańsk | 2004-03-09 09:49:17
Dziwne bulgoty powiadasz?I sucho w zbiorniku plynu chłodzącego? Hehe, szykuj kasę......masz 10% szansy, że to nie to o czym myślę. |
vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-03-09 09:52:01 A o czym myślisz bo sie zaniepokoiłem? |
PiotrS Forumowicz ![]() LO016 Gdańsk | 2004-03-09 11:58:59 Czytaj uważnie wszystko jest w tym wątku.
Brak płynu w zbiorniku wyrównawczym, plus bulgoty pod maską, powinieneś być zaniepokojony. |
vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-03-09 13:52:56 PiotS,jestem początkujący jeśli chodzi o budowę i zasade działania silników dlatego pytałem co masz konkretnie na myśli. Domyślam się, że to może być uszczelka pod głowicą, a w związku z jej wymianą kupa kasy na inne klocki do silnika. Może to być równiez nieszczelność w układzie,której póki co nie mogę zlokalizować.Jakiś czas temu odpowietrzałem ukł.chłodz. i sporo płynu wyleciało.O tym, że laik jestem może świadczyć fakt, że nie sprawdziłem Wracam jednak do pytania czy płyny chłodzące można mieszać ze sobą i jaki polecacie?? |
vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-03-09 19:53:23
Silnika nie przegrzałem ani razu(tak przynajmniej myśle) temp. w czasie jazdy ok.92 stopnie i stoi,a gdy dochodziła do 100 w korkach zaraz wentylator sie załączał i ładnie chłodził motor. Z olejem natomiast sprawa wygląda tak, że po 4000km dolałem 0,5l (Mobil1), nie wiem czy to dużo czy mało ale podobno Opelki lubią dużo smarowania. Właśnie wróciłem od Asterki,dolałem 1l płynu firmowanego przez Orlen(Petrygo), silniczek rozgrzałem do momentu zadziałania wentylatora i bulgoty jakby ustały Pozdrawiam! |
vadiq VECTRA B KOMBI Luboń/Poznań | 2004-03-11 07:04:17 Po porannym rozruchu bulgociki słychać ale w minimalnym stopniu(w porównaniu do tego co było moge mówić o radykalnej zmianie),pozostaje mi jeszcze dobrze odpowietrzyć układ.Proszę o porady jak to zrobić.Wiem, że robi sie to odkręcając czujnik temperatury ale czy silnik ma być zimny,rozgrzany, ma być wyłączony,włączony...?
Jeszcze jedna przypadłość to nierówna praca silnika na benzynie na zimnym silniku.Po przełączeniu na gaz silniczek bzyka jak pszczółka. |
PiotrS Forumowicz ![]() LO016 Gdańsk | 2004-03-11 14:26:33 ... [ wiadomość edytowana przez: piotrs dnia 2004-06-03 09:31:26 ] |