Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-11 20:40:12
Spostrzezenia Twoje jak najbardziej słuszne taka sytuacja jaką opisałem miała miejsce raz na ww oponkach na innych nic takiego sie nie dzieje i rzeczywiscie co potwierdzam ciezko postawic esperaka bokiem aha na tym zakrecie napewno nie chamowałem- raczej pusciłem gaz co przy predkosci ok 120 dało takie efekty-ale o pełnym boku nie moze byc mowy bo bym nie opanował--było duzo pisku szarpnięcie i tyle |
![]() slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-12-11 21:08:23
Drift Espero - parę dni temu było w "ciekawych filmikach" ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-12-11 22:59:01
tak mówi uniwersalna szkoła grzecznej jazdy przednionapędówką. Esperak z racji wyważenia jest troche indywidualnym przypadkiem ![]() Nie powiem ,że to auto prowadzi sie jakoś tragicznie - ale do sportowej jazdy się nie nadaje. To rodzinny dupowoz i w tym celu został zaprojektowany W przypadku esperaka - wyważenie powoduje że choooolernie cieżko wybić tył z toru. Jeździsz tym samochodem wiec przyznasz mi racje. Ja jeździłem wieeele lat i tylko raz dupal mi uciekł bez użycia ręcznego.....ale to była zima, na tyle miałem letnie twarde pirelki - bo dwóch zimówek nie zdążyłem założyć, a w bagażniku miałem blachy aluminiowe tak ze 200kg ![]() Wystartowałem esperakiem nawet w dwóch kjs-ach i w jednym takim amatorskim rajdzie "miedzyszkolnym" gdzie wygrałem klase....w której były dwie calibry 2.0, astra GSI.....i subaru imreza 2.0 (nie wiem kto ustalał te klasy) ![]() Tak już całkiem na marginesie - esperak sie w roli rajdówki nie sprawdza, nie chodzi już o samo prowadzenie, a o ustawienie trasy przejazdów.....jest zwyczajnie na świecie za długi. Małe cieniaski czy kaszle skaczą miedzy słupkami jak głupie....a esperak czuje sie troche jak pudzianowski wsiadajacy na tylny fotel malucha ![]() Wracając do "uniwersalnego kursu grzecznej jazdy przednionapędówką" hmmm...a co w sytuacji gdy napadniesz na zakręt z za dużą prędkością i przód wyjeżdza ![]() Natomiast gdy jedziemy zdecydowanie za szybko - to nie pozostaje nic innego jak dohamowanie lewą nogą w zależności od sytuacji przy delikatnym zwolnieniu lub utrzymaniu pozycji pedału gazu. Takie dohamowanie ma na celu jeszcze bardziej dociążyć przednie koła - a jak wiadomo z kinematyki ruchu - wraz ze wzrostem siły normalnej w styku opona-podłoże, rośnie zdolność do przenoszenia siły poprzecznej przez to koło. Utrzymanie nogi na pedale gazu to m.in taki bezpiecznik przed strzeleniem oberka, ale w przypadku esperaka jest to baaaardzo mało prawdopodobne - choć niewykluczone np w takim przypadku jak ja miałem |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-12-11 23:58:59
to nie magia internetu - a telewizyjnych "szpecjalystycznych" programów, gdzie jakiś człowiek niemający bladego pojecia o szybszej jeździe autem wypowiada jakieś swoje mądrości. Jest też to wpływ "szpecjalystycznej" prasy w stylu auto świata. Np z ostatniego "na każdą kieszeń" w TVN turbo - dowiedziałem sie że bumier e34 jest wyjątkowo podsterowny ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-12-12 00:08:29 Też prawda
A kwestia hamowania w tym aucie to masakra... Mokre i leżymy |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-12-12 00:34:45
ja nie zapomne trasy z przyczepą niewiadówką załadowaną tak na ok 1000kg ...bez hamulca najazdowego.....zimą ![]() Wystarczyło musnąć hamulec i koła przednie robiły szzzzuuuuuuuuu. Hamowanie do świateł stało się nagle wielkim wyzwaniem ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-12 02:21:52 czyli puszczając noge z gazu espero staje sie lekko nadsterowne i "równowazy" to w pewnym stopniu silną podsterownosc---zreszta jak koła przednie zaczynają płużyc to zadne auto nie skręci--warunkiem sa dobre oponki---a co do hamowania na mokrym to fakt przednie szybko traca przyczepnosc(esperak nie ma korektora siły hamowania) ale lepsze to niz gdyby tylne blokowały sie z byle muśniecia-przynajmniej auto jest stabilne na wprost--ogólnie dobre oponki to podstawa--zawsze zmieniam na nowe najlepsze na jakie mnie stac i kazdemu to polecam(matadory to wyjątek potwierdzający rególe-facet który mi je sprzedał twierdził ze sa montowane w skodach ale nie wiem czy to prawda-raz widziałem w fabii ale to moze przypadek) |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2007-12-12 02:49:01
nie - w samochodzie z lepszym rozkładzem nacisków przypadających na osie - owszem, ale w przypadku esperaka nadal pozodtaje on podsterowny.
ma przy pompie
Koła tylne nie mogą sie zablokować gdyz pierwsze lepsze hamowanie zakończyłoby się odwróceniem pojazdu. Po to w aucie jest korektor siły hamowania. Nie można ustalić odgórnie skuteczności hamulców tylnych, gdyż wraz ze wzrostem obciązenia stałyby się za mało skuteczne, a wraz ze spadkiem - puste auto - tylne koła mogłyby się blokować. Z tego co wiem warczyburgi z silnikiem dwu-suwowym miały hamulce które przy mocnym depnieciu potrafiły najpierw blokować tylną oś. Zresztą to ogólnie ekstremalne auto - o częstotliwości drgań własnych zawieszenia poniżej 1Hz - co skutkowało zwracaniem posiłków przez pasażerów ![]()
tu zgoda - opony to podstawa, tylko nowe i jak najlepsze. |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-12 12:00:48 Nie chce sie spierac bo nie mam az tak duzego doswiadczenia ani asem z budowy samochodów nie jestem ale esperak w zakrecie po puszczeniu gazu zaciesnia zakręt -im nizszy bieg tym widac to wyrazniej
a korektora siły hamowania(takie cos połaczone do tylnej belki i nadwozia działające pod wpływem obciazenia-napewno nie ma ) przy pompie nie widac--zreszta jaki sens miałby korektor przy pompie? Przeciez"nie wiedział by" jakie jest aktualne obciązenie Esperak moze miec co najwyzej jakies mechaniczne dławienie na przewodach do tylnych hamulców |
![]() Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2007-12-12 13:04:34 espero ma korektor sily hamowania przy pompie, jakis czas temu mi go wymieniali. |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-12-12 14:52:32 no ja nie widze moze- dlatego ze nie widze tez abs-u?
Jak ten korektor wygląda? Gdzie sie znajduje dokładnie? |
![]() adid11 ESPERO 2.0 CD LPG Jaworzno | 2007-12-12 23:07:10
Korektor siły hamowania (o ile można to nazwać korektorem) jest rzeczywiście przy pompie hamulcowej (tylko wersja bez ABS). Stanowią go dwa "cyngle" pod pompą są to tz. zawory proporcjonalne. Zatem nie jest to klasyczny korektor (taki jak w kanciakach czy polonezach) reagujący na obciążenie tylnej osi. [ wiadomość edytowana przez: adid11 dnia 2007-12-12 23:13:40 ] |
![]() Michal-500 Clio Sosnowiec | 2007-12-16 12:10:07
Niech ten wypadek będzie jako przestroga i uwaga do tego co Tomek napisał. Temu na zdjęciu zapewne ogranicznik piszczał.... Mierzęcice - Wypadek BMW. Ja na tej drodze w Seju zrobiłem V-max 165 km/h. (Ograniczenie tam jest do 110). Droga jest perfekcyjna pod względem nawierzchni i profili w zakrętach - ruch prawie zerowy - droga prowadzi tylko na lotnisko. Edit: Tam gdzie się rozbili jest ograniczenie do 70km/h ze wzgledu na dwa zjazdy i wjazdy na drogę. [ wiadomość edytowana przez: Michal-500 dnia 2007-12-16 12:25:04 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-12-16 12:54:18 To już E39 |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2007-12-16 15:37:17
Pewnie nie miał "nowych opon w indeksie W"... ![]() |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-12-16 15:41:38 Panowie nie wykorzystujcie tragedii do podpierania swoich teorii
Zginęło 6 osób, każdy wybiera swoją drogę... Dlatego świat jest taki ciekawy |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-12-16 16:42:56
zginelo 6 mezczyzn - to ten ostatni jechal w bagazniku? ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-12-16 17:06:33
![]() |