MotoNews.pl

Ile kosztyje drut do migomatu i nabicie butli? - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jest kilka rodzaji drutów do miga:
podam przykłady

1. drut ze stali szlachetnej 0,6 mm srednicy o 0,2 kg 15-25 zł ( po prostu do spawania nierdzewki)
2. drut do spawania aluminium 0,6 i 0,2 kg 25 zł ( wymagana butla nabita argonem)
3.Dobrej klasy drut stalowy 0,6mmi 5 kg to koszt 50 zł
4.Dobrej klasy drut stalowy 0,6 mm , 15 kg kosz 100 zl

nabicie Co2 wielkości śniegówki koszt 20 zł

mig do około 145 amper powinien wystarczyć do zabawy przy samochodzie lecz przy dłuższych spawach będzie się wyłączał z przegrzania i trzeba czekac aż ostygnie.

moc migomatów:
na 1 mm grubości spawanej blachy trzeba liczyć OKOŁ 30-40 AMPER, tak wię migiem 160 Amperowym możemy spokojnie spawac profili o grubości 4 mm, wtedy spawy sa fajne lane itd, a nie tworzą nam wystających buł.

Dla bardziej przecyzyjnych spawów polecam TIG, z pełna regulacją, ale to koszt rzędu od 5 tyś w zwyż

Witam!
Zajażenie łuku elektrycznego to ok. 3-5 tyś. stopni, powoduje to przejście metalu w stan płynny w ułamku sekundy na głębokość 1,5-2 mm, oczywiście przy większym natężeniu prądu będzie głębiej, ale zakładam 60A. W migomacie ze względu na grubość elektrody (drutu) prąd jest niewspółmiernie mniejszy i w dodatku w momencie rozpoczęcia spawania następuje chłodzenie wokół drutu za pomocą CO2. Odpowiedź jest chyba jednoznaczna.
Natomiast na 1 butlę idą 2 krążki drutu, oczywiście jest to wielkość względna, a butla starcza przeciętnie na 15 mb. spawu.
Pozdrawiam

no to widze ze nie tylko ja jestem zaintereseowny tym mialem teraz kupic niedlugo miga ale wyszedl mi wyrostek i przez pol wakacji mam przewalone

No ja też się do miga przymierzam więc piszcie co tylko wiecie bo zbieram informacjony wszelakie.

conajmniej 145 amper(1200-1400 pln), dobrze było by miec 160 amper (1400-2000) a jeszcze lepiej 190 Amper lub więcej ( od 1700 w góre), opłaca sie kupić miga w dużej obudowie na duże szpule z póką na butle, bo duża 15 kg rola drutu kosztuje powiedzmy 100 zł a mig na małe rolki 5 kg - rolka w cenie około 50 zł. Przydatna jest opcja w migu spawania punktowego, jak i zasilanie z przełącznikiem na 230/400V.
nie kupujcie migów które mają możliwośc spawania bez gazu, bo do tego potrzeba specjalnego drutu który jest bardzo drogi, i taniej wychodzi zwykły drut plus butla, niż sam drut samoosłonowy.

dla przykładu migiem 145 amperowym już są problemy z pospawaniem klatki gdyż 145 amper to za mało żeby przetopić 5 mm rurke, fakt faktem że pospawamy, ale będzie to płytki gruby i brzydki spaw wyglądający jak amatorszczyzna.
oczywiście można ukosowac szlifierką łaczone elementy i wtedy pospawamy je ładna zlana spoiną , ale będzie to już słabszy element.

przeważnie tanie migi mają słabe bakielitowe prowadnice drutu do pistoletu, i z biegiem czasu drut robi w nich rowek i sie w nim zakeszcza, co yuniemożliwia spawanie, wtedy trzeba zakupić nowa prowadnice najlepiej teflonową która będzie nam dugo służyła,
migi przewaznie są w ofercie z maską do spawania, oraz nanometrem z reduktorem, gdyby jednak tego nie było trzeba dodatkowo liczyć koszt około 60 zł za reduktor z nanometrem.
przydatny jest tez spray silikonowy do dyszy- końcówki, wtedy drut nam sie nie będzie zespawywał z końcówką i będzie łatwiejsze czyszczenie końcówki.
pozdrawiam

Cytat:

migomat jest prawa reka wlasciciela kanta i malara
A jak ktoś nie ma miga to ma dwie lewe ręce?? Ja niestety nie dorobię się nigdy miga Korzystam z miga wujasa lub jak potrzeba swojej elektrodowej besterki do robienia tłumików

Co do tego wywodu o CO2 to powiem, że jesteśmy w stanie obliczyć wszystko!! To tak jak z wodą. Zapytałby się ktoś ile zajmuje litr wody w postaci pary wodnej. A w przypadku CO2 jest odwrotnie.

Cytat:
2004-06-15 23:57:01, Poramancza pisze:
Cytat:
2004-06-15 21:38:22, seba126 pisze:
Cytat:
2004-06-15 21:03:26, el_comendanto pisze:
a ja mam takie pytanie....co sadzicie o spawarkach elektrycznych-czyli tych na elektrode???
tutaj malucki przyklad....nie mam za duzo kasy-ale ocencie parametry tego np i powiedzcie czy sie w to ladowac i czy np wystarczy mi ona aby przypunktowac blotniki,badz zaspawac dziurke w progu autka???/
w ogole jakie sa roznice w spawarkach???[typy-migomat,minimag gazowa itp...]SPAWARKA

przylaczam sie do pytania, czy warto kupic elektr spawarke, bo migomat jednak troszke kosztuje

musze was chlopaki zmartwic niestety elektryczną spawarka nie pospawacie blach karoseryjnych doswiadczony spawacz pali w nich dziury, poza tym spawanie elektrodą w otulinie wymaga wprawy i umiejetnosci , na prawde to nie jest takie hop

spawanie migomatem czyli drutem w oslonie gazu obojetnego jest o wiele prostsze i ma te zalete ze mozna ta metoda łaczyc blachy o grubosci nawet 0,5mm (wiadomo ze zalezy to od urzadzenia) ale roznice nie sa wielkie

migomat jest prawa reka wlasciciela kanta i malara

[ wiadomość edytowana przez: Poramancza dnia 2004-06-16 00:05:24 ]

brechtam zpawa sie zaje...... spawarka elektryczna ustawia sie na maly amperarz i sie spawa ja tera z ojcem całego malucha taka elektryczna besterka pospawałem

Cytat:
2004-06-18 10:05:43, barrys pisze:
brechtam zpawa sie zaje...... spawarka elektryczna ustawia sie na maly amperarz i sie spawa ja tera z ojcem całego malucha taka elektryczna besterka pospawałem

To ciekaw jestem kiedy Ci się rozpadnie

Cytat:
2004-06-15 20:32:50, Krzemowy pisze:
Ostatnio wreszcie się zmobilizowałem i wywiozłem to całe sprzęcicho na wieś do kumpla celem przetestowania i jestem zmuszony stwierdzić że to działa. Przerobienie butli kosztowało mnie 90 zł i trwało ok. 4 minuty, po prostu zdałem gaśnicę, zapłaciłem i dostałem butlę(też zrobioną z gaśnicy ). Używam drutu kupionego w Castoramie za 35.99 rekomendowanego przez Bestera amerykańskiej marki Lincoln Electric wyprodukowanego przez C.I.F.E. Italy Jeżeli chodzi o komfort pracy to po 1 godzinie stwierdzam że warto było się wykosztować. Bester SA Bielawa rządzi!

takie butle to gdzie przerabiają / wszędzie gdzie jest punkt nabijania i z gasnicami??

Ja swoją gaśnicę skonwertowałem na butlę w takiej małej sympatycznej firemce schowanej w lesie Jest to oddział firmy Technogaz z Rudy Śląskiej o ile wiem.

butla z GAŚNICY podejdzie do migomatu, tylko występuje problem zamarzania zaworu ptzy dłuższych pracach co utrudnia spawanie, ja kupiłem na szrocie za 10 zł starą gasnice i wymieniłem ją na pełną w punkcie wymiany butli, płacąc za nową homologowaną i napełnioną typowo z zaworem dla migomatu w sumie około 90 zł.
Starczyło mi jej na około 2 miesięcy dosyć intensywnych prac spawarką, kolejna wymiana kosztowała już 18 zł.
co do drutu kupiłem ostatnio 15 kg jakiegoś lepszego drutu i zapłaciłem niecałe 100 zeta, po dwóch miesiącach stwierdziłem że na obwodzie znikneło jakieś 5-7 mm, więc pozostało mi jakieś 13-14 kg drutu.

Cytat:
2004-08-17 23:23:16, _Arti_ pisze:
butla z GAŚNICY podejdzie do migomatu, tylko występuje problem zamarzania zaworu ptzy dłuższych pracach co utrudnia spawanie, ja kupiłem na szrocie za 10 zł starą gasnice i wymieniłem ją na pełną w punkcie wymiany butli, płacąc za nową homologowaną i napełnioną typowo z zaworem dla migomatu w sumie około 90 zł.
Starczyło mi jej na około 2 miesięcy dosyć intensywnych prac spawarką, kolejna wymiana kosztowała już 18 zł.
co do drutu kupiłem ostatnio 15 kg jakiegoś lepszego drutu i zapłaciłem niecałe 100 zeta, po dwóch miesiącach stwierdziłem że na obwodzie znikneło jakieś 5-7 mm, więc pozostało mi jakieś 13-14 kg drutu.

No ja właśnie dokładnie w ten sposób zrobiłem, zdałem gaśnicę, zabuliłem 90 zł i dostałem butlę.

A czy można spawać nierdzewkę zwykłym drutem migomatem???

mozna spawać, i jak dobrze przetopisz to spawy powinny byc nierdzewne, tzn jak sie dobrze spoina złączy z nierdzewką.

taka elektryczna to sie ciezko spawa... trzeba miec juz sporo wprawy. takie sa moje doznania