MotoNews.pl
8 Pytanie o ubezpieczenie (71208/0) - Strona 2

Pytanie o ubezpieczenie - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kaza: jak to przepisal na inny samochod ? Przeciez polskie prawo mowi, ze sprzedajacy ma obowiazek przekazac kupujacemu WAZNE OC, tym samym umowa z firma ubezpieczajaca w momecie kupna przechodzi na kupujacego. Sprzedajacy musi takze zglosic fakt sprzedania w firmie i podac dane kupujacego, a kupujacy ma chyba 30 dni na zdecydowanie czy zostaje czy rezygnuje z polisy.

Odkopuje trupa:
mam taka sytuacje:
-2 miesiace temu kupiłem samochód, i ubezpieczenie wazne do 10 pazdziernika od poprzedniego własciciela
-auto przerejestrowałem przed upływem miesiaca po kupnie
- nie przepisalem jeszcze na siebie jego ubezpieczenia do teraz
-ani nie wypowiedziałem jeszcze umowy

czy jesli wypowiem umowe teraz przed zakonczeniem okresu ubezpieczenia to bede musiał ponosic jakies koszta dodatkowe?

czy toja mam wypowiedziec umowe czy moze to zrobic bez ponoszenia kosztów dodatkowych poprzedniwłasciciel auta, ktorego nazwisko widnieje na umowie?

hmmm? wie ktos cos moze?

powiem tak, jeździłem na oc poprzedniego właściciela do czasu gdy sie nie skończyło, dzień przed wybrałem sie do PZU z pytaniem ile kosztowało by kontynuacja OC, wylczyli mi więcej niż w samopomocy i chcieli mi doliczyć jeszcze wyrównanie za okres od kupna auta, to wypowiedziałem umowe i nic nie płaciłem poszedłem do Samopomoc i podpisałem nową. Więc wypowiedzenie umowy to żaden koszt

panoce gdzie aktualnie najtaniej? bo chcialem forda w koncu ubezpieczyc bo poprzedniej wlascicielce sie konczy na diach ubezpieczenie w compensie (a w sumie musiala by zaplacic druga rate - 363zl.).

idź do punktu ubezp. i tam na podstawie danych wybiorą ci najtańszego upezpieczyciela. No chyba że w centrum świata jakim jest Bytom niema czegoś takiego bo u nas na największym zadupiu jakim jest Rybnik mamy takie cuś

Cytat:
2007-01-14 15:38:49, Pat_kdb pisze:
panoce gdzie aktualnie najtaniej? bo chcialem forda w koncu ubezpieczyc bo poprzedniej wlascicielce sie konczy na diach ubezpieczenie w compensie (a w sumie musiala by zaplacic druga rate - 363zl.).

Fordy sa najtaniej bodaj w allianz

A to marka ma jakiekolwiek znaczenie przy OC? Myslalem ze tylko pojemnosc silnika.

marka też ma znaczenie, np. w niektórych firmach jest zniżka za 126p wiem bo taką dostałem na słopa, to było chyba samopomoc, tylko babka nie mogła dojść do tego czemu tam jest 900cm3, to druga podpowiedziała że to pewno ten BIS

przy okazji sie podepne pod wątek, i zadam pytanie, czy ktoś sie orientuje jaki jest okres wypowiedzenia OC w PZU?

dobra znalazłem

dla zainteresowanych:

Jeżeli umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta na 12 miesięcy, po ich upływie uważa się że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy chyba że posiadacz pojazdu wcześniej pisemnie ją wypowiedział. Umowę można wypowiedzieć najpóźniej na jeden dzień przed upływem okresu na jaki umowa była zawarta. Zawarcie następnej umowy nie następuje (pomimo braku wypowiedzenia), jeżeli nie została opłacona w całości składka za mijający okres 12 miesięcy.

Cytat:
2007-01-14 15:38:49, Pat_kdb pisze:

Mnie mBank przysłał spam, że można u nich teraz ubezpieczyć auto, to sprawdziłem.
Za Cienkiego 900, 50% zniżek + NW, za rok wyszło 166 coś tam.
Dla porównania za 850-tego w PZU z 65% zniżek (50% bezszkodowość, 5% za jednorazową składke, 10% za kontynuacje albo na odwrót), bez NW płaciłem 248. Do tego byłoby coś 60 za NW, więc wychodzi niemal 50% taniej w mBanku (dokładniej to HDI Asekuracja, tyle że przez mBank wszystko przeszło).

Masz konto z mBanku? Nie masz, to podaj dane auta, roki, pojemności, jakie masz zniżki/zwyżki to się przeliczy.

Cytat:
2007-02-22 21:34:26, kij pisze:
Mnie mBank przysłał spam, że można u nich teraz ubezpieczyć auto, to sprawdziłem. Za Cienkiego 900, 50% zniżek + NW, za rok wyszło 166 coś tam. Dla porównania za 850-tego w PZU z 65% zniżek (50% bezszkodowość, 5% za jednorazową składke, 10% za kontynuacje albo na odwrót), bez NW płaciłem 248. Do tego byłoby coś 60 za NW, więc wychodzi niemal 50% taniej w mBanku (dokładniej to HDI Asekuracja, tyle że przez mBank wszystko przeszło). Masz konto z mBanku? Nie masz, to podaj dane auta, roki, pojemności, jakie masz zniżki/zwyżki to się przeliczy.

własnie dlatego ja zmieniam ubezpieczyciela z PZu ( 840 zł na rok) na HDi (390 Zł na rok) z nw w miesięcznych ratach po około 32 zł
ciekawa oferta i tanio, a jakbym to zapłacil w jednym kawałku to mam 20 zł taniej

Masz racje Arti HDI jest najtańsze.

Ostatnio dowiedziałem się również, że po zakupie auta, i przepisywaniu OC na siebie nie ma PRZYMUSU wyrównania składki. Wystarczy poprosić o przepisanie ubezpieczenia i możemy z niego korzystac dopóki jest ono ważne. Jeśli się myle to niech mnie ktoś poprawi ale informacje mam od kobiety z branży.

W ostatnim czasie rejestrowalem 2 auta i z jednego OC dostalem zwrot, bo mialem wiecej znizek, niz poprzedni wlasciciel, a do drugiego musialem doplacic, bo poprzedni wlasciciel zaplacil tylko za pol roku. Ale z tego, co mi mowiono przy obu przypadkach, ponowna kalkulacja skladki musi byc przeprowadzona.

a jak sie HDi i inne maja do zielonej karty? wogóle obowiazuje to jeszcze?

Mam problem z wypowiedzeniem/przedłuzeniem oc w Allianz.
Sprawa wygląda tak kupiłem na Dolnym Slasku samochód, sporządzilem umowe kupna sprzedazy na 900zł(nie ma potrzeby zgłaszania do US) i dostalem papiery od oc : umowe oc od 2005-2006, kwit wpłaty za ten czas, oraz kwit wpłaty pierwszej raty na czas obecny do 27 kwietnia 2007 gdyz opłata jest w 2 czesciach. Umowa roczna jest wazna do 27wrzesnia 2007 i druga rata nie jest obecnie zapłacona. Na kwicie z banku jest tylko nr rachunku alianz kwota i numer polisy OC. Oprócz tego nie ma nic tzn numere rejestracyjnego itd.wiec według nich nie jest to potwierdzenie zapłaty itd. Nie posiadam aktualnego przedłuzenia czy tez kontunuacji starej polisy. W ubezpieczalni twierdza ze nie moga nic zrobic dopuki nie bede miał tego przedłuzenia(jest to kartka z danymi na której odrywa sie kwit do wpłaty z danymi własciciela). Obecnie poprzedni wlasciciel sle mi to poczta. Problem polega na tym ze nie chce przerejestrowywac samochodu na siebie a baba w okienku upiera sie ze w ciągu 30 dni musze auto przerejestrowac i dopiero kiedy bede figurował jako własciciel w dowodzie i na łódzkich blachach bede mógł cokolwiek załatwic(mimo iz posiadam umowe kupna sprzedazy która potwierdza ze jestem włascicielem samochodu i mam dowód rejestracyjny auta) W innych ubezpieczalniach nie było problemu- mimo iz auto nie było przerejestrowane ubezpieczali mi na podstawie umowy kupna sprzedazy a potem bez problemu robilem kontynucje. Zrobili sobie kopie wszystkich dokumentów i nie bylo wymogu abym figurował jako wlasciciel w dowodzie. Pytanie brzmi jak i co gadac aby mogł przedłuzyc polise albo ja wypowiedziec tak aby nie figurowac jako własciel w dowodzie. Mam czas do 21.05 gdyz wtedy mija 30 dni według umowy. na umowie niestety nie napisałem iz wypowiadam obecna umowe oc a poprzedni własciciel juz zgłosil ja w urzędzie

zjebac babe w okienku że jak sie ma umowe kupna sprzedarzy to można na tej podstawie przedużyć OC albo to jej wytłumaczyć a jak nie będzie chciała to zawołac kogos w góry jakiegoś kierownika

wykupcie oc w alianzie tam nie ma zwyzki za wiek .. dopisałem tatuśka i ciesze sie maxymalnymi znizkami ;]

No dobra a czy ubezpieczalnia ma jakaś podstawe prawna aby ządać abym musiał figurowac w dowodzie rej pojazdu jako własciciel ?