| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kroolik Miłośnik FSO 3x FSO 1x FIAT Poznań | 2005-02-24 18:20:09 Moje gratulacje!!!!
nie będe się za bardzo rozpisywał bo większość została napisana ale... - jam mam w swoich gratach klapke schowka przygotowaną pod znaczek więc chyba może być na dwa sposoby - ja mam zagłówki ale moje siedzenia są wyjątkowe
- o zaworku nie napisze nic - zbiorniczek w postaci worka - pasy jak już opisano z pałąkiem nad tunelem - most może być różny w tym roczniku - co do lewarka zmiany biegów to na dobry początek zdejmij gume osłaniającą lewarek i tam powinny być chyba 4 śrubki zobacz czy nie są luźne, dokręć je u mnie pomogło
teraz nie pozostaje nic jak dopieścić autko zderzak z tyłu może nowa metalowa atrapa i będzie git Jeszcze raz gratulacje!!! |
borygo Fso Polski Fiat 125p ... Wrocław | 2005-02-24 18:43:58 Mam takie przeczucie, może mylne, niech mnie ktoś poprawi jak nie mam racji. Wydaje mi się, że może ma nie oryginalny grill, bo z tym rodzajem atrapy dawali czarne listwy pod wskaźniki. Ale jak mówiłem super Fiacior, wiadomo już, że kolejny uratowany i nie zmarnuje się. |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2005-02-24 22:16:36
U mnie była średnio gustowna zaślepka. Stacyjka normalnie, po lewo, tak jak przy wersji z biegami w kierownicy. Ogólnie cała obudowa była z tej wersji plus ta nieszczęsna zaslepka. |
wioorek Miłośnik FSO Piotrków | 2005-02-24 22:20:09 Ja mam we łbie ,że czarna deska rozdzielcza do jest dopiero 1974, więc się zgadza. |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-02-25 08:59:55 czarna decha to rocznik 1974 obudowa kolumny jak w wersji z biegami przy kierze ale ma zaslepke plaska, u mnie nie ma blokady - mam stacyjke taka okragla bez zadnych dynksow zwiazanych z wyjsciem na blokade, ale podobno kiedys byla inna tylko sie szybko zepsula :| |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-25 09:41:18 Dzięki za sugestie odnośnie lewarka, na pewno podziałam w weekend, mam nadzieję że to tylko kwestia regulacji i dokręcenia.
Co do kolumny kierowniczej i okolicy. Kolumna jest starego typu czyli jeszcze nie jest bezpieczna, stacyjka jest po lewej stronie, a po prawej jest zaślepka po dźwigni zmiany biegów. dla ciekawych data pierwszej rejestracji to 11.04.1973. czyli auto z początku roku. Naprawdę początek modelu przejściowego |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-02-25 09:52:27 Dawno nie robiłem fiata to zapomniałem o jeszcze jednej prostej próbie - złap za lewarek i sprawdź czy nie ma luzu pionowego góra-dół, jeśli tak to jest ten łącznik metalowo-gumowy i kup go od razu. |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-25 11:29:17 A tak wogóle to są dostepne w sklepach części do mechanizmu zmiany biegów z pionowym lewarkiem ? Wiecie tak pytam bo wydaje mi sie to z lekka abstrakcją , iść do sklepu i upić graty do Fiata z 1973 roku |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-02-25 12:19:51 W W-wie nie ma problemu bo jeszcze w prywatnych sklepach leży tego trochę z rzemiosła.
W oryginale osłona gumowa na tunelu była mocowana na wkręty pod klucz sztorcowy 7. Zdejmiesz półkę, osłonę i zobaczysz zewnętrzny mechanizm zmiany biegów. Wtedy łatwiej ocenisz czy da się ten luz skasować czy trzeba zdejmować skrzynię. |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-02-25 13:30:21 ja mam luzy na boki, wszystko poskrecane:| co to moze byc? pewnie i tak dowiem sie jak rozbiore |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-25 13:37:09 A tak w temacie zaworka nagrzewnicy od klasyka, może ma ktoś fotki zaworka albo zaworka zamontowanego na nagrzewnicy ? Bo u mnie tam czegos brakuje co odpowiada za zamykanie i otwieranie (pewnie jakaś dżwigienka) ale nie wiem czego i w jakim kształcie, a tak byłoby mi troche łatwiej coś dobrać. |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-02-25 13:52:44 uhm :| jak sie starsza zmyje to skocze do piwnicy po zapasowy zaworek (nie na sprzedaz) i zrobie ci pare fotek musze zaczekac az pojdzie bo mam grype i areszt domowy :| kolo 15 30 bedzie jechala do tesco ![]() |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-25 14:01:03 fajnie by było, ale żeby ci wycieczki do piwnicy nie zaszkodziły, bo z grypą nie ma żartów. |
JerryP Miłośnik FSO Astra1,7CDTI, Fabia, ... Sulejówek | 2005-02-25 14:02:05
Na boki luz dźwigni - 1. Łącznik met-gum. (patrz od góry) 2. tulejki silikonowe (podkładki metalowe, spinki met.) na cięgnie do wybieraka (patrz po lewej str. skrzyni od dołu). 3. wyrobiony wybierak w skrzyni (demontarz skrzyni). artur: Bo u mnie tam czegos brakuje co odpowiada za zamykanie i otwieranie (pewnie jakaś dżwigienka) ale nie wiem czego i w jakim kształcie, a tak byłoby mi troche łatwiej coś dobrać. Zaworek starego typu był przykręcony do nagrzewnicy na dwie nakrętki M6 więc różnił się od nowych typów bo miał jeden króciec do przewodu gumowego i jedną płaszczyznę z otworami, miał odsadzoną blaszkę od obudowy do mocowania pancerza linki (obejma ze śrubką), druga blaszka mocowana do zaworka z mocowaniem linki. Zdjęć nie posiadam. |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-02-25 14:03:09
nic mi nie bedzie cieplo sie ubiore :] |
arturw Miłośnik FSO Peugeot 405/Peugeot ... Warszawa | 2005-02-25 14:54:23 OK.
To ja powiem inaczej. W polonezie były dwa rodzaje zaworków : 1. na nagrzewnicy, przykręcany na dwie nakrętki M6, montowany do roku 1993, 2. w komorze silnika, montowany od 1993 do 1997 czyli szeroki Caro. Jaki był montowany w Fiatach ? BO wydawało mi sie że od 1975 do końca produkcji był taki jak w polonezach przed szerokim Caro. Ale może się mylę ? Bo ten co ja mam nie przypomina żadnego montowanego w Polonezie. Moze to jest taki jak we wszystkich fiatach ? a ja go po prostu pierwszy raz widzę ? CZy z klasyka jednak jest inny niż w ostatnich modelach Fiata ? |
nikusss Miłośnik FSO 4xVW i Polski Fiat gliwice | 2005-02-25 15:35:31 w klasyku jest inny niz w mrze, w mrach byly takie jak w poldkach z zaworkiem na nagrzewnicy , w klasykach tez byly przy nagrzewnicy ale inne :| |
KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2005-02-25 15:36:08
Jak juz Ci pisali inni, znaczek fabrycznie byl na tej zaslepce. Ale w przypadku montazu radia, zeby jednak ladnego znaczka nie chowac do szuflady, ludzie montowali go na klapce schowka, wiercac odpowiednie dziurki. Radia tez byly dwoch rodzajow - wloskie Autovoxy i pozniejsze polskie 'krotkie' radia, ktore miescily sie pomiedzy deska i nagrzewnica, weic wycinalo sie do nich dziure w metalowej zaslepce, lub tez pelnowymiarowe radia, do ktorych stosowano metalowy stelaz i plastikowa oslonke, ktora pomagala wyjsc radiu z otworku i ladnie go zamaskowac.
Zaglowki pojawialy sie czasem w 1974, a w 1975 w MRze juz standardowo. Niech mnie Adamus poprawi, ale znam Klasyka 1975 (jeszcze nie MR) i fabrycznie nie ma zaglowkow. Widziane 1974 fabrycznie nie mialy, choc jak tam potem majsterklepki Adamy Slodowe to ulepszali, to juz trudno powiedziec.
Zawor jest inny, do grzania pasuje od nowszych modeli, zas do krecenia nim tylko oryginal. Pamietaj wymienic podkladke z korka lub gumowa pomiedzy zawrokiem, a nagrzewnica. Mam nadzieje, ze Nikusss mimo grypy strzeli Ci fotki.
Jak pisal Kao i inni, worek, tyle ze z metalowym zamknieciem (tym tzw. korkiem), z ktorego wychodzi rurka. I nie tyle matalowym, co aluminiowym, ale nie plastikiem. Pasuja oba modele, niemniej jednak purysci mowia inaczej ;))
Bywalo roznie, bo pasy byly obowiazkowe dopiero od roku. Wydaj mi sie, ze to winno byc na metalowym palaku zatrzaskowe. Na materiale do podlogui mialem kiedys u siebie, tzw. lotnicze dwureczne. Niepraktyczne, bo auto w statycznych pasach jest nagle bardzo szeroki i nigdzie nie siegalem...
Jak inni mowili, lewarek powinien spoczywac w pozycji 3-4. Reszty nie wiem, mam nadzieje, ze inni pomogli. Jednak biegi przy fajerze to jest to ;)
Jak Ci pisal Nikusss, winno byc bez bialej ramki, szpiczaste, bez lampki, ktora oswietla / oslepia kierowce, jednak z przelacznikiem dzien/noc. Ciutka jak ta: Lusterko1 Lusterko2 tylko tu jest biala obwodka i swiatelko. Zycze owocnej pracy i przyjemnosci z jazdy... |