MotoNews.pl
6 Przyciemnianie szyb - ściema (88240/0) - Strona 2

Przyciemnianie szyb - ściema - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A seryjnie barwiona ma przepuszczalnosc swiatla od 80 do 65%...Co zreszta jest cieżkie do sprawdzenia.A oznaczenie na szybie mowi tylko o minimalnej wartosci.

Ten tego, więc przed chwilką odebrałem przyciemnioną Omegę.
Kosztowało mnie to 380zł netto na f-rę
Wygląda spoko, Res ocenisz swoim obiektywnym okiem

AHAHAHAHA

A ja ze względu na to żę nigdy nie daję nikomu zarobić sam sobie przyciemniłem omegę caravan.

Powiem tak. Na początku była lipa.

Docinałem folię po złej stronie szyby, nie zachowałem odpowiedniej czystości.

Tam mikroskopijny syf jak wpadnie to już wszystko widać.

I każda kolejna szyba wychodziła mi coraz lepiej.

Niepotrzebnie też wyciskałem tak duzo wody spod folii na siłe.
Ona i tak sama wyparowała po kilku dniach.

I powiem wam jedno. Widzę jak jeżdżą ludzie i folia im się odkleja, marszczy.

A mi nic. Trzyma się jakby to mi kleił zakład.
I oststnie szyby kończyłem w nocy przy świetle lampy przy 2 stopniach celsiusza.

Nie miałem już czasu poprawiać tych pierwszych szyb.
Zostawiam to na wakacje.

Najwięcej problemu sprawiło mi wymontowanie tylnych szyb z drzwi.

Autentycznie cały dzień straciłem na dojście jak się je wyjmuje.

Potem juz było łatwiej.

Ale to naprawdę trudna robota jest.
Sterylność jak walboratorium musi być. Tak jak przy malowaniu samochodu.

Cały polałem się wodą aby żaden kurz ze mnienie odpadał.
I przy 2 stopniach wesoło było.

1 szyba i szedłem się grzać do domu.

Ale warto było. Koszt przyciemnienia 30 zł.

I jeszce tylko nauczyć się przełozyc silnik. Nigdy tego nie robiłem a mnie to czeka

[ wiadomość edytowana przez: OMENATOR dnia 2005-04-17 12:15:54 ]

Omenator napisz czy uzywales opalarki i ogolnie jak przebiega proces oklejania szyb, jaka folia i inne rzeczy do tego uzyte.

Zgadzam się. Mnie też ma to kosztować 550,00 zł i nikt nie zwracał uwagi na to że to jest Omega i należy coś dołożyć.

a gdzie w trojmiesicie a najlepiej to w gdansku jest cos godnego polecenia w rozsadnych cenach ?
za info dzieki

pozdro

Oceniłem

Naprawdę bardzo solidnie wykonane, jestem pełen uznania

Do Szczuro
Moj kumpel kiedys sciemnial ome b (ma zaklad wymiany i przyciemniania szyb)
Jak mowil ze to robil to na zamontowanych szybach bo w becie to makabra je wyciagac

a ile folii (wielkość arkusza) poszło wam na przyciemnienie.

Cytat:
2005-04-18 20:31:07, SENATOR pisze:
Do Szczuro Moj kumpel kiedys sciemnial ome b (ma zaklad wymiany i przyciemniania szyb) Jak mowil ze to robil to na zamontowanych szybach bo w becie to makabra je wyciagac

wiesz jak robic to porzadnie
no chyba ze zrobi mi to za tak zwane grosze to moze bym rozwazyl

pozdro

Panowie a teraz zagaję w innej sprawie...

Napewno każdy z nas słyszał o przyciemnianiu piecowym. Efekt podobno niezły a i trwałość większa. Ale nie o tym chciałem. Pewnego razu na TVN Turbo dokładnie w programie Top Gear testowali jakiś taki różowy badziew stworzony do jakiegoś filmu. Paskudne to było jak cholera... ale miało jeden ciekawy gadżet.

Kabina wystająca ponad karoserię była z zwenątrz cała czarna ale tak czarna, że śtrodka ni w ząb nie było widać. Jednak od środka widoczność była wręcz idealna, zero przyciemnieania, NIC!

Wiecie może jak to było zrobione?

Panowie i ja wziąłem sie za przyciemnianie szybek u siebie,najzwyklejszą ogólnie dostępną folią jaka może być.Wczoraj,jako że robiłem to pierwszy raz zeszło mi 1h z jedną szybą.Przyciemniłem dwie boczne w przedziale bagażowym, i powiem wam że jak na pierwszy raz to jest po prostu pięknie.Jak znajde chwile czasu to ciąg dalszy,czyli szyby w tylnych drzwiach i w klapie bagażnika.I jeszcze musze przyznać że jest to dziecinnie prosta robota,tylko trzeba zachowań dużą ostrożność, i najlepiej robić w pomieszczeniu zamknietym lub zamknąć się w samochodzie i działać.
Jak przyciemnie reszte to wrzuce fote.
Senin jeśli chodzi o piecowe przyciemnianie to np:
http://www.carsolar.com.pl/?link=piecowe
zresztą jest tego pełno w necie.

ja wczoraj nałożyłem folie na szyby w tylnich drzwiach....no i są takie "kropky" ale jeszcze poczekam aż to wyschnie to sie zobaczy.....przy nakładaniu folii musi być BARDZO STERYLNIE...a wody tak namaxa nie trzeba wyciskać bo ona sama wyparuje...moja folia kosztowała 30zł ale strasznie sie rysowała i trza było uważać..
teraz jeszcze musze zakupić rolke i zapodamprzednie boczne szybki i .........................tylnią pewno nie będzie za lux:/ no ale za 60zł to ujdzie

pozdrawiam

Podstawowa sprawa to taka że nie można psikać samą wodą,tylko trzeba zrobić sobie mieszankę z płynem do naczyń,by ułatwić poślizg i lepsze odprowadzenie wody.Tym samym roztworem myjemy szybę (nic co zawiera amoniak nie może być do tego użyte).
Na umytą szybe psikamy roztworem i przy rozdzielaniu folii cały czas też na nią psikamy.
Wode zgarniamy od środka ku brzegom packą obutą w ręcznik papierowy(aby nie porysować folii) i folia z wierzchu równiez musi być mokra.Tylną szybe trzeba pociać z trzech kawałków, bo inaczej sienie wyłoży
Aaaa i jeszcze jedna zasada, nie można robić tego na słońcu.

Kilka fotek przyciemninego tyłu u mnie w profilu.

[ wiadomość edytowana przez: SEBA-OMEGA dnia 2005-04-25 11:21:47 ]

dorzuce swoje 3 grosze
Cytat:
Tylną szybe trzeba pociać z trzech kawałków, bo inaczej sienie wyłoży

no nie do konca! powodem byla ta najzwyklejsza folia. Lepsze folie sa kurczliwe i pod wplywem temperatury ukladaja sie do szyby. Zeby uformowac ja na tylna szybe w caravanie trzeba sie troche nameczyc ale wychodzi z jednego kawalka foli.
pozdr

Sam oklejałem tylną szybe w caravanie - no i porażka .
Wolałem pojechać do zakładu i przyciemnili mi tylko 1 szybe za 100 pln , bo pozostałe okleić to już nie problem .

Cytat:
2005-04-25 11:57:54, chudy01 pisze:
dorzuce swoje 3 grosze no nie do konca! powodem byla ta najzwyklejsza folia. Lepsze folie sa kurczliwe i pod wplywem temperatury ukladaja sie do szyby. Zeby uformowac ja na tylna szybe w caravanie trzeba sie troche nameczyc ale wychodzi z jednego kawalka foli. pozdr

Chodziło o tylną szybę w sedanie,że trzeba ciąć z 3 kawałków,żeby nie wiem jaka dobra folia była.
Co do caraana to z 2 kawałków,nie radze z jednego bo po pewnym czasie zacznie odchodzić po brzegach.
Wiem bo widziałem wiele razy ja się to robi,bo znam dobrze gościa który ma zakład i sam u niego przyciemniałem 3 samochody.Zresztą róbcie jak chcecie

Potwierdzam - w caravanie z 2 kawałków , lecz robią to w taki sposób że nie widać łączenia . Folia jest łączona w miejscu gdzie leci pasek z podgrzewania szyby .

Cytat:
2005-04-18 10:13:16, Hey pisze:
Zgadzam się. Mnie też ma to kosztować 550,00 zł i nikt nie zwracał uwagi na to że to jest Omega i należy coś dołożyć.

Przyciemnialem w 3-miescie 3 lata temu u goscia ktory robi to w nowych fabrycznie autkach,jego zaklad jest obok salonu VW w Gdansku Oliwi,jest drogi ale to ponoć najlepszy fachowiec w trojmiescie.Robil to kilka lat w USA i ma o tym troszke pojecia.Kilka ciekawostek:
-tylna szyba -jedno naciecie folii,nigdy nie znalazlem miejsca naciecia!!!
-wszystkie szyby (oprocz przedniej) oklejal bez demontazu szyb,mial do tego specjalny rozpierak
-efekt jest wrecz cudowny,jezdze juz 3 rok i zaden glina sie nie przyczepil,przednie,boczne mam zrobione filtrem 2 ,pozostale na maksa czyli 3
-3 lata jazdy i nie ma zadnych rys ani odklejen
POLECAM
PS Mam jego namiary na atescie ,ktory mi dał.