MotoNews.pl

[126 i moze inne]Szyby z poliwęglanu...Czy jest ktos chętny? - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ja mam zamiast tylnej szyby włożoną plexę. Mój kumpel ma zamiast tylnej i tylnych bocznych. Na tylnej jest 4mm, a na bokach 2mm. I mamy je na nitach. Montuje sie chwila moment
tylko nie wolno nitów dociskac do końca bo wtedy plexa wokół nich pęka, itrzeba je potem czymś poucinać, i zababrać plexe na około jakimś "gównem" co by nie ciekło.
Mi wycięcie, dopasowanie i zamontowanie tego nie zajeło nawet godziny.
jak sie oprzesz o plekse to nie pęka, tylko amortyzuje bardzo.
a najgorsze jest to że matowieje (ja miałem taką zdjętą z biurka i jużbyła troche zrysowana ) i gówno widać w lusterku tylnym.
pozdro

witam.

nie polecam do jazdy na codzień
poliwęglan też się rysuje, wolniej ale rysuje.
zepsuć go jest chyba ciężko (mi się nie udało)
nie wiidziałem żeby pękał tak jak plexi????
i z tego co wiem plexi nie jest dopuszczone do ruchu a poliwęglan tak - (trzeba sprawdzić w przepisach)

Cytat:

tylko nie wolno nitów dociskac do końca bo wtedy plexa wokół nich pęka, itrzeba je potem czymś poucinać, i zababrać plexe na około jakimś "gównem" co by nie ciekło.

przy poliwęglanie czegoś takiego nie ma, można mocno dokręcać/nitować i nie pęka
Cytat:
a najgorsze jest to że matowieje

to fakt.

Jestem na TAK
Jak by co to rób komplet i dla mnie Kunerku - odbiorę resztę części od Strongala i przy okazji wziąłbym te poliwęglany.
Dobrze są one dopasowane do uszczelek ? (nie latają w nich ? )

Daj jakąś fotkę jak masz

moglby ktos konkretnie podsumowac - jak z zywotnoscia,scielanoscia, matowieniem takich szybek? warto do jazdy na codzien poza Kjsami?

Tu macie przykład plexy na nity gróbość ok 2mm wiotka i matowa jak cholera.

to wyglada jak jakas folia z tunelu rolnika uprawiajacego swe pomidory
zycze powodzenia przy kontroli

Teoretycznie tylne szyby nie powinny interesować policji. Ważna jest widzoczność w 180st z punktu widzenia kierowcy, ale kto to wie jak bedzie w praktyce

[ wiadomość edytowana przez: _Szary dnia 2005-03-03 21:00:31 ]

Rozmawialem z producentem. Szyby pod uszczelke beda wlasie w tej cenie co podałem. Szyby na nity itp beda nieco droższe poniewaz trzeba bedzie dorabiać nowy szablon.

Ja rownierz przewiduje problemy przy kontrolach i przegladach zreszta jutro jak niezapomne wywiem sie u diagnosty. Szyby chyba maja znak bezpieczenstwa wybity na sobie wiec posiadaja odpowiednie homnolagacje.

z tego co ja wiem poliweglan nie pęka, zachowuje sie bardziej jak guma. wlasciciel hurtowni twierdzi ze po zamontowaniu poliweglanu mozna napierdalac w szybe młotem...

plexi lamalem wiem jak pęka, wygląda to mniej wiecej tak samo jak pudelka na CD albo na kasety jak ktos nie wie, podobna elastycznosc, podobnie peka.

co do bezpieczenstwa nie uwazam zeby szyby ktore sa za moimi plecami moglbyby mi w jakis sposob "zaszkodzic" bo jezeli dzwon bedzie na tyle mocny zeby sie przejmowac tylnymi szybami to juz pewnie mialbym wieksze powody do zmartwien...

na 3 tylnych szybach zyskujemy kolo 8-10kilo.

ten zielony bob ma na pewno poliweglan a nie plexe, plexa sie tak nie odksztalci, od razu pęknie i sie pokryszy...

co do policji, u mnie nawet nie widac zeby bylo z tylu cos innego niz szyba wiec watpie zeby krawezniki na to wpadly...

u mnie PLEXI wyglada to tak, juz nie raz zdrapywalem z niej lod skrobaczka i jakos rys nie ma... moze mam jakas exportowa wersje plexii

tak z deka odbiegając od tematu słyszałem że nie można mieć wogóle przyciemnionych szyb w promieniu 180 stopni kierowcy czyli całego przodu....a jak to wygląda z tyłem...mogę tylne szyby smołą pomalować??Ile wogóle kosztuje przyciemnienie tyłu??

ja wchodze w ten temat, tylko poprosze jeszcze do kompletu przednie w drzwiach. Wersja do wklejenia, a nie na uszczelke. Wycen poprosze i rzuc kwote albo tu albo priv.

Na przednie nie wiem ile wyjda i w ciagu kilku dni nie jestem w stanie Ci odpoweidziec. Dopiero moze w przyszłym tyg jak wymierze itd to CI powiem ile za przód.

Ja mam plexi w obr całego tyłu, szyba z bisa duża jak cholera 3mm grubości boczne 2mm wklejone na silikonie z przodu mam plexi 3mm na taśmie obusronnej, na razie nie narzekam ale absolutnie nie jest tak matowa zobaczcie sobie na foto, rysuje się troche ale nie matowieje, jest krucha i delikatna, zabezpieczyłem ją częściowo przez obklejenie folią czarną, jednak poliwęglan jest bezpieczny a plexi nie.
Ja będę potrzebował z poliwęglanu ale dopiero za jakies 2-3miechy tylko że do bisa więc indywidualnie się bedę kontaktował z Kunerem.Pozdro

w sumie za taka cene to mozna zobaczyc ale wlasnie ta przesylka ...

Jak ktos juz sprawdzi taki rodzaj dostarczania to dajcie znac pozdrawiam

Jak cos to bym sie pisal

Ja też jestem chętny (przesyłka nie powinna być droga - myslę że 10-20 zł - to jest bardzo lekkie). Ewentualnie do mnie i do Pulpita mogałby iść jedna paczka. Mam tylko jedno pytanko - zwykłe szyby mają 4mm, czy taka wersja 2mm dobrze siądzie w uszczelce??

ja też bym chętnie łyknął ale przesyłka to problem

Kiedys facet pokazywal mi z czego ma zrobione 'szyby' w oknie, napierdalal w to mlotkiem i nic sie z tym nie dzialo, tylko sprezynowalo. Nie wiem, z czego bylo to zrobione, ale to bylby bardzo dobry material na szyby samochodowe, ktore poddawane sa roznym naprezeniom i wstrzasom. Lepsze i drozsze firmy produkujace kaski motocyklowe robia szyby z poliweglanu, reklamujac je jako 'nie do zarysowania'. Byc moze to o czym mowicie to nie poliweglan, poza tym cena jak za ten material wydaje mi sie troche niska. Stratos01 cos pisal, ze ma szyby z poliweglanu, moznaby jego spytac, jesli jest tak jak pisal, to ma je od dawna, wiec powinien wiedziec jak sie ten material zachowuje. Moznaby jeszcze poeksperymentowac z jego gruboscia, bo 2 mm to chyba troche malo. Jesli komus 'poliweglan' sypie sie jak szyba hartowana, to moznaby pomyslec o folii antywlamaniowej, ktora ma w swojej ofercie np. Foliatec.

Pozdro, Koxx.

EDIT: Jesli bylby to rzeczywiscie poliweglan (w co watpie) jestem chetny na wszystkie (oprocz przedniej) szyby do Bisa o odpowiedniej grubosci (na pewno nie 2 mm).

[ wiadomość edytowana przez: Koxx dnia 2005-03-04 12:12:31 ]

Jak chcecie eksperymentowac z gruboscia to powiem tak:
Po pierwsze nie ma sensu.
Po drugie skala grubosci jest co dwa milimetry. Po trzecie dodajac 2mm grubosci mnozcie cene razy dwa.

Pozdrawiam