MotoNews.pl

[Warsztat] - jaki migomat - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A taki? http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71816522
W dwa lata bym sie wyrobil?

Jose to kup 5* dobrego migomata bo ja mam parę drobiazgów do pospawania.

Jerry ja mam większy drobiazg do pospawania. Czekam tylko na wykonanie wyroku i pędze do szopa po migomata, bo robota stoi.

Cytat:
2005-11-17 15:38:59, jose pisze:
Jerry ja mam większy drobiazg do pospawania. Czekam tylko na wykonanie wyroku i pędze do szopa po migomata, bo robota stoi.

ja odkryłem jakiś czas temu że stoi u mnie w warsztacie spawarka transformatorowa (typ: wszystko na wierzchu) wygląda jak jeden wielki transformator na kółkach. I pewien gosć mi powiedział że da sie ją tak dostroić (wkręcając rdzen) pomiędzy zwoje aby można było cienką blache spawać "jedynkę"

ja kupiłem rok temu na giełdzie PowrMat na 220V 160A, zapłaćiłem 900zeta z zawrem na bytle in 3kg drutu. dotgo gaśnica CO2 za dwie flachy+przeróbka na butle i napełnienie mixem. całość wyszła jakieś 1100PLN tylko nie mam reduktora z manometrami ale daje rade.
maska najlepiej z "podglądem" tzn szybka dwuczęściowa, górna część jaśniejsza żeby zerknąć bez podnoszeniamaski. i całość działa wyśmienicie, powoli nabieram wprawy

Cytat:
2005-11-26 16:06:23, LifeGuard pisze:
I pewien gosć mpowiedział że da sie ją tak dostroić (wkręcając rdzen) pomiędzy zwoje aby można było cienką blache spawać "jedynkę"

Problem w tym że elektrykiem nigdy nie pospawasz tak jak migiem

To szybciej się decyduj i kup .

Może zna ktoś jakiś sklep internetowy gdzie mozna dorwać łuskę do migomatu Einhell jakiś 160A? I jak się to fachowo nazywa?

Cytat:
2005-11-26 20:48:06, jose pisze:
Problem w tym że elektrykiem nigdy nie pospawasz tak jak migiem

Zgadza sie mig to mig

Wykopuję trupa z szafy. Mam zamiar wejść w posiadanie migomatu na drodze zakupu. Gdzie i po jaki sprzęt sie udać? Na co powinienem zwrócić szczególną uwagę? Prąd spawania przede wszystkim, co jeszcze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Kup Bestera-minimum 160A. Jak się na niego zdecydujesz to przy zakupie nie musisz na nic zwracać uwagi-te migomaty są OK.

Sam używam 10 letniego Einhella 140A i jest OK-ostatnio przetopił flanszę od kolektora z GSi także się nadaje do garażu

Cytat:
2006-07-20 10:18:57, -SerU- pisze:
Kup Bestera-minimum 160A. Jak się na niego zdecydujesz to przy zakupie nie musisz na nic zwracać uwagi-te migomaty są OK.
(...)

Prawde rzeczesz mój człowiecze . Nasz już się sporo naspawał i daje rade, ostatnio znowu się dorwałem i Poldka zaspawałem . Bez miga sobie pracy nie wyobrażam .

Jak to się cenowo kształtuje? Bo też mam na coś takiego ochotę.

Sprawdziłem: "no name" 160 A od 820 zł + butla, reduktor. Bester 160 A z butlą i reduktorem około 2 tys zł. Tyle u mnie na prowincji. Jutro jadę do Bydgoszczy i myślę, że z czymś wrócę. A wtedy z garażu nie wyjdę

A co sądzicie o tym?
Od razu mówię, że nie widzę sensu kupowania czegoś większego dla siebie, bo chwilowo zawodowym blacharzem ani drobnym rzemieślnikiem zostać nie zamierzam, a Einhell to przynajmniej w miarę porządna firma.

[ wiadomość edytowana przez: Janisz1990 dnia 2006-07-31 13:46:09 ]

Nie wiem jakie robią migomaty, ale mam szlifierkę kątową tej firmy i jest do rzeczy.

Mam jeszcze jedno pytanie związane nie tyle z samym migiomatem, co z być, albo nie być mojego miga
Nie chciał by się ktos zaopiekować za 450 zł spawarką Bester 1600 turbo? Jest w stanie idealnym, używana 2-3 razy, do delikatnego podspawania czegoś, dorzucam pół kilo elektrod Kupiona 1.05.05, więc chyba gwarancja już minęła, ale to dobry sprzęt i raczej się nie psuje- wiadomo, dobre, bo polskie oryginalnego kartonu nie ma, bo splonął, po sprzątaniu garażu , no ale na co komu karton? Ogólnie, bezstronnie i obiektywnie polecam

Cytat:
2006-07-31 20:25:09, Janisz1990 pisze:
...dobre, bo polskie...

nie polskie a amerykanskie! z polskiego w besterze zostala nazwa i pracownicy
ile moze kosztowac MIG-MAG z besteru uzywany?

Cytat:
2006-07-31 23:48:06, STRUGAR pisze:
nie polskie a amerykanskie! z polskiego w besterze zostala nazwa i pracownicy ile moze kosztowac MIG-MAG z besteru uzywany?

Wiem, ale w Polsce robione, a nie np. w Chinach

w sumie nie wiadomo czy z Polski to takie lepsze jak z chin :/