Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-08-06 12:04:07 Pisałem w tym temacie jakiś czas temu, że mi woda cieknie z szyberdachu. Co do kanalików to są dwa, z lewej jeden i z prawej drugi, kanaliki miałem odetkane, przedmuchałem je i tak, zacząłem lać wdą i dalej leciało, woda sktaplała mi się na "Board computer" w podsufitce przy rączne do szyberdachu, a czasami na samej(też) rączce z szyber. Wyciągnąłem ten komputerek bo zacząłem myśleć że to z szyby mi leje i chciałem zobaczyć. Okazało się, że przeciek idzie z... anteny radiowej! Wystarczyło trochę polac wody na antene i już kapało. Odkręciłem ją i zobaczyłem że uczszelka(wewnętrzna) jest popękana i jedna część przywarła do blachy a druga do zewnętrznej uszczelki. Wywaliłem wewnętrzna, a pod zewnętrzną dałem silicon, przykręciłem i już nic nie cieknie ![]() TUTAJ jest link do tej anteny. |
don_martinez BMW Friend Biłgoraj | 2005-08-06 12:18:22 Dzięki Jeztom, właśnie "odkryłem", że u mnie jest to samo. Jak tylko przestanie padać zabieram się za silikon, bo mi becia zgnije ![]() |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-08-06 14:02:33 a orientuje sie ktos co moze byc przyczyna ze jak na samochodzie jest woda (po myciu czy tez deszczowka) mimo ze juz nie pada to jak otworze okno to wszystko z dachu leci mi do srodka czyi na boki samochodu, czy ta woda nie powinna byc odprowadzana tymi rynienkami wzdluz krawedzi dachu i wzdluz krawedzi przedniej szyby??? [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-06 14:04:39 ] |
![]() biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-08-06 14:02:54 No dobra, to teraz sobie cioś wyjaśnijmy. Przy takim nieoryginalnym szyberdachu jak ja mam, to kanaliki nie grają żadnej roli. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono kanaliki o których mówicie - teoretycznie woda powinna do nich ściekać. Ale przy takim szyberdachu jak ja mam to woda przy ostrych ulewach zatrzymuje się pomiędzy szybą a uszczelką (zaznaczone na żółto) i pod naporem zaczyna przeciekać przez uszczelkę do środka. Wprawdzie jest to parę kropelek ale zawsze. Dowiadywałem się o nową uszczelkę - 150 zł z założeniem. Z leksza mi się odechciało...co radzicie?
![]() |
![]() tolo84 (S) BMW Master (Moderator) BMW E36 Bydgoszcz | 2005-08-06 14:11:36
szczerze to Ci powiem ze niestety te dorabiane szyberdachy sa nic nie warte kumpel ma w astrze i na zime musi go zaklejac silikonem :/ a w lecie jakos musi przebolec ze podczas deszczu pare kropel wleci do srodka a uszczelke ma w miare nowa bo w sumie caly szyberdach byl niedawno zakladany (jakies 2 lata temu) [ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2005-08-06 14:15:04 ] |
![]() biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-08-06 14:49:47 Też jestem przeciwnikiem tych dorabianych dachów. Co oryginał to oryginał ![]() |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-08-08 11:06:20
Biem to nie o te kanaliki chodzi... To są zwykłe rynienki co zaznacyłeś i one nie spełniają roli odprowadzania wody z cieknącego szyberdachu. W E30(nie wiem jak w innych) kanaliki odprowadzające wodę z szyberdachu są wewnątrz, otwierasz szyber i w środku są dwa otwory do których leci woda w razie jak przeciekać będzie przez uszczelkę lub jak źle domkniesz szyber. Kanaliki te idą wewnątrz słupków przednich i wylot mają w okolicach progu przy drzwiach i błotniku. Ty tych kanalików nie masz pewnie, bo i szyberdachu twoja nie miała jak z taśmy zjeżdżała... pzdr |
![]() biem BMW Member E36 318 iS Opole | 2005-08-08 11:09:56 Aha, czyli w oryginale to kanaliki biegną pod dachem od szyberdachu aż do tych rynienek? Sprytne. No to u mnie już nic nie pomoże. Muszę tak kombinować z uszczelką, żeby "wypychała" wodę na zewnątrz i nie przedostawała się przez nią... |
Jeztom (S) BMW Master (Moderator) E32 735iA and BMW 32 ... Żory | 2005-08-08 11:37:55
NIE, one się nie łączą nigdzie z rynienkami, idą wewnątrz słupka, wewnątrz drzwi i wychodzą przy progu od spodu... pzdr |
![]() mlodybiernat 520 konin | 2006-12-05 16:20:36 witam!! mam pytanie odnosnie szyberdachu do e30.mianowicie mam problem ze zdjeciem uszczelki. boje sie zebym niczego nie urwal. wie ktos jak to zrobic zeby nic nie uszkodzic? pzdr |