| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Grzesiek Forumowicz ![]() Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2005-05-07 07:48:35
własnie, że nie sprzedawca ma obowiązek przekazać kupującemu dowód zapłaty OC ważnego jeszcze min 30 dni chyba ze sprzedający i kupujący dogadają się inaczej np kupujący w dniu zawarcia umowy zawiera ubezpieczenie z innym zakładem ub. na kupowane auto. jak sprzedawałem samochód, dałem gosciowi OC, i tak dumam, co będzie jak spowoduje kolizję, to mi znizki polecą? w te pędy następnego dnia do PZU, i tam odetchnąłem. Pokazałem umowe kupna sprzedaży i oni juz sami dalej załatwiali z nowym włascicielem. Albo zrezygnował z ubezpieczenia, i pokazał nową polise-wtedy starą sie likwiduje,albo musiał dopłacić pare groszy,ze względu na fakt nie posiadania 75% zniżek. bez OC nie ma co się nawet fatygować do wydz. kom. oni teraz CEPIK wprowadzają i do tego między innymi jest im to potrzebne, oraz do kontroli, bowiem ustawa wymaga, aby wszystko miało OC, nieważne,czy stoi,czy jeździ,aby było zarejestrowane. nie ma OC- to kara-nie pamiętam ile,ale napewno niemalo. co do umów kup-sprzed poprzednich właścicieli - ważna rzecz, to mieć oryginały,a nie kserówki. wtedy nie ma problemu z zarejestrowaniem. i małe sprostowanie do kilku wypowiedz- sprzedający auto, nie idzie do wydz.kom go wyrejestrować. w ciągu bodajze 30 dni, jest ustawowy obowiązek zgłosić fakt zbycia pojazdu,a nie wyrejestrowania
robi się to m. in. dla własnego bezpieczeństwa, przedstawiając umowę kup. -sprzed., urzednik stawia tam odpowiednią pieczątke i jestesmy czysci. nawet z fotoradarów nam nie przyjdzie,tylko nowemu, bo mają już jego dane w kompie. [ wiadomość edytowana przez: Grzesiek dnia 2005-05-07 07:50:42 ] |
Paladinus Opel CorsA Łódź - Ruda Pabianicka | 2005-05-07 13:40:37 W poniedziałek byłem rejrstrować Fiata Punto rocznik 2000 (dziadek sobie kupił) i nie pokazywałem nikomu polisy OC. Właśnie mam obowiązek wykupic polisę, jeśli jej nie było ale w dniu zakupu pojazdu. Czyli moge go najpierw zarejestrować, bo inaczej nie maiłoby to sensu, rpzecież na polisie jest numer rejestracyjny... |
suave opel corsa B Szczecin | 2005-05-08 18:05:55 Generalnie obowiązuje zasada że pojazd od momentu zakupu jest jeszcze 30 dni na starej polisie, z tymże jeśli nowy właściciel spowoduje wypadek to poprzednik żeby nie odpowiadać za to pokazuje wtedy umowę kupna-sprzedaży ubezpieczycielowi. Oczywście może też sam zgłosić u ubezpieczyciela że już nastąpiła sprzedaż i polisa ,,przeszła" w inne ręce. |
icek astra II Warszawa | 2005-05-11 10:32:14 No cóz.
Sprawa nie wydaje się tak błacha, jeśli chodzi o OC. Ostatnio zkupiłem i równiez sprzedałem auto. Jeśli chodzi o rejestrację kupionego auta, to przy pierwszej wizycie w wydziale komunikacji musimy okazać dokumenty zkupu auta, dowód rejestracyjny i aktualną polisę OC (może być poprzedniego właściciela lub już Twoja nowa). I otrzymujesz dowód rejestracyjny tymczasowy na miesiąc. Natomiast przy drugiej wizycie (odbiór twardego dowodu rejestracyjnego) należy przedstawić aktualne obezpieczenie OC, to jest wymóg o którym przypominają przy wydawaniu dowodu tymczasowego. Jak sprzedajesz auto to należy w wydiale komunikacji złożyć zawiadomienie o zbyciu. Stemplują Ci wtedy umowę o poinformowaniu orzędu o zbytciu pojazdu i jeśli następny właściciel stuknie urzywając Twojego OC to i tak jego pociągną doodpowiedzialności. Możesz jeszcze poinformować zakład ubezpieczeń o zbyciu pojazdu. To wtedy już na pewno masz spokojne sumienie i czyste konto. Wszelkie stłuczki idą na nowego właściciela, a zakład ubezpieczeń ma szansę gościowi przypomnieć o powinności ubezpieczenia samochodu przed upływem terminu 30 dni od daty zakupu auta. Jeśli nowy nabywca rezygnuje z ubezpieczenia w ty zakł. ubezp. i przechodzi do innego ubezpieczyciela, to możesz od kupującego wymagać rezygnacji przedłużenia ubezpieczenia. Jest to podstawa dla ciebie do wystąpienia do zakł. ubezp. o zwrot nadpłaconego OC, AC i NW (zależy które ubezpieczenia miałeś opłacone). Jeśli chodzi o OC to doliczają 30 dni do daty z umowykupna-sprzedaży i za resztę okresu zwracają kasę. Jeśli chodzi o AC i NW to na podstawie umowy sprzedaży auta zwracają kasę od dnia sprzedaży do końca okresu ubezpieczeniowego. Jeśli AC i NW na kolejne auto opłaciłeś u nich to nie zabiorą Ci kosztów operacyjnych. Jeśli chodzi o wydział komunikacji to przeważnie jest tam informacja, gdzie pomogą Ci rozwiać wszelkie wątpliwości co do dalszego postępowania w Twoim przypadku. Jakie mogą być konsekwencje dla Ciebie i dla porzedniego właściciela, oraz czy uda Ci się zarejestrować auto be z przeszkód. To tyle z moich doświadczeń.
Pzdr. Jacek |
scoodie RegionAdmin Viki B CDX Lublin | 2005-05-11 12:43:51 To teraz troche moich doswiadczen:
zawsze jak rejestruje kupione auto to pytaja sie mnie o ubezpieczenie. jesli nie mam (bo np sprowadzalem samochod) to mowia, ze koniecznie dzis (w dniu odbioru tablic rej. i dowodu ¨miekkiego¨) musze zawrzec umowe ubezpieczenia OC, w przeciwnym wypadku bedzie mnie scigac UFG (Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny - lub jakos tak). Zawsze tak robilem a i tak raz mialem problem. Kupilem Kadetta, poprzedni wlasciciel mial wykupiona police OC w firmie X i oplacona polowe skladki (czyli placil w dwoch ratach, nadmienie, ze to nie znaczy iz auto jest ubezpieczone tylko na pol roku - jest ubezpieczone na rok, a Tow. Ub. przyjmuje oplate w ratach). Od dnia zakupu mialem okolo 2 tygodni na zaplacenie drugiej raty. ALE. zawarlem nowa polise w TU, w ktorym zawsze ubezpieczam autka i rozwiazlem umowe z firma X. Mimo wszystko UFG przyslalo mi upomnienie i nakaz zaplaty 2300 pln (dwa tysiace trzysta) z jakimis tam groszami kary za niezawarcie obowiazkowego ubezpieczenia OC. sprawa ciagnela sie kilka miesiecy zanim wszystko wyjasnilem. pzdr ![]() |
Paladinus Opel CorsA Łódź - Ruda Pabianicka | 2005-05-11 17:27:37 Więc ja teraz napiszę co znalazłem, pogrzebawszy trochę w internecie, głównie szukając wycinków z ustaw, oraz tego co piszą na różnych forach.
Okazuje się, że (niejedyny raz) w urzędach (nie we wszystkich miastach) BEZPODSTAWNIE żąda się przy rejestracji pojazdu okazania ważnej polisy OC - teoretycznie. W praktyce zakupić polisę jesteśmy obowiązani (jesli jej nie było) w dniu NABYCIA pojazdu a nie w dniu jego rejestracji: czyli jeśli na umowie K-S mamy datę wczorajszą, to już popełnilismy wykroczenie. Przypuszczam, że taki własnie przypadek opisują niektóre osoby pisząc, że żądano od nich ważnej polisy OC pojazdu (inna sprawa, że o ile nic nie przeoczyłem NIE JEST ONA WYMAGANA do rejestracji pojazdu i wypadałoby się z tym odwołać np. do Rzecznika Praw Konsumenta czy do kogo tam jeszcze) czyli, że osoby te nie rejestrowały pojazdu w dniu zakupu, lecz skorzystały z tego że miały na to 30 dni. Czyli generalnie to, co napisał Scoodie jest prawdą, przynajmniej w teorii. Jak jest w praktyce wiadomo, w urzędzie petent powinien być wdzięczny, że go w ogóle przyjęto ;/ |