Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() czave Toyota Corolla Verso Łomianki | 2012-05-13 07:39:55
wielkie dzięki za zainteresowanie, test był raczej na prostej drodze, ewentualnie III lekko pod górkę, a IV lekko w dół. Nie pomyśleliśmy żeby zrobić test III i IV na tym samym odcinku - jeden był wykonany na odcinku z punktu A do B a drugi odwrotnie z B do A. Wyniki III bieg: 1800 - 158 - 116 2157 - 183 - 135 2555 - 192 - 140 2942 - 206 - 148 3598 - 208 - 152 Wyniki IV bieg: 1873 - 202 - 116 2241 - 203 - 129 2585 - 203 - 134 3052 - 213 - 146 3631 - 209 - 159 |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2012-05-13 12:52:44
Wyniki na 4 biegu sa ok Ewentualnie wyczysc EGR. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() czave Toyota Corolla Verso Łomianki | 2012-05-13 22:12:00
Dzięki za podpowiedź. Z EGR już walczyłem, pierwsze czyszczenie zrobiłem bez rozruszania grzybka wkrętarką i dalej kopciła, w tamtym tygodniu rozruszałem go dodatkowo wkrętarką i teraz w ogóle nie kopci ale może zabrakło jeszcze moczenia w nafcie. Zamoczę go w takim razie na noc w nafcie. |
Adak X3 / Yaris Warszawa | 2012-05-13 22:40:48 Szanowni, niestety mnie to też dopadło (i co Was będę oszukiwał, skłoniło mnie to do rejestracji tu na forum).
Rav4, 2l D4D, 1CD-FTV, 2005r. Przebieg nieduży bo właśnie przekroczyłem 130kkm. Od zimy zdarzały mi się przycięcia "czegoś" (wyglądało jak brak paliwa, albo złe sterowanie turbo) w zakresie 3200-3800rpm praktycznie tylko na trzecim biegu (ale jako że głównie jeżdżę po mieście, to nieczęsto miałem okazję sprawdzić czwórkę przy tych obrotach). Tzn. szatan do 3200, 600 obrotów mułu z dna i znowu szatan od 3800 do wtedy kiedy mu nie zmienię biegu. Coś mi się obiło o uszy o kierownicach turbo, tak więc kilka razy mocniej przycisnąłem i zdawało się, że problem zniknął. Kilka dni temu przycinanie znowu powróciło (dla mnie jeżdżąc głównie po mieście to naprawdę mało zauważalne - takich obrotów praktycznie nie wykorzystuję) ale jako że w weekend miałem mieć 300km trasę, pomyślałem: "nacisnę i coś tam przeczyszczę". Niestety nie było tak różowo. Problemy w zakresie (około) 3000-4000 są cały czas. Biegi różne, ale głównie 3 i 4, nie zdarzyło się ani razu na 5'ce (rozpędza się jak to na piątce ale konsekwentnie i widać że ciągnie), ale chyba raz za to na dwójce (i to zdecydowanie niżej - gdzieś między 2000 a 3000). Check engine brak, kodów jeszcze nie odczytywałem. Jeśli dam pedał w podłogę przy przyspieszaniu przy 3000 rpm, to czasami idzie, a czasami nie - nie ma reguły. Jeśli nie idzie, to odpuszczam, próbuje jeszcze raz, nie idzie, odpuszczam, znowu naciskam i idzie. Bywa że już bez zająknięcia, bywa że troszkę się dławi. Tragedii nie ma, bo nawet przy wyprzedzaniu zostawiam sobie sporą tolerancję, więc najwyżej wrzucam 5'kę albo puszczam gaz i wciskam ponownie ![]() Ale nie zmienia to faktu, że nie lubię mieć jakiejkolwiek hecy w samochodzie, więc coś z tym fantem muszę zrobić. Mam w wawie speców od Toyoty i Lexusa, na pewno podjadę i skończy się na jeździe z laptopem na kolanach - ok, normalna kolej rzeczy. Kwestia tego, czy nie chciało by Wam się powróżyć z fusów (tych już dostarczonych) i dopasować obecne objawy do usterki? Zaworki SCV? Przeładowujące turbo? Wtrysk? Ravka nie dymi, nie ma problemu z odpalaniem na mrozie, nic nie klekocze, jak się rozgrzeje to odgłos silnika jest tak miekki, że ostatnio diagnosta mi powiedział, że mogłby przy nim zasypiać ![]() Turbo nie świszcze, z rury nie kapie olej, rozrząd zrobiony w terminie, błędów jak pisałem: niet. Leję zwykłego Statoila (chyba że ma urodziny to Gold_power_Plus_Platiunum_Diamond_Esktra), chemiczne czyszczenie wtrysków 2x w roku (K2), więcej problemów nie zauważyłem. Spalanie to ~6l trasa, ~8.5l miasto (ostatnio duuuuże korki...). Szanowni wróżbici - zapraszam do działania! ![]() Ps. Ogólnie rzecz biorąc jako że mam czym zastępczo jeździć, to Ravka poszybuje do serwisu w tym tygodniu i będzie tam póki jej nie zrobią, więc jeśli sprawa nie będzie przesadnie skomplikowana i wieloaspektowa to dość szybko mamy szansę poznać powody i sposób naprawy tego konkretnego przypadku [ja również mam szansę szybciutko wypluć się z pieniędzy, ale to już insza inszość]. Ps2. Dzięki Wam zdiagnozowałem Pterodaktyla - serdeczne dzięki! Załatwię gada przy okazji wizyty w serwisie. Pozdrowienia! [ wiadomość edytowana przez: Adak dnia 2012-05-13 22:55:57 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2012-05-14 00:43:57
Wymien filtr paliwa na poczatek. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Adak X3 / Yaris Warszawa | 2012-05-14 10:40:31 Ok, zacznę od filtra paliwa.
Swoją drogą jeśli filtr ma byc Toyoty, to da się kupić coś tańszego niż za 235pln jak zaproponowało mi ASO czy w ogóle nie ma co kombinować? UPDATE: Dziś rano ponownie dałem w rurrę i efekt taki jak już opisywałem: na czwartym biegu przy 3000rpm/100kmh (jest to idealnie powtarzalne) samochód przestaje przyspieszać. Na trójce nic złego się nie dzieje (dojechałem do 4500rpm), na piątce też ok. |
![]() czave Toyota Corolla Verso Łomianki | 2012-05-15 14:13:30
ja do mojej Verso kupowałem za 175zł, więc ta cena co podałeś to pewnie z wymianą. Też jestem ciekawy co do stosowania zamienników, ale wielokrotnie spotkałem się z opinią, że filtr paliwa w przypadku Common Raila należy kupować tylko oryginalny. A jak się dowiedziałem jakie są koszty pompy i wtrysków to już mi nie szkoda kasy na oryginalny. |
Adak X3 / Yaris Warszawa | 2012-06-05 09:57:21 Mały update z mojej strony:
Samochód powrócił z serwisu (przy okazji pozbyłem się pterodaktyla) i jedyne co w tej materii było robione to "czyszczenie dolotu" czyli znając życie raptem przepływomierza. Jeżdzę na razie tydzień, nic się nie przytyka, idzie jak powinien, nic się nie wiesza, moc przyrasta płynnie. O ew. dalszych perypetiach będę informował, żebyście byli na bieżąco ![]() |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2012-06-05 14:00:43
No to powodzenia , ale nie pisz pierdol ,bo czyszczenie przeplywomierza nic niema wspolnego z dzwiekiem pterodaktyla.Conajwyzej pomaga na braki mocy do 2000 obr. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
lahimb Andrychów | 2012-06-11 13:48:50 Witam wszystkich to pierwszy mój wpis bo od niedawna jestem posiadaczem Toyoty RAV4 D4D 2002 r i mam podobny problem.
Przeczytałem cały post a jest tego troszkę .Jakieś dwa miesące po zakupie wymianie oleju filtrów rozrządu zauważyłem spadek mocy przy obrotach powyżej ok 3000 właściwie na każdym biegu po zejsciu poniżej moc powraca łagodnie lub czasami szarpnie ,pojechałem dziś do moich fachmanów wstępnie przygotowany merytorycznie. Popatrzyli w komputer były dwa błedy jeden to za niskie ciśnienie układu wtryskowego drugi to awaria układu wtryskowego.Wykasowali pojechałem na wycieczkę po powrocie pokazał się pierwszy błąd.Potem troche pogazowali pod kompem orzekli że tak wygląda że jest za niskie cisnienie wtrysku przy wejsciu na wysokie obroty. Padło na wymiane filtra paliwa którego ja niewymieniłem bo poprzedni właściciel zrobił to jakieś pól roku temy oraz dwa zaworki SCV które wyciągnom spróbują przeczyścić i założyć jeśli będzie sens,bo stoi u nich też Land Crusier który przyjechał na lawecie przyczyną były także SCV które po wyjęciu i prubie podłączenia do 12V wogule niechodziły.Podsumowując termin mam za tydzień zaworki chcą moczyć jakieś 2dni też podpinają je pod prąd tak jak pisaliście jedna ravka jeżdzi ponoć do dziś po takim zabiegu zobaczymy co to wyjdzie odezwe się za tydzień |
marsas76 TOYOTA RAV4 Bydgoszcz | 2012-06-28 23:11:43 Witam wszystkich forumowiczów.. jestem również szczęśliwym posiadaczem RAV4 D4D 2002 1cdftv i niestety dopadły mnie kłopoty z niedomaganiem silnika.. auto zakupiłem z przebiegiem ok 140 tys. i autko sprawowało się świetnie.. po przekroczeniu 160tys. zaczęły się kłopoty: na początku głównie podczas przyspieszania (prawie zawsze przy wyprzedzaniu) wywalał się check engine - grzecznie jechałem do ASO w Bydgoszczy - werdykt: ogólny błąd turbo - być może złe paliwo, etc. obserwować poza tym wszystko niby ok. później przeczyścili przepływkę (bez efektu) po kilku takich wizytach zrezygnowałem z ich usług, po jakimś czasie auto przestało wywalać błąd i zaczęło szarpać, czasami da się wyczuć jakby falowanie mocy głównie odczuwalne na I biegu no i ogólnie traci moc na wyższych obrotach (co ciekawe nieźle idzie jak delikatnie wciskam pedał gazu, jak wdepne do dechy to łapie muła), znalazłem magika, który podpiął się pod moje auto - sprawdził turbo - niby podaje dobre ciśnienie w ok. 1bar ale zauważył dziwne falowanie na listwie.. werdykt: zaworki scv - podmieniłem na inne używki (teoretycznie sprawne) - bez efektu, sprwadził jeszcze korekcje wtrysków no i masakra wszystkie równo po -8 trzeci -8,1 - kazał użyć jakiegoś środka do czyszczenia ale to nic nie dało - czy to oznacza że mam komplet wtrysków do wymiany? auto ogólnie nie dymi.. co steruje korekcją wtrysków? za dobrą radą różnych mechaników zmieniłem przepływkę, vrv, filtry paliwa i powietrza oryginały, czyściłem EGR - pomocy!!może jakieś dobre rady.. niestety chyba w By-dzi nie ma fachowców do Toyot |
mardoczek avensis Zarzecze | 2012-07-11 13:16:46 Witam. Rowniez po raz pierwszy pisze na tym forum po braku oddzewu z priv- a do Mistrza BIGELEKTRONA. Kolego, jezeli byloby to mozliwe chcialbym skorzystac z Twoich jakze cennych porad na zywo i umowic sie na jakas wizyte w Katowicach. Prosze przeczytaj priv-a i podaj jakis namiar do siebie. Pozdrawiam Marcin. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2012-07-11 22:01:32
no to podaje na priva..... Ostatnio niemam czasu tu zagladac bo wracam do domu o 2-3 w nocy...Przed urlopem niestety mam nawal pracy. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
kivusek Avensis Verso 2002 Warszawa | 2012-07-17 10:29:00
Witam! Bigelektron, ja również prosiłbym o namiary na priv. Chciałbym się umówić na diagnostykę, mam brak czasem braki mocy przy gwałtownym przyspieszaniu, podejrzewam problemy z układem wtryskowym. |
Malgoska Toyota Avensis Verso ... Myślenice | 2012-07-22 00:56:20 Witam serdecznie po raz pierwszy .
Bigelektron jak wrócisz z urlopu ja też prosiłabym o namiary na Ciebie na pw... W mojej mieścinie i w Krakowie nikt nie potrafi pomóc mojej Toyocie ![]() Toyota Avensis Verso 2.0 D4D 2005 rok 1995/85kW 160 tyś . Kilka razy zdarzyło się już jej że nagle podczas jazdy, w różnych warunkach traciła moc . Dziś dowlekłam się do domu na pomarańczowej kontrolce silnika z prędkością 10 km/h bo więcej nie pociągnęła ![]() W sumie to jest 5 raz w ciągu 2 lat odkąd posiadam ten samochód. 3 razy zaświecała się kontrolka, nie było spadku mocy, pomagała wymiana filtra paliwa i było ok . Raz auto straciło całkiem moc, tak że zwijała mnie laweta i dziś ledwo się toczyła ale toczyła . Nigdy przy tym nic się z niej nie dymi, nie ma znaczenia temperatura ani na zewnątrz ani nagrzanie silnika , zapalała się i przy rozgrzanym silniku i po przejechaniu 2 km . Czasem zdarzało się jej tracenie na kilka sek mocy np przy ruszaniu ze świateł , a potem jakby nagle dostawała kopa . Przemaglowałam już na kilku forach wątki dotyczące utraty mocy . Zwykle pomagała mi wymiana filtra paliwa. Ostatnio wymieniałam w maju 2012r. Po czym pojechałam do Berlina na nowym filtrze i 15 km przed Berlinem , bez żadnego ostrzeżenia wywaliło mi kontrolkę silnika , moc w normie . Pojechałam tam do serwisu Toyoty , podłączyli komp. wyszedł błąd p1251, wykasowali i do dziś wszystko było ok . Wcześniej nie wyskakiwały przy takich sytuacjach żadne błędy , ale podłączałam u mechaników którzy Toyotami się nie zajmują a już na pewno nie Ave Verso ( większość wmawia mi że mam koło dwumasowe i wszystkie problemy z tego , a koła nie ma ) U mnie w okolicy nikt nie jest w stanie zdiagnozować co się dzieje , a ja jako typowa baba blondynka ( nie obrażając nikogo ![]() ![]() W poniedziałek pewnie wymienię filtr paliwa i znowu jakiś czas będzie ok, ale potrzebuję diagnostyki żeby móc spokojnie jeździć na dłuższe trasy . Bigelektron pomożesz ? [ wiadomość edytowana przez: Malgoska dnia 2012-07-22 00:59:43 ] [ wiadomość edytowana przez: Malgoska dnia 2012-07-22 01:04:12 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2012-07-22 14:07:09
Pewnie ze tak ![]() ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
![]() Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2012-07-26 22:07:23
marsas76 - samochód z 2002 roku i z przebiegiem tylko 140 000 km - to już male dzieci w to nie wierzą, musi mieć co najmniej odjęte 100 000 km. Wszystkie problemy z mocą silników 1CD-FTV biorą się z dużego przebiegu i standardem dla nich są problemy z zaworkami SCV, turbo, wtryskami. Diesel jest fajny jak jest nowy, potem to tylko koszty, których nie pokryją oszczędności na paliwie. W razie czego dysponuję testerem do diagnozy i mogę przeprowadzić pełne testy drogowe. |
Zbyszeklem Zabrze | 2012-07-31 12:21:54 Bigelektron
Tez chciałbym skorzystać z Twojej bezpośredniej pomocy i pisze o jakiś namiar telefoniczny- pisałem do ciebie na prof Dziękuje |