Holowanie, lawety, laweta, o lawetach - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zapomniałem dodać to co oczywiste czylie wszelkie koszty pokryje Momik i zrewanzuje się osobie która mi pomoże.

kolega Security komuś już pomagał w transporcie lawetowym. Lawetę brali z wypożyczalni. Daj mu priva.

Cytat:
2005-05-11 08:47:13, JerryP pisze:
kolega Security komuś już pomagał w transporcie lawetowym. Lawetę brali z wypożyczalni. Daj mu priva.

oooo senkju jeryy, zaraz się dowiem co i jak i odezwę sie do ochroniarza

apeluję do kilera, aby skontaktował się z kretem w sprawie lawety. ja nie mam do niego żadnych namiarów. w razie czego uderzy się jeszcze do olki, to może przekona kreta...

To żeby nie robić of-topa przejdę na nowy kizior kombi w klubie i coś więcej zapodam.

Jeżeli ktoś z Was potrzebuje transportu na lawecie to polecam się
Mam kat. E lawete i busa tak więc mogę przewieżć prawie wszystko za rozsądne pieniądze powiedzmy 100zł na terenie w-wy
Pozdrawiam
503523723

Odświeżyłem ten temat, bo chcę się dowiedzieć dokładnie co i jak.

W lutym miałem zamiar ściągać wóz z Warszawy do Gdańśka na przyczepce-lawecie. Nie miałem jeszcze ustalonego konkretnego terminu, ale już miałem zaklepane, że w okres ferii biorę wóz z Wawy. Niestety doczytałem w tym temacie, że trzeba mieć kat. "E", by móc ściągnąć wóz na lawetce. Co teraz mam robić? Nie znam nikogo, któ ma kat. "E", a na pomoc drogową wydam miliony.

Teraz zadam pytania do osób z oddziału WNG

1. czy ktoś orientuje się ile może kosztować wypożyczenie przyczepki z wypożyczalni w Trójmieście? Moze ktoś zna dobre i tanie miejsce?
2. Czy znalazłby się ewentualnie ktoś kto ma kat. "E"? (mogę nawet zapłacić za fatygę)
3. Czy może mi ktoś doradzić co mam począć w tej sprawie?

Z góry dzieki za info i za pomoc.

Pozdrawiam

Cytat:
2003-02-08 18:08:23, Koot pisze:
Może łatwiej by go było przeciągnąc na holu? Na lawety policja zwraca baczniejszą uwagę. (Wiem z doświadczenia - jak chciałem kiedyś przewieżć Skodę 100 na trasie Bemowo-Nieporęt to mnie skasowali jak tylko wyjechałem z wypożyczalni na jedyne 50zł pod warunkiem, że zaraz przyczepę oddam. A na holu odbyło się bez przeszkód, a Skodzianka nie miała paru szyb, świateł, hamulec tylko ręczny, itd.)

Popieram! My w dwa Fiaty125p (mój na holu, z resztkami silnika na miejscu tylnego siedzenia, obsyfiały na maksa po staniu 2.5 miesiaca na dworzu, z lewarkiem skrzyni podpartym blokadą kierownicy, żeby skrynia nie opadała) przejechalismy w godzinach szczytu z Fabrycznej na Szeligowską - bez problemu! Do odważnych świat należy!

Tylko jest jedna kwestia - auto na holu musi mieć ważny przegląd i OC !

Hej!

Tak jak w temacie. Czy byłby ktoś w stanie załatwić auto-lawete, albo przyczepę-lawete?? Chodzi o to że 4 lutego chcę ściągnąć mój czerwony skarb do Gdańska, a nie mam transportu .

Czy mogli byście mi podać namiar na jakąś tanią wypożyczalnię ewentualnie na kogoś z kim sie dogadam na małą sumę?

Tak te auto wygląda obecnie...

Pozdrawiam.
Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: PAGAN dnia 2006-03-06 13:24:18 ]
[ powód edycji: zm. tematu na prosbe autora watku ]

Masz auto np. audi 100 albo jakiegoś merca???
Masz prawo jazdy kat.E??
jesli tak to idziesz do wypozyczalni i za mnie j wiecej 120 zeta masz lawete na dobe.

Uderz do mnie na gg, dam Ci namiar na kogos, kto dysponuje odpowiednia do pojazdu autolaweta

Potem sie dowiesz, co mialem na mysli ))))

Żuk? Czy najdłuższy Sprinter?

Cytat:
2006-01-27 19:36:45, Julo_ pisze:
Żuk? Czy najdłuższy Sprinter?

Nic z tych rzeczy - ale jest ... zabytkowa - 2 tony uciagnie.
Hanomag sie zwie.

Ja tez myślałem, żeby pod Poldka podczepić lekką lawete, ale nie znam żadnej osoby, która ma kat."E" A ryzykować nie warto, bo potem będę miał jeszcze na głowie mandat do spłaty i tego nieszczęśliwca na sumieniu... Kombinuje aby było jaknajtaniej (bo mam studencką kieszeń), jak najsolidniej i jaknajpewniej...

Pozdrawiam.

Jak ja nie nawidze jak sie wysypie cos jak napisalem ladna wypowiedz ***********!!
Ale moze teraz sie uda - jezeli masa przyczepy z ladunkiem nie przekracza mas pojazdu ciagnacego, to ta mozesz jezdzic na B. Kiedy ty zdawales na prawko czlowkieku ze chcesz E do lawety? Mysle ze mala laweta z budą Zochy nie bedzie wazyc wiecej niz te 1100 kilo czy ile tm PN wazy...

Cytat:
2006-01-27 20:12:47, Julo_ pisze:
Jak ja nie nawidze jak sie wysypie cos jak napisalem ladna wypowiedz ***********!! Ale moze teraz sie uda - jezeli masa przyczepy z ladunkiem nie przekracza mas pojazdu ciagnacego, to ta mozesz jezdzic na B. Kiedy ty zdawales na prawko czlowkieku ze chcesz E do lawety? Mysle ze mala laweta z budą Zochy nie bedzie wazyc wiecej niz te 1100 kilo czy ile tm PN wazy...

Tak!!! ale masz wage zeby sprawdzic?? No własnie a taki zestawik moga złapać krokodyle a oni mają wage!! I co wtedy??

A teraz powiem jak jest na prawde.
Mozesz ciągnąc lawete na kat "B"pod warunkami :
-suma DMC samochodu + DMC przyczepy nie przkroczy 3500 kg.
-DMC przyczepy jest < masy własnej pojazdu ciągnacego.
Osobiscie nie widziałem lawet , których DMC jest mniejsze niz 1500 kg, więc teoretycznie można znalezc busa o masie własnej wiekszej niz 1500 kg, ale wtedy łączna DMC zestawu , przekracza 3500kg i wynosi koło 4000-4500 kg.
Wniosek na lawety potrzebne jest B+E. A dla kontrolujacych nie wazne są nawet masy rzeczywiste, tylko wpisy w dowodach, więc ciagniecie nawet pustej lawety moze byc ukarane za brak uprawnien.

[ wiadomość edytowana przez: goldrs dnia 2006-01-27 20:41:48 ]

Wniosek jest jeden, trzeba znaleźć odpowiednio cieżka osobówkę, której DMC nie przekroczy 2t, a masa własna wyniesie >1,5t

Cytat:
2006-01-27 20:40:54, jose pisze:
Wniosek jest jeden, trzeba znaleźć odpowiednio cieżka osobówkę, której DMC nie przekroczy 2t, a masa własna wyniesie >1,5t

Zdaje sie, ze nie zrozumieliscie - Hanomaga przejal Mercedes i z tego powstal model 207D.
To jest zabytkowa laweta z krwii i kosci - dziala i jezdzi. Uciag - 2 tony - i jest na krotkie prawko
Silnik 200D nie jest szybki, ale ekonomiczny.

ojjjj oj ludzie malej wiary )