MotoNews.pl
11 Ile max km/h na poszczególnych biegach?? (4548/0) - Strona 2

Ile max km/h na poszczególnych biegach?? - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak dla porownania jako ciekawostke dopisze swoje predkosci.

1-nie mam pojecia
2-95
3-165
4-220
5-255

Odciecie przy 6500obr/min. Ale mam inna skrzynie R25 zamiast R28 o krotszych przelozeniach.

Witam wszystkich Esperaków!

Niechcący odnalazłem wterana LOB na "koreańskim" forum. Dramar, coś mi się widzi, że Twój licznik mocno zawyża. U mnie na IV odcina przy ok 200. Jeśli masz R25 to też powinno u Ciebie ciąć wcześniej niż 220.

PS: Sorry za wygrzebanie starego wątku.

Sramar, nie mow ze z 2 litrow pojedziesz 255, gdyby tak bylo to twoje omega szybsza by byla od prawie 300 konnej Subaru Imprezy STi z 2003 roku

Cytat:
Sramar, nie mow ze z 2 litrow pojedziesz 255, gdyby tak bylo to twoje omega szybsza by byla od prawie 300 konnej Subaru Imprezy STi z 2003 roku

Hihihi... naciales sie jak wiekszosc leszczy chcacych sie scigac. 2.0 to podpucha. Dziala w 100%... refleksje sciganta przychodza pozniej " Qrwa co to bylo ??"
Pozatym - Dramar - nice to meet You.

Kartos - nie zawyza. Ostatnio radar mi to uswiadomil. Moze to jednak R28 ?? Obie skrzynie maja tloczone te same oznaczenia. Sprawdz na tej co Ci sprzedalem - bo to oryginal z MV6 wiec chyba R28.

Sprawdze jeszcze raz u siebie.

---
Dramar przyznał sie do podpuchy więc dopowiem Wam, że ma chyba najszybszą 3,0 MV6 w LOB (zaraz po mojej ), bo oprócz fabrycznych 211 KM ma coś jeszcze zmajstrowane elektronicznie Ponoć bliko 230 KM testowane na hamowni. Co tam Subaru...

o kurcze, Dramar, no to RESPECT. Masz maszyne do zabijanie, takim czyms sie samochodow nie wyprzedza, tym sie przeskakuje samochody. Ostatnio gadalemn z kolesiem ktory ma audi s2, koles bez nitro ma 400 koni i v max = prawie 300 km/h. Pali mu 24litry. Kiedys z Esperacza tez takiego potwora zrobie

Moje zagazowane Esperko z żoną na pokładzie ( mała kruszynka ) cieliśmy max 175 km/h. Obroty = 4800 rpm.
Będzie lepiej bo wtedy koła były niewyważone....

Tak sobie czytam o tych prędkościach i coś mnie niepokoi.
Zdarzyło mi się jechać Esperko i jechaliśmy 180km/h, kierowca stwierdził że to było max. Nie wiem czy byłam zbyt ciężką kruszynka, bo było nas tylko dwoje,ale widzę że mogło być lepiej....

Karola - wszystko zależy od pojemności silnika.
Czasem też liczniki pokazują głupoty - wystarczy mieć nieodpowiednie opony - jak założę inny profil ( mniejszy ) nie zmieniając felgi to też licznik pokaże za 190

mogło mogło....mój bez LPG smigał kiedyś w 2 osoby ok 220

teraz na gaziku max jaki wycisnąłem to 190....ale jeszcze minimalnie przyśpieszał...więc do 200 może bym doszedł

To teraz mnie trochę uświadomiliście. A już chciałam go posądzić o ściemnianie, no, no.

Właśnie dokładnie sprawdziłem poszczególne prędkości odcięcia (@ 6500 rpm):

I - 55 km/h
II - 98 km/h
III - 155 km/h
IV - 214 km/h
V - nie bylo miejsca (obwodnica Radzymina)

Na każdym biegu trzymałem na odcięciu kilka sek. aby mieć jak najdokładniejszy odczyt ustabilizowanej prędkości. Dramar zrób podobną próbę, ale dokładnie. Może dojdziemy kto ma skrzynię R25, a kto R28. Zakładam, że oponki masz standard 205/65R15.

Sorry za wciskanie się Omegą między Espero, ale u Was jakoś tak sympatycznie

Spox

Swoją drogą krótka 2. W Mondeo V6 kuzyna leci ponad 100 na 2, na 3 podobnie, ale też trochę więcej. Ale kręcony tylko do 6000. Moc ma przy 6250

Zoltar ktora wersja Mondeo ?? 2.5 czy ST220 ??

Czailem sie na ST220 ale MV6 znalazlem wczesniej. ST220 to kiler niesamowity. Moc 225KM/6150obr i tylko 1415kg wagi.

Wersja 2.5V6 ma 170KM/6000obr i wazy 1380kg. Sporo wolniejsza ale tez zamiata solidnie.

Omega wazy 1650kg co w sprincie mocno przeszkadza. Za to przy duzych predkosciach prowadzi sie o niebo lepiej niz Mondeo. Dlatego tez ma krotsze przlozenia. Tylko, ze dluga 2 nie jest potrzebna. Zakres predkosci uzytecznych na 3 to 70-160km/h. W calym zakresie auto jest dynamiczne i ochoczo wyrywa do przodu. Ja nie redukuje czesto do 2, a wrecz powiem, ze bardzo zadko.

No niestety tylko 2.5 V6 170 koni .

A ST220 też moc ma przy 6250

Pozdro.

Prawdopodobnie obaj (ja i Dramar) mamy skrzynie R25 pochodzącą z Omegi 2,0R4 lub 2,5V6. Kiedś miałem automat. Przed montażem mauala liczyłem przełożenie na V i wyszło 0,85. Oryginalna skrzynka R28 od 3,0V6 ma na V 0,81 (na innych biegach też ma niższe prezełożenia oprócz IV, gdzie zawsze jest 1:1). Przy R28 dwójka zapewne sięgałaby nam ponad 100 km/h. Rzuciłem pytanie na forum LOB. Jestem ciekawy wyników zwłaszcza innych manuali 3.0.

Krawat pisze:
Cytat:
rjsunset - Vmax w 1,5 osiaga sie tylko na 5 biegu...

Moje pytanie było stąd, ze w POLONEZIE na 4-tym, a piatka jest, zeby zaoszczedzic na wysokich obrotach

108_Kartos pisze:
Cytat:
Sorry za wciskanie się Omegą między Espero, ale u Was jakoś tak sympatycznie

Widzisz Lasombra a Ty tak narzekasz na klubowiczów że nonstop o pierdołach piszą, a tu proszę pochwały z zewnątrz
Oczywiście ja nie mam nic przeciwko wymianie poglądów pomiedzy użytkownikami różnych marek, jak jest miła rozmowa to i poczytać idzie

Ja jestem za, w koncu nie jestesmy klubem zamkniejtym, tylko dla wtajemniczonych. Panowie z Oplami, czujcie sie jak u siebie w domu... ( tzn w klubie)