| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-03 14:22:37 Race Co chcesz wiedziec? |
LeoBytom Polonez 1800 DOHC Bytom | 2004-07-03 14:32:44 Użytkuję CB już od jakiegoś czasu ale dopiero kilka tygodni temu postanowiłem po kilku namowach misiaczków |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-03 14:45:58
no to troche lipa bo z tego co tu widze to ALAN28 nie figuruja ani na liscie sprzetu posiadajacego aktualna homologacje, ani w spisie sprzetu wykreslonego z tejze listy. Czyli nie da sie go zarejestrowac? |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-03 15:53:38
WSZYTSKO!!! Jaką antenkę do tego kupic najlepiej (najtaniej)? Jak to jest z tym strojeniem - skad ten SWR-meter wziąć?? Bo na radiu mam przycisk SWR i jest tez oznaczony na skali - czy to jest wbudowany SWR-meter
No właśnie |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-03 15:59:18 SWR:
co do tego wbudowanego w radio to nie wiem na ile jest on dokladny, bo moze pelnic tylko funkje informacyjna, i moze do dokladnego strojenia zalecany jest miernik taki wpinany miedzy radio a kabel anteny |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-03 16:18:57 No fajnie, ale kij z tym na razie - mam bardziej przyziemny problem:
Podłączyłem sobie właśnie to radyjko pod zasilacz i już się pojawiły wątpliwości. 1. O ile czarny przewód zdawał się być masą, a czerwony plusem zasilającym, co się potwierdziło, to nie bardzo mogę rozkminić przeznaczenie tego pomarańczowego. W pierwszej chwili myślałem, że jest to może podświetlenie, ale już wiem że tak nie jest (chyba ze coś nie kontaktuje). Do czego więc on jest przewidziany?? Bo chyba nie sterowanie elektryczną anteną 2. Załączam power, odpaliło podświetlenie i kontrolka RX, na AM (wciśniety to AM?) szum. Wszystko by było fajnie, poza tym że nie wyświetla sie żaden kanał |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-07-03 18:44:43
no ja siedzie na radiu juz około 6 lat do nia dzisiejszego mam radio w aucie i w mieszkaniu co do cobry to znam ten model bo go miałem dobre radio ale zabardzo szumi jakbys potrzebował konkretniejszych wskazowke co do obsługi daj cynk.Jezeli ktos mnie zna i widział malucha z 2 metrowa antena do byłem ja hehe co do zezwolen ja to dosłownie pierdziele inwestowac to.Teraz rzeby zarejestrowac cb radio trzeba miec homologacje a uzywane radio z homologacja ciezko dorwac a szkoda,niestety homologacji juz sie nie da wyrobic jezeli radio nie ma homologacji to według prawa to radio jest złom jezeli policja wasł złapie w osobowce i bedzie chciec zezwolenie to powiedzcie ze nia maja prawa was kontrolowac bo oni nie maja takiego przepisu wiem bo rozmawiałem z policjantami.Prawo do kontrolowania ma tylku URT I ITD a ITD kontroluje tylko tiry i tirowcy musza miec zezwolenie ale wiem ze większosc nie ma gdy ich złapia wyciagaja mikrofony z radi i mowia ze cb radio nie działa i tyle po sprawie.Nacodzien montuje cb radia w tirach i osobowkach stroje anteny i naprawiam radia jakby ktos potrzebował jakies pomocy do nie ma problemu,jakby tez ktos miał jakies cb radia na sprzedaz tez chętnie kupie.73 i 88 |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-03 18:49:44 A wiec:
Jesli idzie o antene to zalezy gdzie chcesz radyjko zaloczac, czy w domu czy w mobilu Jesli mobil to im wieksza tym lepsza Oczywiscie mozna kupic tansza ale nie nastawiaj sie na dalekie łacznosci Jesli chcesz zakladac w domu to A28 nie potrzebujesz wiecej niz 1/2 fali. koszt uzywki to ok 30 zł. Polecam firme Danita (o ile jeszcze istnieje Ale jesli mieszkasz w domku jednorodzinnym to zainwestuj w lepsza antene, np. 5/8 fali z minimum 3 przeciwwagami. Koszt ok 50-60 zl za uzywke Nowe kosztuja ok 40-50% wiecej. Do takiego radyjka najzwyklejszy kabel 50ohm. Nie ma sensu bawic sie w grube kable... A co do twojego problemu. Nie radze podłączac radia bez anteny!! Moze sie to skonczyc tak jak powiedzial Hoody: upaleniem koncowki mocy. W alanie do kabla zasilania jest wtyczka, wyjmij ja i sprawdz gdzie jest plus potem okreslisz jak podlaczyc do zasilacza. Martwie sie o sprawnosc tego radia bo brak wyswietlania kanalow moze wskazywac na upalenie syntezy (czyt. radio do wyjebania) TX jest to nadawanie a RX obior, jesli zapala sie skala to znaczy, ze raczej jest OK wiec sie nie martw. Bez anteny raczej nie wciskaj tzw. nośnej Spradz czy nie masz przypadkiem wlaczonej szybkiej dziwiatki, ale radio bez ant czasem wyswietla kanal 9 czyli emergensy Jaki masz mikrofon i zasilacz? Mikrofonow cala masa ale ja polecam te ze wzocnieniem, bo we wzocniemi mika tkwi sila |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-03 19:02:35 lincoln chwilowo leży szafeczce,a służył w mobilu(troche to nienajlepsze rozwiązanie ze względu na dużą ilość funkcji radjaale jest to radyjko ojca-TIR'owca).
radja używam tylko w samochodzie ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-07-03 19:08:47
nie chcesz sprzedac tego lincolna?? ma moze procesor golda ?? potrzebuje jakies radio na baze bo juzm dosc dostrajania sie presidentem jacksonem. |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-07-03 19:15:17 polecam antene stacjonarna spektrum 1600 piekne osiagi z zabrza do częstochowy to jest około 100km miałem z mocy 4 wat +30 wiec chyba dobrze szła.Teraz mam antene super lemm z 16 przeciwwagami z tego ze mieszkam w wiezowcu osiagi mam wspaniałe.Na stacje bazowa polecam lincolna golda z poprawionym odsłuchem i rf gain dorobionym na swr/cal ,mikrofon sadelta hm350 lub hm300 antena spektrum 1600 lub 2000 noi jakis zasilacz 8/10 amper najlepije goldy lub magnumy sa dobre.A do mobila najlepsza antena jest durbo lemm 2001 mam ja w maluchu zasięg do 80 km ze stacja bazowa,dobra tez jest magnym 27 firmy lemm ,president alabama,colorado 1200 sa to najlepsze anteny jakie moga byc do mobila jezeli ktos ceni sobie jakos łącznosci to polecam te anteny. |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2004-07-03 19:17:32 nie,chyba nie ponieważ jak napisałem jest to radio ojca.
kiedyś widziałem w komisie takie samo z anteną i zasilaczem(do domku) za 800pln jaka może być wartość takiego radia?? ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-07-03 20:01:28 to zalezy w jakim jest stanie ,czy było grzebane czy są orginalne konowki mocy MRF czy jest jakis dokument zakupu i takie tam,ale idzie kupic lincolna juz za 300zł ale to zadko przewaznie od 400 do 500 a jezeli ma procesor golda no to nawet 8 baniek chodza.Miałem kiedys lincolna golda to było radio ehhh super ale sprzedałem. |
Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-03 20:21:19
no ale URT chyba raczej nalot moga zrobic na staconarna stanowisko CB, bo za samochodami to raczej w towarzystwnie drogowki ganiac nie beda wiec sadze ze szary uzytkownik moze czuc sie bezpieczny w swojej osobowce, |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-03 21:30:25 tu masz Marcin racje, w Lincolnach odsluch koniecznie trzeba poprawic, ja to robilem za pomoca przedwzmacniacza antenowego.
Wiedze, ze siedzisz na CB, robisz jakies DXy? Ta sadelta ktora masz to popularny wafelek? Jesli tak to rowiniez polecam, straszny potwor, a na SSB modulacja to podstawa, mozna niezle lacznosci robic na malych mocach. Ja uzywalem głównie PAN432MT i bardzo sobie go chwalilem, tyle, ze musialem dolozyc mu kondensator na wyjsciu coby zaostrzyc glos z tego co pamietam( nie zbyt dorze) do dalem mu 47mF ale nie pamietam A tak poza tym nie chcesz sprzedac Jacksona? Lubie to radio, tyle, ze draznilo mnie brzydkim odsluchem i czasem plywało. Na baze polecam Alana 555 ( troszke stara konstrukcja ale dobra zabawka ) lub Alana 560 jesli masz kase |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-07-04 00:11:22 co do sadelty do mi chodzi o ta gruszke hm350 z roger bipem podwojnym typowym dla sadelt,a wafelek z echem to model ME3.Jackson ma dobry odsłuch ale jego wadą jest to ze jackson musi dogrzac zeby nie pływał na ssb ale jak sie dogrzeje to chodzi poprawnie linkoln dlatego ma pasciaty odsłuch bo to radio jest fabrycznie przeznaczone na częstotliwosc od 28 do 30 mega a sztucznie są rozszerzone do 26 mega czyli niepełne 3 wlewo a dokłądniej od kanału 35 i dlatego odsłuch jest beznadziejny bardzo basowy itp lincolny łapia skrosne sa momenty ze przyhodzi propagacja i słyszysz jakies radio rosyjskie na +30 ale to idzie wyeleminowac wciskając loc/dx albo dorabiajac rf gain.Ale powiem ci szczerze linkoln to dobre radio tylko trzeba je dostosowac przestroic i bedzie gites sam miałem wsumie 5 lincolnów dwa goldy i cos na temat tych radi wiem ,jakis czas temu miałem nowiutkiego lincolna chodził pięknie poprawiłem mu odsłuch i zamieniłem go na wymalowanie kojego malucha a temu gosciowi co go dałem ukradli mu go z auta az zal mi go było bo takie linkolna wzyciu nie widziałem normalnie nowy.Ale ogolnie polecam te radia dwoma najlepszymi radiami z prezydenta sa jackson i lincoln,bo przereklamowany george to taka padlina ze głowa boli miałem to przez tydzien taki szumofon ehhh gorzej jak onwa bardzo niedopracowane radio jedyny plus teo radio to to z ełądnie wygląda i ładnie swieci.pozdrawiam wszytskich co maja cb radia i co chca je miec.73. |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-04 01:31:24 Nie zauważyłem u siebie przycisku opisanego "szybka dziewiątka" więc chyba nie jest włączona Mic'a mam bliżej nie określonego (brak jakiegokolwiek symbolu) ale raczej seria - napis ALAN, dwa przyciski do zmiany kanałów. Kiedyś chyba nawet wyświetlało te kanały ale już nie pamiętam. Zasilacz mam taki mały, uniwersalny, zasadzany cały w gniazdku, z kilkoma końcówkami na przewodzie, róznymi napięciami i polaryzacją do wyboru. Obciążalność max coś koło 0,8A Trzy przewody wychodzące z tyłu nie wyglądają na żadną rzeźbę - zakończone są podłużną wtyczką, którą można podłączyć tylko w jeden sposób (chyba że ma się luźne kable z zasilacza |
marcinzabrze Fiat 126p zabrze | 2004-07-04 10:14:33
|