MotoNews.pl

Cieknący szyberdach w BMW E-30 - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
W przednich słupkach? Od samego szyberdachu? Coś nie mogę sobie tego wyobrazić bo u mnie w e-30 nie ma żadnych kanalików odprowadzających wodę z szyberdachu...

Są napewno w przednich słupkach chyba że masz tak zalepione że ich nie widać.

Pisałem w tym temacie jakiś czas temu, że mi woda cieknie z szyberdachu. Co do kanalików to są dwa, z lewej jeden i z prawej drugi, kanaliki miałem odetkane, przedmuchałem je i tak, zacząłem lać wdą i dalej leciało, woda sktaplała mi się na "Board computer" w podsufitce przy rączne do szyberdachu, a czasami na samej(też) rączce z szyber. Wyciągnąłem ten komputerek bo zacząłem myśleć że to z szyby mi leje i chciałem zobaczyć. Okazało się, że przeciek idzie z... anteny radiowej! Wystarczyło trochę polac wody na antene i już kapało. Odkręciłem ją i zobaczyłem że uczszelka(wewnętrzna) jest popękana i jedna część przywarła do blachy a druga do zewnętrznej uszczelki. Wywaliłem wewnętrzna, a pod zewnętrzną dałem silicon, przykręciłem i już nic nie cieknie . Pzdr

TUTAJ jest link do tej anteny.

Dzięki Jeztom, właśnie "odkryłem", że u mnie jest to samo. Jak tylko przestanie padać zabieram się za silikon, bo mi becia zgnije

a orientuje sie ktos co moze byc przyczyna ze jak na samochodzie jest woda (po myciu czy tez deszczowka) mimo ze juz nie pada to jak otworze okno to wszystko z dachu leci mi do srodka czyi na boki samochodu, czy ta woda nie powinna byc odprowadzana tymi rynienkami wzdluz krawedzi dachu i wzdluz krawedzi przedniej szyby???

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-06 14:04:39 ]

No dobra, to teraz sobie cioś wyjaśnijmy. Przy takim nieoryginalnym szyberdachu jak ja mam, to kanaliki nie grają żadnej roli. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono kanaliki o których mówicie - teoretycznie woda powinna do nich ściekać. Ale przy takim szyberdachu jak ja mam to woda przy ostrych ulewach zatrzymuje się pomiędzy szybą a uszczelką (zaznaczone na żółto) i pod naporem zaczyna przeciekać przez uszczelkę do środka. Wprawdzie jest to parę kropelek ale zawsze. Dowiadywałem się o nową uszczelkę - 150 zł z założeniem. Z leksza mi się odechciało...co radzicie?

Cytat:
2005-08-06 14:02:54, biem pisze:
No dobra, to teraz sobie cioś wyjaśnijmy. Przy takim nieoryginalnym szyberdachu jak ja mam, to kanaliki nie grają żadnej roli. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono kanaliki o których mówicie - teoretycznie woda powinna do nich ściekać. Ale przy takim szyberdachu jak ja mam to woda przy ostrych ulewach zatrzymuje się pomiędzy szybą a uszczelką (zaznaczone na żółto) i pod naporem zaczyna przeciekać przez uszczelkę do środka. Wprawdzie jest to parę kropelek ale zawsze. Dowiadywałem się o nową uszczelkę - 150 zł z założeniem. Z leksza mi się odechciało...co radzicie?

szczerze to Ci powiem ze niestety te dorabiane szyberdachy sa nic nie warte kumpel ma w astrze i na zime musi go zaklejac silikonem :/ a w lecie jakos musi przebolec ze podczas deszczu pare kropel wleci do srodka a uszczelke ma w miare nowa bo w sumie caly szyberdach byl niedawno zakladany (jakies 2 lata temu)

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-06 14:15:04 ]

Też jestem przeciwnikiem tych dorabianych dachów. Co oryginał to oryginał

Cytat:
2005-08-06 14:02:54, biem pisze:
No dobra, to teraz sobie cioś wyjaśnijmy. Przy takim nieoryginalnym szyberdachu jak ja mam, to kanaliki nie grają żadnej roli. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono kanaliki o których mówicie - teoretycznie woda powinna do nich ściekać. Ale przy takim szyberdachu jak ja mam to woda przy ostrych ulewach zatrzymuje się pomiędzy szybą a uszczelką (zaznaczone na żółto) i pod naporem zaczyna przeciekać przez uszczelkę do środka. Wprawdzie jest to parę kropelek ale zawsze. Dowiadywałem się o nową uszczelkę - 150 zł z założeniem. Z leksza mi się odechciało...co radzicie? [img]

Biem to nie o te kanaliki chodzi... To są zwykłe rynienki co zaznacyłeś i one nie spełniają roli odprowadzania wody z cieknącego szyberdachu. W E30(nie wiem jak w innych) kanaliki odprowadzające wodę z szyberdachu są wewnątrz, otwierasz szyber i w środku są dwa otwory do których leci woda w razie jak przeciekać będzie przez uszczelkę lub jak źle domkniesz szyber. Kanaliki te idą wewnątrz słupków przednich i wylot mają w okolicach progu przy drzwiach i błotniku. Ty tych kanalików nie masz pewnie, bo i szyberdachu twoja nie miała jak z taśmy zjeżdżała... pzdr

Aha, czyli w oryginale to kanaliki biegną pod dachem od szyberdachu aż do tych rynienek? Sprytne. No to u mnie już nic nie pomoże. Muszę tak kombinować z uszczelką, żeby "wypychała" wodę na zewnątrz i nie przedostawała się przez nią...

Cytat:
2005-08-08 11:09:56, biem pisze:
Aha, czyli w oryginale to kanaliki biegną pod dachem od szyberdachu aż do tych rynienek? Sprytne.

NIE, one się nie łączą nigdzie z rynienkami, idą wewnątrz słupka, wewnątrz drzwi i wychodzą przy progu od spodu... pzdr

witam!! mam pytanie odnosnie szyberdachu do e30.mianowicie mam problem ze zdjeciem uszczelki. boje sie zebym niczego nie urwal. wie ktos jak to zrobic zeby nic nie uszkodzic? pzdr