Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2005-03-25 20:51:21
Gdy siła "prąca" (nie mylić z prącia ![]() ![]() 1. Postawić auto bokiem przez przygazówki (nie gaz w podłogę, bo wtedy zaszpilamy pługa przodem na stałe) 2. Odjąć gazu, wyprostować kierę i po chwili spokojnie skręcić Sposób drugi jest łatwiejszy, jednak nieskuteczny, gdy brakuje miejsca lub jest mooocno za szybko. Tak, czy owak, po dojechaniu do domu gaciorki do prania ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-03-25 21:01:59 Dzięki za wyjaśnienie, przydały się.
Miałem tak parę razy na lodzie lub ubitym śniegu tylko na drogach osiedlowych. Myślcie dalej co lepsze. |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-03-25 21:16:04 A czy możemy Panie Psorze odpuścić myślenie, bo to teraz bardziej się myśli o jajach i nie wypada o takiej porze roztrząsać problemow o za przeproszeniem gumach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2005-03-25 22:39:05 W woli wyjaśnienia i być może zbyt prostolijnej mojej wypowiedzi dotyczącej t.z. gaz do dechy to chyba jest zrozumiałe dla każdego co przjechał ponad 1.500.000 km że przedni jak i tylny napęd w poślizgu służy do wyprowdzania auta do żądanego kierunku przez kierowcę a tylny ma ten " efekt" że gaz dodaje sie w momencie jak auto zaczyna uciekać w bok a nie jak wraca na tor jazdy , byc moze jestem innym kierowcą niz inni ale to uratowło mi dupe w osóbówce i raz ciezarowym z ładunkiem 12 ton przed palantami wyjeżdzającymi z bocznych uliczek . Myślę że każdy ma swój sposób jazdy ale dla nie jest istotne by to było bespieczne, myślę że tym razem wyjaśniłem dość jasno. A opony gorsze na tył ![]() |
![]() mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2005-03-25 23:06:01 Panoni, każdy ma swój sposób jazdy i co jest dobre dla jednego, nie musi być dobre dla drugiego, ale co byś nie robił, to praw fizyki nie przeskoczysz ![]() A wyjątek tylko potwierdza regułę --------------------------------------- Co robisz jak chcesz Omesię w zakręcie bardziej "złamać"? - ja dodaję gazu... a jak za bardzo ucieka - odejmuję - u mnie zawsze się sprawdza. W sprzyjających warunkach, przy znacznej prędkości i obrocie samochodu zbliżonym do 90 stopni "gaz do dechy" skutkuje odwróceniem auta o 180 stopni i mieleniem w miejscu (mowa o śliskiej nawierzchni). ----------> to z moich doświadczeń ![]() _____________________________ A wracając do zasadniczego pytania, to ja zawsze lepsze zakładam na przód. Tak jak większość uważam, że utrzymanie kierunku jazdy jest ważniejsze. Co mi z tego, że mając wprawę potrafię korygować tor jazdy wprowadzając celowo tył w poślizg (lub wyprowadzając go z niego), jak przód mi straci przyczepność - wtedy to wszystko można o kant d..y rozbić, bo nic nie zwojujesz tyłem, gdy przód się nie trzyma. [ wiadomość edytowana przez: mantee78 dnia 2005-03-25 23:14:37 ] |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2005-03-25 23:26:42 Praw fizyki nie zmienisz ale ty celowo auto wprowadzasz w poślizg dodając gazu i wykonując gwałtowny ruch kierownicą i to zawsze tak jest żedna rewelacja ale to co innego ![]() ![]() |
![]() mantee78 szkoda, że nie Omega ... Nottingham, UK | 2005-03-25 23:55:47 Dobra, EASY, Forum nie jest od tego żeby się sprzeczać, tylko wymieniać doświadczenia, a moje nie są nabyte tylko podczas wygłupiania się Omegą na zaśnieżonym parkingu.
Miałem raz (tylko jeden ![]() Ale poślizgi bywają nie tylko na śniegu/lodzie. Na właśnie łysych oponkach (świeżo jak kupiłem Omesię) chwilę po krótkim, aczkolwiek intensywnym deszczu, wpadłem w poślizg na skrzyżowaniu, podczas redukcji biegu (wiem że się tak nie robi, ale sytuacja tego wymagała ![]() ![]() Kilkakrotnie podczas jazdy do pracy (odległość 40 km) wpadałem tyłem w poślizg na suchej nawierzchni wchodząc w ostry zakręt ze znaczną prędkością (czasem ścigaliśmy się z kumplem), ale nigdy nie spadłem z asfaltu, chociaż smrodek gumek było czuć ostro ![]() Tak czy siak, zasady jakie rządziły takim czy innym poślizgiem, celowym lub nie zawsze były takie same - przynajmniej w moim przypadku. Jeśli już mówisz o ciężkim sprzęcie, to w Iraku na pustyni, jadąc 110-115 km/h i trafiając na odcinek, gdzie akurat jakiś "szuszwol" postawił sobie straganik z bananami i polał drogę wodą, żeby mu się nie kurzyło, też trzeba się było ostro namachać żeby wyjść z tego cało (niejednokrotnie z przyczepą - łącznie 40 ton). Czy to Omega, czy ciężarówka mi pomaga zawsze tylko gaz i sprawne ręce do machania kierownicą. Z hamulca korzystam bardzo rzadko, przeważnie w końcowej fazie wytracania prędkości. |
![]() panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2005-03-26 00:06:13 I w ostatnim zdaniu prawie się zgadzamy a jeśli o babany to maja ich tam na tyle więc śmialo ![]() ![]() |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2005-03-26 00:45:10 opony mam 2 szt. dobre, i 2 szt. bardzo dobre
więc o kupnie nowych wogóle nie myśle sprawdze bieżnik i napisze ile ma głębokości ![]() chyba jednak zmienie i dam lepsze na przód |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2005-03-26 17:32:47 kur.....czaczek a dzisiaj zmieniłem na przód ![]() jeden komplet ma glębokość bieżnika (bieżnika ale nie do punktu kontrolnego) 5,5mm a drugi komplet ma 6,5mm i tak na oko są dość dobre,no ale są dobre (5,5mm) i lepsze (6,5mm) ![]() |
![]() disel Gliwice | 2005-03-27 00:10:32 na oponach o szerokosci 205+ mozna jezdzic do 4mm, pozniej smietnik. przy takiej szerokosci i biezniku miejszym niz 4 mm woda nie jest odprowadzana z pod oponki |
kielkac | 2005-03-27 19:53:13 a kto jezdzi po wodzie... ![]() |
![]() JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2005-03-27 19:58:07 Klawy wąte, człowiek może sobioe licznik postow podreperować i podwyższyć poziom aktywności na forum ![]() ![]() ![]() |
kielkac | 2005-03-27 20:04:49 a tak na powaznie - potwierdzenie tego co pisalem nieco wczesniej:
1. http://www.opony.pl/poradnik.asp?idt=10&ida=95 2. http://www.michelin.pl/pl/auto/auto_cons_bib_pqr_neuf.jsp marekv6, zmieniaj z powrotem... ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2005-03-27 20:12:11 ![]() niebyło tak odrazu |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2005-03-27 23:58:38 wszystko jasne,jutro zmieniam (po raz kolejny i ostatni) |
![]() czacha Omega B EDITION 100 ... WLKP | 2005-03-28 09:07:47 cos w tym jest, jednak lepsze na tył. ![]() |