Jakie CB-Radio? - Strona 11.5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cytat:
2006-12-06 22:34:27, lukas_s pisze:
chyba juz bylo i zniklo w gaszczu tego wszystkiego a ja mam takie pytanko jak iwecie kombiaka mam i mysle jak to zainstalowac antenke reling? klapa z dzwonkiem? magnes mam ale odpada bo szkoda mi sie bawic z tym kto doradzi gigi? shibby? moye taka? [ wiadomość edytowana przez: lukas_s dnia 2006-12-06 22:42:20 ]

Pokombinuj zeby w miejsce radiowej wlozyc antene cb, to bedzie najlepsze rozwiazanie, a jesli to ci nie pasuje to chyba reling bedzie najlepszy (dwonek zawsze zostawia slady na lakierze i po zdjeciu sprzetu nie bedzie to za ladnie wygladalo).
Co do aneny to magnumki ponoc daja rade. Ponoc bo tylko slyszalem o nich takie opinie, nie uzywalem takiej.
A moze President Indiana , niedroga i ladnie powinna wygladac w miejscu radiowej anteny Sam sie na nia już od jakiegos czasu czaje

JA miałem na relingu i było GIT Autko sprzedane a uchwycik mi został

Cytat:
2006-12-07 12:43:34, YaNeK1 pisze:
JA miałem na relingu i było GIT Autko sprzedane a uchwycik mi został

a jak z masa do anteny? jesli jest na relingu?
masz jakies foty

Cytat:
2006-11-10 08:18:57, ruszi pisze:
mobilki a gdzie macie zamontowane swoje radyjka??

zapraszam do profilu tam sa fotki

Wczoraj zakupiłem radio Alan 199A i antenkę Lemm 1200 gościu mi ten zestaw wystroił,moje zadowolenie nie siega zenitu co do możliwości nadawania(ale nie jest najgorzej).
Jestem z gościem umówiony że w razie niezadowolenia mogę po nie wielkiej dopłacie wymienić radio lub antenke moje pytanie brzmi w co bardziej warto zainwestować
wymiana radiia na TTI TCB880 czy w lepsza antenkę
Antenka jest mocowana na stałe

Cytat:
2006-12-13 20:13:28, vvv1 pisze:
Wczoraj zakupiłem radio Alan 199A i antenkę Lemm 1200 gościu mi ten zestaw wystroił,moje zadowolenie nie siega zenitu co do możliwości nadawania(ale nie jest najgorzej). Jestem z gościem umówiony że w razie niezadowolenia mogę po nie wielkiej dopłacie wymienić radio lub antenke moje pytanie brzmi w co bardziej warto zainwestować wymiana radiia na TTI TCB880 czy w lepsza antenkę Antenka jest mocowana na stałe

jesli chodzi o mnie to radio!

jest mozliwosc zalatwienia UNIDENA 510 po 270zl za szt (niestety radia wycofane z produkcji--> protest presidenta)

Cytat:
2006-12-13 20:34:48, gigi24 pisze:
jesli chodzi o mnie to radio! jest mozliwosc zalatwienia UNIDENA 510 po 270zl za szt (niestety radia wycofane z produkcji--> protest presidenta)

też myślałem o Unidenie ale to radio jest w połowie służbowe i pryncypał chciałby miec na to gwarancje wiec chyba podjade i wymienie na TTI

jak uniden to nie 510 tylko 520 bo wbrew temu co pisali czasem na allegro to nie tylko roznica podlaczenia do papugi... w 520 jest rf gain bez czego moim zdaniem w miescie nie da sie zyc ! a tti szczerze odradzam lepiej pomyslec na presidentem lub z mniej kasowych radyjek wziac inteka 490 lub 550 (jedyna wada slaby mikrofon wbudowany )... Skoro tti to 880 bo ma anl a tak wogole to przy tti moze zainstniec opcja taka ze radio wiecej przelezy w serwisach na reperacjach niz posluzy w mobilku

Cytat:
2006-12-13 21:57:20, kormoran pisze:
jak uniden to nie 510 tylko 520 bo wbrew temu co pisali czasem na allegro to nie tylko roznica podlaczenia do papugi... w 520 jest rf gain bez czego moim zdaniem w miescie nie da sie zyc ! a tti szczerze odradzam lepiej pomyslec na presidentem lub z mniej kasowych radyjek wziac inteka 490 lub 550 (jedyna wada slaby mikrofon wbudowany )... Skoro tti to 880 bo ma anl a tak wogole to przy tti moze zainstniec opcja taka ze radio wiecej przelezy w serwisach na reperacjach niz posluzy w mobilku

oj ......tu mnie zaniepokoiłeś totalnie i znowu jestem w kropce chyba bede musiał dołożyc więcej nież sie spodziewałem tylko czy warto bo to tylko słuzbówka hmmmmmmmmmmmmm

jezeli chodzi ci o tego tti to oczywiscie zdazaja sie tez udane egzemplarze ale znam historie gdzie juz przy pierwszym uzyciu pokretla ludziom w rekach zostawaly :/ Skoro to sluzbowka to faktycznie szkoda placic zbyt wiele... ogolnie tti 880 ma sporo bajerow ale ich w samochodzie sie malo uzywa... Wazne moze jednak okazac sie dla Ciebie takie cos : skoro to sluzbowka to moze bedziesz jezdzil z nim gdzies poza granice PL ? jak tak to pamietaj o tym ze przydalby ci sie multistandard czyli przelacznik 0 i 5 TTI i Intek z tanszych radyjek Ci to zagwarantuja.

moje "ulepszanie" sprzetu zostawie na tym poziomie radiowym który posiadam dopnę sobie jakąś lepsza antenke
z tego co sie dowiadywałem to 199 lepiej"słyszy" niz nadaje zmiana anteny moze cos pomoże
nie mam jakis specjalnych wymagan mi chodzi o miśki i niekiedy pokierowanie w danym mieście więc 199 zostaje

Dłuższa antenka, grucha Maas 2018 ze wzmocnieniem, a po gwarancji mały tuning poprawiający parametry radyjka.
Alany 100 i 199 są jednymi z najlepszych radyjek w niskiej cenie.

Cytat:
2006-12-13 22:16:45, kormoran pisze:
jezeli chodzi ci o tego tti to oczywiscie zdazaja sie tez udane egzemplarze ale znam historie gdzie juz przy pierwszym uzyciu pokretla ludziom w rekach zostawaly :/ Skoro to sluzbowka to faktycznie szkoda placic zbyt wiele... ogolnie tti 880 ma sporo bajerow ale ich w samochodzie sie malo uzywa... Wazne moze jednak okazac sie dla Ciebie takie cos : skoro to sluzbowka to moze bedziesz jezdzil z nim gdzies poza granice PL ? jak tak to pamietaj o tym ze przydalby ci sie multistandard czyli przelacznik 0 i 5 TTI i Intek z tanszych radyjek Ci to zagwarantuja.

... bez przelacznika 0 na 5 obejdzie siem. Chyba ze sie chce pogadac z obcokrajowcami a jak nie to kanal 28 i gadka z polonia
Jesli to sluzbowka to zostaw to co jest (zreszta tragedii nie ma) a zainwesuj w antene, bo tak szczerze to od anteny zalezy najwiecej
Napisz jeszcze dlaczego nie jestes zadowolony z tego zestawu?? Moze poprostu oczekujesz za wiele

[ wiadomość edytowana przez: shibby dnia 2006-12-14 14:09:37 ]

tyle ze alany sa tak jakby szumofonami niestety to tak jakbys kupil onwe (to samo radio inna nazwa niestety)

jesli chodzi o sluzbowke ja mam wlasnie unidena 520 XL PRO + natenka HUSTLER i nienarzekam radio raz jezdzi w fiordzie transicie, innym razem w drugim transicie, zas kiedys indziej w peugocie partner(fiordy to ciezarowki-wiec jest tylko szoferka)

bardzo dobrze sie sprawuje od nowosci niebylo strojone jak wyszlo ze sklepu tak poskladane i buch do auta,

w zasieg srednio ok 8-10km (sprawdzone w niemczech an autobahn 150km/h ford transit)
roznica miedzy 510 a 520 jest taka ze choc wylaczone mam filtry w 520 to i tak jest cichsze niz 510, mniej podatne na zaklocenia niz 510.

jesli chodzi o auto sluzbowe to lepiej male radio by moc je wcisnac gdzie kolewiek jesli dobrze pamietam do tti jest wiekszym radiem chociazby od 100+ czy 199, w zaleznosci czy jezdzi w jednym czy je przekladasz

w za granica PL kanalek tylko 28, i nie zawsze mozna kogos zlapac chetnego do pogaduch-wiec wcale nie jest az tak kolorowo, jak co niektorzy opisuja. zalezy jak szybko sie tez jezdzi

Cytat:
2006-02-24 14:15:12, lukas_s pisze:
Wiatm Ktoś z klubowiczy posiada? Poszukuje odpowiedzi na pare pytań: 1/ kupując radio do samochodu musze zwrocic uwage na ??? 2/ jaki rodzaj modulacji jest stosowany przez kierwocow AM czy FM 3/ ile kosztuje przestrojenie radia z "5" [standart niemiecki] na "0" 4/ gdzie zainstalować je w mkVI i jaka i gdzie antenke dac jakies sugestie??? [ wiadomość edytowana przez: lukas_s dnia 2006-07-14 08:20:09 ]

1) ja kupilem ALANA 100 i jestem bardzo zadowolony. Małe, zgrabne i hula jak trzeba. Pojawiaja sie opinie ze ALANY to SZUMOFONY. Nie zgodze sie - ja antena jest dobrze zsynchronizowana z radiem to wszystko chodzi ok. Polecam ALANA. Tani i dobry. Małe gabaryty, dobry głosnik, wyjscie na zewnętrzny głośnik (mały jack), nieduża grucha z zaczepem. Wtyczka gruchy pancerna. W zasadzie nie do urwania przy normalnym traktowaniu.
Wazne jest miec jak najlepsza antene. Radio nei musi byc wypasem. Ja zainwestowalem w dobra antene Presidenta. Efekt: dobry zasieg, brak problemow z szumami, niewielki rozmiar - 1m. Nie jezdze z kilkumetrowym "batem". Antenki prawie nie widać (srebrna). Testowalem - przy 190 nie spada - magnes de beściak, pewnie pociagnie jeszcze wiecej!!! Trzeba uwazac przy zdejmowaniu - porysowalem dach w sluzbowym.

2) AM

3) nie mam pojęcia

4) a gdzie chcesz... ja mam antene z magnesem i montuje na dachu, a potem chowam do kufra. CB wrzucam do kieszonki pod radiem. I juś....

a czy to dobre radyjko ??
Radyjko Cobra 19DX-IV

i decyzja zapadła zostaje przy Alanie 199A wydłużyłem antenke-zakupiłem Lemm Magnum AT71,i chyba dokupie nową gruche Maas2020 i będzie gitara
Dzięki za wszystkie sugestie i podpowiedzi

Cytat:
2006-12-14 18:48:56, MRWTDi pisze:
a czy to dobre radyjko ?? Radyjko Cobra 19DX-IV

.... omijaj z daleka, radyjko jest jako takie, ale ostatnio bardzo duzo wadliwych, nie do naprawienia.

Alany 100 sa to naprawde dobre radyjka ale do dieselkow... Nie maja zadnych filtrow, a ich mikrofony pozostawiaja wiele do zyczenia.... Sam myslalem ze jest ok dopoki nie uslyszalem sie w radyjku kolegi.... Dzisiaj z zamknietymi oczami poznam kto nadaje z alana.... Modulacja jest tragiczna moim zdaniem... Ale zeby zapytac czy gdzies misie stoja to oczywiscie wystarczy. Radyjka osobiscie w miescie na 19 bym nie wlaczal bo nam glowa peknie bez RF Gaina... Cobry w zyciu bym nie kupil!

Moim zdaniem kolego zostaw sobie tego alana chyba ze masz mozliwosc wymienic go na 100 bez zadnej doplaty z twojej strony to zamiast papugi bedziesz mial Fm!

PS obecnie na rynku dobre mowe radyjko male gabarytowo takie z filtrami itd zaczyna sie od 500 zlotych reszta albo jest wielka jak TTI, INTEK Alan 48+ , albo jest nieodfiltrowana calkowicie.

ja najprawdopodobniej powtórzę już któryś raz z kolei, ale jakie są odzywki radiowe, tak żeby nie wejść na linię i nie zapytać, "hej, którędy na Malbork" tak trochę głupio...