Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-05-29 23:47:30 Kupiłem nowe sworznie. Niedługo biorę sie za wymianę. Zobaczymy czy to pomoże!? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-06-04 15:39:16
Z jedenj strony to tylko plastikowa zaślepka - wydłub ją i wybij sworzeń ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-06-04 16:18:33
Aaaaa, to takie buty!!! Dzięki - spróbuję podziałać - tylko kiedy...? ![]() ![]() P. |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-06-14 18:40:09 Czy ktos moze mi opisac technike wyjecia tych sworzni?
Przy pierwszym podejsciu spasowalem i przed uzyciem "ciezszego" sprzetu wole sie poradzic ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-06-15 07:48:44 1) Zdejmij wszystie plastykowe zaślepki i kapturki.
2) Sworzeń na jednym z końców jest szerszy (ma taki łepek jak gwóźdź). 3) Weź jakieś solide, stare dłuto, zaprzyj się dłutem o kant tego łepka i napinaj młotem do skutku. 4) Po wybiciu jednego sworznia, nie wybijaj czsem drugiego bo drzwi szybko zapragna spotkania z podłogą. ![]() Sory za tą ostatnia uwagę, ale czasem walcząc z materią można zapomnieć o Bozym świecie. |
MANIEK15DOHC Warszawa | 2004-06-17 12:59:38 u mnie stukało od drzwi kierowcy i wystarczyło psiknąć WD-40 na wszystko i jest ok ![]() |
![]() Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-06-17 20:29:37
Dzieki. Mam juz sworznie i w weekend sie chyba za to zabiore. |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-06-18 15:48:28 Witam,
Ja również będę chciał się za to wziąć. Jednocześnie chcę pozdejmować boczki i zamienić tą cholerną folię przyklejoną na jakąś obrzydliwą "smołę". Zamierzam dać nową folię i przyczepić ją na "rzepy" które najpierw przykleję silikonem do folii a drugą część do drzwi. Będę też malował bębny i szczęki na czarno - w końcu samochód musi jakoś wyglądać na zlocie w Borkach ![]() Tak więc czeka mnie cieeeeężka sobota. Pozdrawiam, slayter |
![]() rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2004-06-29 21:45:13 Wycofuje sie z tego co powiedzilem - wymiana samych sworzni na nowe na dluzsza mete nie pomaga ani w usunieciu luzow na zawiasach ani w usunieciu stukow.
Jeden mechanik mowi, ze te sworznie powinny byc otoczone miedziana siatka - co ma stanowic komplet ??? O co mu chodzilo, u mnie nie bylo zadnej siatki???!! Hm - jak tu znalezc rozwiazanie....
Nie rob tego - ta smola po czesci amortyzuje stuki dobiegajace od tapicerki wpadającej w rezonans z drzwiami, czy tez przewodami... |
![]() wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-06-29 21:55:18 Mi to stukanie bardzo długo nie dawało spokoju, już nawet myślałem, że nie wytrzymam z powodu tego charakterystycznego pykania. Seryjne zdejmowanie tapicerki nic nie pomogło. Ale za radą kolegów z naszego Forum użyłem WD-40 w dużej ilości i o dziwo od ponad tygodnia jest OK. Żadnego obcego dźwięku! Pomogło.
Pozdr, Wrolo |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-06-29 22:39:51
Po japckah!! Na razie zmieniłem tylko od strony kierowcy i jak na razie nic nie wpada w rezonans. Przy okazji przykleiłem jedno mocowanie do spinki - teraz już nie ma szans jego wyrwać, prędzej urwę spinkę lub rozwalę boczek ![]() Mam nadzieję że nie będzie tak jak pisałeś. Ze sworzniami nie było tak źle, więc je tylko "zajebiście, ale to zajebiście" dobrze wysmarowałem smarem (łącznie z zawiasami). Już zdążyłem się wypaćkać tym smarem, ponieważ posmarowałem nim również bolce od drzwi przednich i tylnych. Uwaliła się tym również moja dziewczyna w trakcie borkowej eskapady. Tak więc w drzwiach mam wszystko dobrze przesmarowane "co widać, na szczęście nie słychać i czuć". Od razu wymieniłem również czujniki otwartych drzwi, bo stare już cienko przędły. Tymczasem moje sworznie poszły w dobre ręce ![]()
Też stosowałem WD-40 do sworzni i zawiasów ale w moim przypadku dolegliwość wracała. Mam nadzieję że tym razem zwalczyłem ją na dobre. |
Armani01 | 2004-06-30 01:05:22
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2004-06-30 20:41:37
Ja tez - u siebie zrobilem dokladnie to co opisales powyzej... i niestety nie pomogło ![]() |
![]() papciak espero 1.8 gdansk | 2006-05-16 22:35:32 Witam ![]() czy wiecie gdzie w internecie mozna kupic te tak bardzo wkurzajace nas sworzenie i i ten metalowy cypel przy ograniczniku drzwi, bo niestety nie moge tych czesci znalesc u mnie na "podworku". dzieki ![]() |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-05-17 17:06:46 znaleźć to np w Łodzi mozna wszedzie-jesli niemaja tego w sklepie Daewoo lub takieog niema to napewno to dostaniesz w jakims ssklepie z czesciami do OPLA-ja ostatnio kupilem wlasnie w oplu z niadzieją ze bedą jakies lepsze i wyterzymają dluzej niz dwa tygodnie ale jeszcze niezałożylem
pozatym moim zdaniem jedynym rozsądnym rozwiązaniem problemu "strzelania" drzwi jak to ktos kiedys powiedział jest rozwiercenie tej dziury do jednakowego rozmiaru -poniewaz otwór w drzwiach sie wyciera i SIE powieksza a ta czesc któr ajest przymocowana do karoserii nie tylko tu jest problem jak tam dojsc z wiertarką czy cyzms kolwiek co moze to wywiercic???????? JESLI KTOŚ ROZWIĄZAŁ PROBLEM STRZELAJĄCYCH DRZWI W INNY SPOSÓB NIZ WYMIANA SWORZNI TO PROSZE O RADE-BO JA TAK DŁUZEJ NIEWYTRZYMAM !! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-17 17:13:27 Zaś kombinicie czy jak? Mnie ta nic nie strzela/pyrka/bziuczy itp. |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-05-17 17:19:06
Nie mam takiego problemu, ale na to pytanie mam odpowiedź ![]() Może Dremel z wężykiem lub coś podobnego da rade ![]() Tym przyrządem na pewno dojdziesz a jak masz możliwość, to warto sprubować ![]() |
![]() BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2006-05-17 19:03:50 [quote]
2006-05-17 17:06:46, tommi3737 JESLI KTOŚ ROZWIĄZAŁ PROBLEM STRZELAJĄCYCH DRZWI W INNY SPOSÓB NIZ WYMIANA SWORZNI TO PROSZE O RADE-BO JA TAK DŁUZEJ NIEWYTRZYMAM !! Trzeba odwrócić działanie zawiasu.Unieruchomić sworzeń a częśći środkowej tam gdzie jest większa średnica wskutek wytarcia ,przy okazji rozciągnąć rurkę w części środkowej. |