| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-05-29 23:47:30 Kupiłem nowe sworznie. Niedługo biorę sie za wymianę. Zobaczymy czy to pomoże!? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-06-04 15:39:16
Z jedenj strony to tylko plastikowa zaślepka - wydłub ją i wybij sworzeń |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-06-04 16:18:33
Aaaaa, to takie buty!!! Dzięki - spróbuję podziałać - tylko kiedy...? P. |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-06-14 18:40:09 Czy ktos moze mi opisac technike wyjecia tych sworzni?
Przy pierwszym podejsciu spasowalem i przed uzyciem "ciezszego" sprzetu wole sie poradzic |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-06-15 07:48:44 1) Zdejmij wszystie plastykowe zaślepki i kapturki.
2) Sworzeń na jednym z końców jest szerszy (ma taki łepek jak gwóźdź). 3) Weź jakieś solide, stare dłuto, zaprzyj się dłutem o kant tego łepka i napinaj młotem do skutku. 4) Po wybiciu jednego sworznia, nie wybijaj czsem drugiego bo drzwi szybko zapragna spotkania z podłogą. Sory za tą ostatnia uwagę, ale czasem walcząc z materią można zapomnieć o Bozym świecie. |
MANIEK15DOHC Warszawa | 2004-06-17 12:59:38 u mnie stukało od drzwi kierowcy i wystarczyło psiknąć WD-40 na wszystko i jest ok |
Zych Espero 1,5l GLX Bydgoszcz | 2004-06-17 20:29:37
Dzieki. Mam juz sworznie i w weekend sie chyba za to zabiore. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-06-18 15:48:28 Witam,
Ja również będę chciał się za to wziąć. Jednocześnie chcę pozdejmować boczki i zamienić tą cholerną folię przyklejoną na jakąś obrzydliwą "smołę". Zamierzam dać nową folię i przyczepić ją na "rzepy" które najpierw przykleję silikonem do folii a drugą część do drzwi. Będę też malował bębny i szczęki na czarno - w końcu samochód musi jakoś wyglądać na zlocie w Borkach Tak więc czeka mnie cieeeeężka sobota. Pozdrawiam, slayter |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2004-06-29 21:45:13 Wycofuje sie z tego co powiedzilem - wymiana samych sworzni na nowe na dluzsza mete nie pomaga ani w usunieciu luzow na zawiasach ani w usunieciu stukow.
Jeden mechanik mowi, ze te sworznie powinny byc otoczone miedziana siatka - co ma stanowic komplet ??? O co mu chodzilo, u mnie nie bylo zadnej siatki???!! Hm - jak tu znalezc rozwiazanie....
Nie rob tego - ta smola po czesci amortyzuje stuki dobiegajace od tapicerki wpadającej w rezonans z drzwiami, czy tez przewodami... |
wrolo espero 1.5 GLX Wrocław | 2004-06-29 21:55:18 Mi to stukanie bardzo długo nie dawało spokoju, już nawet myślałem, że nie wytrzymam z powodu tego charakterystycznego pykania. Seryjne zdejmowanie tapicerki nic nie pomogło. Ale za radą kolegów z naszego Forum użyłem WD-40 w dużej ilości i o dziwo od ponad tygodnia jest OK. Żadnego obcego dźwięku! Pomogło.
Pozdr, Wrolo |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-06-29 22:39:51
Po japckah!! Na razie zmieniłem tylko od strony kierowcy i jak na razie nic nie wpada w rezonans. Przy okazji przykleiłem jedno mocowanie do spinki - teraz już nie ma szans jego wyrwać, prędzej urwę spinkę lub rozwalę boczek Mam nadzieję że nie będzie tak jak pisałeś. Ze sworzniami nie było tak źle, więc je tylko "zajebiście, ale to zajebiście" dobrze wysmarowałem smarem (łącznie z zawiasami). Już zdążyłem się wypaćkać tym smarem, ponieważ posmarowałem nim również bolce od drzwi przednich i tylnych. Uwaliła się tym również moja dziewczyna w trakcie borkowej eskapady. Tak więc w drzwiach mam wszystko dobrze przesmarowane "co widać, na szczęście nie słychać i czuć". Od razu wymieniłem również czujniki otwartych drzwi, bo stare już cienko przędły. Tymczasem moje sworznie poszły w dobre ręce
Też stosowałem WD-40 do sworzni i zawiasów ale w moim przypadku dolegliwość wracała. Mam nadzieję że tym razem zwalczyłem ją na dobre. |
Armani01 | 2004-06-30 01:05:22
|
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2004-06-30 20:41:37
Ja tez - u siebie zrobilem dokladnie to co opisales powyzej... i niestety nie pomogło |
![]() papciak espero 1.8 gdansk | 2006-05-16 22:35:32 Witam
czy wiecie gdzie w internecie mozna kupic te tak bardzo wkurzajace nas sworzenie i i ten metalowy cypel przy ograniczniku drzwi, bo niestety nie moge tych czesci znalesc u mnie na "podworku". dzieki ![]() |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-05-17 17:06:46 znaleźć to np w Łodzi mozna wszedzie-jesli niemaja tego w sklepie Daewoo lub takieog niema to napewno to dostaniesz w jakims ssklepie z czesciami do OPLA-ja ostatnio kupilem wlasnie w oplu z niadzieją ze bedą jakies lepsze i wyterzymają dluzej niz dwa tygodnie ale jeszcze niezałożylem
pozatym moim zdaniem jedynym rozsądnym rozwiązaniem problemu "strzelania" drzwi jak to ktos kiedys powiedział jest rozwiercenie tej dziury do jednakowego rozmiaru -poniewaz otwór w drzwiach sie wyciera i SIE powieksza a ta czesc któr ajest przymocowana do karoserii nie tylko tu jest problem jak tam dojsc z wiertarką czy cyzms kolwiek co moze to wywiercic???????? JESLI KTOŚ ROZWIĄZAŁ PROBLEM STRZELAJĄCYCH DRZWI W INNY SPOSÓB NIZ WYMIANA SWORZNI TO PROSZE O RADE-BO JA TAK DŁUZEJ NIEWYTRZYMAM !! |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-17 17:13:27 Zaś kombinicie czy jak? Mnie ta nic nie strzela/pyrka/bziuczy itp. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-05-17 17:19:06
Nie mam takiego problemu, ale na to pytanie mam odpowiedź
Może Dremel z wężykiem lub coś podobnego da rade
Tym przyrządem na pewno dojdziesz a jak masz możliwość, to warto sprubować |
BRom 1,5 16V LPG B-B k/gm KOZY | 2006-05-17 19:03:50 [quote]
2006-05-17 17:06:46, tommi3737 JESLI KTOŚ ROZWIĄZAŁ PROBLEM STRZELAJĄCYCH DRZWI W INNY SPOSÓB NIZ WYMIANA SWORZNI TO PROSZE O RADE-BO JA TAK DŁUZEJ NIEWYTRZYMAM !! Trzeba odwrócić działanie zawiasu.Unieruchomić sworzeń a częśći środkowej tam gdzie jest większa średnica wskutek wytarcia ,przy okazji rozciągnąć rurkę w części środkowej. |