Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Atek W202 Ostrów wlkp | 2004-08-30 23:56:13 jak sie odkreci amortyzatory to nie ma zadnych klopotow |
![]() psemcio PF 125p '80, Corolla ... Opole / Opatów k.Cz-wy | 2004-09-01 21:03:37
dlaczego nie? ja robilem bez kanału i spoko. jak sie ma czym dociążyć bagażnik to można robić samemu. ja miałem akurat glazure w pudełkach ![]() moim zdaniem, jak sie założy najpierw środek to z przodem później jest problem. polecam środek na koniec. |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-09-01 22:16:02
resory są identyczne jeśli chofdzi o mocowanie. Amortyzatory w plusach są skośne, zaś wcześniej były pionowe. Mozeo to mu chodziło? ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-11-01 22:39:20
Tylko Trucki mają inne...
Kombi miały seryjnie 3 pióra (właśnie te grubsze), ja mam takie u siebie... prawie nówki - zdemontowane z kombiaka (zero sladów rdzy i zużycia - nawet na jednym była naklejka fabryczna)
BAJKA ! chyba że ktoś resory niewłaściwie obrabiał (klepał, grzał itp.) prędzej mogą ci wejść do środka jeśli masz przegniłą podłogę...
Olo mojego widziałeś na zlocie na Westerplatte, no może i nie jest najniżej (zwłaszcza w porównaniu z moimi poprzednimi gdzie rant nadkola był na wysokości górnej krawędzi felgi 13" ) ale nie jest też niewiedomo jak wysoko... (teraz rant jest minimalnie ponad oponą) a za to prowadzenie o niebi lepsze... prawie jak gokart... więc generalnie większy zysk niż strata... chyba że ktoś koniecznie chce mieć lowridera... ![]() POPRZEDNIE OBECNE |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-11-02 00:40:33
Śruba jest normalna M 12x1,25 a nakrętka z teflonem i można je dokręcać ale w resorze są wciśnięte tuleje metalowo-gumowe i jeśli mają luzy to powinny być wymienione bo będzie stukać. |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-11-02 00:57:15
Fiaty Kombi nie miały seryjnie montowanych resorów 3-piórowych tylko 2-piórowe gdzie główne pióro było grubsze o 1 mm. ![]() 3-piórowe resory miały pickupy ![]() ![]() Miałem kilka własnych kombiaków oraz wiele lat pracy w FSO więc raczej wiem co piszę. Do polonezów montowałem sobie resory od kombi i resory duo-control to było optymalne wyjście. ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-11-02 09:25:39 A to przepraszam... po prostu wszystkie Komi z jakimi sie spotykałem miały 3pióra (w 2 wersjach - z głównym piórem grubym i 2 cieńszymi, oraz wszystkimi 3 grubszymi niż zwykłe (takie ja mam))
Hmmm resory Duo-control ???? domyślam się że miało być "amortyzatory" ![]() |
![]() JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2004-11-02 11:58:11 Oczywiście amorki czerwone z Krosna duo-control (byłem już padnięty gdy pisałem). Wiele osób montowało sobie od pickupa resory bo zaprzestaniu produkcji było sporo nowego przecenionego towaru. dla mnie to było za twarde więc wolałem 9-cio mm. ![]() Najłatwiej było sprawdzić biorąc klucz 8/10 z zestawu i przyłożyć do pióra jeśli wchodził to zwykły jeśli nie to Combi |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-11-02 18:19:16
ja ma 3 piórowe od wielu lat i łożyska fabryczne po przebiegu 170 kkm |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-11-02 18:44:19
W Truckach jest most pod resorami, natomiast rozwiązanie odwrotne stosuje się po to by obniżyć środek ciężkości auta. Takie zawieszenie mają m.in. Jeepy |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-11-02 18:50:19 Mój kombiak miał 3 pióra już gdy go kupiłem,nie wiem więc czy to dzieło fabryki czy nie,jednak nie wydaje mi się,żeby w karetce ktus zmieniał resorki.
Tył jest sztywny jak cholera, nawet trochę za - przez progi zwalniające przeskakuje ![]() Nie wiem co ma sztywnośc resorów do zuzycia łożysk,bez przesady ![]() Truck ma resory "nad" mostem. |
![]() Misiek Miłośnik FSO ![]() Skoda Octavia Gdańsk | 2004-11-17 08:13:12 Witam!
Chciałbym prosić o poradę czy warto regenerować resory czy lepiej kupic nowe. Cenowo oczywiście nie ma porównania(nowy ok. 120 zł/szt bez robocizny, regeneracja z robocizną dwóch stron 160 zł). Ale jaka jest gwarancja, że po regeneracji resor nie pęknie tak jak to się stało teraz. Pozdrawiam |
![]() KiLeR Miłośnik FSO CC VK/E-36 318p Kozie Boby Zdrój ;) | 2004-11-17 09:21:04 Gwarancji jako takiej nie masz zadnej. Jesli mialbym kupowac nowe to pomyslalbym o parabolicznych (czy jakos tak sie nazywaja). Maja one jedno pioro o zmiennej grubosci w zaleznosci od miejsca, nie wystepuje w nich wiec zjawisko tarcia miedzy piorami. Podobno sa do dostania gdzies w okolicach Poznania... |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-17 13:00:05
Ja bym kupił komplet uzywanych. Tylko jakieś mniej zużute. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-11-17 13:32:37 A ja kupiłem komplet nowych fabrycznych od kombi. I jestem bardzo zadowolony. Tył nie stoi za wysoko, w zasadzie to auto jest prawie równolegle do ziemi, a jak się załaduje to nie siada do ziemi. ![]() |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-11-17 17:21:24 Ja kupiłem nowe od kombi i sprawują się dobrze,chociaż jedno pióro musiałem wymienić z powodu pęknięcia ale kładę to na karb ekstremalnego obciążania. |
![]() Athrarvan Polonez Caro 1,5 GLE Ruda Śląska | 2004-11-17 17:28:57
co znaczy ekstremalne? |