MotoNews.pl

Smród paliwa przy otwartej szybie - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Racja!
Uszkodzony gumowy lacznik wlewu. Tez tak mialem.
Smierdzi tylko przy otwartym oknie dlatego bo wtedy powietrze jest wysysane z samochodu na zewnatrz i ciagnie opary przez bagaznik. Co jak co ale polka tylna raczej nie jest szczelna a przy nawet niewielkiej predkosci i otwartym oknie powstaje minimalna roznica cisnienia wewnatrz i na zewnatrz autka.

Nareszcie zdiagnozowałem skąd się bierze zapach paliwa przy otwartym oknie ,to po dłuższej walce z tym problemem.Najpierw zrobiłem "sarkofag"wlewu paliwa i seperatora,i to też nie pomogło,czyniłem rózne eksperymenta ,i też nic.Aż wreszcie się wkurzyłem i dotarłem do filtra par paliwa pod błotnik.Tam było wszystko szczelne,ale w koncu okazało się ,że zawór filtra par paliwa pracuje tylko przy jezdzie na bęzynie,natomiast po przełączeniu na lpg nie działa.Czyli gazownicy coś spieprzyli przy montażu gazu.Wczesniej już gdzieś na forum podkreślałem ,że nie śmierdzi paliwem przy jezdzie na pb.Zatem ciąg dalszy walki ze smrodem.

A zauwazyłem że u mnie też smierdzi przy otwartej, niezależnie czy gaz, czy pb.

U mnie smierdzialo po zamontowaniu LPG. Panowie montujac zbiornik toroidalny przewiercili przewod odpowietrzajacy, ktory idzie po gorze zbiornika paliwa...Dlugo sie zastanawialem nad zrodlem smrodu.

U mnie jest podobnie, więc nie jestem odosobniony w tej kwestii... Nie mniej jednak również czuję zapach benzyny przy otwartym oknie... Nie mogę dojść skąd zapach się wydobywa, ale czytając post Rusty to muszę przyznać,że coś w tym jest - też mam zbiornik LPG we wnęce na koło i kto wie czy czasem mechanicy nie uszkodzili czegoś pod spodem ... Przeczytawszy ów wątek sprawdzę wszystko po kolei, by wyeliminować wszystkie niewiadome, choć nie wiem czy PN-R ma pochłaniacz par jak ma się to w PN C+... MOże ktoś wie?

A u mnie śmierdziało jeszcze przed założeniem LPG. Na razie kleiłem przewody w błotniku bez wymontowywania, ale dalej śmierdzi, choć znacząco słabiej.
Jak znajdę chwilkę, przystąpię do wymontowania całości z auta.

Cytat:
2005-03-26 09:09:44, -DLUGI- pisze:
Dokładnie tak jak mówi: GreenAtu. A najczęściej właśnie rozszczelnia się przy wlewie paliwa ten cholerny zasobnik powietrza (chyba tak to się nazywa) i wali wtedy benzyną w całym wozie.

ten zasobnik powietrza to jest ta duża puszka przykręcona do błotnika obok wlewu ?

dobry artykuł trochę chaotyczny -własnie jestem na kolejnym etapie pozbywania sie smrodu benzyny, ku mjemu zaskoczeniu kiedy wydawało się że już wszystko uszczelniłem (pochłaniacz par w bagażniku i pochłaniacz pod przednim błotnikiem) zaczoł przeciekać wąż zbrojony podający paliwo na szynę wtrysków

ad poprzedni post: Prawo serii. U mnie też się wlew rozszczelnił..
Caro 1996r

Witam wszystkich! Jestem nowa na tym forum, więc prosze o wyrozumiałość jeśli popełnię jakąś gafę. Mam pytanie- poszukuję przewodu paliwa do Caro Plus 1,6 prod 2001. Potrzebna mi ta metalowa część przewodu podłączana bezpośrednio do filtra paliwa z jednej strony a z drugiej do przewodu gumowego łączącego się ze zbiornikiem. Pytaliśmy już we wszystkich sklepach w naszej okolicy, próbowano nam go przez hurtownie ściągać i guzik.... Ten metalowy przewód został uszkodzony, w tej chwili jest zastąpiony gumowym wężykiem, ale obawiam się o trwałość tej prowizorki... Będę bardzo wdzięczna za namiary sklepu/ osoby gdzie można w/wym cześć kupić.

Czy dobrze zrozumiałem, że chodzi Ci o przewód paliwowy z przodu na tył? Ja kupiłem takowy bez najmniejszego problemu w hurtowni motoryzacyjnej "Lempol" obok mnie. Koszt jakieś kilkanaście złotych.

mam problem podobny. Zrodlem smrodu jest u mnie czesc silnika po korej jest gaznik i cala reszta. Doradzono mi wymiane gumowych przewodow na poczatek i zaciskow. Mojepytanie jest o średnice tych przewodow ?

zlokalizowalem winowajce smrodu! zdjecie wyjasni wszystko :

klik
a teraz pytanie co moglo nawalic? uszczelki srubunki czy jeszcze cos innego ?

[ wiadomość edytowana przez: bisz dnia 2008-02-02 16:05:10 ]

Jak dla mnie to masz nieszczelną uszczelkę pokrywy gaźnika, nieszczelną uszczelkę dyszy biegu jałowego i luzy na osiach przepustnic, lub po prostu ktoś je posmarował i stąd te zacieki.

co znaczy posmarował? mam te dysze podkrecic? i ktora dokladnie uszczelke masz na mysli z jałowym bo nie znam zastosowania wszysktich srubek gaznika...

[ wiadomość edytowana przez: bisz dnia 2008-02-02 17:04:46 ]

Już wyjaśniam. 1 - cieknąca uszczelka pokrywy (do wymiany), 2 - cieknąca uszczelka na dyszy biegu jałowego - widać jak jest krzywo (też raczej do wymiany), 3 - osie przepustnic z czarnymi zaciekami (prawdopodobnie ktoś je tak przesmarował, ale można by umyć i sprawdzić).

dzieki, z ksiazki wyczytalem ze w razie zrobienia sie luzu na osiach przepustnicy trzeba dowiercic i dac nowa os z nadmiarem, znaczy ze jezeli tam jest zrodlo, spradze jutro raz jeszcze, a prawdopodobnie zdjecie na to wskazuje, trzeba bedzie dac gaznik do gaznikowca ;(

a jeszcze jedno pytanie, od czego jest ta 6-kątna duza sruba pod sruba nr 2 ?, bo dzis odpalilem na sucho i zauwazylem ze w okolicy tej sruby zaczyna sie rozlewanko, a nie bardzo w ksiazce moge dojsc do czego ona sluzy? i przy okazji spytam, czy gaznik w silniku fiatowskim a polonezowskim, roznią sie jakoś specjalnie?

Ta duża śruba poniżej to jest dysza główna od benzyny, powinna mieć uszczelkę i benzyna nie ma prawa stamtąd w żadnym wypadku się sączyć.

Gaźnik w silniku Poloneza różni się głównie mechanicznym sterowaniem II przepustnicy (zamiast podciśnieniowym). W zaleności od rocznika samochodu są też różne drobne różnice w budowie i oczywiście poszczególne dysze są innych rozmiarów.

wyjalem gaznik, wyczyscilem z kilkuletniego osadu paliwa, oskrobalem, plywak ustawilem wg zalecen ksiazki na wiertlo 8 mm
troche brakowalo, podoginalem zeby bylo ok, wstawilem nowe uszczelki, wmontowalem, odpalam...
po dlugim chechłaniu odpalil iiii nadal cieknie... Dokladnie z okolic tej 6-kątnej sruby, wiec co moze byc przyczyną ? uszczelka nad komora plywakowa jest sucha.