| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-12-21 21:22:51 JACO jak masz okazje.. to karnij sie automatem bezstopniowym ... mmmmmmmm miooodzio... |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-12-21 22:18:26
zgadzam sie to sama przyjemnosca nie gaz chamulec gaz chamulec az zasnac mozna z nudow |
Pycel Passat 2.0TDI CR Xenon Warszawa | 2004-12-22 20:50:38 Jezdze automatem od pol roku wiec mam niewielkie doswiadczenie w tej sprawie ale moze cos pomoge, a przy okazji obale pare mitow jakie tu przeczytalem.
1. jazda zimowa (ruszanie na sliskim) wiele automatow jest wyposazonych w tzw. przelacznik trybow jazdy czyli ECONOMIC , SPORT i tryb zimowy oznaczany "*", wiec jesli masz taki przelacznik to sprwa zalatwiona (ja nie mam) jesli nie masz to przy ruszaniu nie wrzucasz pozycji "D" tylko np. 1 lub 2 (skrzynia nie przerzuci powyzej biegu ktory wybrales, czyli nie bedziesz mielil kolami a automat bedzie wrzocal coraz wyzsze biegi. Podstawowa zasada przy ruszaniu na sliskim to pozwolic aby samochod ruszyl sam czyli zdjac noge ze stopu i nie dotykac gazu i patrzec jak samochody z MANUALEM stojac miela kolami na lodzie. 2. cholowanie automatem jest mozliwe i nawet zdrowsze dla silnika niz cholowanie z MANUALEM (jest rownomiernie obciazony) jedyna zasada to znow przelaczenie na odpowiedni tryb skrzyni czyli 1,2,3 Cholowanie AUTOMATA jest rowniez mozliwe tylko do odowiedniej predkosci patrz www.automat.pl Nie darady jedynie odpalic na tzw. "pych" Przyspieszenie to rzecz wzgledna tzn. niby dane fabryczne mowia ze auta w automacie przyspieszaja ok. 1s wolniej niz te z manualem ALE .... zmiana biegow w autoamcie odbywa sie plynnie i w wiekszosci samochody takie "wygrywaja" starty spod swiatel. Zeby sprawnie i dobrze przyspieszyc nalezy poprostu przeniesc szybko noge ze stopu na gaz i zdecydowanie (nie szybko) wcisnac gaz daj mu sie wkrecic na obroty w "rytm" twojej nogi tzn. nie wciskaj odrazu w podloge bo to nic nie da. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-12-22 23:03:21 W trybie zimowym automat rusza z 2 ub nawet z 3 biegu. |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2005-01-04 01:53:22 Panowie panowie zapomieliscie o njawazniejszej rzeczy ktora to powoduje ze automat zostaje zdeklasowany przez manuala wiekszosc automatow zamiast sprzegla ciernego posiada przekladnie hydrokinetycza ktorej to sprawnosc jest znaczaco mniejsza od 100% sprawnosci sprzegła ciernego (mowie o puszczonym calkowicie sprawnym sprzegle) a zatem moc na kolach jest duzo miejsza iz na manualu. To raz, dwa automat wcale nie przenosi napedu caly czas (nie mowie o bezstopniwym) zmienia biegi dosc dlugo niestety (ma dosc zlozony mechaniz zmiany biegow) skrzynia automatyczna jest duzo ciezsza to 3 i 4
a plynnosc zminy jest z tad ze mechniz zmiany biegow oparty jest na wielu malych sprzeglach ciernych wewnatrz skrzyni a manual szrpie bo ma szrpac podczs szybkiego ruszania dlatego wybacz Pycel ale to o tym wygrywaniu automatow z pod swiatel to bajki chyba ze automat znacznie mocniejszy No i najwazniejsze to o czym pisali juz koledzy DeeJay i Bartek1112 PRZYJEMNOSC Z JAZDY JA DECYDUJE NIE AUTOMAT |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-04 02:50:21 Nie wiem czy miałeś okazje przejechać się automatem...
Automat przekazuje moment na koła bez przerwy! A to dlatego, że dzięki tym sprzęgiełkom, które opisujesz, zanim automat zmieni np. z 2 na 3, to przez chwilę oba biegi są załączone równocześnie. Zatem napęd jest przekazywany stale na koła. Auto bez przerwy ciągnie. Automat zmienia biegi długo... chyba w 30 letnim mercedesie z 3-biegowym automatem i 65 konnym dieslem... W miarę nowoczesny automat, zwłaszcza jak mu się uruchomi tryb "sport", przełącza biegi bardzo szybko, powodując nawet czasem wyraźne szarpanie. Wydaje mi się, że automat zmienia biegi szybciej niż 90% kierowców, a przy tym nigdy nie "puści sprzęgła" zbyt wcześnie i nie dopuści do "dentysty" podczas zmiany biegów. Co do przekładni hydrokinetycznej - masz rację, trochę mocy ona odbiera. Jednak w automatach jest blokada tejże przekładni włączana automatycznie w pewnych warunkach (jednak nie przy gwałtownym przyspieszaniu niestety). |
Aldik Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-01-04 11:03:10 Jeżeli chodzi o moje zdanie, to uwielbiam automaty, bo jest to dla mnie wielki komfort i sprawia mi to o wiele więcej frajdy niż jazda manualna, jestem chory jadąc np po mieście kiedy ciągle muszę wciskać sprzęgło i "maglowac" lewarkiem juz nie mówiąc że czasami to aż niebezpieczne jak zapomnisz zredukować a w automacie gaz do dechy i zawsze uciekniesz, bo ciągle masz możliwość tym jednym naciśnięcie wykorzytsać całą moc silnika. Jeżeli chodzi o przyspieszenie i prędkość max to dane mówią jasno, automat wypada gorzej i nic na to nie poradzimy, pozostaje tylko zastanowienie się ile czasu zajmuje niektórym wżucenie biegu na światłach, jak długo je zmieniamy podczas ścigania itp, bo poniweaż w nowszych wersjach automata różnice te są coraz mniejsze to też czasami można wygrać z niektórymi podczas mini wyścigów. Problem też tkwi że czasami np kończy sięnam bieg na mac obrotach a i autko na chwile przystopuje znim zmienimy bieg, da się to odczuć przy autkach ok 200KM, bo tam nawet niewiemy kiedy a już jest 6-7000obr., natomiast automat zmieni za nas, ale tak jak mówiłem powyżej dane są jasne i klarowne a reszta to technika jazdy.
Jeżeli chodzi o ruszanie od 0 to ja nie widze wieszych problemów, ale, jedyne co mogę poradzić to nie jechać na gazie aż pod światła gdy jest czerwone tylko wcześniej zwolnić tak aby autko było na wyższym biegu, no i toczyć się powoli a jak zapala się zielone to "kick-down" a wtedy automat zredykuje na 1ke przy większcyh obrotach i wtedy wciska nas w fotel i uciekamy ze światel. Jeszcze jedną rzeczą jaką chciałbym dodać to to że najlepiej automaty sprawdzają sie przy większych silnikach, szczególnie w starszych samochodach, bo np ostatnio jechałem AstrąII z silnikiem 1.8 i nawet jakoś to jechało, ale jak kiedyś wsiadłem do Yarisa 1.1 to śmiechu warte, to autko po prostu przy każdej zmianie biegu prawie stawało, aż głowa do kierownicy uciekała tak zwalniało, o trybie sport można bylo oczywiście pomarzyć, bo tego oczywiście nie było, był to corpawda tiptronic, ale tak samo jak pisałem powyżej przy każdej zmianie biegu się dusił, chyba że puściło się gaz to nie było to odczówalne, ale jednak auto na chwile przestawalo ciągnąć do przodu. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2005-01-04 11:58:01 Aldik,
wydaje mi się że ten Yaris nie miał automatu, tylko zautomatyzowaną skrzynię manualną. KLasyczne sprzęgło i skrzynia biegów z tym że sterowane są one siłownikami. ostatnio jechałem Citroenem C2 z taką skrzynią... Padaka! Zmiany biegów trwające wieczność, a najgorsze było to, że ten "automat" zmieniał biegi wtedy gdy chciał. Przyspieszasz, wciskasz pedał, a nagle, bez ostrzeżenia, auto przestaje przyspieszać, głowa leci do przodu i auto przystępuje do procedury zmiany biegów... Taka skrzynia to rozwiązanie dla kobiet, którym dość cześto zapomina się wcisnąć sprzęgło czy zredukować bieg. |
Aldik Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-01-04 13:06:22 Hmm no możliwe, ja wiem o tej skrzyni tylko tyle, że miała możliwość zmiany biegów po przez wybieranie + - luba sama zmieniała na D. A że padaka to się zgadzam w zupełności. |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2005-01-04 14:27:04 Owszem mialem mianowicie byla to toyota landcruser z 2003 roku i wrazenia jak najbardziej negatywne poprostu niepodobalo mi sie samochud super ful wypas i ladnie wyglada wygodny ale utomat odpada a jesli chodzi o zmiane biegow w automacie to podzczas zmiany musi on zdjac momet ze skrzyni innaczej automat niebyly by tak dlugowieczne jedynymi skrzyniami ktore caly czas przekazuja naped to bezstopniowa skrzynia ktora wymyslil fiat bez wciskania sprzegla zmieniamy jeszcze biegi w klowkach ktore nie psiadaja synchronizatorow ale jak wiadomo ich zywotnosc jest krotka |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2005-01-04 20:30:31 Jeszcze skrzynie DSG z VW |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2005-01-04 21:22:59 Tak tak oczywiscie chodzilo mi o to ze fiat to zapoczatkowal z reszta teraz wiekszosc firm dysponuje swoimi konstrukcjami w mercedesie to chyba smg a bmw jakis inny maderfakerG |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-01-04 23:56:41
eeee...na tym w/w www. to jakiesik dziwne rzecy siem dziejom |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-01-05 19:09:31 Na każdym forum można znaleźć "debatę", w której przynajmniej kilka osób zajmie stanowisko (po przeczytaniu jednej gazety motoryzacyjnej) iż "... automat zmienia biegi wolniej niż kierowca w przypadku skrzyni manualnej ...".
Jakiś czas temu w ITS- ie (Instytucie Transportu Samochodowego) robione były badania (opisane w prasie specjalistcznej) z których jasno wynika, że w codziennym użytkowaniu skrzynia automatyczna zmienia biegi wyraźnie szybciej aniżeli przeciętny kierowca. Podkreślam jednak, że w powyższych badaniach brano pod uwagę umiejętności PRZECIĘTNYCH kierowców, oraz CODZIENNY tryb w którym auto jest użytkowane (cykl - trasa/ miasto). Prawdą jest, że skrzynie automatyczne nie sprawdzają się w przypadku jazdy bardzo dynamicznej, czy wręcz sportowej (szczególnie starsze egzemplarze) nie tylko ze względu na prędkość reakcji, ale także na awarie hydrauliki w przypadku przegrzania (w wysilonych jednostkach stosuje się chłodnice oleju skrzyni). Prawdą jest też, że PRAWDZIWE przekładnie automatyczne (hydrokinetyczne) nie odłączają napędu w czasie zmiany przełożeń i dlatego są tak szeroko wykorzystywane w autach o przeznaczeniu terenowym, gdzie najbardziej liczy się właśnie "stałość napędu" oraz wysoki moment obrotowy o możliwie płaskiej charakterystyce w niskich zakresach prędkości obrotowych (silniki wysokoprężne o dużych poj. skokowych). Wszystko jak widać zależy od charakteru (przeznaczenia) pojazdu, zarówno automat jak i manual ma swoje wady i zalety. Przyjemność z jazdy jest względna i każdy sam musi sobie odp. na to pytanie Jesl chodzi o mnie, to bardzo chętnie wymienię się na skrzynię automatyczną Pozdrawiam - SpeedR |
rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2005-01-05 19:43:40 Dla mnie automat super np. w Chevy Corsica 3,1 l 4 biegi 150 KM 1997, ale:
1. W samochodach powyżej 130 KM 2. Dużo pali 3. Naprawa skrzyni liczy sie czesto w kilku tysiacach zlotych. 4. Corsica miala zbyt wysokie obroty przy okolo 140 km/h w porownaniu do 5-ego biegu Espero i tej samej predkosci. Jak jest w innych? Zastanawiam sie jak sprawuje sie taka skrzynka w Espero albo w Leganzie? |
LUK18 ESPERO 8.1 V8 Rzeszów | 2005-01-06 23:02:53
Nie mowimy tu o codziennym uzytkowniu tylko o wyscigach ja na codzien staram sie oszczedzac skrzynie i wrzuczam biegi powoli (zapwne wolniej niz automat) chodzi mi o wyscigi a tu jestem w stanie sie zalorzyc ze robie to sprawniej niz niejeden automat |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2005-01-06 23:51:11
Dlatego też napisałem, iż wszystko zależy od przeznaczenia auta Pozdrawiam - SpeedR |
Aldik Mercedes C180, BMW E ... Katowice | 2005-01-06 23:58:11 Jeżeli chodzi o wyścigi to pewnie że automat przegrywa, ale jak patrze na kierowców którzy włanczają 1ke jak świeci się zielone lub jak im wogóle to auto gaśnie lub jak jade zkimś kto niezbyt daje sobie rade ze zmianą biegów, to dla tych ludzi automat to świetnie rozwiązanie, bo ja na zielonym po prostu delikatnie trzymam hamulec i jak jest zielone to już dociskam tylko gazu i jade a oni dopiero sprzeglą wciskają i stoją w miejscu.
A propo sprzegła to pewnie niektórzy dają na czerwonym na luz bo ich lewa noga boli jak długo trzymają, no a w automacie tego problemu nie ma, po za tym rozmowa przez komórkę nie sprawia żadnego problemu, no bo prawą rękę masz wolną, po za tym jedzenie, picie itd itp. Kolejna sprawa to jak nagle trzeba wyprzedzić, jak masz w manualu za wysoki bieg to tracisz czas na jego redukcje no a w automacie dajesz do deski i sam redukuje i uciekasz momętalnie! |