MotoNews.pl
5 Chromowanie i polerowanie - różne metalowe części (97143/27) - Strona 2

Chromowanie i polerowanie - różne metalowe części - Strona 2

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niestety, rdzawe "pryszcze" na kapslach sa nie do usuniecia zadna pasta...

Cytat:
2004-05-22 13:16:07, MUSTANG pisze:
Zadalem to samo pytanie na forum F&F i zdania sa podzielone..jedni mowia zeby polerowac pasta Auto max..zas drudzy zeby pasta Tempo ja juz sam nie wiem moze jednym i drugim na raz hehe pozdroowka

Auto Max jest bardziej scierna od Tempo.Jeżeli ta rdza jest jedynie powierzchniowa - powinno ładnie zejść,lecz jeżeli chrom jest uszkodzony to juz tzw.dupa zbita-nie pomogą zadne pasty
A Fiacik z dekielkami wygląda KLASA wiem cos o tym hehe.

A czy macie może namiary na jakiegoś galwanizatora w Wawie??

i na śląsku - okolice gliwic - nie moge za nic trafic fajnego tylnego zderzaka tylnego, wiec pochromowalbym ten co mam, bo jest wytarty :/

Wszytko pieknie ładnie ale na obrazkach. Praktyka niestety jest żałosna. Widziałem gdzieś na necie fotki A Klasy z pofantachromowanymi lusterkami, jakimiś listwami i jeszcze czymś i wyglądało to po dwóch tygodniach TRAGICZNIE. Zaczęło odłazić, dostawać jakiś przebarwień i plam...

Z resztą specjalnie poszukałem i znalazłem. Oceńcie sami i się 5 razy zastanówcie LINK W prawdzie to nie ta A klasa ale Vito. Efekt podobny. Nigdy Fantachromu

SERU - ale to co opisujesz to jest przy pokrywaniu tym Fchromem... Jeśli jedziesz do galwanizatora to on pokrywa tylko GOŁĄ blachę

Btw. To wyglada ciekawie, tylko jakie ceny i ile gwarancji ?? (KLICK)

Panowie podaję namiary na galwanizerię :
Galwanizeria
- miedziowanie
- niklowanie
- chromowanie
- szlifowanie
- polerowanie
- części samochodowe i motocyklowe
- rury, kątowniki, elementy balustrad do 2,5 m dł.
- oraz inne
Solidnie

Warszawa, ul. Burakowska 4a, tel. (022) 838 67 54
wjazd w ul. Młocińską

Właśnie wróciłem z tej galwanizerii. Byłem zapytać ile kosztuje pochromowanie elementów silnika np. koła pasowego. Trzeba przywieźć i pokazać element i on poda cenę. Pytałem też o zderzaki. Chromowanie jednego od 450 zł wzwyż. Do Fiata 125 powiedział 450 zł.

Cytat:
............Do Fiata 125 powiedział 450 zł.

o cholera wiedziałem że to jest drogie ale tyl kasy
dzięki fiacior że się fatygowałes i dowiedziałeś ale mnie nie stać buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Hejka, nie chcialem nowego tematu zaczynać, mam takie pytanie, chciałbym sobie wypolerowac na lustro pokrywe zaworow w fiacie, czy jest mozliwe wlasnoreczne wypolerowanie pokrywy do takiego stanu? czy wogole oplaca sie to robic? i czy jest to trwale, mam jeszcze jeden pomysl z pokrywa zaworow, ale narazie to tajemnica, zeby nikt nie odgapil pozdroo

Jak najbardziej jesteś w stanie sam to zrobić. Taką pokrywę można wypolerować na lustro. Trudniej będzie się osadzał nalot, który pokrywa czasami aluminium, lub w ogóle nic nie bedzie się osadzać.

A możesz powiedzieć czym najlepiej wypolerować ta pokrywe?? bo chyba sam papier ścierny nie wystarczy??? pozdroo

Można to zrobić samym papierem ściernym. Można także wykończyć pastą polerską, przy użyciu włókna do polerowania.
Jeżeli chodzi o papier ścierny, to dobór grubości ziaren (granulacja) zależy od chropowatości powierzchni, w tym przypadku pokrywy.
Mogę powiedzieć, że jak polerowałem kanały w głowicy, to używałem papieru 600, 800, 1000, 1500, a skończyłem na 2000. Jest to papier wodny. Kanały w głowicy (wydechowe), świecą się, jak to się mówi jak psu ..... .

A mozna np wypolerowac papierem sciernym, a pozniej auto max na to?? pozdroo

Wszystko można. Najpierw zrób papierem i zobacz jak wyjdzie. Może nic więcej nie trzeba będzie robić.

Ok spoko, jak beda mi szlifowac głowice, to bede mial czas pobawic sie pokrywa a swoja droga, to naprawde fajny efekt, taka ala chromowa pokrywa pozdroo

Pewnie, że fajny efekt. A jak się zrobi tak samo jeszcze alternator i inne pierdoły z aluminium, to już w ogóle bajer.

a czy nalozenie jakiegos bezbarwnego lakieru po takiej polerce zapobiegloby osadzaniu sie nalotow i generalnie pomoglo w utrzymaniu czystosci?

Lechu dobre pytanie zadał, czy po polerce trzeba jakos zabezpieczac te powierzchnie??
A co polerowania rzeczy, to mozna tez puszke filtru powietrza machnąć hehe pozdroo

Można nałożyć lakierek bezbarwny, choć nie koniecznie.

Kiedyś kolega z F&F mowil mi ze lepiej nie polerowac puszki filtru powietrza, bo ponoc zaraz rdzewieje, ale nie wiem czy to prawda...pozdroo