Wskaźniki [Fiat 125p] - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2011-03-02 13:44:01, Furiosus pisze:
EDIT: Ale jak pamiętam moje doświadczenia z FIATAMI to od środka skali do samodzielnego włączenia wentylatora w miescie to był już moment... [ wiadomość edytowana przez: Furiosus dnia 2011-03-02 13:46:58 ]

no bo to jest tylko moment. Nie wiem jaka temp powinien trzymac dohc ale w roverze taka pozycja wskazowki to niedogrznie i szybka droga do wywalenia uszczelki. Ale jak jestes pewien ze temp plynu jest dobra to byle by pokazywal to samo, po to jest.

Jaqo ale to e on w ten sposób wskazuje wcale nie oznacza, ze jest zepsuty! ten typ tak po prostu ma. Mialem dwa fiaty, w kazdym wskaźnik pokazywał co innego. w tym fiacie zmienilem zegary i tez wskaźnik pokazywal inaczej niz poprzedni pomimo ze silnik, termostat i czujnik zostały te same. Jakosc wykonania i materiały powodują, ze wskaznik jest jaki jest. Z resztą to jest wskaznik a nie miernik...

hmmmnnn...
mam nowy czujnik elektrowętylatora w chłodnicy, nowy termostat sprawny układ, a wskaźnik normalnie mam około 1/2 jak jeżdżę a nie stoję to trochę niżej. na postoju 15 minut chodził, temp. podskoczyła na dwa milimetry przed czerwone pole, wentylator się nie włączył, ale znów też wskaźnik nie poszedł dalej, po prostu stał w miejscu z dobre pięć minut i nic, dlatego się przestraszyłem że może już go gotuje...
ale chyba tak jak pochaty piszę na wskaźniku fiata nie można polegać...

Cechu raczej jednak masz cos nie tak z ukladem, nie moze byc duzych skokow temperatury z tym silnikiem. Nie wazna pozycja wskaznika - ale jezeli wychylil sie dalej niz normalnie a wentyl sie nie wlaczyl to uklad jest nie sprawny. Mialem nowy czujnik ktory nie dzialal od razu z pudelka, potem odpiela mi sie masa gdzies na samym poczatku. Cyrki z tym tez byly po wymianie UPG nie chcial sie odpowietrzyc. W sprawnym ukladzie z tym silnikiem wachan temperatury nie ma.
To jak stoi wskaznik moze sie roznic ze wzgledu na jego awarie, ale jezeli zmieni pozycje to znaczy ze gdzies indziej jest nie tak. Na pewno mozesz na mim polegac tak jak mowi fur - zawsze costam wskazuje, jak nagle wskaze inaczej to znaczy ze temp sie zmienila.

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2011-03-02 23:40:23 ]

Cytat:
2011-03-02 19:29:07, Poochaty pisze:
Jaqo ale to e on w ten sposób wskazuje wcale nie oznacza, ze jest zepsuty! ten typ tak po prostu ma. Mialem dwa fiaty, w kazdym wskaźnik pokazywał co innego. w tym fiacie zmienilem zegary i tez wskaźnik pokazywal inaczej niz poprzedni pomimo ze silnik, termostat i czujnik zostały te same. Jakosc wykonania i materiały powodują, ze wskaznik jest jaki jest. Z resztą to jest wskaznik a nie miernik...

w którymś tam roku była zmiana wskaźników poziomu paliwa i temperatury razem z czujnikami na polonezowskie, może dlatego zegary pozywały co innego.

Cytat:
2011-03-03 03:40:34, fiat_maniac pisze:
w którymś tam roku była zmiana wskaźników poziomu paliwa i temperatury razem z czujnikami na polonezowskie, może dlatego zegary pozywały co innego.

nie co ty nie nadaja sie i sa zepsute w fabryce.

ktoś tu, kiedyś pisał o trollowaniu, misu kolorowy.

Nigdy nie uzylem slowa troll z tego co pamietam misiu czarno-biały

układ na sto procent jest git silnik się nie przegrzewa i po wymianie termostatu też się dogrzewa, a jak zauważyłem temperatura spada w momencie kiedy termostat jest otwarty i jadę. staję delikatnie wzrasta i znów jak jadę spada więc to raczej normalne!
z ciekawości na dniach podłącze prawdziwy miernik i pomierzę...
A to co mówisz o czujniku to bardzo możliwe, majątku to nie kosztuje więc kupię jeszcze jeden, ale zanim go założę włożę go do gotującej się wody i podłącze przez żarówkę do akumulatora....

z ciekawości wrzuciłem czujnik temp. wody z 80r do garnka z gotującą się wodą i podłączyłem zegary:

-wskaźnik ad. 1978 ze 125p wychylił się gdzieś na 90-92 wg. rysunku z poprzedniej strony.

-wskaźnik ad. 1981/81 ze 125p pokazał dokładnie to samo, na oko różnica nie zauważalna.

-wskaźnik w okrągłych zegarach ze 125p wychylił się o grubość wskazówki przed czerwonym polem.

-wskaźnik w zegarach z pn-a caro mr93, wychylił na ok. 110°C.

przed pomiarem czujnik gotował się kilka minut na wolnym ogniu, aby zdążył nabrać odpowiedniej temperatury. pomiar wykonałem dwa razy, dla niektórych zegarów trzy razy, za drugim razem w odwrotnej kolejności.
jak widać, różne wskazania zegarów są raczej zasługą mnogości typów wskaźników i czujników, a nie (byle)jakości wykonania.

Cytat:
2011-03-03 23:34:45, jaqo pisze:
Nigdy nie uzylem slowa troll z tego co pamietam misiu czarno-biały

widać coś mi się potentegowało.