Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2005-10-03 23:04:58 Wlaczajac sie do tematu, powiem ze pompy wody roznia sie od siebie - znaczaco.
Mam na mysli ilosc lopatek i ich ksztalt w roznego rodzaju pompach. -Fenox i oryginal(albo polski odpowiednik) nie pamietam ktorys, mial inne lopatki, inny ksztalt oraz material z ktoergo byly zrobione. Sposobem na lepsze chlodzenie mzoe byc wymiana chlodnicy na nowa, wyplukanie starej, wstawinie wiekszej, dolozenie wiatrakow. Jesli 1300 to wstawienie czujnika i elektrycznego wiatraka chlodnicy - dla wersji bez tego. Mozna tez nawiercic termostat, aby ciecz mogla sie przedostawac do duzego obiegu juz przy nizszej temperaturze. |
![]() krzychuk SYMPATYCZNY GOŚĆ Laguna 1.8RT/VW T4 2 ... lublin | 2005-10-04 00:05:28 pod tym adresem znajduje sie firma która produkuje termosty do łady:
http://www.metal-incar.com.pl/ o róznych temperaturach otwarcia |
marcingrajewo SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Grajewo | 2006-12-15 22:32:21 No też ostatnio miałem przygodę z rozwaloną pompą wody.
w czasie jazdy poszła, a widok był niesamowity na pewno. jakby moja ładna się paliła ! Prawie cały Borygo został na asfalcie. |
![]() Marcinescu SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Gdańsk | 2006-12-19 17:46:51 to jakaś plaga, moja pompa poszła tydzień temu,
na początku zaraz po odpaleniu pojawiło się lekkie chrobotanie w silniku, przerywane, słyszalne przy ok 1200 obr i na zimnym silniku, po ok 100 km, głośniejsze i też na rozgrzanym, wyczywalny stał się też luz osiowy na pompie, po 200 km chrobotanie to już norma, a po prawie 300 pompa zaczęła rzęzić na maxa i puszczać wode, wymieniłem na Fenoxa, wirnik był ok 2 mm 'niżej' od tego w zepsutej pompie, łopatek 6 zamiast 7 w starej i troche inny kształt, po zamontowaniu z uszczelką (była w komlecie) pompa chodzi bez zarzutu, chłodzenie jest ok, zobaczymy jak będzie latem, w odpowietrzaniu układu pomogło 'masowanie' przewodów przy termostacie i 'dmuchanie' w zbiornik wyrównawczy przy zamknietym korku chłodnicy ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2006-12-20 08:26:30
Będzie dobrze. Też mam taka pompę i w korku różne VW, Mercedesy i inne takie się gotują a Łada spokojnie sobie pyr, pyr, pyr... ![]() |
driver158 Kandydat na Kandaydata Łada 21072 Łomża | 2013-08-21 18:02:59 Witam. Odgrzewam temat. Mianowicie pojawił mi się problem, który wygląda następująco: od pewnego czasu zaczęło mi coś strasznie hałasować w komorze silnika. Odgłos dochodzi tak jakby od strony rozrządu. A że od razu nie zakładam najgorszego czyli rozrządu stawiam na łożyska pompy wody. I teraz pojawia się pytanie:
- jakie odgłosy wydaje uszkodzona pompa? - od paru lat nauczyłem się że łada najpierw ostrzega a później się coś psuje. Więc może i w tym wypadku może też tak jest - na co uważać przy wymianie? - jak ją sprawdzić? - a może to alternator? Łada 21072 czyli silnik 1.3 na pasku Z góry dziękuje Pozdrawiam |
bartixr SYMPATYCZNY GOŚĆ stary traktor DT110@ ... Moskwa | 2013-08-21 21:42:51 może być rolka napinającą pasek, może być pompa wody albo alternator.. nie jeździj - sprawdzaj. O ile dobrze pamietam silnik jest bezkolizyjny w razie jeśli by się pasek rozrządu zerwał. Szokolada możesz potwierdzić? |
driver158 Kandydat na Kandaydata Łada 21072 Łomża | 2013-08-22 10:32:33 O ile dobrze rozumiem to pompę sprawdzam zdejmując pasek klinowy, ruszając ją na boki (luzy) kręcąc nią aby usłyszeć pracę łożysk tak? Alternator tak samo.
A jak sprawdzić rolkę napinającą bez zdejmowania paska rozrządu. Jeszcze jedna rzecz otwierając pokrywę silnika słychać ten dźwięk ale dopiero znajdując się w okolicach atrapy (przód pojazdu) jest on najbardziej słyszalny. To jest takie jakby chrobotanie, jakby delikatne ocieranie metalu o metal przy jednoczesnym wpadaniu czegoś w wibracje. Czy w dobrą stronę idę z tymi łożyskami? |
![]() mylkus3 Łada 2107 Lubin/Wrocław | 2013-08-22 12:17:00 Zapal silnik ze zdjętym paskiem klinowym - wyeliminujesz pompę i alternator. Silnik 1.3 jest bezkolizyjny ![]() |
driver158 Kandydat na Kandaydata Łada 21072 Łomża | 2013-08-22 15:40:35 Wymontowałem pasek klinowy i dźwięk ustał. sprawdzałem luz na alternatorze i takowy nie występuje. Przy obrocie wirnika słychać delikatny szum. Natomiast pompa ma całkiem spory luz i obraca się z trudnością. Więc już chyba wiem kto jest winowajcą. Pompa do wymiany. Narazie złożyłem wszystko ponownie i zostawiłem trochę mniejszy naciąg paska. Narazie czekam na części. I tu moje pytanie czy mieliście do czynienia z pompą marki Kroner? I na co uważać przy wymianie wkładu pompy? |
![]() mylkus3 Łada 2107 Lubin/Wrocław | 2013-08-22 15:54:44 Nie radze z taka jezdzic bo w kazdej chwili moze sie posypac i przy okazji stracisz caly plyn chlodniczy. Doswiadczone na wlasnej skorze ![]() ![]() |
Kamil_H SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 1.3 Poznań | 2013-08-22 22:32:53 Mi kiedyś od usłyszenia pierwszego pukania do totalnego rozsypania pompy zajęło jakieś 50km ![]() |
driver158 Kandydat na Kandaydata Łada 21072 Łomża | 2013-08-27 17:07:15 Otóż tak. Tak jak wcześniej to było pisane, była to pompa wody. Ja od usłyszenia pierwszego pukania do wymiany pompy przejechałem jakieś podejrzewam 300 może 350km tak więc to jest różnie. Ale Odgłos USZKODZONEJ POMPY TO CHROBOTANIE W OKOLICACH ROZRZĄDU najlepiej słyszalne od strony chłodnicy stojąc przed samochodem. To tak jakby ktoś miał jeszcze taki problem
Dziękuje wszystkim za pomoc |
![]() grzehu była Lada 21043, Ast ... Bydgoszcz | 2013-08-29 18:04:43 Potwierdzam w marcu wymieniałem pompę - wyraźne metaliczne chrobotanie z przodu silnika od usłyszenia do wymiany przejechałem 50 km i wytrzymała jakoś. Broń Boże nie kupuj pompy "oryginału" z Jacars - mi rozsypała się po 4 tys. pękł PLASTIKOWY WIRNIK!!!
Kup cokolwiek innego, dawniejsze wersje pomp miały kalamitkę na ośce do smarowania i te polecam. |