MotoNews.pl

Amperomierz, woltomierz - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chetnie bym sie spotkal z Andym i ogladnalem jego ladzianki :>
wkoncu ja rowniez jestem ze stalowej woli :]
gdzie go mozna spotkac ?

wyślij mu priva - jest w kluboiczach na naszym forum

a kupa
Sprawa jest taka ze ktos napisal ze wystarczy zwykly woltomierz i zwykly amperomierz co do voltomierza sie zgodze oczywiscie ustroj pomiarowy tablicowy,prad staly (magnetoelektryczny lub ilorazowy), pozycja pionowa
Ale jezeli chodzi o amperomierz to juz kupa bo trzeba wskaznik ze wskazoweczka posrodku bo prad jest bydle co plynie w obie strony w zaleznosci od tego ile siem podlaczy sprzetu i jakiej mocy jest alternator
p.s.
Jezeli sie myle niech mnie ktos poprawi

A owszem owszem,ale od czego szroty??Kacper97 przelozyl bebechy z jakiegos amperka ze szrotu do puszki od lady(te 3 male na zdjeciach) i ma juz w Niwie komplet zegarow.

O kurcze. Cały czas myślałem, że to właśnie jest 2103 a nie 2106.
To jak w takim razie wygląda 2103?

2106 to następca 2103 :

dopasuj do obrazka :

2103

2106

Niszczenie 2103 dla zegarów jest porównywalnym barbażyństwem dla Ładziaża co niszczenie 125p z np. 68 roku dla chromowanego grila . Tych samochodów już prawie nie ma bo były one bardzo krótko produkowane - w przeciwieństwie do 2106 którą ruscy dalej klepią

The Legendary Weber 40 DCOE

Amiga Rulez

[ wiadomość edytowana przez: Konriii dnia 2003-01-26 10:42:42 ]

Klepią klepią ,ale w wersjach z klimą,wspomaganiem,c.zamkiem,4xel. szyby...
Az by sie chcialo cos takiego miec...

Kolega z drugiego osiedla ma 2103 zielona
w sumie fajna furka

Wracając do tematu: widziałem dzisiaj w sklepie "Conrad" przy placu konstytucji całkiem ładny amperomierz o skali -50A do +50A za 40 zł. Był okrągły, miał podświetlenie i podstawkę do przykręcenia. Za dodatkowe 20parę zł można było kupić taki plastikowy "kubełek" do przymocowania w/w przyrządu na wierzchu deski. Włąsnie myślę nad kupieniem go sobie.

a w jaki obwod podepniecie ten amperomierz??? , ladowania ??, amperomierz podlacza sie szeregowo wiec inne wpiece np. w glowny obwod sie nie da, bo wiadomo jaki prad pobiera rozrusznik

+-50A to za dużo, nie będziesz na nim nic widział. Poszukaj raczej +-20A. W krytycznym momencie wskazówka będzie się opierała, ale będzie za to bardziej przydatny.

Co do montażu, to nie pamiętam już dokładnie gdzie się go podłącza, ale na pewno jest rozgałęzienie za akumulatorem, gdzie płynie cały prąd samochodu poza rozrusznikiem. Pomyłka kosztuje wyrzuceniem amperomierza.

Rasowo wyglądają amperomierze od np. Stara, nie są drogie a wyglądają całkiem ciekawie.

Dzbanek

Ja mam właśnie od stara +/- 30A ,ale ma on jedna wadę...musi być zamontowany tak żeby tarcza była skierowana w górę, bo inaczej nie wskazuje zera.

Cytat:
2003-02-20 10:48:49, Nomad pisze:
Ja mam właśnie od stara +/- 30A ,ale ma on jedna wadę...musi być zamontowany tak żeby tarcza była skierowana w górę, bo inaczej nie wskazuje zera.

I jak rozwiązałeś tą kwestię?
Nie przychodzi mi do głowy pomysł na umieszczenie go w tej pozycji.

AndrewS - Amperomierz to się przecież podłącza szeregowo między alternatorem, a akumulatorem.

Cytat:
2003-02-20 15:16:20, Grzech pisze:
AndrewS - Amperomierz to się przecież podłącza szeregowo między alternatorem, a akumulatorem.

Raczej nie. Wszystkie amperomierze, które widziałem były podłączone za akumulatorem z pominięciem rozrusznika. Bardziej przydatne jest, jakim prądem jest ładowany (rozładowywany) akumulator niż prąd, który daje nam alternator.
Dzbanek

Cytat:
I jak rozwiązałeś tą kwestię?
Nie przychodzi mi do głowy pomysł na umieszczenie go w tej pozycji.

Narazie nijak ale chyba dam go pod maska - otwierasz i widzisz. Ewentualnie można w takiej plastikowej obudowie ustawic go w kabinie tak żeby był skierowany w górę(np. zamocować go przy konsoli środkowej)

Witam,mam taki o to wskaznik:

i pytanie ktore wyjscie do czego podlaczyc,bo troche sie zamotalem

[ wiadomość edytowana przez: cebka dnia 2004-03-03 22:25:22 ]

Fajny masz ten wskaznik

masa - to wiadomo
+ - nio wiadomo
I - to musi brać jakąś roznice prądową, zacienkie śrubki zeby cały prąd przez niego płynął, czujniki prądowe montowane były w żukach - trzeba by na schemacić żuczka luknąć

Cytat:

Wypas! Od czego to?

Cytat:
2004-03-03 23:28:11, Malfunction pisze:
Cytat:

Wypas! Od czego to?

Nie wiem nawet,kolega mi kiedys go dal i wlasnie cos mnie teraz naszlo zeby go sobie zalozyc